Τι (δεν) είπε ο Σαμαράς στη ΔΕΘ

Αθήνα  11/9/2013
Αναδημοσίευση: από
http://www.efsyn.gr

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε με «πλεόνασμα» υποσχέσεων για έξοδο από το Μνημόνιο και αυξήσεις, αποφεύγοντας κάθε αναφορά στα νέα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές

Της Αλίκης Μάτση

Είπε πολλά, απέκρυψε πολύ περισσότερα.

      Ο λόγος για τον πρωθυπουργό, που από το βήμα των εγκαινίων της 78ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, αλλά και με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα («Εθνος»), εμφανίστηκε και πάλι αισιόδοξος για την επίτευξη του περίφημου πρωτογενούς πλεονάσματος. Απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, εκβιάζοντας εμμέσως τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αφού στην ουσία τούς καταλόγισε εκ προοιμίου δολιοφθορά, αν καταψηφίσουν το όποιο κυβερνητικό νομοσχέδιο.

      Ο κ. Σαμαράς έθεσε κατ” αρχάς την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος ως προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Και έταξε, δηλώνοντας βέβαιος ότι θα επιτευχθεί, αυξήσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους και στρατιωτικούς, όπως άλλωστε αναμενόταν βάσει των διαρροών όλες τις τελευταίες ημέρες από το μέγαρο Μαξίμου.

      Χρηματοδοτικό κενό

      Ο πρωθυπουργός δεν είπε όμως ότι οι δανειστές προετοιμάζονται ήδη να μας δώσουν και νέο δάνειο, αφού το χρηματοδοτικό κενό υπολογίζεται ότι θα φτάσει περί τα 11,5 δισ. ευρώ. Το «ομολόγησαν» την περασμένη εβδομάδα τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, όσο και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντάνιελ Ντάισελμπλουμ. Ο κ. Στουρνάρας παρέπεμψε μόλις την Παρασκευή τη σχετική συζήτηση για του χρόνου τον Ιούλιο, αλλά Κύριος οίδε ποιες οι βουλές των εταίρων. Στην ίδια γραμμή άλλωστε κινείται, εδώ και αρκετό καιρό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Και, βεβαίως, νέο δάνειο σημαίνει νέο Μνημόνιο. Και νέο Μνημόνιο συνεπάγεται νέα μέτρα.

      Νέα μέτρα όμως ο κ. Σαμαράς είπε πως δεν πρόκειται να ληφθούν, τονίζοντας μάλιστα πως «μια νέα μετρολογία θα κάνει κακό στην οικονομία μας» και χαρακτηρίζοντας το 2014 «έτος ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία».

      Προφανώς ο πρωθυπουργός εννοούσε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα για το 2014. Αναγνώρισε άλλωστε από του βήματος της ΔΕΘ πως «οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες ήταν δυσβάσταχτες» και υποσχέθηκε ελαφρύνσεις για την επόμενη χρονιά. «Θα ζητηθούν λίγα από πολλούς», είπε ο κ. Σαμαράς.

      Δεν μπήκε όμως καν στον κόπο να διαψεύσει τις αποκλειστικές πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν προχθές, Σάββατο, στην «Εφ.Συν.», ότι οι δανειστές ζητούν από τη δικομματική του κυβέρνηση να ψηφίσει τώρα νέα μέτρα για τη διετία 2015–2016. Το θέτουν, μάλιστα, ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του τρέχοντος δανείου.

      Απλώς, στη συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες, απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, δίχως βεβαίως να κάνει αναφορά στις πιέσεις που δέχεται από τους δανειστές να ψηφιστούν τώρα μέτρα για δύο χρόνια μετά.

      «Δολιοφθορά»

      Και έχοντας προφανώς επίγνωση ότι τα όποια νέα μέτρα θα τύχουν εντονότατων αντιδράσεων από βουλευτές και των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, ενώ ενέχεται ο κίνδυνος καταψήφισής τους, ερωτηθείς αν θα μπορούσε να γίνει κάποιο «ατύχημα», απάντησε επί λέξει: «Ακόμη και η συζήτηση για πρόωρες εκλογές αποσταθεροποιεί τη χώρα. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποιος κυβερνητικός βουλευτής που θα αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση και τη χώρα. Το έχουν δείξει άλλωστε ώς τώρα. Με μεγάλη ευθύνη και σοβαρότητα. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ατύχημα. Θα ήταν δολιοφθορά!»

       Πάντως, από την ομιλία του στη ΔΕΘ προκύπτει ότι, τουλάχιστον στο πίσω μέρος του μυαλού του, ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, καταλογίζοντάς του «ανυπόφορο λαϊκισμό» και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα τα χάσουν όλα», εννοώντας προφανώς και τις εκλογές.

       Οπως δεν είναι τυχαίο ότι –πρώτη φορά- χαρακτήρισε «νεοναζί» τη Χρυσή Αυγή και επανέφερε τη θεωρία των «δύο άκρων» που «επαγγέλλονται την καταστροφή της χώρας, ίσα ίσα τη στιγμή που οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο».

7 comments

 1. ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΣ /

  Η συντάκτρια γράφει
  «Πάντως, από την ομιλία του στη ΔΕΘ προκύπτει ότι, τουλάχιστον στο πίσω μέρος του μυαλού του, ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε.»
  Ψάχνοντας πληροφορήθηκα ότι στο πίσω μέρος του μυαλού βρίσκεται ο πρωτογενής οπτικός φλοιός και γνωρίζουμε ότι ο συγκεκριμένος είναι βλαμμένος.

 2. Κώστας Ναξάκης /

  Καλησπέρα

  Επειδή τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για το πρωτογενές πλεόνασμα, χωρίς να καταλαβαίνουμε στην πραγματικότητα τι ακριβώς μας λένε, θα επιχειρήσω με απλά λόγια να γίνει αυτό κατανοητό. Πρωτογενές πλεόνασμα θεωρείται ότι υπάρχει, όταν τα έσοδα μας ξεπερνούν τα έξοδα μας, πριν από την πληρωμή των χρεών μας.

  Με άλλα λόγια, όταν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, δεν χρειαζόμαστε νέα δανεικά για την κάλυψη των αναγκών μας.
  Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επιτυχία του πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν αναλύει όμως τι περιλαμβάνουν οι μαγικές λέξεις «πριν από την πληρωμή των χρεών μας».
  Η ερμηνεία που η τράπεζα Ελλάδος δίνει, έχει αποτέλεσμα να εμφανίζεται πρωτογενές έλλειμμα για το Α 8μηνο 2013, ύψους 3,2 δις, ενώ η κυβέρνηση εμφανίζει πλεόνασμα για το ίδιο χρονικό διάστημα 3 δις.

  Για χάρη του φίλου μου Ανδρέα η αριθμολαγνεία τέλος.

  Γιατί ακόμα και αν υπάρχει πλεόνασμα, αυτό έγινε εφικτό από την λιτότητα, την ανεργία, την μείωση του ΑΕΠ, την εξαθλίωση των Ελλήνων, την αφαίμαξη του εισοδήματος με αβάσταχτους φόρους, την ποινικοποίηση της φτώχειας, την αποψίλωση της χώρας από νέους επιστήμονες, την διάλυση του κοινωνικού ιστού, του κράτους, των δημοσίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Στο βωμό της επιτυχίας πρωτογενούς πλεονάσματος ξεπουλήθηκαν δημόσιες επιχειρήσεις, αναγκάστηκαν σε πτώχευση ιδιωτικές, περικόπηκαν δημόσιες δαπάνες και δημιουργήθηκαν άστεγοι και πεινασμένοι. Τέλος οι πολίτες της χώρας μας αισθάνονται δυστυχείς και οδηγούνται στην αυτοκτονία.

 3. Βελζεβούλης /

  Καλημέρα φίλοι μου, σε όλη την παρέα.

  Σας παρακαλώ βοηθήστε με λίγο γιατί μπλοκάρισα.

  Με τις λίγες γνώσεις που διαθέτω, νομίζω πως για να υπάρχει κάτι στο πίσω μέρος ενός μυαλού, προϋποθέτει αναγκαστικά την… ύπαρξη του.

  Η μήπως όχι;;;

  Πείτε μου σας παρακαλώ με όλη σας την ειλικρίνεια!

  Από τις μέχρι σήμερα ενέργειες του “συμπαθούς” Αντωνάκη, καθ’ όλη τη διάρκεια της πολυετούς πολιτικής του καριέρας, διακρίνατε εσείς έστω και την ελάχιστη παρουσία του χρησιμότατου αυτού οργάνου, μέσα στο κατά τα άλλα, (επιτρέψτε μου να πω), ωραίο κεφαλάκι του;;;

  Εμένα προσωπικά, μου θυμίζει περισσότερο Γερμανικό… τηλεκατευθυνόμενο… Αμερικανικής τεχνολογίας, παρά αυτόβουλο, έστω και ανεγκέφαλο, πολιτικό όν.

  Πείτε μου μόνο γρήγορα, γιατί ήδη ψάχνω να βρω κοφτερή γωνία να… σπάσω το κεφάλι μου!!!

  • Αέναος Έλληνας Μαχητής /

   Καλημέρα Βελζεβούλη.

   Καλώς όρισες στην παρέα μας και… σιδεροκέφαλος!

   Ζητάς “δύσκολες” και γρήγορες απαντήσεις φίλε μου, σε μία περίοδο που έτυχε να χαλαρώνω περιστασιακά, πριν ξαναβρεθώ στη μάχη της καθημερινότητας.

   Σαν διαχειριστής όφειλα να σε καλωσορίσω, αλλά θα σε παραπέμψω στην υπόλοιπη παρέα για τις απαντήσεις που ζητάς μέχρι να επιστρέψω.

   Πίστεψέ με, ότι σίγουρα θα λάβεις σαφείς και εμπεριστατωμένες απαντήσεις από όλους!

   Σ’ ευχαριστούμε για την επίσκεψή σου!

  • Κώστας Ναξάκης /

   Καλώς τον ….Βελζεβούλη.
   Αγαπητέ φίλε, εγώ βρήκα ένα επιπλέον κοφτερό μυαλό, που με έκανε να γελάσω.
   Νομίζω ότι την απάντηση στα ερωτήματά σου έχει δώσει ο φίλος ΚΑΧΥΠΤΟΤΟΣ.
   Αν κατάλαβα καλά τον υπαινιγμό του, αναφέρεται στον αλλήθωρο, που δείχνει μια κατεύθυνση και προς την αντίθετη οδεύει. Νομίζω ότι απαλλάσσουμε από τις βαρύτατες ευθύνες εκείνους που χαρακτηρίζουμε ηλίθιους, αδαείς ή βλάκες.
   Κατ αντιστοιχία υπήρχε φήμη στο παρελθόν που ήθελε τον εγκέφαλο του Ωραίου Μπρούμελ ακριβότερο από του Αϊνστάιν, γιατί υποτίθετο ότι ήταν αχρησιμοποίητος.
   Καλωσόρισες με χαρά θα ανταλλάξουμε απόψεις.

 4. Ανδρέας Αέναος /

  Καλησπέρα σε όλους.
  -Ως είθισται καλωσορίζω και εγώ στην παρέα, τον καινούριο φίλο.
  Μάλιστα θα δώσω και συγχαρητήρια για το ” γερμανικό τηλεκατευθυνόμενο, αμερικάνικης τεχνολογίας”, σωστή παρατήρηση.
  Τώρα, φίλε μου Κώστα έχεις δίκιο που παραθέτεις αριθμούς και στατιστικά στοιχεία, γιατί είναι ένας τρόπος να αντιληφθούμε το μέγεθος της λαίλαπας που έχει πλήξει την χώρα μας.
  Η ένστασή μου και “πληγή” μου βρίσκεται στην “αδυναμία;;;;;” που δείχνουν οι συμπατριώτες μας να κατανοήσουν πως, αυτά τα ψυχρά νούμερα καθρεφτίζουν μία σκληρά ωμή πραγματικότητα που – προς το παρόν- έχει κτυπήσει με μανία τα πιό αδύναμα μέλη της κοινωνίας στην χώρα μας.
  Πιστεύουν, οι περισσότεροι, πως αφού η λαίλαπα εκμηδενίσει τους αδύναμους θα σταματήσει την επέλαση της.
  – “Κούνια που τους κούναγε”!
  Πάντως θα επιμείνω “βρωμάνε” εκλογές, με το που ξεμπερδεύει η αφεντικιά τους η χιτλέρκελ πάνε σε εκλογές και προβλέπω άσχημες καταστάσεις και συμπλέγματα ( μιάς και τα κουκιά δεν τους βγαίνουν)
  Εάν θέλετε τα στοιχεία που με οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα, τότε μάλλον θα ” ανοίξουμε” μεγάλη κουβέντα.

 5. Βελζεβούλης /

  Καλησπέρα… πέρα για πέρα.

  Βλέπω με χαρά ότι η παρέα βρίσκεται στις… επάλξεις!

  Φίλε Κώστα, πράγματι ο φίλος Καχύποπτος, έχει φωτίσει μπορώ να πω “επιστημονικά”, μία πλευρά της έρευνας που βρίσκεται εν εξελίξει.

  Ως Βελζεβούλης, δεν προτίθεμαι να προσφέρω καμία απαλλαγή, ειδικά σ’ αυτούς που δεν είναι άξιοι να συνάψουν ούτε μια συμφωνία… μαζί μου!

  Ηλίθιους, αδαείς η βλάκες, χαρακτηρίζουμε όσους έχουν εγκέφαλο περιορισμένης ενεργητικότητας, (Ε.Π.Ε.)!

  Η σύγκριση των εγκεφάλων του Αϊνστάιν και του Μπρούμελ, έστω και αν ήταν μία αστεία φήμη, μιλούσε για κάτι εν πάση περιπτώσει υπαρκτό.

  Τα τηλεκατευθυνόμενα – φερέφωνα, (his master’s voice), στη θέση που προέβλεψε η μητέρα φύση για την τοποθέτηση του ανθρώπινου εγκεφάλου, διαθέτουν πλακέτα – δέκτη εντολών και υπαγορεύσεων, που ενίοτε βραχυκυκλώνει και λέει τις χοντρομ…κίες που ακούστηκαν στην Δ.Ε.Θ.

  Αυτά στερούνται το άλλοθι της βλακείας της ηλιθιότητας, της άγνοιας, της ανικανότητας, κλπ. χαρακτηριστικά των Ε.Π.Ε. και συνεπώς εξαιρούνται πάσης απαλλαγής.

  Φίλε Ανδρέα, σ’ ευχαριστώ για τα συγχαρητήρια, αλλά δεν νομίζω ότι είπα κάτι περισσότερο από αυτό που μπορεί να αντιληφθεί, ο μέσος ελεύθερα σκεπτόμενος πολίτης, που διαθέτει αυτό που στερείται ένα υποδουλωμένο από τους χειριστές του… τηλεκατευθυνόμενο!

  Έχεις δίκιο που λες ότι βρωμάνε εκλογές και μεταξύ μας, μου ζήτησαν να τους συνδράμω, χορηγώντας τους τα… καζάνια μου και τις μοναδικές συνταγές… “εκλογομαγειρικής” που μόνο εγώ διαθέτω, για να τους βγούνε τα “κουκιά”, παραχωρώντας μου επ’ αόριστο την… ανύπαρκτη ψυχή τους!

  Προς το παρόν τους απάντησα ότι αυτό που μου ζητάνε, δεν το θέλει ούτε ο… “αντίπαλός” μου, ούτε εγώ!

  Φυσικά ποτέ δεν ξέρεις τι προσφορές μπορεί να προκύψουν αργότερα, ώστε να βρεθώ σε αδυναμία και να υποκύψω…

  Από ένα Βελζεβούλη, όλα να τα περιμένεις!… Χεχεχεχεχε….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *