Deutsche Welle: Mια συγγνώμη δεν είπε κανείς γερμανός αξιωματούχος.

     Αθήνα  13/3/2014

     Αναδημοσίευση από :

     http://www.tovima.gr

    Θα είχε άλλη βαρύτητα παλαιότερα, αναφέρει ο καθηγητής Ιστορίας Χ.Φλάισερ

   Βερολίνο

  Μια συγνώμη…δεν ειπώθηκε από κανένα γερμανό αξιωματούχο για τις θηριωδίες των Ναζί στην Ελλάδα, αλλά θα είχε άλλη βαρύτητα παλαιότερα από ό,τι τώρα, σημειώνει ο καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας Χάγκεν Φλάισερ στο Γερμανικό Ραδιόφωνο.

     Η επίσκεψη του γερμανού προέδρου αυτές τις μέρες στην Ελλάδα φέρνει και πάλι στην επιφάνεια γεγονότα, που όσοι τα έζησαν, δεν μπορούν να τα ξεχάσουν, αλλά και όσοι δεν τα έζησαν, τα διαβάζουν στα βιβλία ιστορίας ή τα ακούν από τους μεγαλύτερούς τους. Είναι θηριωδίες που δεν αναφέρονται στα γερμανικά βιβλία ιστορίας και δεν έχουν καταγραφεί στη γερμανική συλλογική μνήμη μεταδίδει η Deutsche Welle.

     Σε κανένα βιβλίο ιστορίας

     «Οι Έλληνες εγκαλούν συχνά στη μνήμη τους τα γεγονότα εκείνης της εποχής», υποστηρίζει ο Χάγκεν Φλάισερ, καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Η περίοδος της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα ήταν η πιο αιματηρή και η πιο καταστροφική από ό,τι σε όλες τις μη σλαβικές χώρες, αλλά ακόμη και στην Τσεχία. Υπήρχαν πολλά Λίντιτσε. Το Λίντιτσε και το Οραντούρ είναι μαρτυρικές πόλεις γνωστές στους μορφωμένους Γερμανούς. Αλλά τα Καλάβρυτα, που επισκέφθηκε το 2000 ο τότε γερμανός πρόεδρος Ράου, ή οι Λυγκιάδες, που θα επισκεφθεί ο νυν, δεν τα ξέρει κανείς, παρά το ότι εκτελέστηκαν με τον πιο θηριώδη τρόπο γυναίκες, παιδιά, ακόμη και αγέννητα παιδιά. Στα γερμανικά σχολικά βιβλία δεν υπάρχουν».

     Ο γερμανός δημοσιογράφος ρωτά να μάθει τους λόγους που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ιστορική επεξεργασία αυτών των θηριωδιών στο μέτρο που θα έπρεπε. «Οι Έλληνες δεν έχουν λόμπυ», απαντά ο Φλάισερ. «Επιπλέον η πιο ισχυρή αντιστασιακή οργάνωση κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ελλάδα ήταν οι ηττημένοι του εμφυλίου που ακολούθησε. Που σημαίνει ότι στη δεκαετία του ’50 ή τέλος του ’40 συμμετείχαν στη κυβέρνηση και πρώην συνεργάτες των Γερμανών».

     «Θα είχε άλλη βαρύτητα»

     Ο Χάγκεν θεωρεί πολύ σημαντική την επίσκεψη του γερμανού προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και θυμίζει ότι το 1956, οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι από τους πρώην συμμάχους που έτειναν χείρα συμφιλίωσης προς τους Γερμανούς με την επίσκεψη του τότε καγκελάριου Τέοντορ Χόις στην Αθήνα. Όμως τι ακριβώς είναι εκείνο που προσδοκούν οι Έλληνες από τον Γιόαχιμ Γκάουκ; Καθαρά λόγια, όπως μια συγγνώμη;

     «Η λέξη συγγνώμη δεν ειπώθηκε μέχρι σήμερα σε καμιά επίσκεψη γερμανού αξιωματούχου», σημειώνει ο Χάγκεν Φλάισερ. «Θα ήταν σημαντικό, αλλά από την άλλη πλευρά, τέτοιες χειρονομίες θα είχαν παλαιότερα άλλη βαρύτητα από ό,τι σήμερα. Στο μεταξύ ο κόσμος παρηγορείται με το ότι γερμανοί πρέσβεις πηγαίνουν στους μαρτυρικούς τόπους και καταθέτουν στεφάνια. Οι Έλληνες χαρακτηρίζονται ως λαός των τεμπέληδων και των απατεώνων, όπως γράφει το Focus και άλλα έντυπα. Οι ίδιοι χαρακτηρισμοί υπάρχουν και στους φακέλους της Βέρμαχτ των στρατηγών που έδιναν εντολή να καούν τα Καλάβρυτα. Έλεγαν ακριβώς τα ίδια, με τις ίδιες λέξεις».

     Στη συνέντευξη ο καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας Χάγκεν Φλάισερ διηγείται την ιστορία των γερμανικών επανορθώσεων και τις ελληνικές διεκδικήσεις που δεν καρποφόρησαν. Και με το βλέμμα στο μέλλον υπογραμμίζει ότι είναι πολύ σημαντική η συνεργασία των Ελλήνων με τους Γερμανούς σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον τομέα της συγγραφής βιβλίου ιστορίας από μια κοινή ελληνογερμανική επιτροπή.

2 comments

 1. Ανδρέας Αέναος /

  Καλημέρα σας.
  Αν και λίγο καθυστερημένα ( διότι η επίσκεψη του φασίστα γερμανού προέδρου, ήταν πρίν μέρες), η αναδημοσίευση αυτή έχει μεγάλη σημασία διότι διαβάζουμε την θέση που έχει ένας γερμανός ιστορικός και πώς τοποθετεί τα “πράγματα” σε μία σειρά.
  Σαν πρώτο στην “σειρά” θα αναφέρω το θέμα της “συγνώμης” που ποτέ δεν ζήτησε όποιος-δήποτε γερμανός υπεύθυνος αξιωματούχος.
  Φυσικά και αυτά τα φασιστοειδή εκτρώματα που παγκοσμίως αποκαλούνται γερμανοί, φυσικά δεν πρόκειται να ζητήσουν συγνώμη από κανέναν και για καμμία τους πράξη-πόσο μάλλον για θηριωδίες που έπραξαν και πράττουν ορμώμενοι από τα διαστροφικά τους ένστικτα και το φασιστικό Ντί-Εν-Ει τους.
  ( Συμπαθάτε με για το ότι στρέφω και τρέφω εμπάθεια και μίσος για όλο αυτό το συνονθύλευμα που αποτελεί την γερμανία και τον λαό της στο σύνολό του.
  Διαχρονικά αποδεικνύουν ότι στο σύνολό τους κατέχουν φασισμό και θηριωδία διότι είναι καταγεγραμμένο στον “χάρτη” του σωματικού τους Ντί-Εν-Ει και το γεγονός πως, κάπως-κάπου-κάποτε εμφανίζονται κάποιοι διαφορετικοί ανάμεσά τους, είναι απλά οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.)
  Το δεύτερο που έχει αξία στην αναδημοσίευση αυτή, είναι η επισήμανση από γερμανό ιστορικό για τα ποιοί και πώς στο έπειτα από την γερμανική κατοχή στην Ελλάδα μας.
  “”” Ο γερμανός δημοσιογράφος ρωτά να μάθει τους λόγους που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ιστορική επεξεργασία αυτών των θηριωδιών στο μέτρο που θα έπρεπε. «Οι Έλληνες δεν έχουν λόμπυ», απαντά ο Φλάισερ. «Επιπλέον η πιο ισχυρή αντιστασιακή οργάνωση κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ελλάδα ήταν οι ηττημένοι του εμφυλίου που ακολούθησε. Που σημαίνει ότι στη δεκαετία του ’50 ή τέλος του ’40 συμμετείχαν στη κυβέρνηση και πρώην συνεργάτες των Γερμανών».”””
  Ξέρω… ξέρω πολύ καλά πως, ανοίγοντας το θέμα του εμφυλίου ανοίγει μεγάλη συζήτηση και υπάρχει τεράστια διαφορά, θέσεων-λόγων-απόψεων και παραδοχής “γεγονότων”.
  Το ΓΕΓΟΝΟΣ όμως και πέρα από οποιαδήποτε συζήτηση, που δεν αλλάζει είναι πως, ο γερμανός ιστορικός έχει απόλυτα δίκιο στο ότι όλες οι κυβερνήσεις, από τότε έως και σήμερα, αποτελούνταν και απαρτίζονταν από συνεργάτες των γερμανών.
  – Ξεκινώντας από τον “εθνάρχη” δοσίλογο καραμανλή ( που πολύ θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος, γιατί με εντολή του έκαψαν τα αρχεία με τα στοιχεία των δοσίλογων συνεργατών της ναζιστικής θηριωδίας στην χώρα μας;), περάσαμε στην “θαλπωρή” του αλλογενούς και αλλοεθνούς “αείμνηστου” παπα(τζή)νδρέου ( που πολύ θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος, προς τί όλη αυτή η ξέφρενα αλόγιστη εξοπλιστική πανδαισία της διακυβέρνησής του, που ως στόχο και σκοπό εν τέλει απέδωσε το σημερινό;).
  Αφού και όσον έκαναν ότι έκαναν, αυτοί οι δύο, κατόπιν μας “παρέδωσαν” δεμένους χειροπόδαρα στην αυτούσια γερμανική “κηδεμονία”, του γερμανού-αλλογενούς σημίτη και τις κλίκας των δουλικών του χιτλερικού ιδεώδους ( που πολύ θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος, αυτό το “ευχαριστούμε τους φίλους αμερικάνους για τα γεγονότα που απέδωσαν τρείς Έλληνες νεκρούς και διεθνή ντροπή για την χώρα μας στα Ίμια;
  Όπως πολύ θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος, γιατί τα μέλη της “εθνικοφρόνου-πατριωτικής;;; παράταξης”, συνεργάζονται με τα στελέχη αυτής της κυβέρνησης των δουλοπρεπών ξεβρακωμένων του γερμανού-αλλογενούς σημίτη;).
  Την σκυτάλη, από το γερμανικό-αλλογενές απόβρασμα, την παρέλαβαν γνήσιοι απόγονοι των κουκουλοφόρων της γερμανικής κατοχής ( παπαδήμιοι, πικραμένοι και λοιπά αποβράσματα), οι οποίοι με την σειρά τους “έστρωσαν” το χαλί για το σημερινό μόρφωμα διακυβέρνησης αλλογενών-αλλοεθνών αποβρασμάτων, γνήσιων υπηρετών των χιτλερικών ζητούμενων της μέρκελ.
  Το τρίτο και τελευταίο που θα σχολιάσω, στην αναδημοσίευση, είναι το πολύ σημαντικό που έχει και αναφορά στα αρχεία της Βέρμαχτ: “”” «Η λέξη συγγνώμη δεν ειπώθηκε μέχρι σήμερα σε καμιά επίσκεψη γερμανού αξιωματούχου», σημειώνει ο Χάγκεν Φλάισερ. «Θα ήταν σημαντικό, αλλά από την άλλη πλευρά, τέτοιες χειρονομίες θα είχαν παλαιότερα άλλη βαρύτητα από ό,τι σήμερα. Στο μεταξύ ο κόσμος παρηγορείται με το ότι γερμανοί πρέσβεις πηγαίνουν στους μαρτυρικούς τόπους και καταθέτουν στεφάνια. Οι Έλληνες χαρακτηρίζονται ως λαός των τεμπέληδων και των απατεώνων, όπως γράφει το Focus και άλλα έντυπα. Οι ίδιοι χαρακτηρισμοί υπάρχουν και στους φακέλους της Βέρμαχτ των στρατηγών που έδιναν εντολή να καούν τα Καλάβρυτα. Έλεγαν ακριβώς τα ίδια, με τις ίδιες λέξεις». “”” …;;;!!!
  Τα αιμοδιψή ζώα με μορφή ανθρώπου ( γερμανοί αξιωματικοί και στρατιώτες), όταν διέταζαν και εκτελούσαν το ελεεινό τους έργο, απέναντι και εναντίων του πολυβασανισμένου Ελληνικού λαού, χρησιμοποιούσαν το ίδιο λεκτικό άλλοθι που χρησιμοποιούν και οι σημερινοί απόγονοί τους.
  Από μόνη της αυτή η καταγγελία, αναδεικνύει το έγκλημα ως προμελετημένο και προσχεδιασμένο.
  Πάρα μα πάρα πολύ θα ήθελα να μου απαντήσουν σε αυτό οι: ο ξεφτιλισμένος-πλέον-αλλογενής,αλλοεθνής δοσίλογος που παριστάνει τον πρόεδρο της δημοκρατίας….. ο αλλογενής και αλλοεθνής δοσίλογος που παριστάνει τον πρωθυπουργό….. ο αλλογενής και αλλοεθνής δοσίλογος που παριστάνει τον αναπληρωτή πρωθυπουργό……. και όλα τα τσόλια-αχταρμάς επίορκων,δοσίλογων,αλλογενών,αλλοεθνών οσφυοκάμπτων, που παριστάνουν την “κυβερνητική πλειοψηφία” στην χώρα μας.

 2. Αέναος Έλληνας Μαχητής /

  Καλησπέρα.

  Γλαφυρός όπως πάντα, αλλά και χειμαρρώδης Ανδρέα, σπεύδεις τάχιστα να μας προλάβεις και να μας καλύψεις με τα ιδιαίτερα σχόλιά σου, που διακρίνονται από τον παρορμητισμό σου αλλά και τις πικρές αλήθειες που καυτηριάζεις!

  Τα σημαντικότερα από όλα που πρέπει να κρατήσουμε, είναι οι επισημάνσεις του γερμανού ιστορικού Χάγκεν Φλάισερ ότι :

  α) “Επιπλέον η πιο ισχυρή αντιστασιακή οργάνωση κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ελλάδα ήταν οι ηττημένοι του εμφυλίου που ακολούθησε. Που σημαίνει ότι στη δεκαετία του ’50 ή τέλος του ’40 συμμετείχαν στη κυβέρνηση και πρώην συνεργάτες των Γερμανών”

  β) “Οι Έλληνες χαρακτηρίζονται ως λαός των τεμπέληδων και των απατεώνων, όπως γράφει το Focus και άλλα έντυπα. Οι ίδιοι χαρακτηρισμοί υπάρχουν και στους φακέλους της Βέρμαχτ των στρατηγών που έδιναν εντολή να καούν τα Καλάβρυτα. Έλεγαν ακριβώς τα ίδια, με τις ίδιες λέξεις”

  Όπως φαίνεται, τόσο οι εγχώριοι συνεργάτες των εγκληματιών της χώρας μας, όσο και τα ίδια τα γερμανικά ναζιστόμουτρα, ήταν ιδιαίτερα… “καρπεροί” και φρόντισαν να μας αφήσουν “κληρονομιά”, άφθονους από τους καρπούς του νοσηρού και διεστραμμένου DNA τους, για να συνεχίσουν το παρανοϊκό και μακάβριο έργο τους.

  Αυτό σημαίνει ότι από τη μία πλευρά, (την εγχώρια), οι συνεργάτες δοσίλογοι, αλλοεθνείς, ξεπουλημένοι, “ευλύγιστοι”, ξεφτιλισμένοι, που έχουν αναρριχηθεί με απάτες και ραδιουργίες στις υψηλότερες βαθμίδες της εξουσίας και γελοιοποίησαν, απαξίωσαν και ακύρωσαν τους θεσμούς, (αυτούς που θρασύτατα ζητάνε τα παλιοτόμαρα από εμάς να τους σεβόμαστε, εάν είναι ποτέ δυνατόν… στα μούτρα τους), είναι πάντα εδώ παρόντες, ζουν, συνεργάζονται με τους ναζί και “βασιλεύουν”, εις βάρος της Πατρίδας μας και του Ελληνικού Λαού.

  Από την άλλη πλευρά, (των γερμαναράδων), η σπορά που άφησαν πίσω τους τα κτήνη της ναζιστικής κωλόφαρας, έχουν θεριέψει και επιδίδονται για μία ακόμη φορά, σε νέες εκσυγχρονισμένες μεθόδους αφανισμού του Ελληνικού Λαού, με την συνεργασία, τη βοήθεια, την ανοχή, η την αδιαφορία, όλων όσων παρακολουθούν την θηριώδη γενοκτονία χωρίς να αντιδρούν.

  Ερώτημα :

  Μήπως… λέω μήπως πρέπει να αρχίσει χωρίς καθυστέρηση και χωρίς κανένα ενδοιασμό η…

  …”Ψυχρή Αποψίλωση”… για “βιολογικούς” και “οικολογικούς” λόγους;;;

  (Εντελώς… μα εντελώς… ελεύθερη ερμηνεία)!!!