“Ιστορίες μνημονιακής τρέλας στο Αττικόν”

     Αθήνα  19/2/2014

     Αναδημοσίευση από :

     http://www.dimokratianews.gr

     Μακάβριες αποφάσεις καλούνται να εφαρμόσουν γιατροί σε μεγάλα νοσοκομεία, «επιταχύνοντας» τον θάνατο ασθενών, με αμφιλεγόμενα επιστημονικά προσχήματα που στην πραγματικότητα υποκρύπτουν λόγους οικονομικών περικοπών…

     Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει σήμερα ένα απίστευτο έγγραφο της διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας του Αττικόν -ενός εκ των μεγαλύτερων νοσοκομείων του λεκανοπεδίου και της Ελλάδας-, με το οποίο ζητεί από τους διευθυντές όλων των κλινικών και τους γιατρούς να μην προβαίνουν στη μηχανική υποστήριξη -με «διασωλήνωση τραχείας»- των ασθενών «με επικείμενο θάνατο»!

     Το έγγραφο είναι πρόσφατο, καθώς έχει ημερομηνία 3 Δεκεμβρίου 2013, και παραμένει σε εφαρμογή μέχρι σήμερα, χωρίς πάντως να είναι γνωστό σε ποιον βαθμό οι γιατροί, που έχουν δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη και δεσμεύονται από τη συνείδησή τους, το υλοποιούν.

     Η υπογραφή στο έγγραφο είναι της Γεωργίας Γερολουκά – Κωστοπαναγιώτου, η οποία μάλιστα είναι καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και το θέμα του τιτλοφορείται ως εξής: «Διασωλήνωση τραχείας σε ασθενείς ορόφου με επικείμενο θάνατο».

 

     Το φυσικό τέλος

     Οπως αναφέρει συγκεκριμένα προς τους συναδέλφους της γιατρούς, «συχνά συμβαίνει να καλείται σε νοσηλευτικούς θαλάμους ορόφων η Ομάδα Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (BLUE LINE) για διασωλήνωση τραχείας σε ασθενείς χωρίς κανένα προσδόκιμο επιβίωσης, ευρισκόμενους στο φυσικό τέλος της ζωής των».

     Στη συνέχεια αποφαίνεται ότι «η διασωλήνωση τραχείας και ο μηχανικός αερισμός έχουν νόημα σε ασθενείς οι οποίοι προβλέπεται ότι θα ζήσουν και όχι σε εκείνους οι οποίοι βρίσκονται στο φυσικό τέλος της ζωής τους, π.χ. λόγω ανίατου νοσήματος μη επιδεχόμενου θεραπείας κ.λπ.»

 

     Και ακολουθεί η εντολή:

     «Παρακαλούνται οι υπεύθυνοι ειδικευμένοι θεράποντες των ασθενών κατά την τακτική επίσκεψη στους νοσηλευτικούς θαλάμους:

     α) να διευκρινίζουν στους ειδικευόμενους και τους εφημερεύοντες ποιοι από τους ασθενείς τους δεν έχουν να ωφεληθούν από τον μηχανικό αερισμό ως ευρισκόμενοι πλησίον στον φυσικό τέλος της ζωής τους και

     β) να ενημερώνουν σχετικά τους συγγενείς των ασθενών».

     Για να δικαιολογήσει όλα τα παραπάνω η κυρία Κωστοπαναγιώτου, καταλήγει:
«Αυτό που οφείλουμε να προσφέρουμε στη φάση αυτή είναι οπωσδήποτε η επαρκής ηρεμία, η αποτελεσματική αναλγησία (εφόσον υπάρχει πόνος) και ό,τι συνάδει με την ιατρική δεοντολογία της παρηγορητικής ιατρικής (palliative care).

     Η αναιτιολόγητη εφαρμογή ενδοτραχειακής διασωλήνωσης και μηχανικού αερισμού μόνον ταλαιπωρία προσφέρει στον ασθενή που βρίσκεται πλησίον του αναμενόμενου φυσικού τέλους της ζωής του».

     Καθώς από επιστημονικής και δεοντολογικής πλευράς το ζήτημα που εγείρεται είναι μείζον, η σκοπιμότητα μιας τέτοιας εντολής, όπως εκτιμάται, συνδέεται περισσότερο με τις περικοπές που επιχειρούνται σε αυτές τις εποχές μνημονιακής τρέλας και στον χώρο της Υγείας. Προφανώς για κάποιους, που θεωρούν την οικονομία των αριθμών σημαντικότερη από τη ζωή των ανθρώπων, αν αυτό στέλνει ταχύτερα στον θάνατο και ασθενείς «οι οποίοι δεν προβλέπεται ότι θα ζήσουν» είναι λεπτομέρεια…

3 comments

 1. Κώστας Ναξάκης /

  Καλησπέρα.

  Προτείνω στην καθηγήτρια μια επιπλέον αλλαγή.

  Η υπογραφή της από Γεωργία Γερολουκά – Κωστοπαναγιώτου, να γίνει Doctor Θάνατος.
  Άλλωστε της ταιριάζει.

 2. Ανδρέας Αέναος /

  Καλησπέρα σας.
  Πραγματικά εκπληκτικό και μάλλον “ευτυχώς” που δεν είμαι γιατρός, προκειμένου να αποφασίζω εάν το να υποφέρει ο ασθενής, από τυχών προβλήματα μιας προβληματικής διασωλήνωσης, είναι καλύτερο να αποφασίζω θάνατο του με την μέθοδο της ασφυξίας.
  -Σίγουρα και αρκετές φορές ιατροί, με ανθρώπινα συναισθήματα, θα έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση.
  Η προτροπή-συμβουλή-οδηγία όμως, της ιατρού;;επιστήμονος;; δεν
  ξέρω πως να την προσδιορίσω, αγγίζει τα όρια της ηθικής και αφήνει μίαν αρκετά κακή σκέψη, για το είδος που θα μπορούσε να κατατάξει κάποιος την εν λόγω “κυρία” και τις αποφάσεις της.

 3. Αέναος Έλληνας Μαχητής /

  Καλησπέρα σας.

  Ο “Doctor θάνατος” που μας αναφέρεις Κωστή, περισσότερο κατ’ ευφημισμόν μπορεί να φέρει τον τίτλο “Doctor” και επιστημονικά, μάλλον βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο νηπιαγωγείου σε σχέση με την πραγματική “Διδακτόρησα” του είδους, η οποία όχι μόνο διδάσκει τη μέθοδο στους “Συναδέλφους” της όπως αποκαλεί τους Ιατρούς, αλλά τους εντέλει και να την εφαρμόσουν!!!

  Τώρα θα συζητάμε για τον “Doctor θάνατο”, αυτόν τον βλάκα, τον φοβητσιάρη, τον “αχαμνό”, με τις “ξεπερασμένες παλαιολιθικές” του μεθόδους, που ακόμη κάθεται και ζητάει την συγκατάθεση των υποψήφιων για ευθανασία ασθενών, η τη συγκατάθεση των συγγενών τους για να τους στείλει στον άλλο κόσμο, όταν έχουμε την “ευτυχία” να μας “τιμά” με την παρουσία της στο Ε.Σ.Υ., η παγκοσμίως πρωτοπόρος στο είδος της, καθηγήτρια “ομαδικού ξεπαστρέματος με συνοπτικές διαδικασίες”…

  …Γεωργία Γερολουκά – Κωστοπαναγιώτου;;;

  Ένα να σκεφτείς μόνο…

  Ούτε οι Γερμανοί ναζιστές, δεν κατάφεραν να πετύχουν ότι πετυχαίνει η… “Doctoresa” μας…

  …με πλήρη… νομιμοφάνεια!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *