Οι συνέπειες του ευρώ.

Euro η Δραχμή;;;     Αθήνα 18/7/2015

     Αναδημοσίευση από :

     http://www.veriorama.com

  Το κείμενο αυτό αναφέρεται εκ πρώτης σε αυτούς που είναι κατά του μνημονίου. Σε δεύτερο επίπεδο σε αυτούς που είναι σκεπτικιστές απέναντι στο ευρώ αλλά πιστεύουν ότι πλέον δε μας συμφέρει να φύγουμε και να επιστρέψουμε στο εθνικό μας νόμισμα.

     Αρχικά να εξηγήσουμε τι σημαίνει ευρώ. Το ευρώ είναι ξένο νόμισμα. Ξένο νόμισμα σημαίνει πως το νόμισμα που κυκλοφορεί στη χώρα δεν εκδίδεται από το δικό σου κράτος. Το εκδίδει κάποια άλλη κεντρική εξουσία, (η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα για παράδειγμα) και το τροφοδοτεί ως δάνειο στις δικές σου τράπεζες. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, η κεντρική αυτή εξουσία, η οποία σου επιβάλλει και τα μνημόνια συμπτωματικά, ρυθμίζει το πόσο χρήμα θα κυκλοφορεί στην οικονομία σου, τα επιτόκια καταθέσεων, τα επιτόκια δανεισμού και την πολιτική που θα ακολουθήσουν σε πολλούς τομείς οι τράπεζές και η οικονομία σου. Επιπρόσθετα, αλλά όχι άνευ σημασίας, χρησιμοποιώντας ξένο νόμισμα δεν μπορεί η χώρα να καθορίσει την εξωτερική ισοτιμία του νομίσματος, δηλαδή την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών της.

     Παρακάτω θα προσπαθήσω να εξηγήσω τι συνέπειες είχαν όλα αυτά τα τελευταία 10 χρόνια στην οικονομία μας. Επειδή όμως, πιθανό να πιστεύετε πως πλέον δε μας συμφέρει να φύγουμε από το ευρώ, θα προσεγγίσουμε και τις συνέπειες που θα έχει η παραμονή μας τα επόμενα χρόνια. Εξετάζουμε δηλαδή το παρελθόν και το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

    Εμπορικό ισοζύγιο (Εξαγωγές – Εισαγωγές)

     Το παρελθόν

     Μας κατηγορούν πως καταναλώνουμε περισσότερα από όσο παράγουμε. Σε αυτό συνέβαλε αποφασιστικά το ευρώ. Ένας τρόπος να μειώσεις τις εισαγωγές και να αυξήσεις τις εξαγωγές είναι μέσω του νομίσματος. Είναι ο λεγόμενος ‘προστατευτισμός’. Μια υποτίμηση αποτρέπει αναγκαστικά τους καταναλωτές να αγοράζουν ξένα προϊόντα ενώ κάνει αντίστοιχα τα Ελληνικά πιο ανταγωνιστικά. Αποτέλεσμα τα λεφτά μένουν στον τόπο μας. Η απασχόληση είναι μεγαλύτερη αφού υπάρχει περισσότερη παραγωγή αναγκαστικά για να καλύψει τη ζήτηση. Δεν είναι όμως μόνο το θέμα της υποτίμησης. Με το ευρώ το νόμισμά μας ανατιμήθηκε πέρα των δυνατοτήτων της οικονομίας. Σκεφτείτε πως τα χρόνια του ευρώ χώρες όπως η ΗΠΑ, λόγω της σχέσης δολαρίου – ευρώ, εμφανιζόντουσαν ‘φθηνές’ για τον Έλληνα. Η πλήρη διαστρέβλωση της οικονομίας.

     Στα χρόνια του ευρώ το εμπορικό ισοζύγιο είχε μια απότομη πτώση. Όχι μόνο για εμάς αλλά και για τις περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης

     Αποτέλεσμα, αναγκαστικός δανεισμός για να καλύψουμε σαν χώρα το έλλειμμα, κλείσιμο παραγωγικών επιχειρήσεων και ανεργία που προκάλεσε το κλείσιμο αυτών των επιχειρήσεων.

     Το μέλλον

     Λόγω έλλειψης χρημάτων το εμπορικό ισοζύγιο βελτιώθηκε και θα βελτιωθεί και άλλο. Η βελτίωση που θα υπάρξει θα είναι λόγω της φτωχοποίηση του πληθυσμού και όχι λόγω της ανάπτυξης. Παρόλα αυτά η βελτίωση δεν θα είναι η ίδια σε σχέση με αυτή που θα είχαμε στην περίπτωση εθνικού νομίσματος. Με την υποτίμηση ο τουρισμός και τα Ελληνικά προϊόντα θα ήταν πιο ελκυστικά σε ντόπιους και ξένους, ενώ τα εισαγόμενα λόγω του ότι θα ήταν ακριβότερα δε θα πουλούσαν το ίδιο στο εσωτερικό της χώρας.

     Για παράδειγμα κάποιος που έχει λεφτά σήμερα στην Ελλάδα, έχει κάθε λόγο να κάνει διακοπές στο εξωτερικό όταν ακόμα και με τέτοια ύφεση στη χώρα μας θα του στοιχίσει πάνω κάτω τα ίδια με ένα ταξίδι σε κάποιο Ελληνικό νησί.

    Κρατικός Δανεισμός

     Το παρελθόν

     Με το ευρώ είναι αλήθεια τι δεν αυξήθηκε πολύ ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ ο οποίος έμεινε χονδρικά στο 105% πριν από την κρίση. Αν και το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο από μόνο του διεύρυνε τον δανεισμό της χώρας, το πρόβλημα εντοπίζεται αλλού. Το χρέος από εκεί που ήταν υπό τη μορφή δραχμής έγινε συνάλλαγμα. Πριν το ευρώ το 80% τους χρέους ήταν δραχμικό, καθιστώντας την περίπτωση της χρεοκοπίας μια τελείως διαφορετική υπόθεση από οτι είναι σήμερα. Ακόμα και αν χρεοκοπούσαμε υποθετικά με τη δραχμή, το χρέος θα ήταν εγχώριο και όχι εξωτερικό κάνοντάς το πιο διαχειρίσιμο.

     Το μέλλον

     Το καινούργιο χρέος θα εκφράζεται και αυτό σε ευρώ. Κάνοντας την αποπληρωμή του το ίδιο επικίνδυνη με την προηγούμενη. Kάθε χρηματοδότηση της οικονομίας μπορεί να γίνεται μόνο σε ευρώ. Δεν έχουμε τη δυνατότητα εσωτερικού δανεισμού, έκδοσης χρήματος κτλ.

    Ιδιωτικός Δανεισμός

     Το παρελθόν

     Το ευρώ επέτρεψε τον υπερδανεισμό των νοικοκυριών και μάλιστα υπό τη μορφή συναλλάγματος (δηλαδή ευρώ = ξένο νόμισμα). Με τη δραχμή αυτό πολύ απλά δε μπορούσε να γίνει. Η ίδια η μορφή του νομίσματος σε προστάτευε από τέτοιες πρακτικές. Θυμάστε καταναλωτικά δάνεια επί δραχμής; Τα υψηλά επιτόκια απέτρεπαν τα νοικοκυριά από τον άσκοπο δανεισμό. Αποτέλεσμα; Με το ευρώ είχαμε μια υπερχρέωση των νοικοκυριών η οποία υπερβαίνει τις ικανότητες της χώρας (δεν υπήρχε ο προστατευτισμός του νομίσματος) ενώ επιπλέον το χρέος είναι σε μορφή συναλλάγματος. Σε αυτό συνετέλεσαν τα (αρχικά) χαμηλά επιτόκια του ευρώ και η απληστία των τραπεζών, οπότε άφθονο χρήμα μοιράστηκε υπό τη μορφή δανείων. Δυστυχώς, αλλά όχι τυχαία, τα επιτόκια ανέβηκαν και πολλά δάνεια σταμάτησαν να εξυπηρετούνται. Αντίθετα, τα υψηλά δραχμικά επιτόκια απέτρεπαν τον δανεισμό και ωθούσαν στην αποταμίευση από όπου εξασφαλίζονταν κέρδη για τα νοικοκυριά. Συντελέστηκε δηλαδή και μια κοινωνική μεταβολή, μια μεταβολή στον τρόπο ζωής. Από την αυτάρκεια και τα πλεονασματικά ισοζύγια των νοικοκυριών, περάσαμε στην τακτική των ελλειμμάτων ακόμα και μέσα στο σπίτι μας.

     Το μέλλον

     Στην εποχή του μνημονίου ουσιαστικά οι τράπεζες δεν δανείζουν. Οπότε το πρόβλημα της εξέλιξης του υπερδανεισμού δεν υπάρχει. Από την άλλη όμως οι τράπεζες δε δανείζουν και υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες ασφυκτιούν μη μπορώντας να επενδύσουν και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Επιπλέον αποτρέπονται οι εγχώριες επενδύσεις. Πού θα βρει κεφάλαια να στήσει την επιχείρησή του ο νέος επιχειρηματίας; Να ανοίξει ένα μαγαζί ας πούμε. Από τις αποταμιεύσεις του συνταξιούχου πατέρα του που βλέπει τη σύνταξή του να μη φτάνει ούτε για τρόφιμα; Με τη δραχμή δε θα υπήρχε τέτοιο πρόβλημα. Τα επιτόκια θα ήταν τέτοια που θα απέτρεπαν τον άσκοπο καταναλωτικό δανεισμό ενώ θα επέτρεπαν την ανάπτυξη επιχειρήσεων. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό μια που ένας σημαντικός λόγος της υποανάπτυξης της χώρας είναι οτι οι τράπεζες ουσιαστικά δε δανείζουν τις επιχειρήσεις. Μην ξεχνάμε πως οι επιχειρηματίες δανείζονται όχι όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά, αλλά όταν βλέπουν πως το παραγόμενο προϊόν θα «περπατήσει» στην αγορά, θα φέρει κέρδη και θα αποπληρωθούν τα δάνεια. Σε περιόδους γενικευμένης ύφεσης, ανασφάλειας, εκτινασσόμενης ανεργίας και μειώσεως εισοδημάτων ουδείς επενδύει καθώς ενστικτωδώς και πολύ ορθά προβλέπει πως δεν θα βρεθούν πελάτες.

    Ανεργία – Απασχόληση

     Το παρελθόν

     Η ανεργία και αυτή μεγάλωσε τα χρόνια του ευρώ για τους λόγους που αναφέραμε στο ‘εμπορικό ισοζύγιο’. Αυξημένες εισαγωγές, άρα κλείσιμο Ελληνικών επιχειρήσεων άρα λιγότερα απασχολούμενα άτομα. Από 5% που ήταν πριν το ευρώ έφτασε σε επίπεδα 7% και 10%. Η διαφορά μπορεί να μη φαίνεται μεγάλη. Σκεφτείτε όμως πως η απασχόληση που είχαμε ήταν ‘πλαστή’ με την έννοια πως βασιζόταν στην υπερκατανάλωση η οποία μάλιστα πολλές φορές ήταν συγκυριακή. (Βλέπε φούσκα ακινήτων).

     Το μέλλον

     Με την πολιτική του μνημονίου αλλά και γενικότερα με οποιαδήποτε πολιτική λόγω της μείωσης της κυκλοφορίας των χαρτονομισμάτων η εκτεταμένη ανεργία είναι μαθηματικά αναπόφευκτη. Ο μόνος θεωρητικός τρόπος είναι να λειτουργήσει η εσωτερική υποτίμηση και να παίρνουμε π.χ. όλοι το 1/3 του μισθού που παίρνουμε με τιμές επίσης στο 1/3. Τέτοιο σενάριο όμως δεν υπάρχει, επειδή πολύ απλά η εσωτερική υποτίμηση δε δουλεύει.

    Πληθωρισμός – Καταθέσεις

     Το παρελθόν

     Θεωρητικά ο πληθωρισμός έπεσε με το ευρώ. Από εκεί που είχαμε με τη δραχμή 15% και 20%, με το ευρώ είχαμε επισήμως 3% και 4%. Πράγμα φυσικά καλό. Ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή η οποία μειώθηκε δραματικά τα χρόνια του ευρώ. Διαισθητικά το φαινόμενο αυτό αποδόθηκε σαν ακρίβεια. Και πράγματι στο καλάθι της νοικοκυράς μπαίναν τα μισά αγαθά από όσα μπορούσε να αγοράσει με δραχμές ίσης αξίας. Αντίθετα γίναν προσιτά τα εισαγόμενα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας τα οποία προέρχονται από χώρες με πολύ ασθενέστερο νόμισμα και εξευτελιστικούς μισθούς. Επίπεδες τηλεοράσεις, κινητά κτλ. Τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, όσα παράγονται ακόμη εντός ΕΕ, δεν φθήνυναν, αλλά έχοντας στο χέρι μας σκληρό νόμισμα, νομίζαμε πως είναι πιο προσιτά. Ωστόσο το ‘πλεονέκτημα’ αυτό υπήρχε σε προϊόντα τα οποία δεν είναι άμεσης ανάγκης και τα οποία συντέλεσαν στην διεύρυνση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο που μιλήσαμε παραπάνω. Στην πράξη η Ελλάδα είχε ακόμη και διπλάσιο πληθωρισμό από αυτόν της Ευρωζώνης, και το σωστό είναι να συγκρινόμαστε πλέον με τις χώρες που έχουν ευρώ.

     Από την άλλη ο καταναλωτής έχασε και από τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, σε αντίθεση με τα χρόνια της δραχμής που οι καταθέσεις δίναν μεγάλες αποδόσεις. Τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων εκτός από το γεγονός ότι απαξίωσαν την αποταμίευση δημιούργησαν συνθήκες υψηλού πληθωρισμού σχετικά πάντα με τα επίπεδα στην Ευρωζώνη.

     Το μέλλον

     Πληθωρισμό με το ευρώ έχουμε παραδόξως ακόμα και με ύφεση. Με τη δραχμή βέβαια λογικά θα έχουμε πολύ μεγαλύτερο, το στοίχημα όμως είναι αυτός ο πληθωρισμός να καλύπτεται από την αύξηση των εισοδημάτων και να ισορροπεί σε τιμές ευνοϊκές για τους πολίτες. Με υψηλό πληθωρισμό ζεις, με εκτεταμένη ανεργία, όπως αυτή που δημιουργεί το ευρώ, όχι.

    Τράπεζες – Φυγή κεφαλαίων

     Το παρελθόν

     Οι τράπεζες την εποχή του ευρώ πολλαπλασίασαν τα κέρδη τους. Σε άθροισμα 5 μεγάλων τραπεζών από 700 εκ κέρδη το 2000 φτάσαμε τα 2,5 δις το 2005. Από την άλλη είχαμε ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων. Ο καθένας μπορούσε εύκολα να βγάλει έξω τα εκατομμύρια του. Η απελευθέρωση όχι μόνο δεν έφερε κεφάλαια στο εσωτερικό αλλά έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα.

     Το μέλλον

     Με το ευρώ δεν μπορείς να περιορίσεις τη φυγή κεφαλαίων. Με τη δραχμή μπορείς όμως, με διάφορους τρόπους, να επιβάλλεις περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Επιπλέον η δραχμή, ως υποτιμημένο εν σχέση με το ευρώ νόμισμα, θα προκαλούσε προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, ακόμα και υπό τη μορφή καταθέσεων αλλοδαπών που θα δελεάζονταν από τα υψηλά επιτόκια. Το χρήμα αυτό θα ήταν δανείσιμο κεφάλαιο για παραγωγικές επενδύσεις.

     Οι αμφιβολίες για την επιστροφή στη δραχμή είναι εύλογες και βασίζονται στην πιθανή υποτίμηση του νέου νομίσματος καθώς και στην αυτόματη διόγκωση του χρέους σαν συνέπεια της υποτίμησης.
Ωστόσο ας σκεφτούμε το εξής. Ας υποθέσουμε πως θα παραμείνουμε στο ευρώ. Η παραμονή μας θεωρητικά μπορεί να κρατήσει χρόνια. Ίσως μέχρι να καταρρεύσει έτσι και αλλιώς το ευρώ. Το ερώτημα που θέτω να σκεφτείτε είναι τι σας κάνει να πιστεύετε πως οι αρνητικές συνέπειες που είχε το ευρώ τα προηγούμενα 10 χρόνια θα είναι απούσες στα επόμενα χρόνια. Θέλω να πω πως ότι κακό έχει κάνει τα προηγούμενα χρόνια το ευρώ λογικά θα το κάνει και τα επόμενα. Μη βλέπουμε δηλαδή τη σύντομη διάρκεια της προσαρμογής στο νέο νόμισμα, που σίγουρα θα είναι δύσκολη, και χάνουμε τη συνολική εικόνα.

33 comments

 1. Κώστας Ναξάκης /

  Θα προσπεράσω διαφορετικές απόψεις στα επιμέρους και θα συμφωνήσω στην βασική ιδέα ότι με όποιο νόμισμα καθοριστικό ρόλο παίζει η πολιτική. Η οικονομική, νομισματική πολιτική πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής κεντρικής πολιτικής. Επομένως με όποιο νόμισμα η διαφορά αφορά στα εργαλεία εφαρμογής πολιτικής. Ακόμη και στην θεωρητική περίπτωση ύπαρξης ενός και μόνο νομίσματος στην παγκόσμια οικονομία, οι φτωχοί θα γίνονται φτωχότεροι, εφόσον εφαρμόζεται η πολιτική αναδιανομής του πλούτου κατά του αδυνάτου.

  Η φτώχεια αντιμετωπίζεται με πολιτική βούληση και όχι με εργαλεία οικονομικής διαχείρισης.

  Πρέπει να αντιληφθούμε ότι χρειαζόμαστε όσα μπορούμε να καταναλώσουμε.

  Ο συνοδός της Αχερουσίας δέχεται τάλαντα, μνας, δραχμές ή euro’s το πολύ πέντε.

 2. Δημήτρης /

  Τα μαύρα λεφτά, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η φοροδιαφυγή παντός τύπου…για όλα αυτά φταίει το ευρώ?
  Και δραχμή να είχαμε..πάλι θα καταστρέφαμε την οικονομία μας.

  Υπάρχει κρίση αξιών και αυτό δεν θα αλλάξει με την αλλαγή νομίσματος.

  • Κώστας Ναξάκης /

   Κρίση ηθικών και πολιτιστικών αξιών, πολιτικού προσδιορισμού.

 3. Δημήτρης /

  Ο Λαφαζάνης και οι λοιποί του ΣΥΡΙΖΑ…που θέλουν άμεσα δραχμή μην υπολογίζοντας τις συνέπειες στον κοσμάκη, μου θυμίζουν ορισμένες “περήφανες” πράξεις αντίστασης επί κατοχής όπου οι αντάρτες σκοτώνανε έναν Γερμανό στρατιώτη και μετά οι δυνάμεις κατοχής ξεκληρίζανε ένα ολόκληρο χωριό.

  Και μετά λέγανε οι αντάρτες: “καταφέραμε συντριπτικό πλήγμα στον εχθρό, δυστυχώς όμως κάποιοι Έλληνες θυσιάστηκαν και αυτοί στο βωμό της ελευθερίας.”

  Έτσι απλά…το σκέφτεται και ο επαναστάτης Λαφαζάνης.

  • Κώστας Ναξάκης /

   Φίλε Δημήτρη από το σχόλιό σου αντιλαμβάνομαι ότι γνωρίζεις τις επιπτώσεις αλλαγής νομίσματος. Με τις ελάχιστες μικροοικονομικές μου γνώσεις, αδυνατώ να αναλύσω τις μακρο και μικρο-οικονομικές συνέπειες. Μπορείς να μας φωτίσεις εκεί που δεν έχουμε πάρει από κανέναν συγκεκριμένη απάντηση; Ευχαριστώ για τη βοήθειά σου.

 4. Ανδρέας Αέναος /

  Καλημέρα σας.
  Κώστα φίλε μου, η αλήθεια είναι ότι στα συνήθως λιτά σχόλια σου δίνεις και θέτεις τα προβλήματα στην διάστασή τους.
  -Οπότε! δεν αντιλαμβάνομαι τις, φιλολογικού περιεχομένου, ερωτήσεις που απευθύνεις σε άτομα τα οποία για ευνόητους λόγους (έχεις διαβάσει τα σχόλια που έχουν τεθεί και τις “διαμαρτυρίες”-κατηγόριες που έχουν εκτοξευθεί και, σίγουρος είμαι, δεν έχεις ενδοιασμούς για το συμπέρασμα), δεν θεωρούνται και το απαύγασμα της δημιουργικής σκέψης.
  -Εάν είναι δυνατόν να ζητάς “σοβαρή” απάντηση, για το Εθνικό νόμισμα, από άτομα που μόλις πρίν λίγες ημέρες σου είχαν προτείνει ως λύση του προβλήματος την Χ.Α.!!!!!!!
  Όταν διαβάζεις, από αυτά τα άτομα, λιβέλους ενάντια σε άτομα που υπερασπίζονται το εθνικό νόμισμα…..τότε κάτι “περίεργο” συμβαίνει!
  -Να υποθέσω ότι δεν γνωρίζουν τις θέσεις της Χ.Α. για το ευρό και το εθνικό νόμισμα;;;;;;
  -Να υποθέσω πως το άσβεστο μίσος και λόγω ψυχασθένειας τους οδηγεί σε παραλήρημα;;;;;;
  -Να υποθέσω “τρικυμία εν κρανίω”;;;;;;
  Το σίγουρο είναι πως ότι και να υποθέσω, δίκιο θα έχω!
  Αυτός είναι και ο λόγος που αποδεικνύει πως πλέον τα λόγια είναι περιττά!
  Ότι και να έχουμε στην σκέψη πρέπει να παραμερίσει και να δώσει την θέση του στα έργα.
  Έχει έλθει η ώρα του ξεσηκωμού και του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα.
  Όλοι όσοι έχουν νοιώσει στο “πετσί” τους τα “ευεργετήματα” του πειράματος, να είναι σίγουροι πως δεν απέμεινε άλλη διαδρομή.
  Οι ψεύτικες ελπίδες δεν είναι πλέον η τροχοπέδη των ονείρων μας, είναι η λαιμητόμος της ζωής μας!

 5. Δημήτρης /

  Το να με υβρίζει κάποιος…επαναστάτης του πληκτρολογίου για το θάρρος μου να παραδεχτώ την πολιτική μου επιλογή ενώ εκείνος και οι φίλοι του επιμελώς την κρύβουν με ευχαριστεί.

 6. Δημήτρης /

  Θέλετε και επανάσταση πανάθεμά σας…

 7. Δημήτρης /

  Εσείς δεν ψηφίζετε?
  Μόνο κάνετε κριτική στους υπόλοιπους που ψηφίζουν?

 8. Δημήτρης /

  “Εάν είναι δυνατόν να ζητάς “σοβαρή” απάντηση, για το Εθνικό νόμισμα, από άτομα που μόλις πρίν λίγες ημέρες σου είχαν προτείνει ως λύση του προβλήματος την Χ.Α.!!!!!!!”

  Πες μας εσύ ποιο κόμμα προτείνεις.
  Πες μας τι προτείνεις γενικά.
  Πες μας τι εκπροσωπείς ή τι σε εκπροσωπεί σαν ιδεολογία, σαν στάση ζωής.

  Ωραία. Εγώ είμαι ψυχασθενής ναζιστής…πάμε παρακάτω.
  Πες μας τι ψήφιζες τόσα χρόνια, τι ψήφισες στις τελευταίες εκλογές και τι σκέφτεσαι να ψηφίσεις στις επόμενες.

  • Βελζεβούλης /

   «Ωραία. Εγώ είμαι ψυχασθενής ναζιστής…»… (εύγε… εκρηκτική «διασταύρωση»)

   Μέχρις εδώ καλά… οφείλω να ομολογήσω τα πήγες περίφημα!

   Δείχνεις κατά έναν περίεργο τρόπο…

   …να διαθέτεις το «γνώθι σαυτόν»!

   …«πάμε παρακάτω.»

   Εδώ τα μούσκεψες… «φωστήρα»…

   …δηλαδή υπάρχει και παρακάτω από εκεί???

   Ακόμα κι εγώ… δεν μπορούσα να φανταστώ ότι υπάρχει παρακάτω…

   …και μάλιστα προτείνεις να σε ακολουθήσουν???…

   …πόσο παρακάτω μπορείς να… κυλιστείς???

   …ούτε ο μετροπόντικας!!!

   Χεεε… χεεεε… χεεεεε…

 9. Δημήτρης /

  Γιατί μου κάνεις για κομμουνιστή που ψήφιζε ΚΚΕ, μετά ήταν με το ΠΑΣΟΚ, τώρα μεταπήδησε στο ΣΥΡΙΖΑ….και αφού απέτυχε σε όλα..θέλει επανάσταση.

  • Βελζεβούλης /

   Τώρα για να λέμε του στραβού το δίκιο…

   …περισσότερο με… «ψυχασθενής… σκιτζής μπογιατζής» μοιάζεις…

   …αφού έχεις πάρει σβάρνα με μια βούρτσα κι μερικούς κουβάδες διάφορα χρώματα στο χέρι…

   …και προσπαθείς απεγνωσμένα…

   …να χρωματίσεις όποιον βρίσκεις μπροστά σου…

   …και σου αρνείται να σε ακολουθήσει στο «παράγγελμα»…

   …«πάμε παρακάτω»!!!

   Χεεε… χεεεε… χεεεεε…

 10. Δημήτρης /

  Και θα έπρεπε να ξέρεις, ότι 3 φορές αριστερά = 1 δεξιά.
  Χαχαχαχαχαχα!!

  Δεν ήξερες..δεν ρώταγες βρε άνθρωπε?

  • Βελζεβούλης /

   …επίσης…

   …33 φορές δεξιά = Χ.Α.

   Χεεε… χεεεε… χεεεεε…

   Έτσι εξηγείται…

   …το παραπάτημα!!!

   Χεεε… χεεεε… χεεεεε…

 11. Δημήτρης /

  Και τι να εξηγήσω για την αλλαγή νομίσματος?
  Πόσο μυαλο θέλει για να καταλάβεις ότι αν έχεις 50.000 ευρώ καταθέσεις και ένα δάνειο 50.000 ευρώ, με την υποτήμηση θα έχεις 20.000 ευρω καταθέσεις και 80.000-90.000 χιλιάδες δάνειο.

  Αλλά έτσι είστε οι κομμουνιστές.
  Επειδή είμαστε εμείς φτωχοί, αντί να πλουτίσουμε όλοι, να γίνουν και οι άλλοι φτωχοί ή φτωχότεροι από εμάς. Ανέκαθεν ήταν πιο εύκολο το δεύτερο και πιο βολικό.

  • Κώστας Ναξάκης /

   Φίλε Δημήτρη, επειδή η απάντησή σου σε σχέση με το νόμισμα απαντά σε εμένα, έχω το δικαίωμα να αυτό-προσδιορίζομαι.

   – Όσον αφορά την απλοϊκότητα της απάντησης, θα μου επιτρέψεις να επισημάνω ότι δεν λαμβάνεις ουδόλως υπόψη σου οικονομικά μεγέθη που αφορούν την οικονομία και την κοινωνία, αλλά βουτάς το μυαλό σου μόνο στο βάθος της τσέπης σου.

   – Όσο αντιδημοκρατικό είναι να σε κρίνουν γιατί πιστεύεις στην Χ.Α, είναι αντιστοίχως φασιστικό να επικρίνεις άλλους γιατί ενδεχομένως πιστεύουν στον κομμουνισμό.

   – Αν όντως έχεις καταθέσεις 50.000, ισόποσο δάνειο και θεωρείς τον εαυτό σου πλούσιο!!!!

 12. Βελζεβούλης /

  Γκλουπ… γκλουπ…

  χμμμ… χμμμ…

  σνιφ… σνιφ…

  Σσσσσσσσσσσσ……..

  Ζζζζζζζζζζζζ!!!

 13. ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΣ /

  Ρε μάγκες πως τολεγε ο Σαβόπουλος να ουμ που λέει το φιλαράκι μου αφιερομενο εξερετικά

  https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=0Ti4frWAc7E

 14. Κώστας Ναξάκης /

  Αγαπητοί φίλοι.

  Μέσω διαδικτύου μας δίνεται η δυνατότητα να «ακουστούμε». Πολίτες της Ευρώπης ενώνουμε τις φωνές μας, εναντίον της ασκούμενης πολιτικής,
  Έχουν αποσταλεί χιλιάδες μηνύματα στην Γερμανίδα καγκελάριο.Δυστυχώς τα λιγότερα από ΕΛΛΗΝΕΣ χρήστες.

  Η διαδικασία είναι απλή και εύκολη.

  Αναζητήστε στο διαδύκτιο:
  avaaz μηνυμα στη μερκελ

  Επιτέλους δεν είμαστε μόνοι.

 15. Έλλην /

  Οι συνέπειες του ευρώ..
  Πριν 3 μήνες.
  Ωραία.
  Και πού καταλήξαμε?
  Στο “οι συνέπειες του ΣΥΡΙΖΑ”….

  Έτσι είναι.
  Για μένα απόλυτα φυσιολογικό.
  Το κόμμα που ο καθένας έλεγε το δικό του..
  Την μια μέρα έτσι…την άλλη αλλιώς..

  Ας πρόσεχε ο λαός.
  Και αυτοί που δώσανε την “δεύτερη” ευκαιρία εύχομαι ολόψυχα την βιολογική τους εξολόθρευση από την πείνα.

 16. Βελζεβούλης /

  Υπάρχουν ακόμα φελλοί που πιστεύουν, ότι κάποιοι θα εξολοθρευτούν βιολογικά από την πείνα, πριν…

  …εξολοθρεύσουν αυτούς, (γδάρουν), πραγματικά από την πείνα???

  Μακάριοι…

  …όχι οι πτωχοί τω πνεύματι, αλλάαα…

  …οι πλούσιοι παρασιτόζωοι, κοπροδίαιτοι ανεγκέφαλοι!!!

  Χεεε… χεεεε… χεεεεε…

 17. Έλλην /

  Ρε τι δούλεμα φάγανε οι αριστεροί…
  Και το ωραίο ξέρετε ποιο είναι?
  Ότι τέτοια παραμύθια φάγανε και το 46 49 και κατέληξαν ξυπόλητοι στις “λαικές” δημοκρατίες..

  Και μυαλό δεν βάλανε.

 18. Έλλην /

  Όχι στην γενοκτονία των Ποντίων, κατάργηση Θρησκευτικών, ναι σε ιθαγένεια στους λαθρομετανάστες, καμία φύλαξη συνόρων, κόψιμο προνοιακών επιδομάτων, κόψιμο αναπηρικών συντάξεων…

  Εν ολίγοις πατριώτες..δηλαδή.
  Και υπήρξαν τομάρια κομμουνιστές που τους ψήφισαν δεύτερη φορά.

  Στην πείνα ρε. Να ψοφήσετε βρωμεροί ελληνόφωνοι.

 19. Έλλην /

  Πάνος Λάμπρου.
  Σύμβουλος του Υπ. “Δικαιοσύνης”.
  Ο κύριος με τις συνομιλίες με τρομοκράτες που έχουν ληστέψει, δολοφονήσει..
  Για το καλό μας φυσικά…ε?
  Τι έχουν να μας πούνε λοιπόν οι Συριζαίοι που μας τα είχαν κάνει τσουρέκια για τα περί…δολοφονικών και εγκληματικών στοιχείων στους κόλπους της Χ.Α?

  Αλλά το ξέρω το φινάλε..
  Πανούσης—-> τρελός θα αποφανθεί…η “δικαιοσύνη”.

 20. Έλλην /

  Ο ΣΥΡΙΖΑ καλει σε πανελλαδική απεργία κατά της αντιλαικής κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

  https://www.youtube.com/watch?v=OyEc3Pfjwyc

 21. Έλλην /

  Πού είναι ο Γλέζος??
  Δεν φοβήθηκε τους Γερμανούς…φοβάται τώρα?
  Πού είναι ο “διμοιρίτης” του ΕΛΑΣ Αθηνών Μίκης Θεοδωράκης?
  Πού είναι οι αγανακτισμένοι?
  Πού είναι οι αριστεροί τρομοκράτες?
  Πού είναι οι αναρχικοί?
  Πού βρίσκονται όλοι αυτοί?
  Σίγησαν τα όπλα της…λαικής επανάστασης?
  Πού είναι το ΚΚΕ?
  Πού είναι τελικά η επαναστατική αριστερά?
  Χαχαχαχαχα!!

  Και για να μην ξεχνιόμαστε. Ραντεβού στο Πολυτεχνείο να τιμήσουμε και να καταθέσουμε στεφάνι στην σιδερένια…κεφάλα.

 22. Βελζεβούλης /

  Συμπτωματικά, βρέθηκα σε μια παρέα εκεί πάνω στην περιοχή σας και παρακολουθώντας την αντιπαράθεση δύο ομάδων για τα τεκταινόμενα στην πολιτική κο(υ)νίστρα, ακούω κάποιον από τη μία ομάδα να ρωτά τους άλλους με ύφος «ξερόλα» και «ντεμέκ – λυγερής – σεισμόπληκτης» μαγκιάς του… «καπουτσίνο»…

  …«Τι έχουν να μας πούνε λοιπόν οι Συριζαίοι που μας τα είχαν κάνει τσουρέκια για τα περί… δολοφονικών και εγκληματικών στοιχείων στους κόλπους της Χ.Α?»

  Και απαντά ένας από την αντίπαλη ομάδα βλοσυρά, αλλά και… σκωπτικά…

  …«Μπααα… που να φάτε τα τσουρέκια σας… αφού… (μεταξύ μας)… δεν έχετε και τίποτα άλλο από… τσουρέκια…

  …αλλιώς θα είχατε κάνει αυτό ακριβώς, για το οποίο «υποτίθεται» ότι σας ψήφισαν οι Έλληνες πολίτες και που τελικά αποδειχθήκατε…

  …κότες λειράτες»!!!

  Άκου κότες…

  …και μάλιστα λειράτες…

  Σκέφτηκα προς στιγμή να τον ρωτήσω…

  …το λειράτες πως το εννοεί…

  …λιράτες??? (φραγκάτες)…

  …λυράτες??? (καλλιτέχνιδες… κότες με έγχορδο), η…

  …λειράτες??? (με όλα τα χαρακτηριστικά του συμπαθούς πουλερικού), αλλά…

  …η απέχθεια που διέκρινα στον μορφασμό του… δεν μου άφησε τελικά καμία αμφιβολία!

  Όοοο… όχι… όχι… σίγουρα «λειράτες»… με ξεκάθαρο (ει) εννοούσε…

  …δηλαδή… κότες με τη «βούλα»…

  …κόοοοτες κότες… που λέτε κι εσείς εκεί πάνω!!!

  Τι άλλο θ’ ακούσουν τ’ αυτιά μου για τους Χ.Α.

  Παρεμπιπτόντως…

  …ξέρει κανείς από σας να με πληροφορήσει…

  …τσουρέκια τους γίνονται αυτών που τους είναι… άχρηστα???

  Κοίτα να δεις τι μπορεί να μάθει ένας… απονήρευτος βελζεβούλης, όταν περιφέρεται ανάμεσα σε… γήινα «ευγενή» αποβράσματα!!!

  Χεεε… χεεεε… χεεεεε…

 23. Έλλην /

  Βγήκε και ο Γλέζος να πει ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση και θα σκεφτεί λέει…τρόπους να ανατρέψει την κατάσταση.
  Δεν υπάρχει και καμιά σημαία για να “κατεβάσεις” ρε παππούλη..

  Όταν οι ομοιδεάτες σου θέλανε να ανατρέψουν την κατάσταση πήραν τα όπλα.
  Όταν ο ΕΛΑΣ κυριαρχούσε στα βουνά, ο Γλέζος βρισκόταν κάπου στην Αθήνα..και έκανε βραδινούς περιπάτους με τον Σιάντα…σκεπτόμενοι τον τρόπο αντίδρασης στον Γερμανό κατακτητή…
  Οι άλλοι περνούσαν κακουχίες και τρώγανε βραστές χελώνες στην Γκιώνα..και ο Γλέζος ο “επαναστάτης” κατέβασε μια σημαία.
  Αυτό έχει να επιδείξει στα 4 χρόνια κατοχής.

  Τώρα πώς κατάφερε και υποσκέλισε πραγματικούς αγωνιστές..και κατέληξε να είναι το σύμβολο της αντίστασης πραγματικά δεν μπορεί να εξηγηθεί.

  Και οι χαζοί από κάτω όταν μιλάει…μένουν με το στόμα ανοιχτό.

  Ξυπνάτε ρε!
  Οι ναζί φοβόντουσαν τους λεγόμενους παρτιζάνους, αυτούς που είχαν όπλα…χεσμένο τον είχαν τον Γλέζο.
  Προσκυνήστε λοιπόν τον θρυλικό “αντιστασιακό”.
  Ότι πλάσαρε το ΚΟΜΜΑ, το χάψατε.
  Συνεχίστε…
  Σας πέταξε την παραμύθα του ΣΥΡΙΖΑ ο αγαθός παππούλης, τσιμπήσατε… και τώρα??

  Πόσους από δαύτους που μένουν με το στόμα ανοιχτό όταν ακούνε τον Γλέζο να μιλάει, γνωρίζουν τον Γιαννούλη?
  Πραγματικός αγωνιστής, δίκαιος, αλλά μετά θάνατον κατάλαβε ότι το ΚΚΕ είναι το κόμμα της προδοσίας.

  https://www.youtube.com/watch?v=rXxDni0vwZQ
  https://www.youtube.com/watch?v=6LI2AMwbD_Y

  Αριστεροί κομπλεξικοί…γεμάτοι κολλήματα και ιδιοτροπίες, ψυχωτικά σύνδρομα και ιστορίες γεμάτες από βασανισμούς.
  Μια ζωή τους βασανίζουν..
  Το κελί είναι το δεύτερο σπίτι τους..
  Οι καλοί αυτοί, οι άλλοι φασίστες.

  ΣΑΣ ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΠΙΑ!
  ΦΤΑΝΕΙ!
  ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ!
  ΦΤΑΝΕΙ!
  ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!

 24. Έλλην /

  Α ρε κα-η-μμένε Συριζαίε Βελζεβούλη..
  Τι να πεις και εσύ.
  Την πάτησες σαν μπούφος.
  Τώρα πλέρωνε στο ταμείο της αριστεράς.

 25. Βελζεβούλης /

  Χεεε… χεεεε… χεεεεε…

  … Χεεε… χεεεε… χεεεεε…

  …μπα σε καλό σουουου…

  …μ’ έκανες και γέλασα για μία φορά ακόμη…

  …γκουχ… γκουχ… γκουχ…

  …θα πνιγώ απ’ τα γέλια…

  …τελικά έχεις μεγάλη κι ατελείωτη πλάκα… το ξέρεις???

  Σου πέρασε από το… «ακατοίκητο»… πως ένας βελζεβούλης, θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερες συμπάθειες με κάποια από τις εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εντός των πλαισίων του… (χε χεε χεεεε χεεεε), «δημοκρατικού» σας τόξου, (… καλό εεεε???), η και εκτός αυτών???

  Άκου λοιπόν για να μαθαίνεις… (τρόπος του λέγειν), γιατί αμφιβάλω πως έχεις την ικανότητα γι’ αυτό…

  …ένας αξιοπρεπής βελζεβούλης… και δη ο υπο-μη-φαινόμενος…

  …περιφέρεται ανάμεσά σας, μόνο για να διακρίνει και να επιλέξει…

  …ραδιούργα, αδίστακτα, ασυνείδητα και ανεγκέφαλα, (εύκολα χειραγωγούμενα) εγκληματικά ανδρείκελα…

  …για να συνάψει ανίερες συνεργασίες μαζί τους και να τα χρησιμοποιήσει ως εκτελεστικά πιόνια στις παμπόνηρες διαολιές του κατά πάντων…

  …μη εξαιρουμένου και του επουράνιου αντιπάλου του!

  Σε διαβεβαιώ δε… πως για να εισπράξει κάποιος οτιδήποτε από τον βελζεβούλη…

  …θα πρέπει πρώτα να του πουλήσει ο ίδιος τη ψυχή του για μερικές χιλιάδες χρόνια… και πάλι αυτό δεν τον εξασφαλίζει, αφού…

  …βελζεβούλης είναι αυτός και… αν και συνήθως κρατά το λόγο του…

  …ποτέ δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα, μιας και δεσμεύεται προηγουμένως ότι θα ακολουθήσει πιστά και κατά γράμμα τους κανόνες του!!!

  Τώρα τι να σου πω για το σκεπτικό σου… μ’ έχεις μπερδέψει λιγάκι!

  Η αλήθεια είναι ότι έμαθα για την ύπαρξη της κότας της… λειράτης!

  Δεν μπορούσα όμως ποτέ να φανταστώ συνδυασμό…

  …κότας λειράτης και… πετεινόμυαλης!!!

  Εύγεεεε… και… σανό-τώρα!!!

  Χεεε… χεεεε… χεεεεε…

 26. Έλλην /

  Για πες μου ρε Βελζεβούλη, μιας και σε θυμήθηκα απόψε..με είχες χαρακτηρίσει “ραδιούργο, αδίστακτο, ασυνείδητο και ανεγκέφαλο, (εύκολα χειραγωγούμενο) εγκληματικό ανδρείκελο”.

  Μετά από 1,5 χρόνο σοσιαλισμό και αριστερά της προόδου, είσαι έτοιμος να φας και το 4ο μνημόνιο?

  Α…και κάτι που ξέχασα.
  Επειδή τελικά το 4ο αποδεικνύεται μακρύτερο και όχι το 3ο, μιας και θα είναι μεγάλη ποσότητα..αν δεν μπορείς να το καταφέρεις μόνος σου φώναξε κανέναν λαθρομετανάστη- “πρόσφυγα” να το μοιραστείτε.

  “Ευτυχώς ηττηθήκαμε Σύντροφοι” Πιο επίκαιρο από ποτέ..

 27. Βελζεβούλης /

  Βρε βρε βρεεεε…

  Σαν τα… βλίταααααα…

  Τώρα θα μου πεις… άλλοι λένε σαν τα χιόνια… άλλοι λένε καμιά φορά σαν τα μάραθα… κλπ…

  Σαν τα βλίτα που κολλάει???

  Εεεε… πωωως… κολλάει πρώτον γιατί τα χιόνια τελείωσαν πια… (έτσι τουλάχιστον «συνηθίζεται» στην περιοχή σας)…

  …δεύτερον… τώρα αρχίζει η εποχή των πρώιμων βλίτων και τελειώνει εκεί περίπου κατά τον Νοέμβριο με τα όψιμα…

  …και τρίτον… ταιριάζει με την περίσταση…

  Έξι μήνες… η… 186 (εκατόν ογδόντα έξι ημέρες)… η… 4.464 (τέσσερις χιλιάδες τετρακόσιες εξήντα τέσσερις ώρες)… η… 267.840 (διακόσιες εξήντα επτά χιλιάδες οκτακόσια σαράντα λεπτά), κατά προσέγγιση…

  …για την «επεξεργασία» και «ανάλυση» ενός σχολίου, που έγραψα σε λιγότερο από ένα λεπτό… αλλά τελικά…

  …συγχαρητήριαααα… έπεσες εντελώς, μα εντελώς…

  …έξωωωωωωωωω!!!!!!

  Χεεε… χεεεε… χεεεεε…

  Κάποιος πρέπει να σου μιλήσει για τις… αναβαθμίσειειειειεις!!!

  Γιατί… πως αλλιώς να το εκλάβω όταν…

  …έπειτα από τόσο χρόνο «επεξεργασίας», δεν κατάφερες ακόμα ν’ αντιληφθείς ότι οι ανωτέρω χαρακτηρισμοί, δεν αφορούσαν εσένα…

  …και περιέγραφαν, (Βελζεβουλική αδεία), τον λόγο της «αποστολής» και της παρουσίας μου στην γήινη επιφάνεια… αφού…

  …για να αποδοθούν σε κάποιον, έστω και με ελλιποβαρή «εγκέφαλο», ακόμα και αυτοί οι χαρακτηρισμοί…

  …αυτός θα πρέπει να διαθέτει, κάποιους τουλάχιστον «ελλιποβαρείς» αδένες…

  …κάτι που είναι αδύνατο να έχει μια…

  …κότα λειράτη και… πετεινόμυαλη, (αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που σου πάει… γάντι)…

  …ούτε νοητικά… ούτε ψυχικά… αλλά προ παντός…

  …ανατομικά!!!

  Χεεε… χεεεε… χεεεεε…

  Υ.Γ. Πράγματι ηττήθηκαν τα συντρόφια σου που «τιμήθηκαν» δυστυχώς όπως τελικά αποδεικνύεται από «μερίδα» του Ελληνικού Λαού και στα οποία προφανώς απευθύνεσαι!!!

  Αλλά πώς να μην ηττηθούν, αφού είχαν ακριβώς την ίδια ανατομική έλλειψη που έχεις κι εσύ…

  …και αντί να κάνουν αυτό για το οποίο επιλέχθηκαν, προτίμησαν να… κάτσουν στ’ αυγά τους!

  Δηλαδή… κότες λειράτες και …πετεινόμυαλες…

  …για την ακρίβεια… κλώσες λειράτες και… πετεινόμυαλες!!!

  Φαίνεται πως το «κουσούρι» δεν είναι μόνο αν – ατομικό…

  …είναι μάλλον και… «Ρατσιστικό»… (ιδιομορφία της «ράτσας»… ας είναι…)

  Χεεε… χεεεε… χεεεεε…