Ηχηρά ονόματα στη Δικαιοσύνη για μίζες.

Αθήνα  30/12/2013

Αναδημοσίευση από :

http://www.ethnos.gr

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΦΙΑ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ

     Καταιγιστικές εξελίξεις σηματοδοτεί ο ποταμός αποκαλύψεων που έκανε στη μαραθώνια απολογία του, στους ανακριτές Γαβριήλ Μαλλή και Δημήτρη Σταυρόπουλο, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών Αντώνης Κάντας.

     Εδωσε ηχηρά ονόματα και συγκλονιστικές λεπτομέρειες για το σύστημα, το οποίο διαχειριζόταν, μοιράζοντας και εισπράττοντας τις «χρυσές μίζες» των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα ασκηθούν νέες ποινικές διώξεις σε εμπόρους, μεσάζοντες, διαχειριστές offshore και άλλους επιχειρηματίες.

     Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη ανακριτών και εισαγγελέων το απόγευμα της Παρασκευής. Ορισμένοι, τουλάχιστον, δεν θα αποφύγουν την προφυλάκιση.

     Το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΕΘΑ, στην τετραήμερη απολογία του, μίλησε για σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα και κατονόμασε τους μεσάζοντες των εταιρειών οπλικών συστημάτων που τον δωροδόκησαν. Περιέγραψε, επίσης, τη διαδρομή του «μαύρου χρήματος» που εισέπραξε μέσω ενός πλέγματος τραπεζικών λογαριασμών σε ελβετικές τράπεζες, καθώς και μίζες που πήρε σε μετρητά, με βαλίτσες και σακβουαγιάζ στα γραφεία των εμπλεκομένων, ακόμη και σε περιβόλους εκκλησιών, όπως στην Αγία Σκέπη.

     Οι υποστηρικτές.

     Πρώην πρωθυπουργός, υπουργοί ακόμα και αρχηγός κόμματος εμφανίζονται από τον Κάντα να υποστηρίζουν στη Βουλή συγκεκριμένα οπλικά συστήματα. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής «ο Κων. Μητσοτάκης επιχειρηματολογούσε με λεπτομερή στοιχεία υπέρ της προμήθειας των F-16, ενώ ο Μιλτιάδης Έβερτ υπέρ των F-15».

     Σημειώνει ότι στους διαδρόμους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας «κυκλοφορούσε με μία δόση χιούμορ ότι ο Μητσοτάκης κέρδισε τον υπουργό, γιατί ο Τσοχατζόπουλος ήταν μαζί με τον Έβερτ υπέρ της προμήθειας των F-15, τα οποία εκπροσωπούσε ο Θωμάς Λιακουνάκος»…

     Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πρώτο σκέλος της απολογίας του αναφέρεται κυρίως στις προμήθειες που εισέπραξε μέσω των τραπεζών, από επιχειρηματίες και μεσάζοντες, που ήρθαν σε επαφή μαζί του και τον δωροδόκησαν, προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «…να μην έχω καμία παρατήρηση, αντίρρηση και καθυστέρηση…» για τις συμβάσεις των οπλικών συστημάτων.

     Στο δεύτερο σκέλος περιγράφει τις μίζες σε μετρητά που εισέπραξε. Αναφέρεται μεταξύ άλλων στον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο, για τον οποίο υποστηρίζει ότι… του άφησε στο γραφείο του μια βαλίτσα με 600.000 ευρώ: «…Περί τον Δεκέμβριο του 2001 τον δέχτηκα στο γραφείο μου… Ήξερα ότι ενδιαφέρεται για τα Leopard, αλλά δεν μου ανέφερε τίποτα. Μετά από λίγες μέρες ξαναζήτησε και ήρθε στο γραφείο μου. Ήταν αργά το απόγευμα και μου είπε στο επίπεδό μου να μη φέρω κανένα πρόβλημα στη διαδικασία προμήθειας των Leopard 2. Μαζί του κρατούσε και ένα σακβουαγιάζ, το οποίο φεύγοντας το άφησε στον καναπέ του γραφείου μου. Μόλις το αντιλήφθηκα βγήκα στην πόρτα και του είπα: «Ξέχασες την τσάντα». Εκείνος γύρισε και μου είπε: «Είναι για σένα, δεν την έχω ξεχάσει». Μόλις έφυγε, άνοιξα την τσάντα και διαπίστωσα ότι εντός υπήρχαν 600.000 ευρώ. Εγώ πράγματι έπαψα να φέρνω αντιρρήσεις…».

     Ζάλη προκαλεί ο… χορός από τις μίζες, που περιέγραψε με λεπτομέρειες στους ανακριτές διαφθοράς Γ. Μαλλή και Δ. Σταυρόπουλο. Κατονόμασε 17 πρόσωπα, επιχειρηματίες αλλά και μεσάζοντες, που ήρθαν σε επαφή μαζί του και τον δωροδόκησαν.

     Παράλληλα, χωρίς να παραθέσει στοιχεία, κατονόμασε τον πρώην υπουργό Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, καθώς και τον πρώην διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Γιάννη Σμπώκο, που εκτίουν ποινές κάθειρξης για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» από τις συμβάσεις των υποβρυχίων και τους TOR-M1. Προσπάθησε να βάλει στο κάδρο και τον πρώην υπουργό Αμυνας Γ. Παπαντωνίου.

    Αφησε αιχμές λέγοντας χαρακτηριστικά «όταν δόθηκαν σε μένα τόσες μίζες, …με βάση τον κοινό νου θεωρώ απίθανο να μην πήραν παράνομες προμήθειες οι αποπάνω μου… και θεωρώ βέβαιο ότι αυτά τα ποσά θα ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα δικά μου»…

     Το «διακομματικό έγκλημα»

     Η διαδρομή των χρημάτων και τα πρόσωπα – κλειδιά

     Παρουσία των συνηγόρων του, Γιάννη Ματζουράνη και Ηλία Μπίσια, αποκάλυψε ποσά και λογαριασμούς στην Ελβετία, καθώς και την πορεία της μίζας από τα εξοπλιστικά, που έφτασε τα 11 εκατ. δολάρια. Τα υπόλοιπα 4 εκατ. δολάρια, που αποκαλύφτηκαν από τον πρόεδρο της Αρχής Ξεπλύματος Παναγιώτη Νικολούδη σε τράπεζα της Σιγκαπούρης, τα απέδωσε σε μίζες πριν από το 1997, αλλά και αποδόσεις των εκατομμυρίων που είχε εισπράξει με σωστές επενδύσεις, όπως χαρακτηριστικά είπε.

     Παραδέχτηκε επίσης ότι εισέπραττε παράνομες προμήθειες για εξοπλιστικά και επί κυβέρνησης Ζολώτα. Χαρακτήρισε το έγκλημα της μίζας «διακομματικό».

     Μόλις… 80.000 ευρώ

     Σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στην αρχή της διαδρομής της μίζας, έκανε λόγο για τον κωδικό ΜΑΡΚΟΣ, όπου είχαν κατατεθεί χρήματα στο όνομά του από τον επιχειρηματία Πάνο Ευσταθίου, ο οποίος εκπροσωπούσε γερμανική εταιρεία: «Εκτιμώ ότι το πρώτο έμβασμα που έφτασε σε αυτόν τον λογαριασμό ήταν ένα μικρό ποσό 80.000 ευρώ… Δεν θυμάμαι αν κάποιο ποσό έχει εμβαστεί στον λογαριασμό για τον οποίον σήμερα δεν διατηρώ στοιχεία, αφού έχει κλείσει από το 2005. Προγενέστερα ο Ευσταθίου είχε καταθέσει χρήματα σε λογαριασμό μου στην τράπεζα ΒΑΝΚ HOFMANN Ζυρίχης (αριθμ. 12084) με κωδικό ΜΑΡΚΟΣ. Ο λογαριασμός επίσης άνοιξε το 1997 και έκλεισε το 2000 και είναι αυτός, καθώς και σε έναν ακόμα που άνοιξε ο Λυγινός στην ΒΝΡ PARIBAS, που μπήκαν συνολικά 600.000…».

     Αναφέρθηκε και σε offshore μέσω των οποίων μπήκαν χρήματα στο όνομά του από τον ίδιο επιχειρηματία:

     «Ετσι ανοίχτηκε άλλος λογαριασμός, νομίζω ότι ήταν σε offshore στην οποία μπήκαν δόσεις μετά το 2005, και είχε το όνομα Kourkoumpini COR… Ο Ευσταθίου έβαζε πάντα τα χρήματα μέσω offshore, μια νομίζω ονομαζόταν IRON».

     Μεταξύ άλλων κατονόμασε τους:

     Πάνο Ευσταθίου, εκπρόσωπο της κατασκευάστριας γερμανικής εταιρείας STN ATLAS, που φέρεται ότι τον δωροδόκησε για την προμήθεια των υποβρυχίων 214 και τα ASRAD με 1,5 εκατομμύριο. Ο επιχειρηματίας αναμένεται να απολογηθεί στις 2 Ιανουαρίου.

     Φάνη Λυγινό, Ελβετό τραπεζίτη, για τους λογαριασμούς στους οποίους εμβάζονταν οι μίζες.

     Σπύρο Μεταξά, που φέρεται ως ο δικηγόρος που έφτιαξε το πλέγμα των offshore.

     Kωνσταντίνο Δαφέρμο, εκπρόσωπο της κατασκευάστριας των Κornet εταιρείας KBP.

     Παύλο Νικολαΐδη, «πρόεδρος», όπως λέει, «ή αντιπρόεδρος σε κρατική πολεμική βιομηχανία, μάλλον την ΕΒΟ, στενός φίλος και κουμπάρος του Τσοχατζόπουλου, ο οποίος στα τέλη του 2002 μου ζήτησε να του καταβάλω κάποια από τα χρήματα που πήρα από τον Δαφέρμο».

     Λάμπρο Μπαρτζώκα, υπάλληλο της κρατικής ρωσικής εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA, που φέρεται ότι τον δωροδόκησε για το αντιαεροπορικό σύστημα OSA AMK.

     Δημήτρη Παπαχρήστο, εκπρόσωπο της γερμανικής WEGMANN, από τον οποίο επίσης ομολογεί ότι δωροδοκήθηκε.

    Χρήστο Τούμπα, απόστρατο της Πολεμικής Αεροπορίας, εκπρόσωπο της EMBRAER, από τον οποίο επίσης πήρε μίζα.

     Κωνσταντίνο Μπαλέρμπα ή Μπαλέμπα, σύμβουλο της Ericsson, που του κατέβαλε χρήματα για τα ραντάρ ARTHUR.

     Τον κ. Κομνόπουλο (δεν αναφέρει το μικρό του όνομα) που τον δωροδόκησε για τα EXOCET του Πολεμικού Ναυτικού.

     Θωμά Λιακουνάκο, ιδιοκτήτης της AXON και εκπρόσωπο κατασκευαστριών εταιρειών, καθώς και τους δύο στενούς συνεργάτες του Αποστόλου και Αρκουμανέα.

    Παράλληλα εμπλέκει και τον Ελβετό τραπεζίτη D. Oswald ως διαχειριστή των παράνομων πληρωμών του.

 

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63940218

2 comments

 1. Κώστας Ναξάκης /

  Καλησπέρα και χρόνια πολλά.

  Επειδή δεν γνωρίζω το θέμα, έχω απορίες!
  • Γνωρίζοντας την ύπαρξη της μαφίας, γιατί η τρόικα επιμένει να κλείσει η Ελληνική πολεμική βιομηχανία;
  • Η ελληνική; κυβέρνηση γιατί δεν τρίβει στα μούτρα των τροικανών τη διαπλοκή των εταίρων μας;
  • Μήπως με το κλείσιμο της Ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας, διευκολύνονται οι διαδρομές της μίζας και εξασφαλίζεται μαύρο πολιτικό χρήμα;
  • Γιατί δεν δημεύονται περιουσίες προκειμένου να επιστραφούν τα κλεμμένα στις τσέπες του Ελληνικού λαού από όπου εκλάπησαν;

  • Ανδρέας Αέναος /

   Καλησπέρα σας.
   Κώστα φίλε μου, στις σωστές ερωτήσεις σου ως πολίτης ενός ευνομούμενου κράτους και επειδή και διότι ΤΩΡΑ και με ΑΥΤΟΥΣ δεν υπάρχει νομιμότητα και ευνομούμενο κράτος, θα σου απαντήσω με τον δικό μου τρόπο.
   — • Γνωρίζοντας την ύπαρξη της μαφίας, γιατί η τρόικα επιμένει να κλείσει η Ελληνική πολεμική βιομηχανία;
   Γιατί και διότι η τρόικα αποτελεί το εκτελεστικό όργανο αυτής της μαφίας.
   — • Η ελληνική; κυβέρνηση γιατί δεν τρίβει στα μούτρα των τροικανών τη διαπλοκή των εταίρων μας;
   Ασφαλώς και σίγουρα, αφενός διότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, παρά αποβράσματα που εκτελούν εντολές και αφετέρου διότι σαν εκτελεστικά όργανα αυτής της διεθνούς μαφίας, επιτελούν και εκτελούν μέχρι τέλους το σχέδιο-αντιπαροχή που ανέλαβαν.
   — • Μήπως με το κλείσιμο της Ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας, διευκολύνονται οι διαδρομές της μίζας και εξασφαλίζεται μαύρο πολιτικό χρήμα;
   Και όχι μόνον αυτό, συνέδεσε το αυτό με όλα όσα επιμελώς έχουν “αποψιλώσει” και θα έχεις την πλήρη “εικόνα” του σχεδίου αντιπαροχής που εκτελούν σε βάρος της χώρας μας.
   -Σε τι να είμαστε περίεργοι και γιατί;
   Οι “άνθρωποι;” ότι μπορούν κάνουν.
   — • Γιατί δεν δημεύονται περιουσίες προκειμένου να επιστραφούν τα κλεμμένα στις τσέπες του Ελληνικού λαού από όπου εκλάπησαν;
   Για δύο κυρίως λόγους: πρώτον γιατί ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ούτε και ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ και δεύτερον και κυρίως διότι δεν ξεσηκώνετε-ξεσηκωνόμαστε ο Ελληνικός λαός με φωτιά και τσεκούρι να τους πάρει ο διάολος μάνα-πατέρα και όλο το σόι έως πέμπτης γενεάς.