Το Ε.Σ.Υ. νοσεί.

Αθήνα  8/6/2013

     Τα τελευταία χρόνια, επισήμως οι ¨αρμόδιοι¨ στα θέματα υγείας, επισημαίνουν ότι το ¨σύστημα¨ νοσεί. Με αφοπλιστική  ειλικρίνεια περιγράφουν την νοσηρή κατάσταση σε όλους τους τομείς, διαδικασίες, ενέργειες και συναλλαγές του συστήματος. Ωστόσο γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αποδείξουν ότι οι ίδιοι και η παράταξη τους δεν έχουν συμμετοχή στην κατάντια, οι λύσεις δε που προτείνουν μοιάζουν ευχολόγια, ή στην καλλίτερη περίπτωση, προτείνονται λύσεις μη ταυτόσημες με την βούληση της ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου.

     Ουδέποτε υπήρξε η πολιτική βούληση να αξιολογηθούν τα ¨φαινόμενα¨ που οδήγησαν στην κατάρρευση του συστήματος, με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό της ύπαρξής του για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών περίθαλψης. Η ατομική ηθική και επαγγελματική δεοντολογία των εμπλεκομένων προσώπων στην υγεία αμφισβητείται και θα εξακολουθήσει να αμφισβητείται, όσο από έλλειψη πολιτικής βούλησης, το ¨μαύρο χρήμα¨ που ρέει θα επηρεάζει συνειδήσεις με τον εύκολο πλουτισμό.

     Η αξιολόγηση των στελεχών των μονάδων υγείας, γίνεται με κριτήρια διαφορετικά από τις ανάγκες που καλούνται να καλύψουν. Οι τοποθετήσεις στους διάφορους τομείς δεν γίνονται με κριτήριο την λειτουργική ανάγκη των μονάδων, με αποτέλεσμα οι παρεχόμενες υπηρεσίες να είναι χαμηλές και υψηλού κόστους.

     Ο συντονισμός των τομέων γίνεται περιστασιακά όχι σύμφωνα με την προβλεπόμενη δομή, αλλά τη διαθέσιμη δύναμη που δεν έχει πάντα την απαραίτητη εκπαίδευση, ή και ειδικότητα. Οι τοποθετήσεις στον λειτουργικό χώρο της υγείας μη ειδικευμένου προσωπικού, αναπαράγει το φαινόμενο του υδροκεφαλισμού του Ελληνικού δημοσίου.

     Κατά την 30χρονη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υ(φαρπαγής), όσοι ανέλαβαν το υπουργείο, προσπάθησαν να αποκομίσουν κομματικά οφέλη, σε βάρος της δημόσιας υγείας. Οι πρόεδροι των μονάδων υγείας, αλλάζουν όποτε εναλλάσσεται η κεντρική κυβέρνηση, τοποθετώντας τους ¨δικούς τους¨ ανθρώπους, με αποτέλεσμα να αντικαθίστανται από τις θέσεις μόλις ¨αντιλαμβάνονταν¨ το περιβάλλον στο οποίο τοποθετήθηκαν να προεδρεύσουν. Παρά ταύτα το σύστημα εξακολουθεί να λειτουργεί με τις φιλότιμες προσπάθειες μερικών συνανθρώπων μας. 

     Σ το Εθνικό Σύστημα Υ(πεξαίρεσης), το φακελάκι παρά την οικονομική δυσπραγία, εξακολουθεί να είναι φακελάρα για να μπορούν «να κρατούν αγνή και καθαρή, τόσο τη ζωή τους, όσο και την τέχνη» τους, οι υπηρετούντες σε αυτό.  Τα ανθρωπιστικά κίνητρα των ανθρώπων της προσφοράς, έδωσαν τη  θέση τους σε κίνητρα άδικου και άνομου πλουτισμού. Από αυτές τις πρακτικές η κοινωνική προσφορά σε όλους, μετατράπηκε σε παροχές στους έχοντες.

     Στο Εθνικό Σύστημα Ύ(ποπτων) προμηθειών, καλούνται τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώσουν τις εναρμονισμένες τιμές των μεσαζόντων συγκεκριμένων συμφερόντων μεγαλοαπατεώνων, οι οποίοι υπέρ-τιμολογούν ασύδοτα τα αναλώσιμα και εργαλεία. Όσον αφορά τον έλεγχο των οικονομικών για ακόμη μια φορά, θα φωνάξω «μήπως εκτός από τυφλή η δικαιοσύνη κουφάθηκε;»

     Στο Εθνικό Σύστημα Υ(πατείας), οι προσλήψεις ακολουθούν την κομματική γραμμή του ύπατου αρμοστή, όπως άλλωστε σε όλους τους δημόσιους φορείς. Στον τομέα της υγείας όμως οι κομματικές τοποθετήσεις είναι εμφανώς αναποτελεσματικές, αφού οι υπηρεσίες υγείας απαιτούν προσλήψεις εξειδικευμένου και εκπαιδευμένου προσωπικού.  Αποτέλεσμα του κομματισμού της υγείας, είναι η υπερστελέχωση των διοικητικών υπηρεσιών λόγω της γραφειοκρατίας και των κεντρικών υπηρεσιών με υποστελέχωση της περιφέρειας και της νοσηλευτικής.

     Στο Εθνικό σύστημα Υ(δροκέφαλων), το εθνικό μας σπορ της συγκέντρωσης των υπηρεσιών, εξέτρεψε του αρχικού στόχου της παροχής δωρεάν υπηρεσιών, με αιχμή του συστήματος στη δημιουργία Κέντρων Υγείας, περιφερειακών και νομαρχιακών Νοσοκομείων.

     Για το Εθνικό Σύστημα Υ(ποβάθμισης) της υγείας ακόμη και την περίοδο της μαύρης κρίσης, αισθανόμαστε ντροπή να αναφέρονται τα ξένα μέσα ενημέρωσης με τόσο υποτιμητικά άρθρα. Η Deutsche Welle σχολιάζει ότι το σύστημα υγείας στην Ελλάδα απειλείται με κατάρρευση, η οποία επιταχύνεται υπό το βάρος της κρίσης χρέους. Και σημειώνει, «σχεδόν κάθε πακέτο λιτότητας που ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο τα προηγούμενα χρόνια, περιέκοψε τις δαπάνες στον τομέα της υγείας. Φέτος προβλέπεται να μειωθούν εκ νέου υπό την πίεση της τρόικας. Αυτό γιορτάζεται σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον, ως επιτυχία των μέτρων λιτότητας. Στην Ελλάδα ο λαός πέφτει όμως σε βαθιά ανέχεια».

     «Όποιος χρειάζεται γιατρό, μπορεί μόνο να ελπίζει και να περιμένει» σχολιάζει ο δημοσιογράφος και περιγράφει την πολύωρη αναμονή των ασθενών, τον συνωστισμό και όπως επισημαίνει: «στο μεταξύ, εταιρίες security ελέγχουν την είσοδο στο τμήμα πρώτων βοηθειών σε πολλά ελληνικά νοσοκομεία. Παρατηρούνται συχνά εκρήξεις θυμού, καυγάδες και συμπλοκές».

     Εμπριμέ!  Σάπια! Υποζύγια! Φτάνει πια!

     Η Εθνική Συνείδηση Υπερηφάνεια όλων μας απαιτεί:

     Ανθρώπινη, δίκαιη, οργανωμένη και λειτουργικά άρτια εξοπλισμένη υγεία, που θα καλύπτει τις ανάγκες των συμπολιτών μας όπου και αν κατοικούν. Η κοινωνία μας δεν αντέχει άλλα βάρη και απώλειες από την αναλγησία και την αδιαφορία των κυβερνώντων.

•          Εντελλόμαστε  τους υπεύθυνους υγείας

•          Σταθερά μακριά από κομματικές και οικονομικές διαπλοκές.

•          Υλοποιήστε τις υποχρεώσεις σας.

 

Ιωάννης Αχιλ. Χάρχαλος

Αέναος Έλληνας Μαχητής

5 comments

 1. ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΣ /

  Καλημέρα
  Από αυτά που γράφεις δεν βγαίνει το συμπέρασμα ότι κάποιοι ανάμεσά μας βολεύονται.

  • Αέναος Έλληνας Μαχητής /

   Καχύποπτε καλησπέρα και καλώς όρισες στην παρέα μας!

   Δεν είμαι σε θέση να διαγνώσω ποια στοιχεία σε ώθησαν να βγάλεις τα συμπεράσματά σου τόσο εύκολα, αλλά μάλλον δεν θα έτυχε να χρειαστείς τις υπηρεσίες του Ε.Σ.Υ. …εσύ και η οικογένειά σου, οι φίλοι σου, οι γνωστοί σου, κάποιοι τέλος πάντων, που θα είχες την δυσάρεστη ευκαιρία να σε πληροφορήσουν, για τις εκπλήξεις που σε περιμένουν από τη στιγμή που θα περάσεις το κατώφλι του!

   Διαφορετικά, αυτά που γράφω στο άρθρο θα σου ήταν τόσο γνωστά, ώστε θα διακινδύνευα να πω ότι ίσως να αποτελούσαν για σένα, μία κουραστική επανάληψη!

   Ευτυχώς η δυστυχώς, διαπιστώνω πως υπάρχουν ακόμη συμπολίτες μας που δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι και συνεπώς, η σελίδα μας έχει ένα σοβαρότατο λόγο να…
   …αρθρογραφεί!!!

   Σ’ ευχαριστούμε για την επίσκεψή σου!

  • Ανδρέας Αέναος /

   Καλησπέρα σας.
   Φίλε μου γεια σου, η ερώτηση σχόλιο που απευθύνεις μάλλον θα πρέπει να σου αλλάξει το παρατσούκλι ( θα πρότεινα το άπιστος Θωμάς).
   Το περίφημο και πολύ διαφημισμένο εθνικό σύστημα υπεξαίρεσης, βρίθει σκανδάλων-σκανδαλώδους συμπεριφοράς και ελεεινής αντιμετώπισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
   Σε κάθε ελληνικό σπίτι που θα ρωτήσεις, θα σου περιγράψουν και ένα σκάνδαλο.
   (για παράδειγμα, στο Ιπποκράτειο κατά τα έτη 2000-2004-που γνωρίζω σίγουρα και ενώ είχε έναν ολόκληρο τενεκέ-γλάστρα στο προαύλιο, απασχολούσε επίσημα και με έγγραφα–κρατήσου,κάθισε– 76 κηπουρούς.)
   Έχω και κάμποσα άλλα να σου αναφέρω αλλά η ουσία δεν βρίσκεται στα παραδείγματα, η ουσία βρίσκεται στην διαχείριση και ως γνωστόν στον τόπο μας, οι ευθύνες ταξιδεύουν από τον Άννα στον Καΐάφα.
   Πάντως εάν έχεις υπ όψιν σου οτιδήποτε, ευχαρίστως να το προσθέσεις.

 2. Κώστας Ναξάκης /

  Καλημέρα

  Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας διαχρονικά ενημερώνουν την κοινή γνώμη και τους αρμόδιους φορείς για τη δεινή κατάσταση στο χώρο της υγείας. Στα παρακάτω δελτία τύπου μάλιστα, αναφέρονται σε λιγότερους θανάτους που ετησίως θα είχαν σημειωθεί αν οι μονάδες εντατικής θεραπείας είχαν στελεχωθεί.
  http://www.icu.gr/Pdf/2013_01_26/ST_Sinopsi.pdf
  http://www.ygeianet.gr/box/cal/36741.pdf

  Ενημερώνουν μάλιστα ότι επειδή οι ασθενείς δεν καλύπτονται, η οικονομική αιμορραγία της χώρας ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια, από την αδιαφορία του υπουργείου υγείας.

  http://www.ygeia360.gr/el/science-news/item/3269-115-ekat-eyrw-kostizoyn-oi-metamosxe%CF%8Dseis-sto-exwteriko-th-sticmh-poy-paramenei-kleisth-h-monada-toy-laiko%CF%8D

 3. Έλλην /

  Συμφωνώ και προσθέτω:

  -7 δισ. ευρώ μας κοστίζει η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαθρομεταναστών. Στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο πρώην Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος τον Φεβρουάριο του 2011.

  -12 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι είναι το συνάλλαγμα που διαρρέει από την Ελλάδα προς τις χώρες καταγωγής των μεταναστών. Στοιχεία από Τράπεζα της Ελλάδας.

  -9 δισ. ευρώ ετησίως υπολογίζεται ότι είναι το ύψος των διαφυγόντων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από το παραεμπόριο, το οποίο ασκείται σχεδόν αποκλειστικά από μετανάστες, παράνομους και μη. Στοιχεία από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

  Σύνολο? 28 δις…αν το χρέος μας είναι 370 δις, μιλάμε δηλαδή για 13,2%. Σε 13 χρόνια το έλλειμμα στα κρατικά ταμεία, με την συνέχιση της μη αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης θα ανέλθει σε περίπου 370 δις!!!

  Οπότε για μένα πρωταρχικό ρόλο στην διάλυση του συστήματος υγείας και γενικά της ελληνικής οικονομίας παίζει η λαθρομετανάστευση.

  Και ερωτώ λοιπόν:

  Όσα μέτρα και αν παρθούν, όσοι Κινέζοι και αν έρθουν, αν ο Έλληνας διαγράψει το φακελάκι από το λεξιλόγιό του, αν οι γιατροί από την μια στιγμή στην άλλη γίνουν τιμητές της αξιοκρατίας και δεν συνταγογραφούν ασύστολα………….αυτά τα 28 δις έλλειμμα κάθε χρόνο πως θα καλύπτονται?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *