Πάνω από το μέσο όρο ωρών εργασίας οι Ελληνες, κάτω από το μέσο όρο το καθαρό εισόδημα

Αθήνα  31/5/2013

Αναδημοσίευση: από

http://www.dimokratianews.gr

     Πίσω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, βρίσκονται οι Ελληνες σε όλα τα πεδία που αποτυπώνεται το ευ ζην, προσγειώνοντας στη σκληρή πραγματικότητα όσους υποστηρίζουν ότι επίκειται η έξοδος από το τούνελ της κρίσης.

     Ενα 24ωρο πριν από τη δημοσιοποίηση της επίσημης Εκθεσης για τη Παγκόσμια Οικονομία- και την ελληνική βέβαια- ο ΟΟΣΑ δημοσιοποίησε έναν πιλοτικό Δείκτη, που κατά βάση συμπληρώνεται από τους ίδιους τους πολίτες κάθε χώρας. Παρά τις στατιστικές αδυναμίες αυτού του Δείκτη Καλύτερης Ζωής, είναι ενδεικτικό της κατάστασης ότι το μέσο καθαρό εισόδημα ενός νοικοκυριού στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 20.440 δολάρια ετησίως, ποσό αρκετά χαμηλότερο από το μέσο όρο στα κράτη μέλη του οργανισμού (23.047 δολάρια το χρόνο), ενώ το μέσο εισόδημα των Γερμανών ανέρχεται σε 28.799 δολάρια και των Γάλλων σε 28.310 δολάρια. Σημαντικό είναι και το χάσμα που καταγράφεται μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων στη χώρα μας, καθώς το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού κερδίζει έξι φορές τα εισοδήματα του κατώτατου 20%!

     Παρά τις χαμηλότερες αποδοχές και σε πείσμα της παραφιλολογίας, οι Ελληνες πολίτες εργάζονται 2.032 ώρες ετησίως, πάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (1.776 ώρες), όταν οι Γερμανοί απασχολούνται μόλις 1.413 ώρες το χρόνο και οι Γάλλοι 1.476 ώρες! Κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται και η απασχόληση, με το 56% των ατόμων ηλικίας από 15 έως 64 ετών στην Ελλάδα έχουν σχέση αμειβόμενης εργασίας, έναντι 66% του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.

     Σε ό,τι αφορά στους κοινωνικούς θεσμούς και τις κοινωνικές σχέσεις, υπάρχει μια κάποια αίσθηση αλληλεγγύης και μέτρια επίπεδα κοινωνικής συμμετοχής των πολιτών στην Ελλάδα, όπου το 81% των ανθρώπων πιστεύουν ότι γνωρίζουν κάποιον στον οποίο θα μπορούσαν να βασιστούν σε ώρα ανάγκης, χαμηλότερα πάντως από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (90%). Σε γενικές γραμμές, ο ΟΟΣΑ συμπεραίνει ότι οι Έλληνες είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους συγκριτικά με το μέσο όρο του Οργανισμού, με το 71% των ατόμων να δηλώνουν ότι έχουν πιο θετικές εμπειρίες (αίσθηση ικανοποίησης για μια επιτυχία, ευχαρίστηση κλπ) από αρνητικές (πόνος, ανησυχία , θλίψη, ανία, κλπ). Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (80%.)

http://www.dimokratianews.gr/content/16210/%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%89-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%BF-%CF%8C%CF%81%CE%BF-%CF%89%CF%81%CF%8E%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%AC%CF%84%CF%89-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%BF-%CF%8C%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CF%81%CF%8C-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%8C%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B1

One comment

 1. Κώστας Ναξάκης /

  Την 10ετία του 1980, προκειμένου να καθοριστεί το βιοτικό επίπεδο, η ερώτηση που ετίθετο ήταν: Πόσα λεφτά βγάζεις?

  Η ¨φιλοσοφική¨ προσέγγιση του βιοτικού επιπέδου την 10ετία του 1990, άλλαξε και η ερώτηση αφορούσε στον ελεύθερο χρόνο που είχε ο εργαζόμενος.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα του 2013, και τα δύο παραπάνω ¨μεγέθη¨, είναι χαμηλότερα του μέσου όρου των μελών του.

  Το στοιχείο της έρευνας που εντυπωσιάζει, αφορά τους κοινωνικούς θεσμούς και τις κοινωνικές σχέσεις. Άλλες έρευνες καταδεικνύουν ότι οι σχέσεις των Ελλήνων είναι περισσότερο ¨παραδοσιακές¨, οικογενειακές και ουσιαστικές. Προφανώς η ερώτηση αναφέρεται σε γνωριμίες που θα στηρίξουν κάποιον στην οικονομική ανάγκη. Κατά την άποψή μου από το συμπέρασμα ότι χαλάρωσαν οι δεσμοί της Ελληνικής οικογένειας, ασφαλέστερο είναι ότι:
  Κύριοι, τα καταφέρατε. Καταναλώθηκε όποιο οικονομικό «λίπος¨ διέθετε ό ¨Έλληνας πολίτης και η Ελληνική οικογένεια.

  Σχετικά τώρα με τον ελεύθερο χρόνο και το κόστος του, αναζήτησα και βρήκα εργαζόμενο, ναι μην σας κάνει εντύπωση! Βρέθηκε εργαζόμενος στην Ελλάδα, είδηση που προκάλεσε τόσο ώστε η δήλωσή του αναρτήθηκε σε πολλά blogs.
  «Χθές το πρωί οδηγώντας με ρώτησε ο γιός μου, αν θα φάμε μαζί το μεσημέρι. Δεν με είχε ρωτήσει ποτέ κάτι παρόμοιο. Συνδέω το γεγονός ότι ενώ πριν ήμασταν μαζί κάθε απόγευμα, τώρα μπορεί να περάσουν και δύο μέρες και να μην τον δω ξύπνιο. Ο ελεύθερος χρόνος είναι ανεκτίμητος».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *