Διχάζει την Ευρώπη το Grexit

550_334_381773  Αθήνα 18/4/2015

  Αναδημοσίευση από :

  http://www.real.gr

  θα ηγηθεί των προσπαθειών προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

  «Στο Βερολίνο εξετάζεται κάθε σενάριο, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο με την Ελλάδα και να αποτραπεί το Grexit» αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσέθεταν ότι οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται πρόθυμοι να επιδείξουν περαιτέρω ευελιξία απέναντι στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί το Grexit.

  Κόκκινη γραμμή για τους Ευρωπαίους, συνεχίζουν, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να δείξει πρόθυμος να εφαρμόσει ένα μέρος των μεταρρυθμίσεων.

  Την ίδια άποψη φαίνεται πως συμμερίζεται και το ΔΝΤ, το οποίο τάχθηκε ξεκάθαρα εναντίον μίας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

  Την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στην σκληρή γραμμή απέναντι στη χώρα μας. Χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν υπάρχει κάτι νέο και είμαι σίγουρος ότι δεν θα υπάρξει κάτι καινούργιο και στη Ρίγα την επόμενη εβδομάδα».

  Παράλληλα πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες προκειμένου να λάβει την τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, ενώ σημείωσε ότι η Αθήνα είναι ελεύθερη να ζητήσει βοήθεια από την Ρωσία, «αν και δεν νομίζω ότι θα λάβει πολλά».

  Αντίθετα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισία χαρακτήρισε αποφασιστική την συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Μαΐου για συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της, ενώ τόνισε για μία ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

  Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, ο Πιέρ Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι είναι λίγες οι πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου που θα γίνει στη Ρίγα της Λετονίας.

  Ο Επίτροπος ήταν απόλυτος ότι μία συμφωνία με την Ελλάδα μπορεί να επιτευχθεί στις 11 Μαίου, εάν οι διαπραγματεύσεις ξεκινήσουν τώρα ειλικρινά.

  Αναφορικά με τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ο Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε: «Το Grexit θα ήταν κακό για την ευρωζώνη συνολικά, κακό για τους Έλληνες, κακό για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ασφαλώς θα ήταν κακό. Ο οικονομικός κίνδυνος θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί, αλλά το Grexit θα ήταν κακό. Επομένως, το μότο μας είναι: κανένα Grexit».

3 comments

 1. Κώστας Ναξάκης /

  Ίσως πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. Η διαφορά μας με εκείνους που μας ¨θέλουν¨ στην ένωση είναι οι όροι παραμονής μας. Όροι που θα δίνουν ώθηση στην ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής ιδέας των λαών και όχι των αγορών και τραπεζών. Η ενωμένη Ευρώπη με προσανατολισμό τον διαχωρισμό των λαών της σε P.I.G.S και ¨καθαρούς¨, κινδυνεύει να κρίνει το νόμιμο και δίκαιο με κριτήρια μακριά από αυτές τις έννοιες.

 2. Ανδρέας Αέναος /

  Καλησπέρα σας.
  Πάλι με καθυστέρηση και λόγω έλλειψης υπολογιστή, θα ήθελα όμως να προσθέσω και τις δικές μου σκέψεις στο “θέμα”.
  Αφορμή και εκκίνηση, η αρχή στο σχόλιο του φίλου μας του Κώστα.
  ” Η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, θέλει την παραμονή στην ευρωπαϊκή ένωση”;;;;;;;;
  Δεν ξέρω φίλε μου Κώστα εάν αυτό προκύπτει από συζητήσεις με πλήθος γνωστών και φίλων και από διερεύνηση-κοστολόγηση δική σου, είτε προκύπτει από την αγωνιώδη- έως απελπισμένη προσπάθεια που κάνουν τα, επ αμοιβή, κατευθυνόμενα μέσα μαζικής αποβλάκωσης και υποτέλειας σε ξένους αφέντες!
  -Πάντως, τα “μηνύματα” που λαμβάνουν τα δικά μου αυτιά θα έλεγα ότι διαφοροποιούνται αυτής της έκφρασης και μάλιστα “ακούω” και “βλέπω” ένα, θα έλεγα, εχθρικό ξέσπασμα απέναντι σε όσα μέχρι “χθές” θεωρούνταν “όσια και ιερά”!
  “Ακούω” ερωτήματα, που έως χθές αποτελούσαν το “ταμπού” για τον λαό, όπως: “Ποιός μας ρώτησε και μας έβαλαν στην ευρωπαϊκή ένωση”; “Με τί κόστος μας έβαλαν στην ένωση”; “Γιατί χρωστάμε τόσα στην ένωση και που είναι τα αποτελέσματα του χρέους”; (βλέπεις το επιχείρημα της μαζικής ενοχής που διέσπειρε ο καλοπληρωμένος και καλοφαγωμένος λεχρίτης, άρχισε να ξεφτίζει και άρχισαν, πάρα πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται…. “αυτά που δεν φάγαμε μαζί, που είναι;;;;;”) “Εάν αυτή η ευρωπαϊκή ένωση είναι οι φίλοι; μας, οι εχθροί μας ποιοί είναι”; “Τσάμπα και με το αζημίωτο μας επιδοτεί η ευρωπαϊκή ένωση”;
  “Η ευρωπαϊκή ένωση, από το νομισματόδενδρο κόβει χρήμα για τις επιδοτήσεις”; “Η Ελλάδα δεν μάτωσε καθόλου για την ένωση”; (έτσι, ξημέρωσε ένα πρωί και μας είπαν: βρέ καλώς τα ομορφόπαιδα! ελάτε να σας ταΐζουμε τσάμπα για καμιά δεκαριά χρόνια! και μετά βλέπουμε!).
  Φίλε μου Κώστα και όπως καταλαβαίνεις, εάν έχουν αρχίσει τέτοια “περίεργα” ερωτήματα να τα διατυπώνουν απλοί και “αγράμματοι” άνθρωποι! μάλλον “απομακρύνεται” το θεώρημα πως η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού είναι υπέρ της ευρωπαϊκής ένωσης!
  -Και μάλιστα, ως παράδειγμα και καταξίωση, σε όσα υποστηρίζω θα σου επισημάνω μία έκφραση που έχει εξαφανισθεί ως άκρως επικίνδυνη!
  Θυμάσαι μέχρι πρότινος που έλεγαν το ελεεινό…. ” οι Έλληνες θέλουν ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ παραμονή στο ευρό”!!!!!!
  Τι απέγινε το “ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ”; Γιατί εξαφανίστηκε, ως δια μαγείας, από το λεξιλόγιό τους;
  “Ευχαριστούμε” τους “φίλους” μας τους ευρωπαίους, καθώς και τα τσιράκια τους εδώ στο Ελλάντα, αλλά ας προσπαθήσουν να καταλάβουν και τις “αγωνίες” μας και να μας “επιτρέψουν” για κάποια “πράγματα” να πάρουμε και τις δικές μας αποφάσεις!
  -ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μας ρώτησε.
  -ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μας έδωσε λογαριασμό.
  -ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑς δεν υπολογίζει τον λαό.
  Μήπως και είναι ώρα επιτέλους, κάποιος να ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΕΙ; ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ; ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ;………Λέω, μήπως;

 3. Ανδρέας Αέναος /

  Ως επιμύθιο και συμπαθάτε με.
  Κύριε;!; μίχαλε, κύριε;!; κορκίδη και λοιποί, ενταύθα!
  ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΣΑΣ, Δεν “στέγνωσε” μόνον η “αγορά”!
  “Στεγνώνει” και η υπομονή μας!
  Και ο νοών, νοήτω!