Η «άλωση» της Παγκόσμιας Τράπεζας

Αθήνα  14/7/2013

Αναδημοσίευση: από

http://www.ethnos.gr

     Εδώ και καιρό το τηλέφωνο του Χρήστου Παπουτσή σπάνια χτυπούσε… Κάτι φίλοι από τα φοιτητικά, ορισμένοι πασόκοι του κλίματός του, ο Καρχιμάκης, άντε και κανένας δημοσιογράφος που έψαχνε να δει τι σκέφτεται για τις εξελίξεις ο πρώην επίτροπος… Αυτά μέχρι προχθές, όταν το τηλέφωνο χτύπησε με εκείνο τον ειδικό ήχο της εποχής των ανασχηματισμών και των «επιστρατεύσεων»…

     Ηταν νωρίς, πρωί της Παρασκευής, όταν ο τελευταίος αριστερός ομαδάρχης του ΠΑΣΟΚ άκουσε από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής το χαρμόσυνο νέο: όπως τον ενημέρωσαν, θα αναλάμβανε εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα! Αυτό ήταν… Οπως θα έλεγαν και ορισμένοι άσπονδοι εσωκομματικοί φίλοι του, ήρθε η ώρα να εκμεταλλευθούμε τις καπιταλιστικές αντιθέσεις…

     Οπως και να ‘χει, ο πρώην υπουργός και μεγαλοστέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επί δεκαετίες, αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του στις 15 Σεπτεμβρίου του 2013, λίγο μετά, δηλαδή, τις θερινές διακοπές του. Οι βαλίτσες δεν θα έχουν προλάβει καλά καλά να αδειάσουν από την άμμο και θα πάρουν τον δρόμο για την Ουάσιγκτον. Η δουλειά και η ζωή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν θα είναι εύκολες. Ο Χρήστος έλειψε χρόνια και ως επίτροπος στις Βρυξέλλες, αλλά άλλο Ευρώπη και άλλο Αμέρικα…

     Τι πάει όμως να κάνει ο Χρ. Παπουτσής στην Ουάσιγκτον; Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, τους τελευταίους μήνες υπάρχει στενή συνεργασία της κυβέρνησης με την Παγκόσμια Τράπεζα στο πλαίσιο της προσπάθειας να βελτιωθεί το επενδυτικό περιβάλλον και αναβαθμιστεί η χώρα, στην παγκόσμια κατάταξη της ανταγωνιστικότητας.

     Ασχέτως εξηγήσεων και «στοχοθεσιών», η επιλογή Παπουτσή άφησε άφωνα πολλά στελέχη της ΝΔ. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, που «ξεπαγώνει» με τη συγκεκριμένη απόφαση, δεν έκρυψε ποτέ ότι αντιπαθεί τις συναινέσεις και τα σχετικά. Σε μόνιμη απόσταση από τα όποια μεταρρυθμιστικά της κυβέρνησης Παπανδρέου και σε διαρκές μέτωπο με τη ΝΔ, αντιπαρατέθηκε σθεναρά με την τρόικα και δεν είδε ποτέ με ενθουσιασμό τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

     Για την ιστορία του πράγματος ας σημειωθεί ότι οι «γαλάζιοι» χρήστες του Διαδικτύου επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον πρώην πράσινο επίτροπο. Δειγματοληπτικά, χρήστης του Twitter που υπογράφει ως «νεοδημοκράτης» σημειώνει ότι «το επόμενο λογικό βήμα είναι να πάει ο Κίμων Κουλούρης εκπρόσωπος της χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό

     Εμπορίου», ενώ άλλος συνδέει την επιλογή Παπουτσή με την τοποθέτηση Βούρου στο ΚΘΒΕ, για να συμπεράνει ότι η ΝΔ θα αναστήσει το ΠΑΣΟΚ.

     Από τους «επωνύμους», αυτός που δεν άντεξε την πίκρα ήταν ο πρώην βουλευτής Γιάννης Μανώλης, ο οποίος διεμήνυσε χαιρέκακα στους πρώην ομοϊδεάτες του: «Ο Παπουτσής εκπρόσωπός μας στην Παγκόσμια Τράπεζα… Να τον χαίρεστε Νεοδημοκράτες!».

One comment

 1. Ανδρέας Αέναος /

  Καλησπέρα σας.
  Κατ αρχάς……. ( Ασχέτως εξηγήσεων και «στοχοθεσιών», η επιλογή Παπουτσή άφησε άφωνα πολλά στελέχη της ΝΔ. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, που «ξεπαγώνει» με τη συγκεκριμένη απόφαση, δεν έκρυψε ποτέ ότι αντιπαθεί τις συναινέσεις και τα σχετικά. Σε μόνιμη απόσταση από τα όποια μεταρρυθμιστικά της κυβέρνησης Παπανδρέου και σε διαρκές μέτωπο με τη ΝΔ, αντιπαρατέθηκε σθεναρά με την τρόικα και δεν είδε ποτέ με ενθουσιασμό τις κυβερνήσεις συνεργασίας.)…..άντε γλύψε και κανένα παγωτό, ρε “δημοσιογράφε”.
  -Δεν έδειξε ο “σημαιοφόρος” παπουτσής, πόσο αριστερών και αντι συναινετικών απόψεων είναι????
  -Όποιος δεν το πιστεύει, ας ρωτήσει τους χιλιάδες ματατζήδες (τουλάχιστον αυτούς που μιλούσαν Ελληνικά, και όχι τους ξενόφερτους), που χρησιμοποίησε ο “αριστερός σημαιοφόρος” κατά την διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο προστασίας του πολιτικού.
  Δεύτερον και κυρίως, αν μή τί άλλο για εμένα η τοποθέτηση παπουτσή-“αριστερού σημαιοφόρου” στο συγκεκριμένο πόστο δεν αποτελεί έκπληξη, το ενάντιο θα έλεγα ήταν αναμενόμενη.
  Και δίνω και την απλή εξήγηση, στο γιατί…….διότι αφού και όσον έδωσε στα αφεντικά του το εχέγγειο (Σάμαινα)-ώστε να τον έχουν στο χέρι, αφού και όσον έδωσε στα αφεντικά του τα διαπιστευτήρια (τα αίσχη των ματατζήδων, που εκτελούσαν πιστά τις εντολές του, κατά των λαϊκών διαδηλώσεων το 2011), είναι πλέον έτοιμος να δρέψει τους καρπούς των κόπων του.
  -Γιατί λοιπόν να εκπλαγώ??? -Απλά δεν γνώριζα ποιό θα ήταν το πόστο ανταμοιβής των υπηρεσιών του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *