Ευφυΐα =………;

      Αθήνα  23/1/2013

       Τι γρίφος κι αυτός Θεέ μου… γιατί με τυραννάς ;

      Βρίσκομαι που λέτε στο Εθνικό μας περιβόλι, ξέρετε εσείς, αυτό που κάποιοι “λεβέντες” που…

“ επιλέξαμε”, η μας κατσικώθηκαν  στο σβέρκο για να διοικήσουν και μας φόρτωσαν με ένα σορό δεινά, ζαβλακωμένος, αποκαμωμένος, μπαϊλντισμένος, με λίγα λόγια, ένα κεφάλι άνω κάτω, από όλα αυτά που μας έχουν βρει τα τελευταία χρόνια και να σου, από μια μεριά, πετιέται αυτός ο βελζεβούλης ο εγγονός μου.

      Τι θες εδώ ρε μπόμπιρα ; τον ρωτάω.

      Παππού, παππού, θέλω να μου εξηγήσεις κάτι.

      Άντε τώρα εγώ, με όλα τα προβλήματα, τις δουλειές μου και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζω, να χω στο κεφάλι μου και αυτό το… μπασμένο, το εγγονάκι μου να με τριβελίζει.

      Τι θες ρε ; το ξαναρωτάω.

      Παππού, θέλω να μου εξηγήσεις τι θα πει η λέξη Ευφυΐα ;

      Μάζευτα από δω και ξεφορτώσου με να κάνω τη δουλειά μου. Άει στη μάνα σου, να σου πει εκείνη.

      Εσύ θέλω να μου πεις τι θα πει Ευφυΐα. Τη μάνα μου τη ρώτησα και μ’ έστειλε σε σένα.

      Τι να κάνω ; Αν δεν του απαντήσω, δε θα με αφήσει ήσυχο αυτό το κολλητήρι. Βλέπεις, εκτός από περίεργο, είναι και διαολεμένο το άτιμο. Δεν μπορώ να το κοροϊδέψω με τίποτα. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.

      Το έχετε γνωρίσει το εγγονάκι μου ;

      Τι να σας πω ; άμα το γνωρίσετε από κοντά, θα καταλάβετε με τι μάρκα έχω μπλέξει. Δεν το πιάνει το μάτι σου, αλλά βάζει το διάολο στο μπουκάλι σας λέω. Πα, πα, πα…τινάζω το γιακά μου…

      Παρατάω κι εγώ τις δουλειές, κάθομαι κατά μεσοίς στο περιβόλι και προσπαθώ απεγνωσμένα για ώρα ξύνοντας το κεφάλι μου, να αποκρυπτογραφήσω την αντικειμενική έννοια του ορισμού της ευφυΐας, αλλά δυσκολεύομαι λόγω, (σας παρακαλώ μη το διαδώσετε), του χαμηλού δείκτη νοημοσύνης που διαθέτω.

      Λέω τον αντικειμενικό, γιατί υποθέτω, ότι ένα άτομο, η ένα μικρό, η μεγάλο σύνολο ατόμων που συμφωνούν μεταξύ τους, μπορούν να δώσουν τη δική τους υποκειμενική, αλλά ίσως εσφαλμένη ερμηνεία, ανάλογα με τις παραμέτρους που λαμβάνει υπ’ όψη του και τα δεδομένα που έχει διαθέσιμα ο κάθε ένας από την πλευρά του. Η μήπως… όχι ;

      Κάποια στιγμή, μου έρχεται η ιδέα να το ξεφορτωθώ, στέλνοντάς το να ψάξει στα βιβλία του, η στο ιντερνέτ, να βρει την άκρη και να με αφήσει ήσυχο. Αρκετά μου έχουν φορτώσει στο κεφάλι, αυτοί που επέλεξα να διοικούν το Εθνικό μας περιβόλι. Άααμα πια…..δεν αντέχω άλλο…

      Έλα δω ρε μπάσταρδε, του λέω.

      Άκου λοιπόν… Σήμερα η επιστήμη, κάνει θαύματα, του λέω… Έχει προοδεύσει τόσο, που έχει πλέον αρκετές δυνατότητες, ώστε να μπορεί με σχετική ακρίβεια, να προσδιορίζει το δείκτη νοημοσύνης ενός ανθρώπου, (το λεγόμενο I.Q.), δίνοντάς του, αν δεν κάνω λάθος, να συμπληρώσει μερικά τεστ νοημοσύνης, τα οποία αξιολογεί και βγάζει ασφαλή συμπεράσματα.

      Τράβα λοιπόν στο σπίτι, να ανοίξεις κανένα βιβλίο, η άνοιξε τον υπολογιστή του πατέρα σου, ψάξε στο ιντερνέτ να βρεις την πληροφορία που θέλεις και μη μου πρήζεις το συκώτι. Κατάλαβες; άντε στο καλό τώρα.

      Τι λες ρε παππού; τα χεις χάσει… τελείως;

      Δηλαδή, άμα θέλω να ξεχωρίσω μεταξύ των συμμαθητών μου, ποιος είναι πιο ευφυής, θα τους δίνω να συμπληρώνουν τεστ νοημοσύνης; Μάλλον τα χεις χάσει. Όλο και κάποιος ευκολότερος πρακτικός τρόπος θα υπάρχει. Κι εγώ που νόμιζα…

      Χάθηκε ο μπόμπιρας για κάμποση ώρα, πήγε στο σπίτι και είπα μέσα μου πως ησύχασε το κεφάλι μου, αλλά με έβαλε σε σκέψεις..

      Μήπως επειδή εγώ δεν ήξερα με ακρίβεια να του απαντήσω, με πάρει για χαζό και γίνω περίγελος στο Εθνικό μας περιβόλι; Ας είναι… συλλογίστηκα.

      Δεν περνάει πάνω από μια ώρα, να το πάλι, μου ‘ρχεται από μακριά, πιλαλώντας σα κατσίκι, μες την καλή χαρά, φωνάζοντας δυνατά…

      Παππού, παππού, έλααα… έλα να σου μάθωωω…

      Άντε πάλι ο μπελάς…δεν θα μ’ αφήσει σε ησυχία. Ρε τι με βρήκε σήμερα…

      Τι θέλεις πάλι ρε διάολε…τι θέλεις να μου μάθεις;

      Παππού, θα σου μάθω τι θα πει ευφυΐα, όχι σαν αυτά τα κορακίστικα που μου έλεγες εσύ.

      Και που έμαθες εσύ ρε χαμένο τόσο γρήγορα, τι θα πει ευφυΐα;

      Θα σου εξηγήσω παππού…θα σου εξηγήσω και θα δεις ότι είναι… απλό, αρκεί να είσαι παρατηρητικός.

      Άκου λοιπόν και δώσε προσοχή!!!

      Ευφυΐα =……

      «Η ικανότητα του απόλυτου βλάκα, αισθανόμενος την ασφάλεια της ατιμωρησίας που επικρατεί… να αυτοκαταγγέλλεται αναιδέστατα δημοσίως, για υπεξαίρεση απορρήτων στρατιωτικών εγγράφων, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του Εθνικού μας περιβολιού, ενώπιων “αποχαυνωμένων” ηλιθίων συναδέλφων του… οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι ότι δεν μπορούν να αντιδράσουν, τον ακούν “αποσβολωμένοι” χειροκροτώντας τον… που τελικά δεν διώκεται».

      Τι ξεστόμισες ρε χαντακωμένο… μίλα γρήγορα… μίλα και πες μου που τα σκέφτηκες όλα τούτα… μίλα γιατί θα σ’ αφαλοκόψω… δε γλιτώνεις τώρα…

      Κοίτα παππού… κοίτα, εγώ μόνο κατάλαβα τι θα πει… ευφυΐα…

      Τα άλλα τα είδα στην τηλεόραση και τα άκουσα να τα λέει, ένας από αυτούς που διοικούν το Εθνικό μας περιβόλι. Αυτός που οι άλλοι που τον χειροκροτούσαν, τον λένε ευφυή…

      Λες αλήθεια ρε μπάσταρδε; Πες μου λες αλήθεια; Και μίλα σιγά μη μας ακούσει κανένας στρατιωτικός εισαγγελέας, γιατί όπως λένε, η δικαιοσύνη είναι τυφλή, όχι κουφή και ξέρεις τι κατηγορία μπορεί να απαγγείλει σ’ αυτόν που ξεστόμισε όσα μου είπες; Aκόμη και την κατηγορία της κατασκοπείας… το ξέρεις;

      Αλήθεια σου λέω παππού… αλήθεια σου λέω, εγώ μόνο σκέφτηκα…

      Τι σκέφτηκες που να σε πάρει…τι σκέφτηκες και μ’ έβαλες πάλι σε μπελάδες;

      Να… σκέφτηκα που λες… ότι για να καταγγείλει κάποιος τον εαυτό του, για ένα τόσο σοβαρό παράπτωμα, δεν μπορεί παρά να είναι βλάκας.

      Αλλά πάλι, ακόμη και ένας τελείως βλάκας, καταλαβαίνει τι μπορεί να πάθει εάν αποφασίσουν οι υπόλοιποι να τον παραπέμψουν στη δικαιοσύνη.  Άρα…

      Τι άρα βρε συφοριασμένο… τι άρα;

      Να… λέω… ότι αφού και ένας βλάκας, μπορεί να καταλάβει πόσο σοβαρή καταγγελία είναι αυτή που κάνει για τον εαυτό του και την κάνει, θα πει ότι είναι σίγουρος, πως δεν θα τον παραπέμψουν οι υπόλοιποι στη δικαιοσύνη. Δεν έχω δίκιο;

      Ε και;

      Και αφού ο βλάκας που καταγγέλλει τον εαυτό του, είναι σίγουρος πως δεν θα τον παραπέμψουν στη δικαιοσύνη οι υπόλοιποι, σημαίνει ότι γνωρίζει πως οι άλλοι είναι ηλίθιοι, η ξέρει… κάτι παραπάνω γι αυτούς και αισθάνεται ασφαλής…

      Λες νάνε έτσι… σκέφτομαι ξύνοντας πάλι το κεφάλι μου… γιαα…για λέγε παρακάτω…

      Εεεε… τι;  ακόμα να καταλάβεις;

      Αφού λοιπόν και οι άλλοι, αντί να τον παραπέμψουν τον χειροκροτούσαν, η είναι ηλίθιοι, η…..

      Συμπέρασμα λοιπόν, ότι αυτός… δικαίως χαρακτηρίστηκε από τους άλλους ευφυής! Κατάλαβες τώρα παππούουου… εγώ θα σου τα λέω όλα;

      Κοίτα τι μπορείς να μάθεις στα καλά καθούμενα, από ένα τόσο δα ζουλάπι… πω πω…

      Ευτυχώς που δεν μας ακούει η στρατιωτική δικαιοσύνη. Η μήπως μας… ακούει;

      Ας κάνω μία δοκιμή…

Στρατιωτική δικαιοσύνη ακούουουους;;;

Σσσσσς…. μη θορυβείτε… στήνω αυτί και περιμένω….. εσείς τι λέτε… ακούει;;;

                                                                                                                    Ιωάννης Αχιλ. Χάρχαλος

                                                                                                                Αέναος   Έλληνας   Μαχητής

8 comments

 1. ΜΑΡΙΑ /

  Ἐξαιρετικά…..εὐφυές!!!
  Τό ἀκριβῶς ἀντίθετο τοῦ περιγραφόμενου,θρασσύτατου,παρανοϊκοῦ φαφλατᾶ!!

  • Αέναος Έλληνας Μαχητής /

   Μαρία γεια σου.
   Το ότι περιγράφω ένα θρασσύτατο, παρανοϊκό φαφλατά, στο προηγούμενο άρθρο μου, δεν σημαίνει ότι δεν είναι δυνατό, ταυτόχρονα το ίδιο πρόσωπο, να είναι και ασφαλής και εντελώς βλάκας.
   Βλέπεις μας προέκυψε… πολύπλευρο ταλέντο!!!
   Το δεύτερο προφανώς, είναι κεκτημένο από τότε που μας επισκέφθηκε, στον μάταιο τούτο κόσμο… αλλά το πρώτο δυστυχώς για όλους μας, του το εξασφαλίζει, το διευρυμένο και διαβρωμένο σάπιο πολιτικό μας σύστημα!!!

   • ΜΑΡΙΑ /

    Καλησπέρα Ἀέναε Ἕλληνα Μαχητή :)
    Μά ἀκριβῶς ἔτσι εἶναι,ὅπως τά περιγράφεις…ὅταν βλέπω μεγαλομανῆ,ὑπερφίαλο,εἰδήμονα,παντογνώστη μέ τάσεις ἀκατάσχετης λογοδιάρροιας,πάντα μά πάντα ξέρω ὅτι ἔχω νά κάνω μέ βλάκα.
    Ὁ βλάξ, εἶναι κουτοπόνηρος τίς περισσότερες φορές καί γι’αὐτό χρησιμοποιεῖ τά ἀνωτέρῳ “χαρίσματα”…γιά νά καλύψη τήν βλακεία του.
    Τό κρίσιμο ἐρώτημα εἶναι:ποιά λέξη νά χρησιμοποιήσω, γι’αὐτούς πού τόν ἀποθεώνουν;;;;;;

  • Αέναος Έλληνας Μαχητής /

   Μαρία μου, θα σου πω κάτι μυστικό και μη με μαρτυρήσεις…
   Μη προσπαθήσεις ποτέ να αντιπαρατεθείς με ένα βλάκα, για τι αυτός δεν μπορεί ποτέ να ανέβει στο επίπεδό σου…..
   Έτσι, θα αναγκαστείς εσύ να κατέβεις στο δικό του και πίστεψέ με, θα σε κατατροπώσει οπωσδήποτε, λόγω εντατικής και ανάλογα με τα χρόνια, πολυετούς διατριβής στην εξειδικευμένη και ιδιαίτερη δική του…….”λογική”!!! :)
   Τώρα, αν με ρωτάς πως ονομάζουμε τους υπολοίπους, αυτούς τους ονομάζουμε αν δεν κάνω λάθος…… Ασκούμενους στη βλακεία, αφού ακούν μετά προσοχής τον Δικτάτορα…… (συγγνώμη το Διδάκτορα ήθελα να πω και με μπέρδεψες) και τον χειροκροτούν ένθερμα…..
   Δεν ξέρω αν σε κάλυψα… έκανα ότι μπορούσα.

   • ΜΑΡΙΑ /

    Μεγάλη ἀλήθεια ἔγραψες,πρίν κάποια χρόνια δέν μποροῦσα νά καταλάβω, γιατί “ἡ ἠλιθιότητα εἶναι ἀνίκητη”,δέν χώραγε στό μυαλό μου….
    Καί μετά ἦρθαν-ὄχι οἱ μέλισσες-οἱ καθηγητάδες,οἱ συνδικαλησταράδες,οἱ δημοσιογραφάρες καί ὅλος ὁ ἀριστεροθολοκουλτουριάρικος συρφετός,πού κατέστρεψε τήν Πατρίδα μου.
    Τότε κατάλαβα….

 2. Γιώργης /

  Ὠραῖος …παποῦ, ἀλλά πολύ τό ἀποπαίρνεις τό ἐγγονάκι… :)

  Τώρα ἄν αὐτό εἶναι στήν εὐχέρεια τῆς Στρατ. Δικαιοσύνης, δέν τό νομίζω.

  • Αέναος Έλληνας Μαχητής /

   Γεια σου Γιώργη μαχητή!!!
   Άκου τώρα να δεις τι σκεύτικα….
   Τέτοιο που είναι το εγγονάκι, π’ ανάθεμα τον… παππού του, τα γυρεύει ο κ….ς του.
   Άσε που ψάξε, ψάξε , θα μας βγάλει κι άλλα στη φόρα το… μπασμένο και δεν θα προλαβαίνουμε να……. Γράφουμε!
   Όσο για την αρμοδιότητα, δε χάλασε ο κόσμος τώρα!
   Εγώ πετάω τη μπίλια στο μπιλιάρδο… και ας πάει στο στόχο από σπόντα!!!
   Καμιά φορά, αυτοί που δεν έχουν αρμοδιότητα, (σκύψε τα’ αυτί σου), έχουν……. Φιλότιμοοοοο!!!

   • ΜΑΡΙΑ /

    Τό ἐγγονάκι, ἀπό κάπου πῆρε τά γονίδια 😉
    Κάποιος τοῦ ἔμαθε, ὅτι ὁ ἐγκέφαλος εἶναι γιά νά σκέφτεται…καί ὄχι γιά νά γεμίζη ἁπλῶς τό κρανίο!!
    Ἄξιοι γονεῖς καί παπποῦδες!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *