«Grexit» και η επόμενη μέρα.

Paul Krugman (νομπελίστας οικονομολόγος)

     Αθήνα 26/5/2015

     Αναδημοσίευση – μετάφραση από :

http://krugman.blogs.nytimes.com/2015/05/25/grexit-and-the-morning-after/?_r=0

     Μόλις είχαμε ακόμη έναν εκλογικό σεισμό στη ζώνη του ευρώ: Οι υποψήφιοι που υποστηρίχτηκαν από τους Podemos κέρδισαν τις τοπικές εκλογές σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη.

     Και ελπίζω ότι οι θεσμοί (IFKAT: Institutions Former Known As Troika) – θα δώσoυν προσοχή.

     Η ουσία της ελληνικής κατάστασης είναι ότι οι πραγματικές παράμετροι μιας βραχυπρόθεσμης συμφωνίας είναι σαφείς και αναπόφευκτες: Η Ελλάδα δεν μπορεί να τρέξει ένα πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού, γιατί κανείς δεν θα της δανείσει εκ νέου χρήματα, και δεν θα τρέξει (και ουσιαστικά δεν μπορεί να τρέξει) ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, γιατί δεν μπορείτε να την ξεζουμίσετε κι άλλο. Έτσι, θα έλεγε κανείς ότι μια συμφωνία για την Ελλάδα για μικρό πρωτογενές πλεόνασμα κατά τα επόμενα χρόνια θα είναι εύκολο να επιτευχθεί – αυτό είναι που θα συμβεί, οπότε γιατί να μην γίνει επίσημα;

     Αλλά τώρα το ΔΝΤ παίζει τον κακό μπάτσο, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να απελευθερώσει κεφάλαια μέχρι ο ΣΥΡΙΖΑ να καταπατήσει τις κόκκινες γραμμές του για τις συντάξεις και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Το τελευταίο είναι αμφίβολο οικονομικά- η ίδια η έρευνα του ΔΝΤ δεν μπορεί να στηρίξει τον ενθουσιασμό για  τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στην αγορά εργασίας. Τα παραπάνω αναγνωρίζουν πιθανώς ένα πραγματικό πρόβλημα – η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορεί να προσφέρει ό, τι έχει υποσχεθεί στους συνταξιούχους – αλλά γιατί θα πρέπει αυτό να είναι ένα θέμα πέρα από το γενικό ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος .

     Αυτό που θα ήθελα να παροτρύνω όλους να κάνουν είναι να ρωτήσουν τι θα συμβεί αν η Ελλάδα πραγματικά εξωθηθεί εκτός ευρώ. (Ναι, Grexit – άσχημη λέξη , αλλά έχουμε κολλήσει σ΄αυτήν.)

     Σίγουρα θα ήταν άσχημα στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Αυτήν τη στιγμή οι χώρες του πυρήνα του ευρώ πιστεύουν ότι το υπόλοιπο της ζώνης μπορεί να το χειριστεί, κάτι που θα μπορούσε να είναι αλήθεια. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι το υποτιθέμενο τείχος προστασίας της ΕΚΤ δεν έχει ποτέ πραγματικά δοκιμαστεί. Εάν οι αγορές χάσουν την εμπιστοσύνη τους και έρθει η ώρα για την ΕΚΤ να αγοράσει ισπανικά ή ιταλικά ομόλογα, θα ισχύει όντως (σ.σ. το τείχος προστασίας);

     Αλλά το μεγαλύτερο ερώτημα είναι τι θα συμβεί ένα ή δύο χρόνια μετά το Grexit, όπου ο πραγματικός κίνδυνος για το ευρώ δεν είναι ότι η Ελλάδα θα αποτύχει, αλλά ότι θα πετύχει. Ας υποθέσουμε ότι μία σημαντικά υποτιμημένη νέα δραχμή φέρνει μια πλημμύρα των Βρετανών που πίνουν μπύρα στο Ιόνιο και η Ελλάδα αρχίσει να ανακάμπτει . Αυτό θα ενθαρρύνει σε μεγάλο βαθμό τους αμφισβητούντες τη λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση και σε άλλα μέρη.

     Σκεφτείτε το. Μόλις πριν από λίγες μέρες οι Πολύ Σοβαροί Ευρωπαίοι χαιρέτιζαν την Ισπανία ως μεγάλο success story, μια δικαίωση του όλου προγράμματος. Προφανώς ο ισπανικός λαός δεν συμφωνεί. Και αν οι δυνάμεις ενάντια στο κατεστημένο έχουν μια ανακάμψασα Ελλάδα να δείξουν, η απαξίωση του υπάρχοντος καθεστώτος θα επιταχυνθεί.

     Ένα συμπέρασμα, υποθέτω, είναι ότι η Γερμανία θα προσπαθήσει να σαμποτάρει την μετά-την-έξοδο Ελλάδα. Ελπίζω όμως ότι αυτό θα θεωρηθεί απαράδεκτο.

     Έτσι σκεφτείτε το, θεσμοί (IFKAT): Είστε πραγματικά βέβαιοι ότι θέλετε να ξεκινήσετε να πηγαίνετε προς αυτή την κατεύθυνση ;»

Αρθρογράφος.

Paul Krugman

24 comments

 1. Ανδρέας Αέναος /

  Καλημέρα σας.
  Μια “χαρά” τα λέει ο κύριος Krugman, πλήν όμως πολύ αμερικάνικα (και δεν αποδίδω μομφή, αλλά διαπίστωση).
  Ασφαλώς και η Ελλάδα μας έχει τεράστιες δυνατότητες γρήγορης ανάκαμψης (για τον λόγο αυτό ο κύριος Krugman γράφει για 2 χρόνια), ασφαλέστερα δέ η ανάκαμψη δεν θα είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης μπύρας (αυτό κύριε Krugman στην γλώσσα μας το λέμε “ξεκάρφωμα”, αλλά να είστε βέβαιος πως αρκετοί εξ υμών των ιθαγενών και χωρίς να έχουμε γνώσεις μακρό-οικονομίας, γνωρίζουμε τις δυνατότητες-πέραν της μπύρας-της Ελλάδας μας)!
  Ασφαλέστατα όμως όλα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση η οποία, δυστυχώς στην χώρα μας, απουσίαζε και μάλλον απουσιάζει.
  -Όσο επιμηκύνεται ο χρόνος “διαπραγμάτευσης”, τόσο απομακρύνεται από την σκέψη μου η “ιδέα” της πολιτικής βούλησης και των σημερινών “διαπραγματευτών”!
  -Περισσότερο με στοιχισμένες κινήσεις μοιάζει παρά με ενέργειες κυβέρνησης που έλαβε εντολή διαπραγμάτευσης-απεγκλωβισμού!
  Επίκαιρο και σύμφωνα με όσα γράφω είναι το θέμα: “με ποιούς και γιατί διαπραγματευόμαστε”;
  Ασφαλώς και εάν διαπραγματευόμαστε με “θεσμούς” (όπως λανθασμένα και μάλλον έντεχνα ισχυρίζεται ο κύριος Krugman), τότε καλώς και όσο χρειαστεί να διαρκέσει η διαπραγμάτευση.
  -Έχετε όμως, έντιμα, να μου υποδείξετε έναν Έλληνα που πιστεύει ότι η διαπραγμάτευση γίνεται με “θεσμούς”;
  Όταν λοιπόν όλοι βλέπουμε και ακούμε μια “διαπραγμάτευση” απέναντι σε στυγνούς οικονομικούς παράγοντες (οι οποίοι μάλιστα μοναδικό δεδομένο τους έχουν την υπεράσπιση ξένων οικονομικών συμφερόντων και την προστασία του ντόπιου υπηρετικού προσωπικού τους), απορώ γιατί ο κύριος Τσίπρας δεν πραγματοποιεί όσα υποσχέθηκε στην κεντρική προεκλογική ομιλία του, δύο ημέρες πρίν πάρει την λαϊκή εντολή να κυβερνήσει;
  -Εάν και εφ όσων, Αλέξη μας, σε “ξεγελά” η μνήμη σου, υπάρχει και το “βίντεο” της ομιλίας σου…… ξανά κοίταξέ το!
  -Ξέρεις;….. άρχισε να γίνετε τρομερά κουραστικό, για άλλο λόγο να ζητάτε και να αποσπάτε την ψήφο μας….και εν τέλει, αποφασίζοντας εσείς για εμάς (για το καλό σας βρε κουτά), να αλλάζετε τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις!
  Και για να γίνω σαφής και κατανοητός: α) το να μην αγγίζετε μισθούς και συντάξεις άμεσα, δεν αποτελεί απο μόνο του πρόοδο και επιμέλεια. β) το “κοινωνικό” νομοσχέδιο καλώς ψηφίστηκε αλλά αποτελεί τα ψίχουλα για τους ζητιάνους (χωρίς βέβαια να παραγνωρίζουμε και πως οι οικονομικές δυνατότητες είναι περιορισμένες). γ) οι συζητήσεις, με τους τοκογλύφους-ληστές, για μισθούς και συνταξιοδοτικό είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να γίνονται (μάλλον είναι γελοίο και αποδεικνύει τις προθέσεις-διαθέσεις των τοκογλύφων-ληστών να συζητάμε για σύνταξη στα 67 έτη, την στιγμή που και στην “σιδηρά” γερμανία το όριο είναι τα 65 έτη, όπως είναι και τραγικό σε μια χώρα με δείκτη ακρίβειας μεγαλύτερο της βρετανίας, οι μισθοί να είναι επιπέδου βουλγαρίας και να το “συζητάμε” κι όλας!!!!!!!).
  Και για να μην μακρηγορώ, εάν και εφ όσων οι προεκλογικές υποσχέσεις ήταν “λειψές” (για λόγους που από ότι “φαίνεται” μόνο εσείς οι πολιτικοί γνωρίζετε), ζητείστε επιτέλους και την δική μας γνώμη με ένα δημοψήφισμα (κουράστηκα να μου υποδεικνύουν την γνώμη μου οι “γιαλαντζί” και με μίσθιο δημοσκόποι).
  -Πρίν όμως “βιαστείτε” να ζητήσετε την γνώμη του Ελληνικού λαού, καλό είναι να μας ενημερώσετε και πόσο έχουμε “ματώσει” σαν χώρα από την σχέση μας με την “ευρώπη των λαών χαχαχαχα”!

 2. Δημήτρης /

  Ας μην είμαστε ισωπεδωτικοί φίλε Ανδρέα.
  Ας δώσουμε μία πίστωση χρόνου….20 ετών.
  Και μετά κρίνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ.
  Αυτοί κατέβασαν την ναζιστική σημαία από την ακρόπολη…πριν 73 χρόνια, είναι δυνατόν να θέλουν το κακό μας?

  Μάχη δίνουν με τους ναζί τα “παλικάρια”.
  Τέτοια μάχη: https://www.youtube.com/watch?v=tDJu2aShw0M

 3. Βελζεβούλης /

  Προσοχήηηη… προσοχή!

  Ανακοίνωση!

  Εκ της Γενικής Γραμματείας Εποπτείας επίγειων εκλογικών αναμετρήσεων, που εδρεύει στην κόλαση, εκδόθηκε το ακόλουθο ανακοινωθέν!
  Προς ενημέρωση όλων όσων «απουσίαζαν εγκεφαλικά»…

  …γνωστοποιείται ότι στην Ελλάδα, την 25η Ιανουαρίου 2015, διεξήχθησαν εκλογές για την ανάδειξη νέου Πρωθυπουργού!

  Η Γ.Γ.Ε.Ε.Ε.Α., προς αποφυγήν παραπληροφόρησης, δεσμεύεται να σας ενημερώσει με νέα ανακοίνωσή της, όταν και αν προκηρυχτούν εκλογές στην Ελλάδα, για την ανάδειξη νέου… Ταχυδακτυλουργού!!!

  Στο μεταξύ, όλοι όσοι επιθυμούν να διεκδικήσουν το αξίωμα του νέου Ταχυδακτυλουργού, δεν έχουν παρά να καταθέσουν δικαιολογητικά, (απαραίτητο το τεστ I.Q.) και αναλυτικό πρόγραμμα ταχυδακτυλουργικής μεθόδου, που να εξαφανίζει το χρέος, την ανεργία, τη φτώχια, που με «κατάθεση ψυχής» εξασφάλισαν στους Έλληνες πολίτες, οι μέχρι σήμερα επικεφαλείς «ταχυδακτυλουργοί» και να εξασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία και ευημερία όλων των πολιτών, εφαρμόσιμο εντός τετραμήνου το αργότερο, για να πάρουν σειρά προτεραιότητας…

  Σημ. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων και για την αποφυγή της ταλαιπωρίας τους, τα δικαιολογητικά, μπορούν να κατατίθενται απευθείας στο Ψ.Ν.Α., με την ένδειξη… «υπέρ επείγον»!

  Προς αποκατάσταση ολόκληρης της αλήθειας, οφείλουμε να παραδεχθούμε…

  …ότι «αυτοί», πράγματι πριν από 73 (εβδομήντα τρία) χρόνια κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την ακρόπολη…

  …αλλά θα ήταν αναμφίβολα «μικροψυχία», να παραλείψουμε και να μην αναφέρουμε την «ηρωική» πράξη των «άλλων»…

  …να κατεβάσουν επί 73 (εβδομήντα τρία) συναπτά έτη…

  …τα «παντελόνια» ενός ολόκληρου λαού!!!

  Ενημέρωση από την Γ.Γ.Ε.Ε.Ε.Α…

  …υπό την αιγίδα του δαιμόνιου και ιδιοτελούς φίλου σας… Βελζεβούλη!

 4. Δημήτρης /

  Πολύ καυστικός είσαι ρε αδερφέ μου Βελζεβούλη!
  Λες και σου υποσχέθηκαν ότι θα ακυρώσουν το μνημόνιο με ένα νόμο ή θα το σκίσουν στα σκαλοπάτια της Βουλής…
  Να τα έλεγαν αυτά..να πάρεις το δίκιο σου.

  Για έντιμη επωφελή συμφωνία μιλούσαν πριν τις εκλογές, το ίδιο και τώρα.
  Κάνω λάθος?

  https://www.youtube.com/watch?v=YHIU55QMbwY

 5. Ανδρέας Αέναος /

  Καλημέρα σας.
  Θέλω να ζητήσω την κατανόησή σας, διότι θα “ξεφύγω” πολύ απο το θέμα της αναδημοσίευσης.
  ————–
  -Φίλε Δημήτρη τα πάντα τελικά (και δεν εννοώ τα συμπαθή τετράποδα), είναι θέμα “οπτικής γωνίας”!
  -Κοίτα να “δείς” που εγώ αντιλήφθηκα διαφορετικά από εσένα το σχόλιο του φίλου Βελζεβούλη.
  -Ας είναι…… δεν νομίζω ότι στην σελίδα γράφουμε για να εξηγούμε πως αντιλαμβανόμαστε, ο ένας τα σχόλια του άλλου!
  ————–
  Φίλε Δημήτρη, με πρώτη ματιά στο πρώτο σχόλιό σου αφ ενός συγκινήθηκα διότι η καυστικά-χλευαστική αναφορά σου “δίνεται” με τρόπο που αφήνει περιθώρια να σκεφθώ πως, έχεις διαβάσει-αν όχι όλα- τουλάχιστον όσα έχω γράψει στην σελίδα μας για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
  Από την άλλη όμως δεν σου κρύβω πως θλίβομαι βαθύτατα διότι, διακρίνω και σε σένα αυτό που με στεναχωρεί σε πάρα πολλούς συνανθρώπους μας.
  -Μεμψιμοιρία φίλε Δημήτρη διότι, εάν έχεις διαπιστώσει ότι ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ μας κοροϊδεύουν, αυτό δεν είναι λόγος να “χαίρεις επινίκιων” (επειδή και διότι επιβεβαιώνεσαι), μα εξ αντιθέτου να θλίβεσαι, να λυπάσαι και να προσπαθείς να βρείς και να υποδείξεις κάποιον τρόπο για λύση του προβλήματος!
  Τώρα θα ήθελα (μιας και αν κατάλαβα καλά, έχεις διαβάσει τα άρθρα και τα σχόλια που έχω γράψει στην σελίδα μας), να ξεκαθαρίσω κάποιες “λεπτομέρειες” που έχω επισημάνει κατά καιρούς, όμως πιθανώς δεν τις έχω απλοποιήσει όσο χρειάζεται.
  Έχω γράψει: “δεν ξαναγυρίζουμε στους προηγούμενους”, ” Νέα Δημοπρασία, το κόμμα του γερμανοτσολιά-του μαυραγορίτη-του καταδότη-του εξ υπηρέτη ξένων αφεντικών και ξένων συμφερόντων”…. κλπ. κλπ.
  Ανάγκη λοιπόν για μία ιστορική “διαδρομή”.
  Όπως εύστοχα και με καυστικό τρόπο επισημαίνει ο φίλος Βελζεβούλης: “…αλλά θα ήταν αναμφίβολα «μικροψυχία», να παραλείψουμε και να μην αναφέρουμε την «ηρωική» πράξη των «άλλων»…
  …να κατεβάσουν επί 73 (εβδομήντα τρία) συναπτά έτη…
  …τα «παντελόνια» ενός ολόκληρου λαού!!!”.
  “Ρίξε” μια “ματιά” στις ιστορικές αναφορές, πλέον των 70 ετών ο υπόλοιπος κόσμος είχε απαλλαγεί από την γερμανική κατοχή και μοναχά η “δύσμοιρη” Ελλάδα μας είχε το “προνόμιο” να τελεί υπό γερμανική κατοχή και έως την σήμερον, τουλάχιστον!
  -Άλλος (τον βαφτίσανε και “εθνάρχη” τρομάρα μας), κατέστρεψε τα ενοχοποιητικά στοιχεία και προκειμένου να προστατέψει τον εαυτό του και την συμμορία των δοσίλογων που “κατσικωθήκανε” στον σβέρκο μας τόσα χρόνια!
  -Άλλος αναρριχήθηκε εκμεταλλευόμενος τα “κονέ” που είχε από τα φοιτητικά-κατοχικά συσσίτια και καταθέτοντας διαπιστευτήρια της υποτέλειας-δουλικότητας του με την ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ!
  -Άλλος και παριστάνοντας τον “εκσυγχρονιστή”, τρομάρα μας, με κατευθείαν ρίζες και αδελφό αρχηγό στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες!
  -Άλλος, “αείμνηστος” πλέον (τρομάρα και λαχτάρα που μας βρήκε), με “ιδιαίτερες” σπουδές πέραν του ατλαντικού στα περί χαλιναγώγησης και χειραγώγησης!
  -Ακόμα-ακόμα και ο “επιχειρηματικός κόσμος” που τους στήριζε και τους στηρίζει, με φανερές καταβολές στην συνεργασία με τον κατακτητή και ακόμα χειρότερο, με τα χρήματα που είχαν απομυζήσει από την “ρημαγμένη” Ελλάδα μας ελέω του κατακτητή-αφέντη τους!
  -Ακόμα – ακόμα, “ρίξε” και μιά “ματιά” που έδρασαν οι δικτάτορες (της επταετίας), κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής (ας πούμε, ποιανού ήταν οδηγός ο παπαδόπουλος;)!
  -Πως “αποψίλωσαν” την Ελληνική βιομηχανία τόσα χρόνια; και γιατί;
  -Πως “αποψίλωσαν”-αποδυνάμωσαν την Ελληνική επαρχία; και γιατί;
  -Πώς “αποψίλωσαν” την αγροτική παραγωγή τόσα χρόνια; και γιατί;
  -Πως “ισοπέδωσαν” την βιοτεχνική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια; και γιατί;
  -Πως το 2,5% ΧΑΡΤΟΣΗΜΟ έγινε 18% και 36% Φ.Π.Α.; και γιατί;
  ΚΑΙ ΑΛΛΑ κλπ κλπ κλπ, μέρες ολόκληρες να γράφω ερωτήσεις!
  (Ασφαλώς πιστεύω να καταλαβαίνεις γιατί δεν ασχολούμαι με τον έτερο “Καππαδόκη” ως κόμμα! Αυτούς και τον αηδή ρόλο και έργο τους, τους έχουν καταλάβει πλέον όλοι οι Έλληνες-πλην ολίγων “αμετανόητων”).
  Έχω γράψει: “Το Κ.Κ.Ε. και από τις εκλογές του 12, φρόντισε να μας αποκλείσει κάθε ελπίδα διεξόδου και καταφυγίου”!
  -Αρνήθηκαν οποιαδήποτε συμμετοχή σε κυβέρνηση και ακόμα αρνήθηκαν να λάβουν εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης!!!!!!
  -Ζήλεψαν την “δόξα” των της Βάρκιζας; και γιατί;
  -Ακόμα ένα, από τα ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ιστορικά “λάθη”; και γιατί;
  -Εμπάθεια και μένος; και γιατί;
  -Εντολές, ίσως, από ξένα κέντρα; και γιατί;
  (Αντιλαμβάνεσαι, ίσως, ότι δεν θέλω να εμβαθύνω στο ιδεολογικό: “πως και με ποιόν τρόπο θα συντρέξει, ως κόμμα, τον Ελληνικό λαό ακολουθώντας τα κελεύσματά του”; “πώς και με τι κόστος θα γίνουν πράξη τα: έξω από την Ε.Ε., έξω από το Ν.Α.Τ.Ο.”; κλπ κλπ!)
  Έχω γράψει: “Εμείς, που νομίζετε, θα καταλήξουμε εάν και οι καινούριοι μας προδώσουν”;
  Θέλω λοιπόν να ξεκαθαρίσω ότι, σαν λαός εάν προδοθούμε και από αυτούς και σύμφωνα πάντα με την δική μου λογική δύο επιλογές έχουμε.
  α) Την (λανθασμένη κατ εμέ), κατάληξη στο “λιμάνι” του κόμματος της Χ.Α.
  β) Την επαναστατική έκρηξη και με όσα αυτό συνεπάγεται!
  Εσύ λοιπόν φίλε Δημήτρη και πέραν από το καυστικό, έχεις κάτι να προσθέσεις; είτε να διορθώσεις τυχόντα λάθη στις σκέψεις μου;
  Και πάλι ζητώ την κατανόηση και την συμπάθεια της σελίδας και των φίλων, που ξέφυγα από το θέμα.
  Ύστερη Γραφή: Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν έχουμε δικαίωμα (και για την φαινομενική “βολή” μας και “ησυχία”), να απεμπολήσουμε τους προγόνους και να ρίξουμε στον Καιάδα τους απογόνους;;;;;;;;

 6. Δημήτρης /

  https://www.youtube.com/watch?v=mHV2xxe9dtA
  https://www.youtube.com/watch?v=kCnavTeBMCo
  https://www.youtube.com/watch?v=OotKwAiB2pE

  Δεν είμαι…πώς μου το είπες αυτό(είναι και δύσκολη λέξη), απλά όταν ένας λαός αποδέχεται την κάθε καπιταλιστική, παγκοσμιοποιημένη μαλακία σαν πρόοδο και δημοκρατία, τότε δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αντισταθεί.

 7. Δημήτρης /

  Και στις 3 περιπτώσεις λαμβάνει μέρος η νεολαία.

  Κάποτε…παιδιά της ηλικίας τους, γράφανε στους τοίχους των οχυρών: “στις Θερμοπύλες πέσανε 300, εδώ θα πέσουν οι 80”.

  Και σε αντιπαράθεση αυτού..μελέτησε τα βιντεάκια και πες μου τις πιθανότητες για κάτι αντίστοιχο.

 8. Κώστας Ναξάκης /

  Καλησπέρα σε όλους.

  Φίλοι μου, αν και οι απόψεις των σχολιαστών είναι λίγες, πιστεύω ότι στην πραγματικότητα καλύπτουν πολύ μεγάλο ποσοστό των απόψεων των συμπολιτών μας. Είναι αλήθεια ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις όχι μόνο δεν διαπραγματεύονταν υπέρ του Ελληνικού λαού, αλλά από δικές τους αποκαλύψεις δέχονταν τις προτάσεις των εταίρων μας τις οποίες αυτούσιες κατέθεταν ως σχέδια Νόμου. Ο λαός μας για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν από εσάς, έχει ήδη καταδικάσει τις πολιτικές υποδούλωσης, όμως δεν μπορεί να περιμένει άλλα 70 ή 73 χρόνια για να πάει μπροστά. Η σημερινή κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι ακούμε αυτό που θέλουμε γιατί μας συμφέρει, υποσχέθηκε αποκατάσταση των αδικιών, κατάργηση του μνημονίου, αύξηση μισθών, κ.ο.κ. Σας υπενθυμίζω ότι το μνημόνιο προέβλεπε μείωση μισθών και συντάξεων από 1.1.2015, κάτι που δεν έχει μέχρι σήμερα τουλάχιστον γίνει. Αν πίστευε κάποιος συνταξιούχος των 1.500 ευρώ ότι θα μπορούσε να πάρει αύξηση, κορόιδευε τον εαυτό του, αφού οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία γίνονται με μισθούς πολύ χαμηλότερους, άρα δεν υπάρχουν χρήματα. Αν κάποιος εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ περίμενε αύξηση και αυτός ξεγελούσε τις ανάγκες του, αφού υπάρχουν 1,5 εκ άνεργοι ικανότατοι και πρόθυμοι να εργαστούν με μισθούς πολύ κατώτερους. Φαίνεται ότι προσπαθούν να σταματήσουν την κατρακύλα του Ελληνικού λαού και την περαιτέρω φτωχοποίηση του. Το γεγονός ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία με όρους δανείου αλλά απαιτείται πολιτική βούληση, ήταν γνωστό στον ΣΥΡΙΖΑ και προεκλογικά. Κατά την άποψή μου έπρεπε προεκλογικά να τεθεί με μεγαλύτερη ειλικρίνεια το ζήτημα ώστε να γνωρίζει ο ψηφοφόρος τις επιπτώσεις της ρήξης με τους δανειστές, να επιλέξει προετοιμασμένος για την επαναστατική ρήξη. Μπορεί όσα γράφω να θεωρηθούν ότι είναι θέσεις ΚΚΕ, όμως διαφωνώ κάθετα με την πολιτική του, η οποία δεν δίνει λύσεις, δεν λέει την αλήθεια για τις επιπτώσεις των θέσεών του, είναι αδιέξοδες και ζητούν εξουσία χωρίς προσπάθεια.

 9. Βελζεβούλης /

  Κατ’ αρχήν…

  …βολευτείτε όπως βολεύεστε με καυστικό Βελζεβούλη, γιατί…

  …εξ’ αντικειμένου… Βελζεβούλης «freddo»… δεν υπάρχει και ούτε προβλέπεται να «δημιουργηθεί»… ένεκα του ότι το κατάστημα, (Κολασούλα βλέπετε), σερβίρει μόνο προϊόντα φλαμπέ, τα οποία είναι αποκλειστική σπεσιαλιτέ του… «καταστηματάρχη» που απεχθάνεται τις χαμηλές θερμοκρασίες!

  Πρέπει επίσης να διευκρινίσω, ότι ούτε καν διανοούνται να υποσχεθούν κάτι σ’ εμένα και να αθετήσουν την υπόσχεσή τους…

  …γιατί αφ’ ενός μεν, εγώ ως Βελζεβούλης διατηρώ το πλεονέκτημα της έγκρισης η μη της οποιασδήποτε συμφωνίας επιχειρούν να συνάψουν μαζί μου…

  …αφ’ ετέρου… θα τους πάρει ο «υπο(μη)φαινόμενος» το σόι… να μη σας αναφέρω πόσες γενεές… μπρός – πίσω!

  Εγώ απλώς παρακολουθώ και καταγράφω αντικειμενικά τα τεκταινόμενα… αναζητώντας την κατάλληλη ευκαιρία να παρέμβω, υπερασπιζόμενος… εξυπακούεται τα συμφέροντά μου!

  Εάν τυχαίνει τα συμφέροντά σας να συμπλέουν με τα δικά μου… τότε μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και να επωφεληθείτε… διαφορετικά…

  Συνεπώς… σ’ εσάς δίνουν υποσχέσεις που εν συνεχεία αθετούν κι εσείς καλείστε τώρα να πληρώσετε το αντίκρισμα των λευκών επιταγών που τους χορηγήσατε όλα αυτά τα χρόνια, για να σας εμπαίζουν και να σας λοιδορούν προκλητικά…

  …με προγράμματα δήθεν ανάπτυξης και ανακούφισης των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα…

  …με Ζάπεια, 1, 2, 3, (και το λουρί της μάνας)…

  …με υποσχέσεις για απεμπλοκή από τα μνημόνια…

  …με υποσχέσεις του τύπου… «δεν πρόκειται να συγκυβερνήσω ποτέ
  μ’ αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή» και την επομένη των εκλογών σφιχταγκαλιάζονται μαζί τους και ψηφίζουν νέα, πιο σκληρά μνημόνια, με επιπλέον περικοπές μισθών και συντάξεων, νέους πιο επαχθείς φόρους!!!

  Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά… σας ξυλοφορτώνουν σα μουλάρια όταν διαμαρτύρεστε…

  …και το χειρότερο απ’ όλα…

  …πληρώνετε εσείς οι ίδιοι, τον υλικό εξοπλισμό και τους «μπράβους» που έχουν προσλάβει για να επιτελέσουν το πέρα για πέρα «κοινωνικό» τους έργο εις βάρος σας!!!

  Τώρα… αν και με αυτούς πάθετε τα ίδια, αναλογιστείτε μήπως δεν είστε τελικά άμοιροι ευθυνών για τις επιλογές σας, γιατί αν θυμάμαι καλά…

  …με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, δόθηκε, (όπως ακούω καθημερινά και παρακολουθώ δήθεν δημοσκοπικά και Βελζεβουλικά)…

  …εντολή για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής συμφωνίας…

  …αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με αυξήσεις, η τουλάχιστον χωρίς μειώσεις μισθών και συντάξεων, χωρίς επιβολή φόρων, με όρους ανάπτυξης, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, κλπ. κλπ.

  …αλλά όμως… (ααααχ, αυτό το… «αλλά όμως»)

  …αλλά όμως… χωρίς να διακινδυνεύσει ο νέος Πρωθυπουργός σας και η κυβέρνησή του, την ρήξη με τους εταίρους και φίλους σας, (ο επουράνιος να τους κάνει γιατί εγώ παραιτούμαι), παραμένοντας… πάση θυσία, στη ζώνη του ευρώ!!!
  Όπερ μεθερμηνευόμενον εστί…

  …όποιε πρωθυπουργέ… έχεις την εντολή από τον λαό, ν’ ανέβεις πάνω σε μία καρτέλα αυγά… να χορέψεις από καλαματιανό μέχρι ζεϊμπέκικο… αλλά πρόσεχε μόνο μην τυχόν και ραΐσεις κανένα!!!

  Τρία τουλάχιστον ερωτήματα μένουν να απαντηθούν…

  …εάν πιστεύετε πραγματικά ότι Όλα… επαναλαμβάνω… Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν, (έστω και με όποια πίεση), αποδεκτά από τους «φίλους» σας χωρίς καμία αντίσταση, για πιο λόγο άραγε έκαναν τον «κόπο» επί πέντε χρόνια να οδηγήσουν την Ελλάδα στον γκρεμό???

  …(αφού επιμένετε πάση θυσία συμφωνία με παραμονή στην ευρωζώνη, δεν καταλαβαίνω γιατί διαμαρτύρεστε… μήπως επειδή αργεί να σας θυσιάσει)???

  …Αλήθεια… τι παίρνατε όλοι εσείς εκεί πάνω και είστε… ευτυχισμένοι???

  Οποία παράκρουση…

  Τελικά… οι παρενέργειες από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ…

  …έγιναν αυτή την εποχή περισσότερο από ποτέ ορατές…

  Υ.Γ. Δημήτρη… άσε την παραφιλολογία και τα πασίγνωστα σε όλους βιντεάκια…

  …άσε τον καναπέ και τον φραπέ… (γιατί μου… ξυπνούν εικόνες από… υπναράδες νέους, που εκεί κατά τις δώδεκα το μεσημέρι… βασανίζουν απεγνωσμένα το «κεφαλάκι τους» για το που θα ξοδέψουν το χαρτζιλίκι του μπαμπά και «αγχώνονται» αφάνταστα…

  …γιατί η… άτιμη κοινωνία… τους έκλεψε τα όνειρα…

  …και ρίξε ωμά και ξεκάθαρα καμία πρόταση αν έχεις… πρόταση όμως, γιατί…

  …πέρασε πλέον ο καιρός που ένας… «επουρανιοφώτιστος» προσπαθούσε υποτιμώντας την νοημοσύνη των συνομιλητών του, να θολώσει τα νερά και να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση!

 10. Δημήτρης /

  Φίλε Βελζεβούλη μήπως ήξερες και τους αριθμούς του τζόκερ…να ούμε?
  Γιατί βλέπω είσαι μέντιουμ.

 11. Δημήτρης /

  Εγώ προτείνω Χ.Α.
  Ξεκάθαρα λοιπόν.
  Για ρίξτε τις προτάσεις σας…
  Μην με κρίνετε προσωπικά.
  Όπως δεν θα σας κρίνω ούτε και εγώ.
  Αλλά ας πει ο καθένας την λύση του.

 12. Βελζεβούλης /

  Ένας Βελζεβούλης, πρέπει να είσαι σίγουρος ότι γνωρίζει τα πάντα…

  …ακόμη και τους αριθμούς του τζόκερ… αν αυτή είναι η απορία σου…

  …αλλά εμένα μου ήταν άχρηστοι λόγω της ιδιότητάς μου…

  …και για να σε προλάβω μη σκεφθείς ποτέ να μου ζητήσεις τις προβλέψεις…

  …κι εσένα επίσης θα σου ήταν άχρηστοι, λόγω της δικής σου «ιδιότητας»…

  …αφού ακόμα κι αν στους έλεγα και τους γνώριζες…

  …εγώ ήξερα εκ των προτέρων ποιος «υπερτυχερός» θα κερδίσει τα χρήματα!!!

  Σου λέει κάτι αυτό???

 13. Βελζεβούλης /

  Για να είμαστε εξηγημένοι, δεν έκρινα και ούτε έχω την πρόθεση ποτέ να κρίνω κανέναν, πριν…

  …κτυπήσει την πόρτα του «βασιλείου» μου, για να μου ζητήσει… «φιλοξενία»!

  Διαπιστώσεις πέρα για πέρα ρεαλιστικές κάνω, (βασιζόμενες πάντα στην ιδιάζουσα «Βελζεβούλια λογική μου»… αναμοχλεύοντας για να συμβουλευθώ κάποιες φορές και το «αρχείο» της μνήμης μου…

  …τις οποίες παραθέτω για κοινό προβληματισμό και… σίγουρα δεν απευθύνομαι σε κανέναν προσωπικά, εκτός εάν κάποιος το επιδιώξει από μόνος του, η… εκτροχιαστεί από τους άγραφους κανόνες της δεοντολογίας του διαλόγου!

  Έδωσα μία ευκαιρία να ακουστεί μία πρόταση… πρόταση όμως…

  …που σημαίνει ότι κάποιος προτείνει συγκεκριμένες κινήσεις και αποφάσεις, αντικειμενικά εφαρμόσιμες, (όχι ουτοπικές), που κατά τη γνώμη του θα οδηγήσουν τη χώρα σε αποτελμάτωση και σε ανάπτυξη… και αντ’ αυτής…

  …λαμβάνω σαν απάντηση, την πρόταση για στήριξη ενός πολιτικού κόμματος… δεν με ενδιαφέρει καν πιο είναι αυτό!

  Πλανώνται πλάνην οικτράν, όσοι νομίζουν ότι…

  …ένας Βελζεβούλης… θα μπορούσε να είναι τόσο ανόητος, ώστε να δώσει…

  …τη «χρυσή» ευκαιρία σε κάποιον που καιροφυλακτεί εν’ αγωνίως στη γωνία, να χρωματίσει επιτέλους με αυτόν τον τρόπο… αυτήν τη διαφανή ιστοσελίδα…

  …«λυπάμαι» πολύ που ανατρέπω απροσδόκητα τις επιδιώξεις τινών εξ’ αυτών… αφού σαν Βελζεβούλη, με αφήνουν παγερά αδιάφορο οι τακτικισμοί τους, οι οποίοι μάλλον…

  …θα παραμείνουν γι’ αυτούς… ευσεβείς πόθοι!

  Δεν θα μπω στη διαδικασία να αξιολογήσω εάν το κόμμα που προτείνεται…

  …είναι δεξιό, αριστερό, κεντρώο, πράσινο, μπλε, μαύρο, κόκκινο, η ακόμα και εμπριμέ…

  … εάν είναι καλό, η κακό…

  …εάν είναι, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι από τους «επιφοίτηστους εθνοσωτήρες σας», νόμιμο, η παράνομο… (δεν γνωρίζω ποιος τους έδωσε το δικαίωμα και με τι κριτήρια, να αποφασίζουν αυτοί, που οι ίδιοι ανήκουν σε κόμματα – εγκληματικές οργανώσεις, για την αποκήρυξη ενός πολιτικού φορέα που δεν ανήκουν)…

  …εάν είναι εντός, η εκτός του «δημοκρατικού, η συνταγματικού τόξου», που επίσης οι αυτόκλητοι «συνταγματικοί δημοκράτες», όρισαν αυθαίρετα, χωρίς να ρωτήσουν…

  …όπως άλλωστε ποτέ δεν ρώτησαν τον Ελληνικό Λαό για τις αποφάσεις που έπαιρναν γι’ αυτόν… πάντα χωρίς αυτόν…

  …γιατί αν το κάνω…

  …τότε θα προσχωρήσω, (ενώ αυτό ειδικά είναι που δεν επιθυμώ), στην παράλογη «λογική» όλων αυτών, που θέλει δύο πλευρές να αντιπαρατίθενται, για το ποιο από τα πολιτικά ρεμάλια…

  …είναι μεταξύ των κακών, το μη χείρον και θεωρείται ικανότερο να αποφασίσει τι πρέπει να κάνει για το «καλό» του Λαού…

  …για μία ακόμη φορά χωρίς τον Λαό!!!

  Τα υπόλοιπα λόγια, είναι απλώς… περιττά!!!

 14. Ανδρέας Αέναος /

  Καλημέρα σας.
  ——————–
  Πρότερη Γραφή: Φίλε Δημήτρη, αφού και όταν δεν προσπαθείς να κάνεις “σώνει και καλά” όλους να συμφωνούν με την δική σου σκέψη, όταν δεν χρησιμοποιείς υβριστικό λόγο και όσο δεν “επιτίθεσαι” προσωπικά σε οποιονδήποτε!
  Ποιός ο λόγος να σε κρίνουμε (όπως γράφεις), προσωπικά;
  _____________________

  Φίλε μου Κώστα θα συμφωνήσω μαζί σου πως όποιος συνταξιούχος των 1.500 ευρό και όποιος μισθωτός των 1.000 ευρό περίμεναν αυξήσεις, ξεγελούσαν τον εαυτό τους!
  Πλήν όμως το να θεσπισθεί (για αρχή), μία κατώτατη αξιοπρεπής (για τα σημερινά δεδομένα), σύνταξη και ένας κατώτατος αξιοπρεπής μισθός, είναι το λιγότερο που ΑΜΕΣΑ πρέπει να υλοποιήσει μία αξιοπρεπής κυβέρνηση και προκειμένου να σταθεροποιήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, ότι προσπαθεί για καλύτερα και καλύτερα από τους προηγούμενους ξεπουλημένους εθνοπροδότες.
  Ένα δεύτερο, αρχικό και σημαντικό μέτρο, θα ήταν να συγκρατήσει τον εκτραχηλισμό του εμποροβιομηχανικού τομέα ώστε, αφ ενός οι προς τα πάνω “αναρριχώμενες” ανατιμήσεις ( ολίγον κατ ολίγον και προϊόν-προϊόν κάθε φορά), άρχισαν να γίνονται υπέρογκες για την “πλάτη”, καθώς και αφ ετέρου να ενέπνεε την εμπιστοσύνη στον λαό πως δεν υποκύπτει και επιβουλεύεται καλόν!
  -Επέτρεψε μου εδώ να σου επισημάνω ότι, κατά την γνώμη μου, έχουν αποτύχει παταγωδώς (προς ώρας και “Κύριος οίδε” αργότερα)!
  (“Φαντάζομαι”, πως δεν είμαι ο μόνος που “πήρα” είδηση κάποιες μικρές και συχνές ανατιμήσεις, που έχουν επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την δύσκολη ζωή μας!
  Όπως δεν είμαι και ο μόνος που “ακούει και αντιλαμβάνεται” τα όσα “διεκδικούν” οι μίχαλοι και οι κορκίδηδες!
  -Προς ενημέρωση δε, θα σε πληροφορήσω ότι τα τσιγάρα της συζύγου μου από την αρχή του χρόνου έχουν αυξηθεί 20 σέντ-10 σύν 10 δύο φορές-το δηλαδή 68 δραχμές σε 4 μήνες!!!!!!!!
  -Επίσης προς ενημέρωση θα σου υπενθυμίσω ότι το κράτος “έχασε” στην προηγούμενη 4ετία 7.5 δισεκατομμύρια ευρό από το λαθρεμπόριο καπνού!
  -Τώρα, εσύ τι λες πως προκαλεί αυτή η ανατίμηση στα τσιγάρα;;;;;;;).

  Στα θέματα, τώρα, της “διαπραγμάτευσης” θα έλεγα πως για να “πάρουν” κυριολεκτικά με το “μέρος” τους την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, καλό θα είναι να ξεκινήσει μια ενημέρωση ως προς τις επιπτώσεις του ευρό στην Ελληνική οικονομία και σύμφωνα με όσα-χωρίς καν να τα κοιτάξουν-έχουν υπογράψει προς τους τοκογλύφους-ληστές, οι προηγούμενοι επίορκοι δούλοι των ξένων αφεντάδων.
  Όπως και μία ενημέρωση για την βλάβη που προκαλεί και θα προκαλέσει η παραμονή μας στην Ε.Ε. και σύμφωνα με τις δεσμευτικές υπογραφές των γερμανοτσολιάδων που κυβερνούσαν έως “χθές”.
  -Ακόμα δέ, το χειρότερο, να μας (αν το έχεις “προσέξει”, αυτό επιδιώκει η “μερίδα” σόιμπλε), βγάλουν από το ευρό με ταυτόχρονη παραμονή στην Ε.Ε. ώστε να “σεβαστούμε” τις υπογραφές “μας”, την συνέχεια του “κράτους μας” και τους “κανονισμούς”!!!!!!
  -Αντιλαμβάνεσαι για πόση φρίκη μιλάμε!

  Ακόμα μία αναγκαία σημείωση, που όλοι μας πρέπει να την έχουμε κατά νού, είναι στην διαδικασία της εξεταστικής για το μνημόνιο επιτροπής.
  Θα ήθελα να επισημάνω μίαν “λεπτομέρεια” που, με λύπη και υποψία, βλέπω να τους “διαφεύγει”!
  Σοβαρό ανατρεπτικό στοιχείο που θα αλλάξει όλα τα δεδομένα, είναι οι υπογραφές που έβαλε η περίφημη “κυβέρνηση παπαδήμιου” (ξέρεις, αυτός ο μεγαλο-υπάλληλος τράπεζας που τον “βαφτίσανε” πρωθυπουργό”).
  Όσο και να περιτύλιξαν περίτεχνα το “δωράκι” με νομιμοφάνεια, δεν παύει να αποτελεί δικτατορικό καθεστώς και όπως όλοι οι νομικοί γνωρίζουν, οι δικτατορικές υπογραφές δεν αναγνωρίζονται από τους διεθνείς νόμους και από χώρες με δημοκρατικό πολίτευμα (όπως υποθετικά είναι;;;;;; οι χώρες της Ε.Ε.;;;;;;;;).
  -Αυτά προς το παρόν…………..
  ————————–
  Ύστερη Γραφή:
  Φίλε Δημήτρη, όσα διάβασες, πιό πάνω, αποτελούν σκέψεις και περιέχουν προτάσεις (άσχετα εάν κάποιος συμφωνεί και άλλος διαφωνεί για την κατεύθυνση τους, είτε την εφαρμογή τους).
  Το να προτείνεις να συνταχθούμε με κάποιο κόμμα, δέν αποτελεί πρόταση παρά καθοδήγηση (και αν μή τί άλλο, ούτε κάν αναφέρεις όσα “δελεαστικά” περιέχει η “πρότασή” σου.
  Δηλαδή; Ποιό πρόγραμμα έχουν, τί ζητάνε για όλα όσα ταλανίζουν την κοινωνία, πως διαδίδουν την εφαρμογή του προγράμματός τους, ποιές οι διαβεβαιώσεις πως λένε αλήθεια κλπ κλπ)!
  -Εξ αντιθέτου μάλιστα θα σου έλεγα πως, αρκετοί από την ηγεσία του κόμματος που “προτείνεις”, έχουν δώσει κατά το παρελθόν αρκετά διαπιστευτήρια στην υπηρεσία του ξενόδουλου κατεστημένου, με διάφορους τρόπους!
  -Αλλά, αυτό πάλι, είναι η δική μου γνώμη!

 15. Κώστας Ναξάκης /

  Φίλε Δημήτρη καλησπέρα.

  Αρχικά θα ήθελα να σου πω ότι κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να υποστηρίζει ελεύθερα την άποψή του, χωρίς να έχει κανείς το δικαίωμα να τον κρίνει προσωπικά. Δεν μπορεί όμως κανένας να απαγορέψει σε κανέναν την ελεύθερη σκέψη στο σχολιασμό. Διακρίνω με λύπη ότι ο φασισμός στην Ελλάδα κάνει το επόμενο βήμα του προς την εξουσία, εκμεταλλευόμενος την οικονομική κρίση συστηματικά και επηρεάζοντας μερίδα του πληθυσμού, όχι απαραίτητα γιατί είναι θιασώτες του φασισμού, αλλά γιατί θεωρούν ότι είναι η μόνη λύση στα προβλήματά του. Με φοβίζει η στιγμή που απολογούμενοι στην ιστορία όπως αναγκάστηκαν να κάνουν οι Γερμανοί πολίτες θα ισχυριστούμε και εμείς ότι για την τσίκνα έφταιγε το διανυκτερεύον καπηλειό του γύλου, και οι λιπόσαρκοι που δούλευαν στα χωράφια μας ήσαν γεωργοί τριτοκοσμικών χωρών τους οποίους η φιλεύσπλαχνη κυβέρνησή μας κάλεσε προς εκπαίδευση σε βέλτιστες μεθόδους παραγωγής.
  Πριν βρούμε λοιπόν την «εύκολη λύση» μπορούμε να σκεφτούμε για:
  Υλοποίηση των δεσμεύσεων της παρούσης κυβέρνησης.
  Ρήξη με τους δανειστές.
  Πτώχευση εκτός ευρώ.
  Πτώχευση εντός ευρώ.
  Διπλό νόμισμα.
  Δημοψήφισμα.
  Εκλογές.
  Κυβέρνηση οικουμενική.
  Κυβέρνηση συγκεκριμένου σκοπού.
  Κυβέρνηση σοφών (όχι απαραίτητα τεχνοκρατών).
  Και άλλες τόσες προτάσεις που μπορεί να γνωρίζω και πλείστες ακόμα που δεν γνωρίζω.

 16. Δημήτρης /

  Δηλαδή εσείς μάγκες δεν ψηφίσατε κόμμα στις τελευταίες εκλογές…αλλά πήγατε στην κάλπη και αφήσατε ένα γράμμα με τις προτάσεις σας..
  Χαχαχαχα!!!

 17. Δημήτρης /

  Και καλά κάνει ο φασισμός και κάνει το επόμενο βήμα προς την εξουσία.
  Τόσα χρόνια παρακολουθούσαμε την Ελλάδα να διαλύεται από τους πατριώτες της αριστεράς και της γενιάς του Πολυτεχνείου, τώρα ήρθε η ώρα να ανεχτείτε λίγο και εμάς..
  Μ

 18. Δημήτρης /

  Μην οδυρεστε σαν ηθοποιοί αρχαίας τραγωδίας.

 19. Βελζεβούλης /

  Ναιαιαι… ναιαιαιαιαι…

  Έτσι ακριβώς συμβαίνει…

  …και μην προσπαθήσει κανείς να το διαψεύσει…

  …και μη μου πείτε ότι…

  …αφού ούτε ο επουράνιος αντίπαλός μου, (που κατά κάποιο τρόπο, έστω και εξ’ αμελείας, έχει την ευθύνη της δημιουργίας της), δεν κατάφερε να την εξαλείψει, η τουλάχιστον να την θέσει υπό έλεγχο και…

  …περιορίστηκε απλά να την εξορκίζει…

  …θα μπορούσε να καταφέρει ας πούμε ένας… έστω και… «Έλληνας»…

  …να απαλλαγεί από αυτήν!

  Τελικά είναι όντος… ανίκητη!!!

  Ποιάααα???

  Εγώ θα σας τα λέω όλα???

  Όσοι την έχουν και… την κατέχουν… δεν μπορούν με τίποτα να την… ελέγξουν…

  …όσοι πάλι δεν την έχουν… δεν θα καταφέρουν ποτέ να την… νικήσουν!!!

 20. Δημήτρης /

  Μια ερώτηση στον Βελζεβούλη.
  Ο κύκλος των..βλαμμένων ποιητών σου λέει κάτι?

  Χαχαχαχα!!
  Άσε ρε φίλε την ποίηση και την αλληγορία και μίλα καθαρά..
  Δεν κάνουμε λογοτεχνία εδώ.
  Τρέλα πουλάς?

 21. Κώστας Ναξάκης /

  Θλιβερό.

  Μετά την γενιά του πολυτεχνείου, διεκδικεί την εξουσία η γενιά του τίποτα!

 22. Βελζεβούλης /

  Αν μου λέειειειειει… λέειειειειει???

  Τώρα μάλιστα!!!

  Χάθηκε ο κόσμος να το μου το πεις απ’ την αρχή…

  ..κι έσπαγα το κεφάλι μου να καταλάβω…

  …από πού το ‘σκασες!!!

  χεεε… χεεεε… χεεεεε…

  Αλλά μη σκας… θα εισηγηθώ στους αρμόδιους…

  …αυτού του είδους τα αναγνώσματα και η περιήγηση σε αντίστοιχες σελίδες στο διαδίκτυο…

  …να επιτρέπονται…

  …μόνο κατόπιν ειδικής συνταγογράφησης…

  …από κατάλληλο ιατρικό συμβούλιο του Ψ.Ν.Α….

  …και μόνο για περιπτώσεις ανίατες… που έτσι κι αλλιώς, δεν κινδυνεύουν από τα χειρότερα!!!

  Επίσης… θα σπεύσω άμεσα να κάνω και μία γενναιόδωρη χορηγία για…

  …ενίσχυση τις περιφρούρησης…

  …ώστε να αποτραπεί νέο κρούσμα… απόδρασης!!!

  Με ρωτάς εάν πουλάω τρέλα!

  Γατί ανησυχείς???

  Εσύ έτσι κι αλλιώς δεν έχεις ανάγκη προμήθειας, αφού… είσαι… μεγαλοπαραγωγός…

  …αλλά και να ήθελα, δεν θα το αποτολμούσα…

  …αφού δεν έχω τη δική σου «κατάρτιση»… και θα έπεφτα θύμα αθέμιτου ανταγωνισμού!!!

  χεεε… χεεεε… χεεεεε…

 23. Δημήτρης /

  Η γενιά του τίποτα.
  Καλό.
  Δεν θα διαφωνίσω.
  Μόνο θα συμπληρώσω ότι την γενιά αυτή την ανέθρεψαν λάθος κάποιοι.
  Οπότε μην είμαστε τόσο large στην απόδοση ευθυνών..βγάζοντάς την ουρά μας απ’έξω.

 24. Δημήτρης /

  Δεν ξέρω που πουλάνε μορλόμετρα ρε συ Βελζεβούλη.
  Θα σου καβάτζωνα ένα να ‘χεις..
  Χαχαχαχα!!
  Μ’ αρέσει όμως η συζήτηση.
  Keep going baby!