«Παράθυρο» από το Βερολίνο για τις πολεμικές επανορθώσεις

550_334_413358     Αθήνα 3/5/2015

     Αναδημοσίευση από :

     http://www.real.gr

     Τέσσερις μέρες μετά την επέτειο εισόδου των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα το 1941 και λίγα 24ωρα πριν από τη συμπλήρωση των 70 ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η γερμανική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία ανοίγει το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων.

     Την αρχή έκανε την Παρασκευή ο Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του προς τα αιτήματα της Αθήνας για την καταβολή των αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, ακόμα και αν το Βερολίνο είχε επανειλημμένα αρνητική στάση.

     «Είναι το σωστό για μια χώρα που έχει πλήρη επίγνωση της ιστορίας της, όπως η δική μας, να εξετάζει τι πιθανότητες ενδεχομένως υπάρχουν για την καταβολή επανορθώσεων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Γερμανίας, μιλώντας στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

     «Δεν είμαστε μονάχα πολίτες που ζουν στο σήμερα, αλλά είμαστε επίσης απόγονοι εκείνων που άφησαν πίσω ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων περιοχών, όπου επονείδιστα γνωρίζαμε λίγα σχετικά με το θέμα για τόσο μεγάλο διάστημα», υποστήριξε.

     Την σκυτάλη πήρε η Ανγκελα Μέρκελ χθες, αναγνωρίζοντας την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και δείχνοντας κατανόηση για τα ανοικτά «τραύματα» που άφησε εκείνη η περίοδος στην πατρίδα μας και σε άλλα κράτη.

     Η Γερμανίδα καγκελάριος έστειλε σαφές μήνυμα κατά της λήθης προς όσους επιθυμούν να τραβήξουν μία διαχωριστική γραμμή με το ναζιστικό παρελθόν της χώρας της.

     «Εμείς, οι Γερμανοί, έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού», είπε η ίδια, για να προσθέσει:

     «Βεβαίως είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι, για παράδειγμα, δεν έχουμε μόνο τη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά και με πολλές άλλες χώρες».

     VIDEO – ΜΕΡΚΕΛ από realmedialive

     Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος τίμησε το Σάββατο την 70η επέτειο από το τέλος της μάχης του Βερολίνου- που αποτέλεσε το πρελούδιο της άνευ όρων συνθηκολόγησης της Γερμανίας.

     «Σε εμάς εναπόκειται ειδικά -ενδεχομένως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο- η ευθύνη να διατηρήσουμε μία παγκόσμια τάξη. Μία τάξη που θα διασφαλίζει την ειρήνη» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, κατά την ομιλία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων στο Βερολίνο.

     «Αυτό το καθήκον ανήκει, ιδίως, στη Γερμανία ο αχαλίνωτος εθνικισμός της οποίας βύθισε τον κόσμο στο χάος (…) και η οποία έκτοτε ενσωματώθηκε εκ νέου- με σύνεση και σταδιακά- στην πανευρωπαϊκή και παγκόσμια ειρηνική τάξη», είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

     Σύμφωνα με τον Σταϊνμάγερ «το “ποτέ πια” σημαίνει επιπλέον για εμάς τους Γερμανούς: “ποτέ πια μόνοι!”» ενώ ο ίδιος αναφέρθηκε σε μία εξωτερική πολιτική που θα είναι προσανατολισμένη προς «την κατανόηση μεταξύ των λαών, την αναζήτηση πολιτικών λύσεων στις διενέξεις και τη διατήρηση των δομών που συμβάλλουν στην ειρήνη».

     Η ελληνική πλευρά

     Στη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο, τον Μάρτιο, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έθεσε το θέμα του κατοχικού δανείου, με την Α. Μέρκελ, ωστόσο, να απαντά τότε ότι «το θέμα των επανορθώσεων έχει πολιτικά ολοκληρωθεί».

     Σε χθεσινή δήλωσή της, η πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που με τόσο επίσημο τρόπο, ανοίγει το ζήτημα των πολεμικών οφειλών από γερμανικής πλευράς.

     «Τιμώντας την επέτειο εκτέλεσης των αγωνιστών της Καισαριανής ο Πρόεδρος της Γερμανίας προέβη σε μια ιστορικής σημασίας δήλωση, με την οποία συνομολογεί την ανάγκη διερεύνησης της προοπτικής καταβολής των επανορθώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα» δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

     Η πρόεδρος της Βουλής η οποία είναι και πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (πολεμικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών) υπογράμμισε:

     «Αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με το γεγονός ότι για πρώτη φορά το ζήτημα προωθείται με συντονισμένο και επίσημο τρόπο από ελληνικής πλευράς από την διακομματική επιτροπή της Βουλής, από τους Έλληνες ευρωβουλευτές με επικεφαλής τον Μ. Γλέζο, από τον πρωθυπουργό της χώρας και την κυβέρνηση και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

     «Ας θυμηθούμε όλοι τον υπουργό που, προ τριετίας, δήλωνε ότι δεν υπάρχει φάκελος για τις γερμανικές αποζημιώσεις κι ας συνειδητοποιήσουμε ότι τα πάντα είναι ζήτημα διεκδίκησης και πολιτικής βούλησης. Σήμερα, οι γερμανικές αποζημιώσεις, αύριο το χρέος» δήλωσε η ίδια.

     Με αλλεπάλληλα δημοσιεύματά της, η Realnews έχει αναδείξει το σημαντικό ζήτημα των γερμανικών οφειλών και του κατοχικού δανείου.

     Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2013, η εφημερίδα έφερε στο φως την απόρρητη έκθεση της ομάδας εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

     Λίγες μέρες αργότερα, το Real.gr δημοσίευσε κατ’ αποκλειστικότητα ολόκληρη την απόρρητη έκθεση της ομάδας εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις γερμανικές επανορθώσεις. 

     Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, σε άρθρο του στη Realnews για τις γερμανικές οφειλές, στις 15 Μαρτίου, ανέφερε:

     «Απαιτούμε, δεν επαιτούμε, αλλά ούτε και εκδικούμαστε».

One comment

 1. Κώστας Ναξάκης /

  Από την αλλαγή στάσης της Γερμανικής ηγεσίας εξάγεται το συμπέρασμα ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε πραγματική πίεση προς την «φίλη» – χώρα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
  Για ποιους λόγους όμως οι εκπρόσωποί μας δεν φρόντισαν επί 70 χρόνια για την αποκατάσταση του δικαίου; Η αλήθεια είναι ότι στην διάρκεια των 70 χρόνων η απαίτηση της Ελλάδας για αποκατάσταση τέθηκε το 1965, επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου, όταν εστάλη ως εκπρόσωπος της Ελλάδας ο υπουργός συντονισμού (Ανδρέας Παπανδρέου) και έλαβε απορριπτική απάντηση από τον Γερμανό καγκελάριο, με την αιτιολογία της διχοτομημένης Γερμανίας σε Δυτική και Ανατολική.
  Ο Ανδρέας Παπανδρέου ως πρωθυπουργός, το 1995 δια του τότε υπουργού εξωτερικών Καρ. Παπούλια, απαίτησε τις επανορθώσεις με διάβημα, το οποίο η Γερμανία χαρακτήρισε ως επιθετική πράξη. Ο Αντ. Σαμαράς, ως υπουργός εξωτερικών, ερώτησε (προφορικά) τον ομόλογό του στην Γερμανία, αν προτίθενται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
  Οι λοιπές κυβερνήσεις φαίνεται τελικά ότι δεν έθεσαν σθεναρά το θέμα γιατί φοβούνταν την αποκάλυψη των σχέσεων του εθνάρχη και ιδρυτή της Ν.Δ (Κωνσταντίνου Καραμανλή), με τους ΝΑΖΙ κατά δήλωση του ωφεληθέντος από την κυβέρνηση της ΕΡΕ το 1959 Μέρτεν ή χασάπη της Θεσσαλονίκης, την συνεργασία δύο υπουργών της ίδιας κυβέρνησης με τους κατακτητές ως πληροφοριοδότες καθώς και ότι η σύζυγος του ενός εκ των δύο υπουργών (Θεοδούλα) ήταν γραμματέας του Μέρτεν ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την κυβέρνηση Καραμανλή προκειμένου να δικαστεί στην Γερμανία από την οποία απαλλάχθηκε. Με τον ίδιο Νόμο ο εθνάρχης μας κατήργησε το γραφείο εγκληματιών πολέμου το οποίο σε άλλες χώρες λειτουργεί ακόμη και σήμερα. Είναι προφανές γιατί οι κυβερνήσεις του κόμματος που ίδρυσε ο κατηγορούμενος από τον Μέρτεν ως συνεργάτης των Γερμανών δεν ήθελαν να λάβει το θέμα έκταση.
  Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ με εξαίρεση την ρηματική διακοίνωση επί πρωθυπουργίας Α, Παπανδρέου το 1995, όχι μόνο δεν ανέλαβαν καμία πρωτοβουλία, αλλά τήρησαν σιγή ιχθύος, για να μην αποκαλυφθεί ότι ο Κ. Σιμήτης την ίδια εποχή άδραξε την ευκαιρία της ασθένειας του Παπανδρέου προκειμένου να τον υπονομεύσει, γεγονός που επεσήμανε ο Παπανδρέου σε συνέντευξή του δύο ημέρες πριν την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Στη συνάντηση μάλιστα Σημίτη – Κολ, ο τότε πρωθυπουργός μάλλον ξέχασε παντελώς το θέμα των επανορθώσεων.
  Αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν υπήρχε περίπτωση να τεθεί θέμα από την συγκυβέρνηση Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ.