Μείωση του κατώτατου μισθού στα 250 ευρώ ζητούν οι ξένοι για να επενδύσουν στην Ελλάδα

 Αθήνα 5/3/2013

 Στο στόχαστρο όχι μόνο των Βρυξελλών αλλά και των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα φαίνεται ότι μπαίνει το κατώτατο ημερομίσθιο στην Ελλάδα, ως απαραίτητη προϋπόθεση πλέον για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω μείωσης του κατώτατου ημερομισθίου στην Ελλάδα. Αυτή όμως είναι η μία όψη της πραγματικότητας καθώς η επίτροπος της χώρας στην ΕΕ κυρία Μαρία Δαμανάκη δήλωσε στον Βήμα FM την περασμένη Πέμπτη: 

 «Η σταθερή γραμμή που υπάρχει στην Κομισιόν εδώ και ενάμισι-δύο χρόνια είναι ότι πρέπει να μειωθεί ο κατώτατος μισθός σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».Το ζήτημα μείωσης των ημερομισθίων, τουλάχιστον για τους ανέργους νεαρής ηλικίας που θα απασχολούνται με μειωμένο ωράριο, έθεσαν την περασμένη εβδομάδα στην κυβέρνηση εκπρόσωποι 11 πολυεθνικών εταιρειών που συμμετείχαν σε ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης.Είναι σαφές λοιπόν ότι για τη μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα δεν πιέζουν μόνον οι Βρυξέλλες και η τρόικα, αλλά και οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες αναζητούν τρόπους για να συμπιέσουν το κόστος λειτουργίας τους και να μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικές απέναντι στις εταιρείες που έχουν μονάδες παραγωγής στην Ανατολική Ευρώπη και στην Ασία.Μάλιστα οι κολοσσοί της Ευρώπης φαίνεται ότι έχουν ενεργοποιήσει όλες τις διασυνδέσεις και τα «λόμπι» που διαθέτουν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων της ΕΕ, επιχειρώντας να εγκαταστήσουν νέα εργασιακά μοντέλα, πρώτα στις χώρες με αδύναμες οικονομίες, για να τα επεκτείνουν στη συνέχεια σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια.
Στο πλαίσιο αυτών των πιέσεων, το ζήτημα του κατώτατου ημερομισθίου στην Ελλάδα έθεσαν την περασμένη εβδομάδα στην κυβέρνηση εκπρόσωποι 11 πολυεθνικών κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο υπουργείο Ανάπτυξης.Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη και συμμετείχαν σε αυτήν όλες οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και ανακοίνωσαν πρόσφατα επέκταση των δραστηριοτήτων τους.«Θα επεκτεινόμασταν και άλλο, αν η Ελλάδα ήταν φιλικότερη προς τις επενδύσεις» είπαν με μία φωνή και οι 11 μάνατζερ, ζητώντας κυρίως περιορισμό της γραφειοκρατίας, μείωση του κόστους ενέργειας και απλοποίηση των διαδικασιών για παραγωγικές δραστηριότητες.Εκεί όμως που οι μάνατζερ αιφνιδίασαν την κυβέρνηση ήταν όταν έθεσαν ζήτημα μείωσης των ημερομισθίων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα των νέων ανέργων.«Σε μια χώρα όπου η ανεργία στους νέους έχει φθάσει σε απίστευτα επίπεδα, δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να υπάρχει η δέσμευση του κατώτατου ημερομισθίου. Δώστε μας την ευκαιρία να προσλαμβάνουμε νέους με λιγότερα χρήματα, για να εργάζονται λιγότερες ώρες και λιγότερες ημέρες κάθε εβδομάδα» πρότεινε ο διευθύνων σύμβουλος της Barilla Hellas κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος.«Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. I will pass it through» απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης, εννοώντας ότι θα το διαβιβάσει στον υπουργό Εργασίας, για να ξεφύγει από την πίεση.«Δηλαδή για τι επίπεδα μισθών μιλάτε;» ρώτησε ένας από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που συμμετείχαν στη συνάντηση.

«Θα μπορούσαμε να καταβάλλουμε από 250 ως 300 ευρώ για ολιγόωρη απασχόληση τρεις ή τέσσερις ημέρες την εβδομάδα» συμφώνησαν οι οκτώ από τους 11 εκπροσώπους των πολυεθνικών, με επικεφαλής στη μακρά συζήτηση που έγινε τους μάνατζερ των εταιρειών Barilla, Bic Violex και Nestle.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Nestle κ. Raymond Franke έθεσε και ένα άλλο ζήτημα, από αυτά που η κυβέρνηση αρνείται να αγγίξει και δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν συζητεί.«Πρέπει να μειωθεί η περίοδος της προμήνυσης (σ.σ.: της προειδοποίησης για να απολυθεί ένας υπάλληλος για να του καταβληθεί μικρότερη αποζημίωση). Είναι απαγορευτική»σημείωσε, αλλά στο ζήτημα αυτό δεν αναφέρθηκε κάποιος άλλος.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι τα επίπεδα των μισθών δεν μπορούν να πέσουν άλλο» έσπευσε να υπενθυμίσει κάποια στιγμή ο κ. Χατζηδάκης, όμως οι εκπρόσωποι των εταιρειών επέμειναν και έδειξαν αποφασισμένοι να πιέσουν και άλλο. «Η ελληνική αγορά πεθαίνει. Τα χρήματα που υποσχεθήκατε ότι θα πέσουν στην πραγματική οικονομία δεν έπεσαν. Κι εμείς πρέπει να ανταγωνιστούμε τα κόστη της Ανατολής. Είναι μια ιδέα που θα πρέπει να σκεφθείτε, για να μειωθεί άμεσα το ποσοστό της ανεργίας, και μάλιστα τους νέους. Ειδικά τώρα που ακούμε ολοένα και συχνότερα “μια δουλειά θέλω, ό,τι να ‘ναι και όσο να ‘ναι”».

Πρόσωπα και εταιρείεςΜηνάς Ζωούλλης, διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Η εταιρεία έχει υποσχεθεί νέες προσλήψεις για το 2013, αλλά και «συγκράτηση» τιμών των προϊόντων της.

Γιώργος Σπηλιόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Barilla Hellas. Η εταιρεία ζυμαρικών δεν έχει κάνει απολύσεις και μειώσεις μισθών, σχεδιάζει επένδυση της τάξεως των 6 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιό της στη Θήβα.
Γρηγόρης Αντωνιάδης, αντιπρόεδρος της Unilever Hellas. Η επιχείρηση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να μεταφέρει στην Ελλάδα την παραγωγή 110 κωδικών από το εξωτερικό, συνεχίζοντας την επέκταση της παρουσίας της κυρίως μέσω της εταιρείας Ελαΐς.
Ανδρέας Καλατζόπουλος, γενικός διευθυντής της Philip Morris. Η καπνοβιομηχανία προτίθεται να απορροφήσει το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνού.
Κωνσταντίνος Φαλτσέτας, επικεφαλής της Henkel Hellas. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι μεταφέρει στην Ελλάδα την παραγωγή απορρυπαντικών και καθαριστικών Dixan, Neomat και Bref, τα οποία έχει συμφωνήσει να παράγονται από τη Rolco. H γερμανική πολυεθνική διέθετε ως το 2000 δικό της εργοστάσιο στην Ελλάδα.
Κωνσταντίνος Μαγγιώρος, διευθύνων σύμβουλος της Friesland Campina – NOYNOY. Η εταιρεία ολοκλήρωσε το 2011 επένδυση 10 εκατ. ευρώ για τη νέα μονάδα παραγωγής γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ στην Πάτρα και προωθεί νέες σειρές προϊόντων.
Ελ. Χαλουλάκος, διευθύνων σύμβουλος της Kraft Hellas. Η πολυεθνική κατέχει το εργοστάσιο Παυλίδης στην Ελλάδα και σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγική της δραστηριότητα. Σχεδιάζει επενδύσεις 5 εκατ. ευρώ.
Δημήτριος Πισιμίσης, διευθύνων σύμβουλος της Bic Violex. Στη διάρκεια συνάντησης του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Αντώνη Σαμαράμε τους επιχειρηματίες είχε μιλήσει για τα προβλήματα γραφειοκρατίας. Η εταιρεία έχει δρομολογήσει επένδυση 25 εκατ. ευρώ μέσα στο 2013.
Raymond Franke, επικεφαλής της Nestle. Η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι εντός του 2013 θα προχωρήσει σε νέες επενδύσεις 9 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.
Κατερίνα Αρβανιτάκη, υπεύθυνη πωλήσεων της SCA Hygiene Products. Η εταιρεία έχει εκφράσει την πρόθεση να ενδυναμώσει την παραγωγική παρουσία της στην Ελλάδα, η οποία σήμερα αντιστοιχεί στο 10% του όγκου πωλήσεων στις κατηγορίες χάρτου και προσωπικής υγιεινής.
Εμμανουήλ Παπαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας οικοδομικών υλικών Ytong – Thrakon.
 

14 comments

 1. Αέναος Έλληνας Μαχητής /

  Μήπως… λέω μήπως… είναι χρήσιμο, εκτός από τα ονόματα των εύκαμπτων νενέκων πολιτικών μας, να γίνονται γνωστά και τα ονόματα των Εταιρειών και των ανθρωποειδών εκπροσώπων τους, με τα Ελληνόφωνα ονόματα, που έχουν αναλάβει εργολαβικά, τη “σωτηρία” της Πατρίδας και του Λαού μας, απαιτώντας εκβιαστικά να πέσουν οι μισθοί, στο ύψος των 250,00 έως 300,00 euro και να απελευθερωθούν οι απολύσεις, για να προβούν σε περεταίρω επενδύσεις στην Ελλάδα μας;;;
  Έτσι θα γνωρίζουν οι εξαθλιωμένοι και οσονούπω εξαγριωμένοι πολίτες, ποιους πρέπει να “ανταμείψουν” “πλουσιοπάροχα” όταν έλθει η ώρα, για τις “πατριωτικές” και εργασιακές υπηρεσίες που προσέφεραν και έγιναν αφορμή, για την “ποιοτική” “αναβάθμιση” του… βιοτικού τους επιπέδου και όχι μόνο…
  Έτσι… για να αναλαμβάνει ο κάθε ένας όταν έλθει εκείνη η ώρα, τις… ευθύνες που του αναλογούν… αδιαμαρτύρητα!!!

  • ΜΑΡΙΑ /

   Ἔ ἡ ἀλήθεια εἶναι, ὅτι πρέπει νά φανοῦμε…γενναιόδωροι!!
   Ἐντόκως καί πλουσιοπάροχα,θά ἀνταμειφθοῦν γιά τίς “πατριωτικές”τους ὑπηρεσίες…ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ!!

 2. Γιώργης /

  Εἶναι ἠλίου φαεινότερον τί εἴδους ἀνάπτυξι «ὁραματίζονται» τά τσουτσέκια…
  Τό σκεπτικό ἁπλό: «Ὂταν θά σέ τσακίσω στήν πείνα καί τήν ἀνεργία, θά τρέξης κουτρουβαλώντας πίσω ἀπό τά «μισθά» μου…» Ὀ στόχος ὅμως εἶναι κι ἄλλος παράλληλα… Τό ἠθικό μας. Πρωτίστως.
  Δέν γίνεσαι «σκλᾶβος» μέ τό ἠθικό ψηλά. Δέν «συναινεῖς», δέν σκύβεις τό κεφάλι ὅταν μπορεῖς ἀκόμα νά τούς κοιτᾶς ἴσια στά μάτια καί ὄχι στά «λουστρίνια» τους…
  Αὐτοί οἱ 11 μάνατζερς Γιάννη, εἶναι ἀπό πολυεθνικές. Δυστυχῶς ἔχουν δικές τους άρκετές πρώην ἑλληνικές ἐταιρεῖες ἀλλά τά κέρδη δέν μένουν στήν Ἑλλάδα. Τά δέ ποσά πού θά …καταξοδευτοῦν δῆθεν νά ἐπενδύσουν εἶναι τουλάχιστον ΓΕΛΟΙΑ σέ σχέσι μέ τά ὑπέρογκα κέρδη τόσων δεκαετιῶν, ἀλλά καί τώρα ἀκόμα ἐν μέσῳ «κρίσεως»…
  Δεν μπορεῖ π.χ. νά κομπάζει ἡ ΝΟΥΝΟΥ γιά ἐπένδυσι νέου έργοστασίου στήν Πάτρα μέ τό …«ἀστρονομικό» ποσό τῶν 9 ἑκατομυρίων € καί νά πουλάει
  τό γάλα -εἶδος πρώτης ἄναγκης- γιά χρυσάφι μέ 1,5 €/λίτρο καί παράλληλα νά «πνίγη» τούς παραγωγούς μέ 0,10 λεπτά/λίτρο! Καί νά ζητάει γιά σκλάβους τά νέα παιδιά σέ -πλήρη ἀπασχόλησι, ὑπ’ ὅψιν- γιά 250 σk@t0-εὐρώ…
  Φυσικά τό θέμα δεεεέν σταματάει ἐκεῖ… Ὑπάρχουν «ἐναλλακτικές».
  Δέν θέλει ὁ Ἕλληνας νά πάει…; Χά! Δέν πειράζει… Θαααά πάει ὁ …, σωστά μαντέψατε! Καί μάλιστα ὁ «νόμιμος». Καί προσφάτως ΚΑΙ «νομίμως ἰθαγενής»…
  Δημιουργοῦν τό «νομικό» πλαίσιο γιά νά λειτουργήσει τό σύγχρονο σκλαβοπάζαρο τους…
  Κάποτε μοῦ τό ’λεγε ὁ μακαρίτης ὁ θεῖος μου Θεός σ’χωρέσ’τον, ἀλλά ὴ αἰσιόδοξι φύσι μου δέν ἤθελε νά τό δεχθεῖ:
  «Ἐλεύθεροι σκλάβοι»…
  Θά τά καταφέρουν πρός στιγμήν.

  Ἀλλά ὅμως, …. ἔεεχχμμ, τούς γελάσανε…!

 3. Mινα /

  Γεια σας.
  Θα ηθελα και εγω στα σχολια σας να προσθεσω κατι που ελεγε η μανα μου και αφορα αμμεσα αυτα τα …… που θελουν να μας σωσουν.
  //Εκει που μας χρωσταγανε, μας πηραν και το βοδι.//
  Ας ειναι καλα τα παιδια, μην κανουν τοσες επενδυσεις, ΕΛΕΟΣ.

  • Γιώργης /

   Γειά σου Μίνα! :)

   Ὄχι εὐχὲς Μίνα μου… ὄχι εύχές, ἔστω καί τέτοιες.
   ΚΑΤΑΡΕΣ ἀπὸ ’δῶ καὶ πέρα… ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΡΕΣ! 😉

 4. Ανδρεας Αεναος /

  καλησπέρα φίλοι μου.
  Γιάννη διαβάζοντας αυτή την αναδημοσίευση δεν στο κρύβω ταράχτηκα, σκέφτηκα τι να εννοεί ο ποιητής?
  Φτάνοντας όμως στο σχόλιο σου και στα σχόλια των υπολοίπων, η κάρδια μου πήγε στη θέση της.
  Πράγματι, πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε τα ονοματεπώνυμα αυτών που μας βοηθάμε επενδύοντας τα αμύθητα πλούτη τους στον τόπο μας, και που οι καημένοι δεν ζητούν παρά μόνο την ευγνωμοσύνη μας…… εεεε και κάποια μικρό ανταλλάγματα όπως την μονιμότητα των Ελλήνων στην δουλεία-σκλαβιά και στην εξαθλίωση.
  Σιγά το θέμα, πακτωλός επενδύσεων έρχεται οσονούπω.
  Τέλος για να κλείσω, θέλω να προσθέσω στο ρητό της Μίνας και ένα δικό μου—//από το να πείνα κουρασμένος, προτιμώ να πείνα τεμπέλης//–σας ευχαριστώ, λοιπόν, κύριοι επενδυταδες αλλά δεν θα πάρω.

 5. Κώστας Ναξάκης /

  Καλησπέρα σε όλους.
  Ο Ανδρέας σε παρατηρήσεις του στο «ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΕΜΠΡΟΣ», αναφέρει
  «Μήν καί πρέπει τά λόγια νά γίνουν έργα????»
  Μήπως σε αυτή την περίπτωση υπάρχει δυνατότητα για ενέργειες: Πως θα βλέπατε την πιθανότητα μποϋκοτάζ στην αγορά των παραγόμενων προϊόντων των εταιρειών που εκπροσωπούνται από τους κυρίους που συμμετείχαν στη συνάντηση; Αν ναι πρέπει να οριστεί ημερομηνία και διάστημα αποχής των καταναλωτών από την αγορά.

  • Γιώργης /

   Καλησπέρα Κώστα καὶ «καλωσόρισες» κι ἀπὸ μένα!
   Πολλοὶ τὸ ἔχουμε σκεφθεῖ αὐτὸ καὶ ἀρκετοὶ τό κάνουμε ἤδη σὲ μερικοὺς άπ’ αὐτούς τοὺς « Ἓλληνες» ἐπιχειρηματίες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα οἱ γνωστὲς φρυγανιὲς
   Elite τῆς ἐταιρείας Elbisco! Τά κυριότερα προϊόντα τά ἔβγαζε στά Σκόπια! Ναὶ.., ναὶ, στά Σκόπια! Ὅταν ρώτησαν τόν διευθυντὴ της γιὰ πρώτη φορὰ, δήλωσε μέ περίσσιο θράσος ὅτι «ναὶ, ἀλλά οἱ μάνατζερς εἶναι Ἕλληνες…» Ἀφοῦ λοιπόν ὁ «τῦπος» ἔχασε ΚΑΙ τὸν μπούσουλα ΚΑΙ το θράσος του βέβαια, ἀναγκάστηκε πολύ πρόσφατα νὰ βγάλη διαφήμησι ὅτι ὅλα τὰ προϊόντα του εἶναι πάλι ἑλληνικά. Ἔτσι γράφει στά κουτιά τουλάχιστον ἀλλά ποιός ξέρει στὰ σίγουρα…
   Ὂμως…, δὲν εἶναι τόσο εὔκολο νά ἐπεκταθεῖ αὐτό καί σἐ ἄλλες ἐπιχειρήσεις πολλές ἀπὸ τὶς ὁποῖες εἶναι ἐγκλωβισμένες στὶς άλυσίδες τῶν πολυεθνικῶν. Χρειάζεται περισσότερη ἔρευνα, ἀλλά μόλις βρεθοῦν έπαρκῆ στοιχεῖα δὲν θά προβληματιζόμουν καθόλου…! Τό ψάχνουμε ἐγὼ καὶ κάποιοι φίλοι καί ἐλπίζω νὰ ἔχουμε νέα σύντομα.

  • Αέναος Έλληνας Μαχητής /

   Κωστή καλησπέρα.
   Συμφωνώ απόλυτα με την ιδέα σου.
   Έχω κάνει παρόμοια πρόταση στο παρελθόν, που αφορούσε όμως, γενικότερα τα ξένα προϊόντα, παροτρύνοντας τους καταναλωτές να προτιμούν, μόνο Ελληνικά όσο αυτό είναι εφικτό.
   Ένας καλός φίλος, ο Πελασγός, έχει δημιουργήσει μία σελίδα, με μία πολύ πλούσια λίστα Ελληνικών επιχειρήσεων και προϊόντων, που νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο να την επισκεφθείς!
   http://agorazoellinika.gr/
   Όσο για τα προϊόντα των εταιρειών που εκπροσωπούνται από “Έλληνες” “κυρίους” που συμμετείχαν στη συνάντηση, η και άλλων που λειτουργούν με την ίδια λογική, όπως γράφει και ο Γιώργης, μόλις είμαστε έτοιμοι, θα τύχουν της ανάλογης αντιμετώπισης, προτείνοντας στους καταναλωτές, εάν και όπου είναι δυνατόν, το μέτρο του μποϊκοτάζ να έχει μόνιμο χαρακτήρα.
   Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος, που μαρκάρισα έντονα και χρωματιστά, τα ονόματα των “κυρίων” και των εταιρειών…

 6. Γιώργης /

  Καὶ γιὰ τοῦ λόγου τό ἀληθὲς, γιὰ τὴν θυγατρική Σκοπιανὴ έταιρεία, μεταφέρω άπό τὸν ἰστότοπο τῆς Elbisco:

  Η ELBISCO Συμμετοχών Α.Ε., βρίσκεται στο Πικέρμι Αττικής και δραστηριοποιείται μέσω διαφόρων εταιρειών στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων µε βάση τα δημητριακά (άλευρα, φρυγανιές, μπισκότα, ψωμί και αρτοσκευάσματα) καθώς και ειδών πλαστικής συσκευασίας. Συγκεκριμένα, η ELBISCO Α.Ε. συμμετέχει πλειοψηφικά στις εταιρείες ELBISCO A.B.E.E. και ZITO LUKS A.D. SKOPJE, με μικρό ποσοστό στη ΧΑΝΟΓΛΟΥ Α.Ε., ενώ, µέσω της θυγατρικής της ELBISCO Α.Β.Ε.Ε., συμμετέχει στη ΜΟΡΝΟΣ Α.Ε. και στην ΕΒΓΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.

  ZITO LUKS A.D. SCOPJE

  Η ZITO LUKS ιδρύθηκε το 1946 στη FYROM και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διανομή ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και αλεύρων. Αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο της, με μηχανολογικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις αιχμής που καλύπτουν όλα τα στάδια παραγωγής μέχρι και τη διανομή. Στο πελατολόγιο της συμπεριλαμβάνονται όλες οι μεγάλες αλυσίδες supermarkets, μικρά καταστήματα τροφίμων, διανομείς με αποκλειστική συνεργασία, χονδρέμποροι και πελάτες HORECA. Διαθέτει το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο μύλο αλεύρου στη FYROM και σύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις άρτου και αρτοσκευασμάτων. Η ZITO LUKS διαθέτει πιστοποιητικό ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων κατά ISO 22000-2005, το οποίο περιλαμβάνει και πιστοποίηση HACCP. Έχει αναπτύξει εξαγωγικές δραστηριότητες σε όµορες χώρες και στην Ελλάδα.

  http://www.zitoluks.com.mk
  =-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-
  Ὅσο βλέπω αὐτὸ τὸ «mk» μοῦ γυρίζουν τά ἄντερα ἀνάποδα…
  Ἡ Ἐλμπίσκο λοιπόν, μᾶς ταΐζει ἐδῶ καί πολύ καιρό μέ …σκοπιανό ἀλεῦρι! Εἴδατε τί ὠραῖα μᾶς τό σερβίρει;
  Ἀλλά «εὐτυχῶς» οἱ μάναντζερς εἶναι Ἕλληνες…
  Γι αὐτό κι ἐμεῖς γιά παααάρα πολύ καιρό θά ἀφήνουμε ΟΛΑ τὰ (καὶ ὄχι μόνο τὰ σκοπιανὰ) προϊόντα της στό …ράφι!
  Ἓτσι ἁπλά.

 7. Γιώργης /

  Ὑπάρχει καὶ ἄλλη παρόμοια περίπτωσι μὲ μεγάλη οἰνοποιητική ἐταιρεῖα ἀλλὰ θὰ ἐπανέλθω ἀργότερα.

 8. Κώστας Ναξάκης /

  Καλημέρα Γιάννη και Γιώργη.
  Το γεγονός ότι έχετε ήδη ερευνήσει σοβαρά αντίστοιχες περιπτώσεις, με χαροποιεί. Θυμάμαι την προσπάθεια που έγινε με τα Ελληνικά τυριά και την επιτυχία της περίπου το 1988. Θέλω απλά να σας ενημερώσω, ότι έχω σκεφτεί τρόπους για την πληροφόρηση του καταναλωτικού κοινού. Κάποιοι μηχανισμοί πληροφόρησης στοχεύουν όχι μόνο στη συγκεκριμένη προσπάθεια. Είμαι στη διάθεσή σας όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο.
  Με την ευκαιρία σας ενημερώνω ότι η επιβεβαίωση των υπογραφών για τις Γερμανικές αποζημιώσεις προχωράει πολύ αργά.

  • Γιώργης /

   Βεβαίως καὶ θὰ τὸ συζητήσουμε περαιτέρω μόλις βγάλουμε κάποια ἄκρη μὲ τὸ «ποιὸς ἀνήκει ποῦ»… Καί ἐνδέχεται βέβαια νὰ δημιουργηθῆ καί σχετικό πρόβλημα σέ ἕλληνες ἐργαζομένους ἀλλά… δέν γίνεται «πόλεμος» χωρὶς ἀπώλειες, ἔστω καὶ πρόσκαιρες.

   Εἶναι γεγονός ὅτι οἱ ἐπιβεβαιώσεις στήν Διαμαρτυρία τῶν Ἀποζημιώσεων προχωροῦν ἀρκετά ἀργά. Δἐν γνωρίζω τό γιατί ἀλλά περιμένω ἀπάντησι. Ἡ ἐνημέρωσι πού εἶχα μέχρι τώρα ἦταν ὅτι προχωροῦν ἰκανοποιητικά.

 9. Κώστας Ναξάκης /

  «Η ποίηση είναι η ομορφιά της ζωής μας και όταν το ξέρουμε γίνεται το κρυφό αντιστάθμισμά της, πολύ περισσότερο όταν γίνεται ανάγκη έκφρασης και λειτουργεί παρηγορητικά και θεραπευτικά.»
  (Δημήτρης Παπαχρήστος)

  Στην προσπάθειά μου να ανατρέψω αποκλεισμούς, να απελευθερώσω την ψυχή, συστρατεύομαι με όσους αγωνιούν για την καθημερινότητα.

  Δουλεμπόριο.

  Προοίμιο μιας νέας εποχής
  δέσμιος σχέσης δανεικής
  ζεμένος το ζυγό της δοκιμής
  ακίνητος στον γύψο της ζωής.

  Φωνές, αόρατης πηγής
  σχέση, ανείπωτης ντροπής,
  με χρέος την υπακοή στα μέτρα,
  αγγίζεις τη θυσιαστήρια πέτρα.

  Ο δανειστής χειρότερος από ακρίδα
  κρατάει μυστικό το γάμο
  εισπράττει του ιδρώτα φυσαλίδα
  πιέζει να σ αφήσει χάμω.

  Τίποτα ο κόσμος να μην μάθει
  από όσα σου ΄χει ετοιμάσει πάθη
  σε σέρνει με τη δύναμη κυκλώνα
  και υπηρετείς σε ξένων λεγεώνα.

  Με έκσταση ορφανού μοσχαριού
  πάλλεσαι στη νίκη του καθημερνού
  κόντρα σε άνεμο καταστροφικό
  σε εντολές απ’ άλλο αφεντικό.

  Συμβατικό δικαίωμα ουδέν
  σε κατατάξαν λίγο κάτω απ το μηδέν
  στα βάθη σου φωλιάζει ανασφάλεια
  πλέεις στου φόβου τα παράλια.

  Απόντες όσοι φτάσαμε στου Ηρακλή τις πύλες
  με ψεύτικη αφοσίωση φυλάμε Θερμοπύλες
  για σένα δεν ακούστηκε ουδέποτε μια γνώμη
  για όλων την αδράνεια εκφράζω τη συγγνώμη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *