Ο παπάς στις Κροκεές αρνήθηκε να κάνει την τελετή ταφής, γιατί ο δεύτερος γάμος του θανόντος ήταν πολιτικός…

   Αθήνα  12/12/2013

    Αναδημοσίευση από

    http://www.apela.gr

   Στις Κροκεές Λακωνίας, στις 6/10/2013, ο παπάς του χωριού και ο μητροπολίτης Σπάρτης αρνήθηκαν την κανονική τελετή κηδείας του 49χρονου αδερφού μου, Άγη Καράντζαλη, με την αιτιολογία ότι είχε τελέσει πολιτικό γάμο. Τους αναφέρθηκε ότι ήταν βαπτισμένος, ότι ο πρώτος του γάμος ήταν θρησκευτικός, ότι είχε βαπτίσει το παιδί που απέκτησε από τον δεύτερο γάμο του και ότι ποτέ με κάποια δήλωση του ή συμπεριφορά του δεν διαχώρισε την θέση του από την εκκλησία.

   Παρ’ όλα αυτά , επέμειναν στην απόφαση τους , πληγώνοντας ανεπανόρθωτα τις με πάθος θρησκευόμενες , 80χρονη μάνα μας και 96χρονη γιαγιά της συζύγου του , αλλά και άμεσα ή έμμεσα όλο το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του.

   Η σύζυγος του είχε την ατυχία , δεκαπέντε ημέρες πριν τον θάνατο του , να χάσει και την 63χρονη μητέρα της. Το μνημόσυνο της ορίστηκε λίγες ημέρες μετά την κηδεία του αδερφού μου και συζύγου της , πάλι στις Κροκεές. Την ημέρα εκείνη , πριν την έναρξη του μνημόσυνου , παπάς και μητροπολίτης επέλεξαν να αναγνώσουν κείμενο τους , που επιχειρηματολογούσε για την ορθότητα της απόφασης τους, να αρνηθούν την κηδεία του αδερφού μου. Το κείμενο αυτό διαβάστηκε παρουσία της 96χρονης γιαγιάς και της συζύγου.

   Το ύφος του ήταν επιθετικό , ανάρμοστο για την στιγμή , απαξιωτικό για το στενό περιβάλλον του αδερφού μου και προσβλητικό για την μνήμη του. Με φράσεις , όπως ʽʼψεύτικο και υποκριτικό ενδιαφέρον του περιβάλλοντος τουʼʼ, ʽʼαμαρτωλόςʼʼ κ.λπ. , καταρράκωσε κυριολεκτικά αυτές τις ήδη ψυχολογικά τσακισμένες γυναίκες. Τις διαπόμπευσε και τις διέσυρε μπροστά στους παρευρισκόμενους , από τους οποίους δεν υπήρξε και καμία ουσιαστική αντίδραση. Το κείμενο αυτό διαβάστηκε επίσης σε όλες τις εκκλησίες που ανήκουν στην μητρόπολη Σπάρτης, οπότε ο διασυρμός αυτός έλαβε και μεγαλύτερες διαστάσεις.

   Ίσως λόγω των ευπρεπών ή χλιαρών αντιδράσεων μας, δεν προβληματίστηκαν για την ορθότητα των χειρισμών τους. Αντίθετα, συνέχισαν την απρέπεια τους για παραδειγματισμό και εκφοβισμό των υπολοίπων. Να μπορούν να επιβάλουν κάθε φορά την διαστροφή τους χωρίς αντιδράσεις.

   Το 2012, οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν αριθμητικά τους θρησκευτικούς. Περίπου 25.000 πολιτικοί και 24.000 θρησκευτικοί. Σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, η εκκλησία έχει αλλάξει την στάση της, όσον αφορά στην κηδεία αυτών που τέλεσαν πολιτικό γάμο. Οι εκπρόσωποι της εκκλησίας , αφού πρώτα εκβίασαν την κοινωνία χωρίς αποτέλεσμα , έστω και καθυστερημένα , ακολούθησαν την εξέλιξη της. Οι λόγοι πρωτίστως ωφελιμιστικοί (η μη περιθωριοποίηση τους και η αποφυγή απώλειας εισπράξεων), και δευτερευόντως, από ελάχιστους για λόγους ανθρωπιστικούς.

   Υπάρχουν όμως κάποιοι θύλακες σκοταδισμού, που επιμένουν να φέρονται απάνθρωπα και χυδαία. Μπορούν να κηδέψουν , με όλες τις τιμές , βιαστές, παιδεραστές, δολοφόνους , δικτάτορες, εμπόρους ναρκωτικών. Θα το αρνηθούν όμως σε ανθρώπους, που λόγω ανεπτυγμένης θρησκευτικής συνείδησης ή λόγω σεβασμού στην ίδια την θρησκεία τους, κάποια στιγμή στην ζωή τους έπραξαν διαφορετικά.

   Αυτοί , οι απογυμνωμένοι από κάθε πνευματικότητα δημόσιοι υπάλληλοι , που όλοι μας πληρώνουμε (ακόμα και ο νεκρός αδερφός μου και η πληγωμένη από αυτούς μάνα μας) , φέρονται λες και η εκκλησία είναι μαγαζί τους. Μπορούν, για τον έξτρα επιούσιο, να κάνουν τρισάγιο στο καινούργιο σου αυτοκίνητο, ώστε να μακροημερεύσουν οι λαμαρίνες του και την επόμενη στιγμή
μπορούν χωρίς έλεος να κουρελιάσουν την ψυχή και την υπόληψη μιας 80χρονης, που τους φιλάει το χέρι κάθε Κυριακή. Γιατί;

   Αισθάνονται να αμφισβητείται η εξουσία τους;
   Γιατί περιφέρουν την ημιμάθεια και την αμετροέπεια της αλαζονείας της;
   Δήθεν πιστοί στην συνείδηση τους;
   Τι συνείδηση μπορεί να έχει ένας ασύδοτος υποκριτής;

  Η κοινωνία μας , παρʼ όλο που είναι συντηρητική, έστω και σιωπηλά, δεν εγκρίνει, δεν υιοθετεί τέτοιες συμπεριφορές. Οι νοσταλγοί της ιεράς εξέτασης , θέλουν δεν θέλουν , θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν. Σύντομα , όχι μόνο θα δέχονται , αλλά και θα παρακαλάνε να μας κηδέψουν ότι κι αν είμαστε , αφού αλλιώς , θα παραμείνουν ασήμαντοι και χωρίς είσπραξη.

  Αυτή η διαπραγμάτευση της κοινωνίας με τον χειρότερο της εαυτό κρατάει από την αρχή της δημιουργίας της και οι απαντήσεις της ποικίλουν. Άλλοτε, αναλαμβάνει ο ποιητικός λόγος, όπως στον Άμλετ του Σαίξπηρ που ο παπάς μιλάει με τον Λαέρτη ,αδερφό της Οφηλίας που αυτοκτόνησε:

  παπάς : ʽʼ θαʼ ταν ασέβεια τα νεκρώσιμα να διαβάζαμε ʽʼ
 Λαέρτης : ʽʼ
από την σάρκα της την όμορφη κι αμόλυντη γιούλια ας φυτρώσουν.
Μάθε βάρβαρε παπά πως άγγελος υψίστου θα είναι η αδερφή μου . κι εσύ στο χώμα σου θα ουρλιάζεις.ʼʼ

  Άλλοτε, αναλαμβάνει ο λαϊκός λόγος. Μερικές φορές, σκληρός, ωμός, σκωπτικός αλλά και πιο κατανοητός στους μικρονοικούς της εκκλησίας. Όπως το παραδοσιακό τραγούδι “Τα Πύθια” απʼ την Αγία Άννα Εύβοιας (δεν είμαι δωδεκαθειστής ή αρχαιολάτρης). Αφορά στη γιορτή της Αποκριάς:

  Τα Πύθια με στείλανε χρησμό για να σας φέρω τι σκέφτηκʼ ο Απόλλωνας για τον μητροπολίτη αν θα τολμήσει ο σάτυρος ο τράγος της Χαλκίδας νʼ αντισταθεί στο έθιμο και να το σταματήσει θα τον γ……ν οι θεοί κι δώδεκα του Ολύμπου
κι ο Βάκχος τα κω…..ρα θα του πετάξει απʼ
όξω.

( Νίκος Τάγκας & Αγγελής Σαμιώτης CD Αποκριάτικα τραγούδια της Αγιάννας – Γαμοτράγουδα)

  Οι περισσότεροι από τους συμπολίτες μου χαρακτηρίζετε συλλήβδην κάποιον εντελώς ανόητο και γιʼ αυτό μου λέτε να μην του δίνω πολύ σημασία. Έχεις έναν ανόητο να χειρίζεται τόσο λεπτά και ευαίσθητα θέματα της ζωής σου ; Τελικά αυτός είναι ανόητος;

  Μέσα στην εκκλησία εισχωρεί ανέκαθεν και ένα συνονθύλευμα ανήθικων, θλιβερών υπάρξεων. Βρίσκουν έναν χώρο που τους επιτρέπει να ξεδιπλώνουν την ασημαντότητα τους, την ασχήμια τους. Εκτρέποντας το νόημα της θρησκείας, που δήθεν υπηρετούν, αναρριχώνται σε αξιώματα, αλληλο-εξουσιάζονται και εξουσιάζουν. Βρέθηκαν να χειρίζονται και ακραία ανθρώπινα συναισθήματα. Όλων μας, έμμεσα ή άμεσα.

  Φυσικά , όπως σε όλους τους χώρους , έτσι και στην εκκλησία υπάρχει μία μειοψηφία εκπροσώπων της που έχει ποιότητα, ικανότητες, ψυχή, ευαισθησία και υψηλά εσωτερικά κίνητρα. Αυτό μας αφορά όλους , είτε είμαστε μέσα , είτε είμαστε έξω από την εκκλησία.

Γιώργος – Άρη Καράντζαλης

http://www.apela.gr/article/105331/o-papas-stis-krokees-arnithike-na-kanei-tin-teleti-tafis-giati-o-deuteros-gamos-tou-itan-politikos

    Η αναδημοσίευση της επιστολής του κ. Γεωργίου – Άρη Καράντζαλη, γίνεται κατόπιν καταγγελίας φίλου αναγνώστη μας, με τον οποίο τυχαία βρεθήκαμε σε λαϊκή αγορά, μου ανέπτυξε το θέμα αναλυτικά και μου ζήτησε να το αναρτήσω.

    Παρακαλούνται οι φίλοι επισκέπτες αναγνώστες της σελίδας μας, εάν επιθυμούν να καταγγείλουν οποιαδήποτε αυθαιρεσία της εξουσίας, να μη διστάσουν να επικοινωνήσουν μαζί μας, είτε με ένα σχόλιό τους γράφοντας ως επικεφαλίδα τη λέξη “καταγγελία”, είτε στέλνοντάς μας ένα mail στην διεύθυνση: aenaoiellinesmaxites2012@gmaill.com

    Οι καταγγελίες σας για να δημοσιευθούν, θα πρέπει να συνοδεύονται από τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία, η θα παραμένουν προς διερεύνηση και θα δημοσιεύονται εφ’ όσον ολοκληρωθεί η σχετική διασταύρωση στοιχείων.

    Εάν κάποιος φίλος επιθυμεί να μη δημοσιευθούν τα προσωπικά του στοιχεία, αρκεί να μας το επισημάνει.

    Σας ευχαριστούμε για την συμπαράστασή σας και για την πολύτιμη βοήθεια που μας προσφέρετε.

Ιωάννης Αχιλ. Χάρχαλος

Αέναος Έλληνας Μαχητής

6 comments

 1. ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΣ /

  Καλησπέρα
  Η επιστολή αυτή μου θυμίζη την ιστορία που μου διηγήθηκε ο πατέρας μου στο γάμο του.
  Παπάς Πόσους πολυελέους θα ανάψουμε τέκνο μου
  Πατέρας μου Πόσο κοστήζουνε πάτερ
  Παπάς 150 δραχμές ο ένας.
  Πατέρας μου μάλιστα
  Παπάς Πόσους παπάδες θέλεις να λητουργήσουν
  Πατέρας μου Πόσο κοστίζη ο κάθε παπάς
  Παπάς 150 δραχμές κάθε παπάς.
  Πατέρας μου ορέα Θέλω τους πολυελέους χορίς κανένα παπά.

 2. Κώστας Ναξάκης /

  Καλησπέρα
  Αγαπητέ φίλε τα συλληπητήριά μου για την απώλειά σας.
  Όμως δεν θα έπρεπε να περιμένεις διαφορετική συμπεριφορά από τον μητροπολίτη ο οποίος κατά τον Νίκο Μιχαλολιάκο, τον γνωστό ντε τον συντοπίτη σας,
  «Ο Σπάρτης: Είναι πολύ καλός, δέχτηκε τα παιδιά από την τοπική οργάνωση, έβαλε ένα ολόκληρο γηροκομείο και μας ψήφισε στις εκλογές ο Σπάρτης.». (Πηγή Newsit)

 3. Αέναος Έλληνας Μαχητής /

  Καλημέρα.

  Κύριε Καράντζαλη.

  Αρχικά εύχομαι στην οικογένειά του, στην μητέρα σας, σ’ εσάς και σε όλους τους οικείους σας, να ζήσετε να τον θυμόσαστε.

  Δεν γνωρίζω τελικά τι απέγινε μετά την άρνηση του “παπά” και του “μητροπολίτη” να τελέσουν την νεκρώσιμη ακολουθία.

  Μία σκέψη πέρασε σαν αστραπή από το μυαλό μου, αμέσως μόλις διάβασα την επιστολή σας και σας την παραθέτω γιατί νομίζω πως θα αγαλλιάσει η ψυχή του εκλιπόντος αδελφού σας και θα δώσει παρηγοριά στην ηλικιωμένη μητέρα σας.

  Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι ο μακαρίτης ο αδελφός σας, από εκεί ψηλά που είδε όσα συνέβησαν, μάλλον θα αναπαύεται ήσυχος και ευχαριστημένος.

  Με όσα αναφέρετε στην επιστολή σας, αντιλαμβάνομαι πως πρέπει να ήταν ένας θρησκευόμενος άνθρωπος και υποθέτω ότι θα ήταν ιεροσυλία στην τελευταία του κατοικία, να τον συνοδεύσουν ψαλμοί της θρησκείας που πίστεψε, εξερχόμενοι από τα βρώμικα χείλη κοινών εκμεταλλευτών, εμπόρων του ανθρώπινου πόνου και της ευαισθησίας!

  Σε όλες τις θρησκείες, υπάρχουν οι εκπρόσωποι του φωτός και οι εκπρόσωποι τους σκότους.

  Στην συγκεκριμένη περίπτωση “παπάς” και “μητροπολίτης”, προφανώς είναι εκπρόσωποι του σκότους, (και εν προκειμένω του διαόλου), οι οποίοι “μασκαρεμένοι” με την επίσημη ενδυμασία των εκπροσώπων του φωτός, (του Θεού), έχουν επιδοθεί στην κατ’ επανάληψη εξαπάτηση των πιστών, προσπαθώντας να τους ποδηγετήσουν και να δημιουργήσουν συνθήκες πρόσφορες για την εκμετάλλευσή τους.

  Δεν νομίζω ότι στον θρησκευόμενο εκλιπόντα αδελφό σας, άξιζε να τελέσουν την εξόδιο ακολουθία του, οι συγκεκριμένοι βέβηλοι θρησκευτικοί απατεωνίσκοι!

  Αυτό να πείτε στην ηλικιωμένη μητέρα σας και έχω την εντύπωση ότι θα το κατανοήσει!

  Με τα θερμά μου συλλυπητήρια.

  Ιωάννης Αχιλ. Χάρχαλος

 4. Κώστας Ναξάκης /

  Καλημέρα
  Αγαπητέ Γιάννη. Όταν έγραφες το σχόλιό σου μήπως γνώριζες ότι ο Σπάρτης ζήτησε από τους 40.000 «έχοντες» της μητρόπολης να συνεισφέρουν από 1 ευρώ την ημέρα!!! Για να έχει πλεόνασμα το ¨φιλόπτωχο¨ ταμείο; Πολλά σκαλίζεις φίλε μου.

 5. Αέναος Έλληνας Μαχητής /

  Κωστή μου καλημέρα.

  Όταν έγραψα το σχόλιό μου, στο μυαλό μου είχα απλά τον τρόπο που κατά κανόνα συμπεριφέρονται όλοι οι κατά κυριολεξία απατεώνες επαγγελματίες αγιογδύτες και ειδικά οι μεγαλόσχημοι.

  Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, δεν μου χρειάστηκε να κάνω ιδιαίτερη έρευνα για να καταλήξω σε κάποιο συμπέρασμα.

  Αντιθέτως θα έλεγα, χρειάζεται ενδελεχής έρευνα προκειμένου να βρεις στοιχεία, ικανά να σε οδηγήσουν στους αγνούς πραγματικούς λειτουργούς της οποιασδήποτε θρησκείας, γιατί ομολογουμένως υπάρχουν και αυτοί, τους οποίους θα συναντήσεις στις χαμηλές βαθμίδες της ιεραρχίας, λόγω του ότι είναι εξαιρετικά αθόρυβοι, σεμνοί και συνήθως πτωχοί και υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν δυστυχώς τον δυσάρεστο κανόνα που προανέφερα.

  Προς επίρρωση των όσων ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Καράντζαλης, σχετικά με το προσβλητικό κείμενο που ανέγνωσαν “παπάς” και “μητροπολίτης”, την ημέρα του μνημοσύνου της 63χρονης μητέρας της συζύγου του εκλιπόντος αδελφού του, θα αναρτήσω σε αναδημοσίευση ένα κείμενο που ανεγνώσθη από τον μητροπολίτη Σπάρτης, γιατί έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για το ίδιο και θα το αφήσω στην κρίση των φίλων επισκεπτών της σελίδας μας.

 6. Ανδρέας Αέναος /

  Καλησπέρα σας.
  Δυστυχώς, βλάβη στον υπολογιστή μου με “κράτησε” μακρυά από την σελίδα, για λίγες ημέρες.
  Ο καιρός περνάει, οι ημέρες γίνονται και πιό τραγικές (σήμερα το πρωί, ακούσθηκε για ένα παιδάκι στην Θεσσαλονίκη, πως βρήκε τραγικό θάνατο από το ψύχος) και…….
  …και μέσα σε όλα έχουμε και τους τυχάρπαστους που φοράνε τα ράσα.
  Σε καιρούς ευμάρειας, το γράμμα και η αναφορά του κυρίου Καράντζαλη απλά θα έδινε “τροφή” σε φιλολογικές-φιλοσοφικές συζητήσεις.
  Σήμερα όμως, σήμερα που τα γεγονότα είναι τραγικά για τον Ελληνισμό, το γράμμα-παράπονο αυτό αναδεικνύει ένα τεράστιο ιστορικό φαινόμενο: ” Στο πέρασμα της ιστορίας, οι επιφανείς θρησκευτικοί ηγέτες, πάντα ήσαν πολέμιοι του λαού”.
  Στα όσα και όσον αφορά την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, επειδή και διότι από ανέκαθεν-ακόμα και στην θρησκεία-η Ελλάδα μας είχε επιφανείς ρασοφόρους υποστηρικτές, φροντίσανε (οι εκπονήσαντες τα σχέδια της άλωσης της χώρας μας), να αντικαταστήσουν μεθοδικά από τις επιφανείς θέσεις της εκκλησίας, κάθε έναν αγνό και ιδεολόγο που υπήρχε, με άβουλους και υποταγμένους ρασοφόρους.
  – ” Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι, εκ πατρός-του διαβόλου-εκπορευόμενοι”, λάτρεις του Μαμμωνά, κάνετε ότι περνά από το (βρωμερό) χέρι σας και προκειμένου να εξασφαλίσετε την συσσώρευση πλούτου…. αίσχος.
  Φαινομενικά, τα όσα γράφω δεν έχουν να κάνουν με την παραπάνω αναδημοσίευση μα μόνο φαινομενικά, γιατί αυτό το γράμμα κλείνει σε ένα παράδειγμα όλη την αποχέτευση που στην Ελλάδα ενδύθηκε ράσο και προκειμένου να εξυπηρετήσει άθλια συμφέροντα και δόλιους αφέντες που χρόνια ολόκληρα “στήσανε” το άθλιο παρόν μας.
  —Κατά Διαβολή-κό τρόπο, όλα “δένουν” με σχέδια αιώνων!

Trackbacks/Pingbacks

 1. terrance - .... thanks!...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *