Κομισιόν: «Η Ελλάδα έχει καλό αλλά ανεξερεύνητο δυναμικό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων»

Αθήνα  8/5/2013

Αναδημοσίευση: από  http://www.tanea.gr/

     Η Ελλάδα έχει καλό, αλλά ανεξερεύνητο, δυναμικό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, επισημαίνεται σε έκθεση της Κομισιόν για την ενεργειακή εξάρτηση των χωρών-μελών της ΕΕ.

     Στην έκθεση υπογραμμίζονται οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των ερευνών με την προκήρυξη τριών «οικοπέδων» (Ιωάννινα, Πατραϊκός κόλπος, Κατάκολο) σε ζώνες, όπου, όπως αναφέρεται, δεν υπάρχουν γεωπολιτικά ζητήματα όπως η οριοθέτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

     Τονίζεται, ωστόσο, ότι οι αβεβαιότητες (εννοείται ως προς το μέγεθος των κοιτασμάτων και τη δυνατότητα αξιοποίησής τους) είναι ακόμη τόσο μεγάλες, που δεν επιτρέπουν την αλλαγή των προτεραιοτήτων της ενεργειακής πολιτικής.

     Σύμφωνα με την έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ:

     Πάνω από το 50% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσης καλύπτεται από εισαγόμενο πετρέλαιο, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα μια από τις πιο ευάλωτες ευρωπαϊκές χώρες ως προς την ασφάλεια του εφοδιασμού.

     Η εξάρτηση από το εισαγόμενο αργό αντισταθμίζεται εν μέρει από τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού (Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Λιβύη, Ιράκ, Καζακστάν και παλαιότερα Ιράν) και από το γεγονός ότι το υπόλοιπο 50% των ενεργειακών αναγκών της χώρας καλύπτεται από εγχώριες πηγές όπως ο λιγνίτης και οι ανανεώσιμες πηγές, ενώ αυξάνεται και η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο.

     Στον τομέα της διύλισης επισημαίνεται ότι η αγορά χαρακτηρίζεται από υπερρύθμιση και συγκέντρωση σε δύο παίκτες (ΕΛΠΕ και Μότορ Όιλ) καθώς κι ότι εγχώριες και ευρωπαϊκές αρχές έχουν επισημάνει έλλειψη ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά.

     Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας οι βασικές προκλήσεις παραμένουν η κυριαρχία της ΔΕΗ, η έλλειψη ανταγωνισμού και η συσσώρευση χρεών (απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος, έλλειμμα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών, οφειλές προς τη ΔΕΠΑ, κ.ά.).

     ΔΕΗ: Αύξηση τιμολογίων και πώληση μονάδων

     Η ΕΕ θεωρεί πιθανή την περαιτέρω αύξηση των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας μετά την απελευθέρωσή τους από την 1η Ιουλίου 2013.

     Παράλληλα, επαναλαμβάνει την πρόταση για πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, όπως τα λιγνιτωρυχεία.

     ΔΕΠΑ: Τα χρέη εμπόδιο στην ιδιωτικοποίηση

     Και στον τομέα του φυσικού αερίου επισημαίνεται ότι τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ ύψους 300 εκατ. ευρώ αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, καθώς και ότι η εξάρτηση από τη Ρωσία, που ήταν 80% το 2005, έχει περιοριστεί στο μισό, καθώς αυξήθηκαν οι εισαγωγές φυσικού αερίου από την Τουρκία, καθώς και η χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου.

     Για τις ανανεώσιμες πηγές, η Κομισιόν εκτιμά ότι η ανάπτυξή τους στηρίχθηκε στις υψηλές τιμές απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας οι οποίες όμως οδήγησαν σε αύξηση του ελλείμματος για το λογαριασμό χρηματοδότησης των ΑΠΕ. Σημειώνεται επίσης η λήψη μέτρων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 (που συνεχίστηκε και εφέτος) για την αντιμετώπιση του ελλείμματος αυτού.

     Συμμόρφωση με Κιότο …λόγω κρίσης

     Η ΕΕ επισημαίνει τέλος ότι λόγω και της οικονομικής κρίσης η χώρα μας υπερκάλυψε τους στόχους του Κιότο για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

     Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είχε αναλάβει την υποχρέωση στο διάστημα 2008- 2012 να μην αυξήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα περισσότερο από 25% σε σχέση με το 1990.

     Το ποσοστό αύξησης τελικά ήταν σημαντικά χαμηλότερο (15,2%).

     Τονίζεται, ωστόσο, ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του 2020 (μείωση των εκπομπών κατά 4% σε σχέση με το 2005) θα χρειαστεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

 

http://www.tanea.gr/news/economy/article/5016004/komision-h-ellada-exei-kalo-alla-aneksereynhto-dynamiko-koitasmatwn-ydrogonanthrakwn/

8 comments

 1. Ανδρέας Αέναος /

  Καλημέρα σας.
  Η αναδημοσίευση αυτή περιέχει αρκετά πλούσιο υλικό, προς σχολιασμό (ανεξερεύνητες?????δυνατότητες,πλούσια κοιτάσματα, αύξηση τιμολογίων της Δ.Ε.Η., τα χρέη και η ιδιωτικοποιήσεις, συμμόρφωση με Κιότο,κλπ-κλπ).
  Εγώ όμως θέλω να σταθώ σε μία ///μικρή???/// λεπτομέρεια.
  —- ——– —-
  (Ιωάννινα, Πατραϊκός κόλπος, Κατάκολο) σε ζώνες, όπου, όπως αναφέρεται, δεν υπάρχουν γεωπολιτικά ζητήματα όπως η οριοθέτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.
  —————————————————————
  Θα παρακαλέσω, μάλιστα, να μου συγχωρήσετε και την ειρωνική διάθεσή μου.
  Δόξα τον Μεγαλοδύναμο, οι σωτήρες και φίλοι μας (τι φίλοι μας, αδέλφια θα έλεγα) Ευρωπαίοι, ΜΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΖΩΝΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΠΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ, Δόξα και πάλι μανά στον Μεγαλοδύναμο (αν εξαιρέσουμε βέβαια τα Ιωάννινα,όπου εκεί μπορεί-λέω μπορεί να μας δημιουργήσουν κανένα μικροπροβληματάκι, τ αδέρφια μας οι Αλβανοί).
  -Βρε τι βαρύ νταλκά βάλαμε στο κεφάλι μας????
  Γιατί δεν τους αφήνουμε, εν λευκό, τις οριοθετήσεις και να μήν βασανιζόμαστε με προβληματάκια????
  Πάντως εγώ, ένα έχω να πω στους Ευρωπαίους (όπου Ευρωπαίοι διάβαζε, Κομισιόν-γερμανία-μέρκελ-χίτλερ). -ΡΕ ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΑΣ?
  Θεωρώ σημαντικό χρέος μου, να κάνω οτιδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο, ώστε οπωσδήποτε να συμβή το παραπάνω, και αυτό φίλε Αέναε Έλληνα Μαχητή, νομίζω δεν έχει ελεύθερη ερμηνεία-σωστά??

  • Ανδρέας Αέναος /

   Γειά σας και πάλι.
   Θα ενοχλήσω ακόμα λίγο θέλοντας να προσθέσω (νομίσατε πως τους ξέχασα??), ότι το διαολόστελμα περιλαμβάνει και το ντόπιο υπηρετικό προσωπικό-δεξιά και αριστερά σκυλιά- της φράου χίτλερ.
   Γι αυτούς, μάλιστα, θα έλεγα ότι έχω κατά νου κάποιες περισσότερο πλούσιες ιδέες και πολύ περισσότερη διάθεση να τις πραγματοποιήσω.
   Ευχαριστώ για την υπομονή σας.

 2. Κώστας Ναξάκης /

  Ανδρέα Καλησπέρα.

  Πολύ σωστά τοποθετείς τα σύνορα που εγγυώνται οι ¨φίλοι – εταίροι – αδέλφια μας¨.

  Αυτή η επισήμανση ήταν που με ενόχλησε όταν πρωτοδιάβασα την αναδημοσίευση.

  Μήπως πρέπει να τους ξεκαθαρίσουμε ότι ακόμη και αν κόψουν τα δέντρα, η άνοιξη έρχεται πάντα?????.
  Με ελεύθερη ή όχι ερμηνεία, ακόμη τούτη η άνοιξη ραγιάδες. Και για να προλάβω τους βιαστικούς σαφέστατα δεν αναφέρομαι σε ξανθό γένος. Όμως σε άλλη αναδημοσίευση η Μίνα, σχολιάζει ότι τις ημέρες των εορτών «έφυγαν» τέσσερεις συμπολίτες μας.

  Αλήθεια έχει ¨περάσει¨ από το μυαλό των ιθυνόντων ντόπιων και αφεντικών, ότι κάποιος θα κάνει την αρχή «φεύγοντας», να «πάρει μαζί του» και μερικούς από δαύτους?

  Ε τότε να δείτε πόσο θα κρατήσει η άνοιξη.

  • Ανδρέας Αέναος /

   Καλημέρα στην παρέα.
   -Κώστα φίλε μου, δεν χρειάζεται κάποιος που αυτοκτονεί να //πάρει// και έναν από αυτούς μαζί του, υπάρχει και ευκολότερος τρόπος.
   ΤΟΥΣ δίνουμε τα εισιτήρια,να //πάνε// μόνοι τους.
   Άκουσε αυτό που έζησα και να σου πώ την σκέψη μου.
   Με κάλεσε, για Πάσχα, ο αδελφός μου και πήγαμε οικογενειακός στο Γραμματικό.
   Εκεί λοιπόν,τους είχαν κομμένο το νερό όλη την Μ.βδομάδα και την Κυριακή.
   -Οι κάτοικοι διασκέδαζαν ως είθισται,βαρελότα-δυναμιτάκια-κουμπουριές.
   Τί σκέφτηκα??
   Γιατί τόση χαμένη φασαρία και υλικό??? χάθηκε να χρησιμοποιηθούν καλύτερα και για καλύτερο λόγο τα υλικά του εθίμου?? θα ξανακοβόταν, μετά από τέτοιες αντιδράσεις, το νερό??

   • Κώστας Ναξάκης /

    Καλησπέρα.

    Πολύ καλή….σκέψη.

 3. Αέναος Έλληνας Μαχητής /

  Καλησπέρα Κωστή!
  Καλησπέρα σε όλους!

  Θέλω να γνωρίζετε, ότι η “ευγένειά” μου αλλά και οι κανόνες δεοντολογίας, δεν μου επιτρέπουν ως οικοδεσπότης, να προτρέπω ευθέως τους επισκέπτες της σελίδας μας, να ακολουθήσουν τις δικές μου ιδέες και ενδεχόμενες ενέργειες, ως την πλέον ενδεδειγμένη μορφή αντίδρασης, προκειμένου να επιτευχθεί, το επιδιωκόμενο μάλλον από όλους, επιθυμητό αποτέλεσμα!

  Γι’ αυτό, όταν το διεστραμμένο μυαλό μου λειτουργεί σατανικά, (χε χε χε χε χε χε…), κάνοντας περίεργες βρώμικες σκέψεις και σχέδια, που πιθανόν διεγείρουν το τριχωτό της κεφαλής των “πατριωτών εθνοσωτήρων” μας, αποτυπώνοντάς τα με “ευπρέπεια” σε σχόλια η σε άρθρα μου, θα σας παρακαλέσω να μου επιτρέψετε να χρησιμοποιώ την γνωστή μου φράση… (Ελεύθερη ερμηνεία)!

  Εξυπακούεται ότι οι φίλοι επισκέπτες της σελίδας μας, έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν εντελώς ελεύθερα τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους, αποφεύγοντας μόνο τις… χυδαίες εκφράσεις.

 4. Έλλην /

  Αν εξαφανιζόταν ως δια μαγείας το πετρέλαιο και ο χρυσός θα απολαμβάναμε την παγκόσμια ειρήνη!

  Αυτό είναι το ουτοπικό της υποθέσεως..

  Το πραγματικό είναι ότι μας έχουν βάλει στο κέντρο και μας χτυπάνε αλύπητα, στοχεύοντας τον ορυκτό πλούτο.

  Ένα είναι σίγουρο. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι εύφλεκτα υλικά….αρπάζουν εύκολα φωτιά, και αν δεν είσαι ικανός να την σβήσεις…καίγεσαι.

  • Ανδρέας Αέναος /

   Φίλε μου Έλληνα πράγματι, ο ορυκτός πλούτος είναι το σημερινό μέσον που μεταχειρίζονται να φτάσουν στο στόχο τους.
   Στόχος τους είμαστε εμείς και ο ευλογημένος τόπος μας.
   -Να κάνω μια επανάληψη ιστορίας?
   Οι Βυζαντινές και Μεσαιωνικές θηριωδίες,ενάντια του Ελληνισμού και των Ελληνικών μνημείων, τα ορυκτά είχαν στόχο???
   Οι, κατά τόπους, θηριωδίες των Τούρκων κατακτητών, τα ορυκτά είχαν για στόχο???
   Οι εκρήξεις απάνθρωπης κτηνωδίας, των ναζιφασιστών-ανθρωπόμορφων γερμανών, τα ορυκτά είχαν στόχο???
   -Πάντα θα χρησιμοποιούν μια αφορμή, το θέμα είναι ότι…Υπάρχει η Αιτία-είμαστε κάτοικοι και απόγονοι κατοίκων ενός ευλογημένου Τόπου.