Ξένοι «γύπες» πάνω από τα σπίτια!

Αθήνα  8/8/2013

Αναδημοσίευση: από

http://olympia.gr

«Γύπες» πετάνε πάνω από τα σπίτια και τις περιουσίες των Ελλήνων και διεκδικούν αντί πινακίου φακής τους κόπους μιας ζωής. Τα distress funds έρχονται στην Ελλάδα και ζητάνε από τις τράπεζες να αγοράσουν «κόκκινα» δάνεια (στεγαστικά και επιχειρηματικά κυρίως) έναντι 10 λεπτών το κάθε ευρώ δανείου.

Τα distress funds, όπως δείχνει και η ονομασία τους (distress = αγωνία, θλίψη), είναι ουσιαστικά επενδυτικά κεφάλαια έκτακτης ανάγκης, που επενδύουν στην ανάγκη υπερχρεωμένων κρατών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με την απειλή κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Η πρόταση των ξένων funds βρίσκει προς στιγμήν αντιστάσεις από τις ελληνικές τράπεζες, που θεωρούν ότι οι προτεινόμενες τιμές είναι εξευτελιστικά χαμηλές. Βέβαια μπορεί σήμερα οι ελληνικές τράπεζες να αντιστέκονται στις σειρήνες των distress funds, αλλά δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν και αύριο, καθώς οι ανάγκες για ρευστότητα είναι πιεστικές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, αυτήν τη στιγμή ένα στα τέσσερα δάνεια βρίσκεται στο «κόκκινο» και σύντομα το ποσοστό των υποχρεώσεων που δεν θα εξυπηρετούνται θα ξεπεράσει το 30%.

Τα στεγαστικά που έχουν δοθεί με προσημειώσεις ακινήτων θεωρούνται τα καλύτερα στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, ακόμη και αν δεν εξυπηρετούνται κανονικά, αφού μπορούν να προσελκύσουν ξένους επενδυτές που θεωρούν ότι μπορούν να εισπράξουν ποσά μεγαλύτερα του κεφαλαίου που δαπάνησαν για την αγορά του δανείου. Ακόμη και αν τα distress funds δεν πετύχουν τον στόχο τους, θα παραμείνουν στην κατοχή τους ακίνητα με σαφώς μεγαλύτερη αξία.

Τα distress funds αγοράζοντας στεγαστικά θα γίνουν στην ουσία κύριοι των σπιτιών και βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι ευκολότερο να κινηθούν οι πλειστηριασμοί. Το πάγωμα στους πλειστηριασμούς αφορά κατοικίες αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ και ισχύει έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Εάν τελικά το πάγωμα στους πλειστηριασμούς αρθεί, αυτό σχεδιάζεται να γίνει σταδιακά. Ανά τρίμηνο ή ανά εξάμηνο θα μειώνεται το ποσό της οφειλής για την οποία δεν επιτρέπεται πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Για παράδειγμα, από τον Ιανουάριο 2014 το όριο μπορεί να πέσει σε 150.000 ευρώ, τον Μάρτιο στα 120.000, τον Ιούνιο σε 90.000 κ.ο.κ.

Σοβαρό θέμα υπάρχει και με τα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς η κρίση δημιουργεί προβλήματα ακόμη και σε υγιείς επιχειρήσεις, που βλέπουν τον τζίρο τους να πέφτει δραματικά. Τα distress funds παίρνοντας «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια στην ουσία παίρνουν τις επιχειρήσεις, γεγονός που ενισχύει τον αφελληνισμό της βαριάς τρωθείσας ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, οι εκπτώσεις με τις οποίες θέλουν να αγοράσουν ακόμη και τα δάνεια υγιών επιχειρήσεων δείχνουν και τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται το μέλλον των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

  Η τρόικα φέρεται να προκρίνει τη λύση των distress funds προκειμένου να «καθαρίσουν» τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Τα συγκεκριμένα επενδυτικά κεφάλαια θα πληρώσουν στις τράπεζες ένα μέρος των δανείων που θα αγοράσουν και στη συνέχεια θα αναλάβουν τα ίδια τις διαδικασίες για την είσπραξη του 100% του οφειλόμενου ποσού από τους δανειολήπτες.

3 comments

 1. Αέναος Έλληνας Μαχητής /

  Καλημέρα σας.

  Εγώ το μόνο που έχω να επισημάνω, είναι η γνωστή σε όλους φράση…
  …άρχισαν τα όργανα…

  Φυσικά τα όργανα αρχίζουν πάντα με ελαφριά μουσική, η οποία εντείνεται συν τω χρόνω, συνήθως από την έμπειρη επαγγελματική… ορχήστρα.

  Δεν ξέρω γιατί, (δηλαδή… ξέρω αλλά… δεν σας λέω), αλλά έχω την εντύπωση, (μπορώ να πω ότι μου έχει γίνει έμμονη ιδέα), πως αυτή τη φορά το “εύηχο κλαρίνο”, θα ακουστεί από την… “ερασιτεχνική ορχήστρα” του δοκιμαζόμενου Ελληνικού Λαού και δυστυχώς για τους υπευθύνους της διάλυσης της Ελλάδας μας, θα είναι δυνατό, επικίνδυνο, ανελέητο, και προ παντός… “μη αναστρέψιμο”!!!

  Θα είναι μάλλον ένα ηχηρότατο σύγχρονο… ΟΧΙ… με έναν περίεργο βροντερό “κρότο”, που θα ακουστεί όπως φαίνεται από τα… “χείλη” του… “Αήττητου, Δίστομου ενίοτε Θεού”, παραδοσιακού προστάτη της… Πατρογονικής περιουσίας, όταν “αντιληφθεί” πως ήλθε πλέον η… Ώρα του να “Μιλήσει”!!! (Ελεύθερη ερμηνεία)

  Θα είναι η αναμενόμενη, ευνόητη για όλους εμάς τους Γνήσιους Έλληνες αντίδραση, στην προσπάθεια οποιουδήποτε να καταχραστεί τους αγώνες, τον ιδρώτα και το αίμα των πατεράδων και παππούδων μας, την οποία σίγουρα οι εγχώριοι ανθέλληνες και προδότες “γιγνώσκουν”, αλλά εξορκίζοντάς την, έχουν την πεποίθηση ότι θα την αποφύγουν, ενώ τα ανεγκέφαλα βρωμερά αφεντικά τους… την αγνοούν εντελώς!!!

  Άιντε και να δούμε σε ποιόν θα πέσει ο λαχνός να… σύρει το χορό κρατώντας το… “μαντίλι”… και ποιός θα είναι ο “τυχερός” που θα του το κουνάμε, όταν με το “καλό” πάρει τη… “στράτα”!

 2. Κώστας Ναξάκης /

  Απόδειξη κατοχής.

  Συχνά αρθρογράφοι και σχολιαστές της σελίδας, αναφέρονται σε δυνάμεις κατοχής, οι οποίες εκμεταλλεύτηκαν την οικονομική κρίση με στόχο την πολυπόθητη από αυτούς κατάκτηση του Ευρωπαϊκού νότου. Οι επισημάνσεις και αναφορές μας σε νέο Ράιχ ενδεχομένως να φαίνονται υπερβολικές. Όμως η εμμονή της τρόικα για την κατάργηση των αντικειμενικών αξιών και άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών, δεν μπορεί και περισσότερο δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους.

  Ιστορικά το όνειρο των Γερμανό -αυστριακών υπήρξε η έξοδός τους στη Μεσόγειο και ο έλεγχος των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Η πραγματοποίηση του ονείρου τους διαφοροποιείται ανάλογα με τις πολιτικό-οικονομικές συγκυρίες της εποχής.

  Το όνειρο των Γερμανών οικονομικών κατακτητών ξεκινάει πολύ πριν από την κρίση. Το 1988, στη γερμανική κωμωδία («κάποιος μιλάει γερμανικά»), σατιρίζεται η αποικιοκρατική συμπεριφορά των γερμανών κατά των Ιταλών. Χαρακτηρίζονται οι Ιταλοί κλέφτες και τεμπέληδες και η Ιταλία θαυμάσια χώρα αν δεν είχε Ιταλούς.

  Γερμανοί βουλευτές το 1993, πρότειναν την αγορά του νησιού Μαγιόρκα, προκαλώντας ένταση με την Ισπανία.

  Για τους βόρειους, γερμανούς ή δανούς (λέγε με πολ τόμσεν) ένα παραθαλάσσιο σπίτι όπου στη Μεσόγειο και μάλιστα σε τιμή (ευκαιρίας) σκοτωμένη, εκπληρώνει το όνειρο ζωής τους.

  Το 2010, πριν από την υπογραφή όποιας δανειακής σύμβασης, όλες οι πτέρυγες του γερμανικού πολιτικού συστήματος, άρα όλοι οι γερμανοί, ζητούν από την ελεγχόμενη ελληνική? Κυβέρνηση, να δανειοδοτηθεί με αντάλλαγμα Ελληνικά νησιά.
  • Κεντροδεξιοί βουλευτές ζητούσαν την Κέρκυρα.
  • Ο Frank Schaeffler, βουλευτής του κόμματος των ελεύθερων δημοκρατών, δήλωνε «πουλήστε τα νησιά σας, χρεοκοπημένοι Έλληνες! Και πουλήστε και την Ακρόπολη.
  • Ο Marco Wanderwitz, βουλευτής της χριστιανοδημοκρατικής ένωσης έλεγε «Λίγα νησιά μπορούν να κάνουν τη δουλειά».
  • Η Bild έγραψε, ότι ιδιωτική εταιρεία με έδρα το Αμβούργο επιδιώκει την πώληση ελληνικού ακατοίκητου νησιού προς 45 εκατομμύρια ευρώ.
  Η μέρκελ τότε επειδή εκτιμούσε ότι δεν υπήρχε ακόμη πρόσφορο έδαφος για τέτοιες βλέψεις, ζήτησε να σταματήσουν αυτές οι δηλώσεις.

  Όμως σήμερα η γονυπετής κυβέρνηση επιθυμεί και δεν μπορεί να αντισταθεί στις απαιτήσεις της τρόικα. Η κατάργηση του νόμου κατσέλη φαίνεται προ των πυλών.
  • Η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών.
  • Η ύφεση στην αγορά ακινήτων.
  • Η μείωση των αντικειμενικών αξιών.
  • Η αδυναμία πληρωμής των φόρων επί των ακινήτων.
  • Η αδυναμία αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων.
  • Η μείωση των εμπορικών αξιών των ακινήτων.
  Δημιούργησαν το νέο (δεν είναι το μόνο) Ελληνικό Ελντοράντο. Καθημερινά οικονομικοί δολοφόνοι φτάνουν στην Αθήνα αποφασισμένοι να πιούν αίμα Ελληνικό. Οι διαπραγματεύσεις για την αγορά των χρεών της Ελληνικής οικογένειας, που οι ίδιοι δημιούργησαν με τη σύμφωνη γνώμη των εγκάθετων συνεργατών τους, απαξιώνουν τους κόπους μας σε ποσοστό από 75 έως 90%. Ήδη «κοράκια της ντροπής» έξι εταιριών «κεφαλαίων κινδύνου» (distress funds), συναντήθηκαν με εκπροσώπους τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών για την διαπραγμάτευση των κεφαλαίων που θα βάλουν τον έλληνα πολίτη σε distress (δυστυχία, αμηχανία, στενοχώρια, λύπη και βάσανα), παρά το γεγονός ότι σε βάρος του οι τράπεζες αυτές ανά- κεφαλαιοποιήθηκαν και «σώθηκαν».
  Στην ¨κυβέρνηση¨ γνωρίζοντας τι θα συμβεί από τον Ιανουάριο επιχειρούν να διαχειριστούν το ζήτημα, διότι είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα αν αρχίσουν πλειστηριασμοί «θα χυθεί αίμα».

  Το όνειρο όμως των βόρειων ευρωπαίων θα υλοποιηθεί αφού οι τιμές των ακινήτων θα γνωρίσουν ελεύθερη πτώση και για αυτό η τρόικα επιμένει, ενώ η κυβέρνηση καμώνεται ότι απορεί με την εμμονή της. Όμως η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες θα αναγκαστούμε να πουλήσουμε τα σπίτια μας και πολύ περισσότερο τα εξοχικά μας σε τιμές εξευτελιστικές. Ανεξάρτητα από την τύχη της υπάκουης κυβέρνησης εκείνοι που εποφθαλμιούν τις περιουσίες μας και σήμερα κινούν τα νήματα στη Ευρώπη, θα εξασφαλίσουν φθηνό εξοχικό στον ήλιο, για να περάσουν τα γεράματά τους.

  • Ανδρέας Αέναος /

   Καλησπέρα σας.
   Κώστα φίλε μου, θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος και ουσιαστικός.
   Πολύ σωστά όσα αναλύεις, αλλά……..αλλά να είσαι (αν και είσαι) σίγουρος ότι το σκέπτονται πολύ και προκειμένου να απειθώσουν τα κωλομέρια τους στον ευλογημένο τόπο μας.
   -Γι αυτό εξ άλλου έχουν βάλει τα τσιράκια τους (τους δοσίλογους-μαριονέτες που κυβερνούν), να λειάνουν το έδαφος.
   -Σε τί νομίζεις εξυπηρετούν όλες αυτές οι αποτρόπαιες “νόμιμες” κινήσεις (Μ.Α.Τ.,επιστρατεύσεις,πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και όλα αυτά τα τροφαντά)????
   Ασκήσεις υπακοής “επί χάρτου” θα στις έλεγα και προκειμένου -όσοι από εμάς επιβιώσουν- να είμαστε ακίνδυνοι για τον κατακτητή.
   -Ανιστόρητοι είναι-όχι μαλάκες-,θυμούνται καλά τι πάθανε από την αντίσταση των Ελλήνων στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *