Εθνικό Μνημόνιο θέλει ο Βενιζέλος

Αθήνα  12/9/2013

Αναδημοσίευση: από

http://www.efsyn.gr

Έκκληση στους βουλευτές του για πειθαρχία ώστε να μην απειληθεί η κυβερνητική σταθερότητα απηύθυνε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

      Ριμέικ της ομιλίας Σαμαρά, άλλη μια επιβεβαίωση των κοινών σχεδίων και της ταύτισής τους σε σκοπούς και στόχους, θύμιζε η χθεσινή ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, αν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επέλεξε να τοποθετηθεί σε πιο συγκρατημένο ύφος σε σχέση με την υπεραισιοδοξία που επιχείρησε να καλλιεργήσει μία ημέρα νωρίτερα ο πρωθυπουργός.

      Παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας και με έκδηλη αγωνία οι επικοινωνιακές κορόνες Σαμαρά για το τέλος των Μνημονίων να μη σκιάσουν τις παρόμοιου περιεχομένου προτάσεις της Χαριλάου Τρικούπη για έξοδο από την κρίση, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται «στην ανηφόρα αλλά και στην τελική στροφή», έχοντας διανύσει σχεδόν τα 4/5 του δρόμου.

      Πάντως, μόλις πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΕΚΤ και ο επικεφαλής του Eurogroup είχαν αναφερθεί ευθέως στην πιθανότητα σύναψης τρίτου Μνημονίου.

      «Χρειαζόμαστε μια μεγάλη εθνική συμφωνία, το εθνικό μας Μνημόνιο», σημείωσε, συμπληρώνοντας αμήχανα για την ανύπαρκτη προγραμματική ότι δεν πρόκειται για συμφωνία ανάμεσα στα δύο κόμματα αλλά για δέσμευση με την κοινωνία…

      Φυσικά, δεν προσδιόρισε αν και πότε θα οριστικοποιηθεί το τελικό επικαιροποιημένο κείμενο, ούτε σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με το Μέγαρο Μαξίμου.

      Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επανέλαβε ότι «δεν υπήρχε σχέδιο Β», αντιτάχθηκε σε νέα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, διότι «δεν τα αντέχει η οικονομία, η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα», απέφυγε όμως να δώσει ένα σαφές στίγμα της στάσης της κυβέρνησης στο διόλου απίθανο ενδεχόμενο οι δανειστές να απαιτήσουν τη λήψη τους με μορφή εκβιασμού για την απρόσκοπτη καταβολή των επόμενων δόσεων του δανείου.

      Ζήτησε ωστόσο «ισχυρή στήριξη στις διαρθρωτικές αλλαγές», τονίζοντας ότι έπρεπε να έχουν γίνει προ πολλού και συνιστούν «ζωτική ανάγκη» για την ανάπτυξη και την επιβίωση της χώρας. Από την άλλη πλευρά, παρέλειψε να μιλήσει για τις συνέπειες των «διαρθρωτικών» αλλαγών, μεταξύ των οποίων είναι οι απολύσεις εργαζομένων, ενώ την ίδια ώρα έψεξε τους καθηγητές που προανήγγειλαν απεργίες, βασιζόμενος στη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού.

      Για τα δημοσιεύματα περί πρόωρων εκλογών υποστήριξε ότι είναι «αστεία», δείχνοντας ότι η προσφυγή στις κάλπες δεν συμπεριλαμβάνεται στους σχεδιασμούς του. Στον αντίποδα, κατέστησε φανερό το άγχος του για τη συνοχή της δικομματικής, απευθύνοντας για ακόμη μια φορά έκκληση στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην αμφιταλαντεύονται ώστε να μην απειληθεί η κυβερνητική σταθερότητα. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για την αναγνώριση εκ μέρους του πρωθυπουργού της «μεγάλης επιτυχίας» μείωσης του χρέους, όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών.

      Αναμενόμενη ήταν εξάλλου η νέα σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο δήλωσε ότι ξαναγυρίζει στην πολιτική της μονομερούς καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων και της μονομερούς αναστολής εξυπηρέτησης του χρέους.

2 comments

 1. ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΣ /
  • Αέναος Έλληνας Μαχητής /

   Γεια σου καχύποπτε!

   Χαίρομαι που βρήκες το χρόνο να μας καλημερίσεις.

   Ελπίζω να βρεις το χρόνο, να σχολιάσεις και ένα άρθρο που θα ανέβει σύντομα, γιατί όπως το κόβω, μάλλον εμπίπτει στην αρμοδιότητά σου λόγω… καχυποψίας!

   Υ.Γ. Όσο για τη γελοιογραφία… όλα τα λεφτάαααα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *