Διπλωματικός πυρετός για τις αποζημιώσεις!

Αθήνα 10/4/2013 

Αναδημοσίευση από εφημερίδα “Δημοκρατία”

Στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η έρευνα που επιβεβαιώνει ότι η χώρα δεν έλαβε δεκάρα για τη ναζιστική Κατοχή από το Βερολίνο.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα ενημερώσει σήμερα το μεσημέρι (13.30) ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος για το πόρισμα της επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Χθες ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και συζητήθηκαν οι επόμενες κινήσεις που οφείλει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των διεκδικήσεών της.

 Το Μέγαρο Μαξίμου, που είχε στα χέρια του το πόρισμα το οποίο έχει χαρακτηριστεί απόρρητο, θεωρεί ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά από την ομάδα εργασίας που είχε συστήσει ο αν. υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με την τεκμηρίωση των ελληνικών διεκδικήσεων με ντοκουμέντα τόσο από τον Α’ όσο και από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για όσα υπέστη από τη Γερμανία η χώρα μας. Σύμφωνα, λοιπόν, με το αποτέλεσμα της έρευνας, η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ αποζημιώσεις ούτε για το κατοχικό δάνειο ούτε για τα δεινά που υπέστη κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής.

 Με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών ήδη η έκθεση διαβιβάστηκε στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Φωκίωνα Γεωργακόπουλο, προκειμένου να γίνουν νομική επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου και να υποβάλει σχετική γνωμοδότηση. Επειτα από αυτό θα ξεκινήσουν ο διπλωματικός μαραθώνιος και οι διαβουλεύσεις κυρίως με το Βερολίνο, ώστε να πειστεί η Ανγκελα Μέρκελ να καταβάλει αποζημιώσεις στην Ελλάδα. Οπως εκτιμούν πάντως στο Μαξίμου, μέχρι τις γερμανικές εκλογές δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, απλώς η Ελλάδα οφείλει να είναι έτοιμη την επόμενη ημέρα των αποτελεσμάτων με όλα τα στοιχεία του φακέλου «αποζημιώσεις». Οπως γράψαμε χθες, το «Spiegel», αναφέροντας σημεία της έκθεσης (που είχε δοθεί στο «Βήμα»), η οποία βασίζεται σε 761 τόμους από αρχειακό υλικό, υπολογίζει ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 108 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ. για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Το συνολικό ποσό των 162 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο 80% του σημερινού ΑΕΠ της χώρας μας.

Ένθετη αναφορά :

Το «Αυτογκόλ» του Γλέζου

ΑΥΤΟΓΚΟΛ έβαλε χθες ο Μανώλης Γλέζος κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στη διαδικτυακή έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt». Υπό τον τίτλο «Δεν είναι για τα χρήματα, αλλά για τη δικαιοσύνη», εκτίμησε ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις φθάνουν τα 162 δισ. Ευρώ, χωρίς τους τόκους, ποσό το οποίο προκύπτει ως άθροισμα των επιδικασθέντων 108 δισ. για την ανασυγκρότηση των υποδομών της χώρας και 54 δισ. που έλαβε η ναζιστική Γερμανία υπό μορφήν αναγκαστικών δανείων.

 Ωστόσο, κλείνοντας τη συνέντευξη, προκειμένου να μη δημιουργήσει κλίμα, υποστήριξε ότι τα χρήματα δεν θα πρέπει να πάνε στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά «θα μπορούσε η Γερμανία να προσφέρει υποτροφίες σε Έλληνες φοιτητές η να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής».

 Ρεπορτάζ :  Νίκος Ελευθερόγλου

27 comments

 1. Αέναος Έλληνας Μαχητής /

  “Αυτογκόλ (;;;)” του Μανώλη Γλέζου!!!

  Προσωπικά, θα προτιμούσα να ακούγεται το ποσό με τους τόκους, έστω και κατά προσέγγιση, το οποίο πλησιάζει το ένα τρισ. Ευρώ, σύμφωνα με μελέτες επιστημόνων που ασχολήθηκαν με το θέμα και όχι τα 162 δισ. που βολεύει κάποια συμφέροντα να ακούγεται, προσπαθώντας να θολώσουν τα πράγματα, μήπως και οριστικοποιηθεί ως συνολικό ποσό!

  Αλλά ας αφήσουμε πρώτα, να έλθει η ώρα που θα υποχρεωθούν οι βάρβαροι ναζί να τα καταβάλουν και κατόπιν μπορούμε να αποφασίσουμε με ποιόν τρόπο.

  Ο Μανώλης Γλέζος, έσπευσε ως αυτόκλητος εκπρόσωπος – διαχειριστής των δικαιωμάτων του έθνους, να διευκολύνει τους βάρβαρους, χορηγώντας τους το δικαίωμα της επιλογής του τρόπου διάθεσης αυτών των χρημάτων, λες και επρόκειτο για την περιουσία του παππού του.

  Μόνο που δεν τους κατέθεσε αίτηση… “Λαμβάνω την τιμή να παρακαλέσω υμάς, όπως ευαρεστούμενοι…. κλπ. κλπ. κλπ.”

  Ίσως να σκέφτηκε ότι το ποσό είναι τεράστιο και εάν γινόταν άμεσα απαιτητό, θα γονάτιζε η Χώρα των βαρβάρων πληρώνοντάς το.

  Εεεε… λοιπόν, όσο και αν ακούγεται σκληρό, εάν εξαφανιζόταν και από το χάρτη, μη σας πω ότι θα ήταν καλύτερα!!!
  Ίσως να ησυχάζαμε άπαξ δια παντός από τους κατ’ επανάληψη μακελάρηδες των Λαών της Ευρώπης.

  Αυτό ακριβώς προσπάθησαν στο παρελθόν και προσπαθούν ακόμη να επιτύχουν με την Ελλάδα μας και όχι μόνο, χωρίς όμως εμείς να τους έχουμε δώσει την αφορμή.

  Άσε που ήλθαν κάτι ψίθυροι στ’ αυτιά μου, πως ετοιμάζονται να προβούν μετά τις γερμανικές εκλογές, σε κούρεμα του υποτιθέμενου χρέους μας, στο ύψος περίπου των 162 δισ. και να ισχυριστούν μετά ότι δεν μας οφείλουν τίποτα πλέον!

  Όμως, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, λέω εάν, γιατί έμαθα να κρατώ και μία επιφύλαξη, την υποτιθέμενη εξόφληση των οφειλών τους προς τη Χώρα μας, θα την έχουν φορτώσει κουτοπόνηρα, σχεδόν σε όλους τους Λαούς της Ευρώπης.

  Ας αφήσει λοιπόν την ευσπλαχνία κατά μέρος ο Μανώλης Γλέζος, γιατί σαν να αισθάνομαι έναν σεισμό κάτω από τα πόδια μου, και μάλλον πρέπει να τρίζουν τα κόκκαλα των άξιων προγόνων μας, που άφησαν την τελευταία τους πνοή, υπερασπιζόμενοι την ένδοξη Ελλάδα μας, κάτω από τη βάρβαρη μπότα των μακελάρηδων ναζί του τρίτου ράιχ.

 2. Έλλην /

  Οι νεκροί στα Καλάβρυτα, το Δίστομο, στην Κάνδανο και στο Κομπότι Άρτας πέθαναν για να κάνουμε εμείς τσάμπα μεταπτυχιακά στην Γερμανία……….

  Ακούστε τι είπε ο γκουρού-προφήτης της αριστεράς……….

 3. Κώστας Ναξάκης /

  Γιάννη μου.
  Με συγχωρείς που αυτή τη φορά θα βγω εγώ εκτός εαυτού. Να χαρακτηρίζεις «αυτογκόλ» ενέργειες που προσεγγίζουν έστω και από αφέλεια ενέργειες προδοτικές, απαλλάσσεις τον έστω αφελή προδότη από το βάρος της πράξης ή παράλειψης. Δεν γνωρίζω αν ο αξιότιμος κύριος βουλευτής ανήκει σε κάποια «λέσχη» εντολές της οποίας εκτελεί.

  Δείτε κάποιος άλλος «ηλίθιος» τι δηλώνει στην υποτιθέμενη ηλιθιότητά του.

  http://www.youtube.com/watch?v=TFSapBTHxrU

  Αν η αφέλεια και αποδοχή των προκλήσεων οφείλετε στην αδυναμία αντίδρασης λόγω μειωμένων αντανακλαστικών, ας πάει σπίτι του.

  Γράφω τα παραπάνω γιατί είχα σκοπό να ζητήσω από το Γιώργη να αναρτήσει για συζήτηση σχετική πρόταση για τη λειτουργία του νέου λυκείου, αλλά με πρόλαβαν οι εξελίξεις.

  http://www.infospoudes.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=16244&catid=24615&Itemid=1031

  Σε αυτό υπάρχει η πρόταση:

  «Πρόταση των Γερμανών να χρηματοδοτήσουν την εκμάθηση των Γερμανικών με αντάλλαγμα θέσεις εργασίας σε γερμανικές επιχειρήσεις»

  Εδώ λοιπόν θα συμφωνήσω με τη Μαρία που σε άλλο άρθρο σχολιάζει «ότι δεν υπάρχει ποσό που θα εισπραχθεί που να καλύπτει το πραγματικό μέγεθος των απαιτήσεων» (ελεύθερη απόδοση).

  Οι γερμανοί δεν αρκούνται να εκμεταλλεύονται το καλλίτερο δυναμικό των υπόδουλων λαών. Προσπαθούν να διεισδύσουν στην νοοτροπία του λαού μας, διότι ποιος γνωρίζει τι θα γράφουν τα κείμενα που θα διδάσκονται τα παιδιά μας.
  Μην βιάζεστε να με κατηγορήσετε αφού γνωρίζετε ότι σε άλλη περίπτωση αποδόθηκε το δράμα των Ελλήνων ως «συνωστισμός» τουριστών στον προβλήτα που σπρώχνονταν για να «πιάσουν» θέση με θέα.

  Ας μην αποπροσανατολιστούμε από τους στόχους που έχουμε υποχρέωση να υπηρετήσουμε, αφού οι εξελίξεις δείχνουν ότι πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί και σε εγρήγορση.

 4. Έλλην /

  Απόσπασμα κατάθεσης του Στέφανου Λιόλιου, ενός ήρωα του ΚΚΕ και της εθνικής αντίστασης:

  «…Τους διέταζα να γδυθούν κι ύστερα τους έβαζα να γονατίζουν στο χώμα και να σκύψουν το κεφάλι πάνω σε μεγάλες πέτρες, που είχα αραδιάσει έξω από τα διυλιστήρια της Ούλεν. Τότε έπαιρνα ένα τσεκούρι και τους έδινα μια τσεκουριά πίσω στο κεφάλι και αν δεν τους αποτελείωνα με την πρώτη, τους έδινα και δεύτερη και τρίτη ώσπου «να τα βροντήξουν». Άλλα παλληκάρια, όπως ο Τζογανάκος και ο Μακαρονάς, τους έδιναν μερικές μαχαιριές στην καρδιά και κατόπιν ερχόταν αλλουνού η σειρά. Όταν κουραζόμουν, έπαιρνε άλλος τη θέση μου…».

  Σύντροφοι του Γλέζου….

 5. Έλλην /

  Ο εσωτερικός εχθρός της Ελλάδας είναι διαχρονικός και πολλές φορές έχει φέρει χειρότερα δεινά στον τόπο μας, ακόμα και από τον εξωτερικό εχθρό που αντιμετωπίζαμε κατά καιρούς.

  Το σχόλιό μου για τον Λιόλιο δεν ήταν τυχαίο. Έχει να κάνει με τον εχθρό εντός των τειχών που πολλές φορές είναι αόρατος …και χαρακτηρίζεται από την ύπουλη και προδοτική του στάση.

  Δεν είναι σίγουρο ότι η ‘υποτιθέμενη’ αφέλεια οφείλεται στην προχωρημένη ηλικία…

  Και η πρόταση για τσάμπα μεταπτυχιακά, μπορεί να μην είναι ακριβώς η ίδια που αναφέρει ο Κώστας αλλά μοιάζει επικίνδυνα…

  Ας μην είμαστε επιλεκτικά καχύποπτοι…γιατί θα μας έρθει το κακό από εκεί που δεν το περιμένουμε.

  Υ.Γ Υπήρξε αρχηγός αριστερού κόμματος που είπε πως για αυτόν ο όρος ‘Βόρεια Μακεδονία’ είναι αποδεκτός.

  Τις τελευταίες μέρες ακούγονται πολλά για επερχόμενη εθνική συμφορά. Και αυτό αφορά είτε το λεγόμενο ‘Μακεδονικό’, ή το Κυπριακό και οι υδρογονάνθρακες.

  Ας έχουμε τα μάτια μας ανοικτά για όλους και για όλα.

 6. Γιώργης /

  Τὸ ἀκόλουθο σχόλιο τὸ ἔβαλα στήν σελίδα τοῦ ἄρθρου τῆς Δημοκρατίας:

  «Επειτα από αυτό θα ξεκινήσουν ο διπλωματικός μαραθώνιος και οι διαβουλεύσεις κυρίως με το Βερολίνο, ώστε να πειστεί η Ανγκελα Μέρκελ να καταβάλει αποζημιώσεις στην Ελλάδα.»

  Τὶ ἔκανε, λέει…;;;;
  Διπλωματικὸς Μαραθώνιος…;;; Διαβουλεύσεις;;; …νά πεισθῆ ἡ Μέρκελ…;;;
  …κυρίως μὲ τὸ Βερολῖνο;;;;

  Δηλαδὴ καὶ γιὰ νὰ ἔχουμε καλὸ ρώτημα…, τά πάντα εἶναι ἀναγνωρισμένα, βεβαιωμένα καὶ ἐπιδικασμένα, γιατὶ πρέπει νά «πεισθῆ» ἡ Μέρκελ; Καὶ μὲ ΠΟΙΟΝ ἄλλον ὑποννοεῖτε ὅτι πρέπει νὰ ἔρθουμε σὲ «ἐπαφή» ἐκτὸς ἀπὸ τό «Βερολίνο», κ. Ἐλευθερόγλου…;

  Λοιπόν, ἀκοῦστε ἐδῶ κύριε… Αὐτὰ τὰ «χρήματα» τά ὁποῖα -ὅσον ἀφορᾶ στίς Πολεμικές Ἀποζημιώσεις- εἶναι ΤΑ ΜΙΣΑ άπὸ ὅσα ὑπέστη καὶ ἐζήτησε ἡ Ἑλλάς, ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΑ καὶ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΑ, κύριε.
  ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΙΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΤΑΒΛΗΤΕΑ! Τὸ μόνο πού χρειάζεται εἶναι ἡ «στρογγυλή» σφραγίδα τοῦ Ἑλληνικοῦ Κράτους στὴν ἀξίωσι τῆς καταβολῆς των!

  Καὶ ὅποιου τοῦ περάσει ἀπὸ τὸ μυαλὸ, ἔστω καὶ στὸ παραμικρὸ, ἡ ὁποιαδήποτε περίεργη «ἰδέα» γιὰ ὁποιουδήποτε εἴδους «διαπραγματεύσεις» καὶ «διακανονισμούς», καλὰ θὰ κὰνει νὰ τὸ σκεφθῆ καλύτερα κάμποσες φορές, ἀν δὲν θέλει νὰ διαταράξη τὴν ἑθνικὴ συνοχὴ καὶ δὲν δῆ δέκα ἑκατομύρια ἐξοργισμένους Ἕλληνες μπροστά στὴν πόρτα του…

  Καὶ ὅσο γιὰ αὐτὸν τὸν ταλαίπωρο κακομοίρη καὶ αὐτόκλητο «μεσάζοντα», τόν δῆθεν «ἀγωνιστή», πού ὄχι μόνον βάλθηκε νὰ ξαναστείλη τά νιᾶτα τῆς Πατρίδας νά …σπουδάσουν μετανάστες στά «σχολεῖα» τῶν Οὔνων, ἁλλά μὲ περίσσιο θράσος μᾶς κὰνει καὶ… ὑποδείξεις γιὰ τὸ τὶ νὰ κάνουμε αὐτὰ τὰ χρήματα, προτείνοντας μάλιστα καὶ ἄμεσες «διευκολύνσεις» στοὺς ἐχθροὺς τῆς Πατρίδας…, τὸ μόνο ποὺ τοῦ ἀπομένει νὰ κάνη εἶναι νὰ …ἀνέβη πάλι στὴν Ἀκρόπολι καὶ νὰ ξαναβάλη τὴν «σημαῖα» ποὺ κατέβασε καὶ πάλι στὴν «θέσι» της…
  Ἔτσι, θὰ ἔχει συμπληρώσει τὸ «χρέος» του, …στὸ ἔπακρον.
  Ἐξ ἴσου πιθανὸν βέβαια εἶναι νὰ τὸν καλέσουν καὶ οἱ ἴδιοι. «Τιμῆς» ἔνεκεν…

  http://www.dimokratianews.gr/content/15002/%CE%B4%CE%B9%CF%80%CE%BB%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%80%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B6%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82

 7. Μίνα /

  Καλησπέρα σας.
  Παρακολουθώ ότι γράφετε αυτές τις μέρες στην σελίδα και δεν το κρύβω ότι τα γραφόμενα του Έλληνα μου έχουν δημιουργήσει έναν, θα το έλεγα,σκεπτικισμό.
  Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω- ποιος είναι ο εσωτερικός εχθρός?
  Ακόμα θα ήθελα, αν είναι δυνατόν, να ρωτήσω αν- μόνο οι αριστεροί είναι ο κίνδυνος?
  Δεν θα ήθελα, προς Θεού, να παρεξηγηθώ, οι ερωτήσεις μου είναι για να καταλάβω.

 8. Έλλην /

  Θα σε παραπέμψω εδώ: http://www.economist.gr/index.php/politics-6/2012-02-09-11-14-56/10562-ethnos-aristera

  Ελπίζω να καταλάβεις γιατί η αριστερά είναι για μένα σημαντικός κίνδυνος και συνιστούν τον εχθρό εντός των τειχών.

  Επίσης εξηγούμαι λέγοντας πως όπως όσοι ψήφισαν Χρυσή Αυγή δεν είναι φασίστες και νεοναζί, με την ίδια λογική δεν είναι όλοι οι αριστεροί κομμουνιστές.

  Αυτοί όμως που θεωρούν πως το έθνος είναι ένα ‘ιδεολογικό νεφέλωμα’, και μία ‘ψεύτικη συνείδηση’, τότε ναι, είναι εχθροί της Ελλάδας.

 9. Έλλην /

  Στο δεύτερο ερώτημά σου απαντώ ότι δεν είναι μόνο αυτός ο κίνδυνος, αλλά έχω την εντύπωση ότι και άλλοι ελληνόφωνοι προδότες που η ιδεολογία τους είναι το χρήμα…. ενίοτε χρησιμοποιούν τον μανδύα της αριστεράς.

  Η αριστερά κατόρθωσε να ταυτιστεί με την έννοια της ανθρωπιάς, και πλέον αποτελεί νόμο ότι πας μη αριστερός—>φασίστας. Σε αυτό το εσφαλμένο συμπέρασμα πάτησαν πολλοί πολιτικοί και έκαναν περιουσίες.

  Η αποδοχή που έχει αυτό το γελοίο συμπέρασμα έχει να κάνει με την αμάθεια πολλών αριστερών για το τι σημαίνει ο κομμουνισμός, και στην αφέλειά τους. Πολλοί από αυτούς είναι πραγματικά καλοί άνθρωποι.

 10. Κώστας Ναξάκης /

  Καλησπέρα σας.

  Είναι αλήθεια ότι κάποια από τα σχόλια, με προκαλούν να απαντήσω με διαφορετική θέαση της πραγματικότητας. Αρκούμαι προς το παρών να πω στον Έλληνα ότι «Σε κάποιον έδειχναν το σύμπαν και εκείνος κοιτούσε το δάχτυλο».

  Σε συνέχεια των προτάσεων των δύο νομικών (δεν θα ήταν γόνιμο να αναφέρω περισσότερα στοιχεία τους) που κατέγραψα στο άρθρο «Φάροι», συμπληρώνω.

  • Οι δυο αυτοί Έλληνες έθεσαν τις υπηρεσίες τους (νομικές συμβουλές) στη διάθεσή μας, χωρίς αμοιβή.

  • Επειδή το κατοχικό δάνειο, οι επανορθώσεις, τόκοι, αποζημιώσεις, κλπ διέπονται από διακρατικές σχέσεις, μόνο το Ελληνικό Δημόσιο έχει την δυνατότητα να στραφεί κατά του Γερμανικού Δημοσίου.

  • Το πόρισμα της έρευνας έχει σταλεί στον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου, προκειμένου να συνταχθεί προς το Γερμανικό Δημόσιο η απαίτηση.

  • Επειδή η απαίτηση είναι κατά του Γερμανικού Δημοσίου, δεν είναι εφικτός οποιοσδήποτε συμψηφισμός με οποιονδήποτε διαφορετικό τρόπο.

  • Κάθε Έλληνας ένας ή περισσότεροι, έχουν το δικαίωμα να στραφούν κατά του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας, αφού μετά τις προχθεσινές δηλώσεις του, προσέβαλε τις προσωπικότητες των Ελλήνων. Το αδίκημά του δε, είναι η προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  Στην βάση των παραπάνω κάποιες από τις ερωτήσεις απαντώνται με νομικά επιχειρήματα.

 11. Ανδρέας Αέναος /

  Καλησπέρα σε όλους.
  //Σε κάποιον έδειχναν το σύμπαν και εκείνος κοίταγε το δάχτυλο//
  Εύστοχο και μου αρκεί………
  Το θέμα των αποζημιώσεων, που θίγεις Κώστα, είναι σίγουρα μια χρονοβόρα διαδικασία και απαιτεί την προσοχή όλων, μα όπως διευκρινίζεις, άλλοι έχουν τον λόγο.
  Το δικό μας χρέος είναι να έχουμε τα μάτια ανοικτά και να πολεμήσουμε ενάντια σε δεξιούς ή αριστερούς δωσίλογους που απεμπολούν ή διανέμουν τα δικαιώματα του Ελληνικού λαού, ο καθένας στο έθνος καταγωγής του.
  Το θέμα της μήνυσης, όμως, είναι θέμα που αφορά άμεσα όλους μας.
  Σίγουρα όμως εδώ χρειάζεται συστράτευση, διότι τα οικονομικά όλων δεν επιτρέπουν πρωτοβουλίες κατά-μόνας…νομίζω.

 12. Κώστας Ναξάκης /

  Ανδρέα
  Εύστοχα παρατηρείς ότι οι δυνατότητες μας (οικονομικές) είναι περιορισμένες. Αν επιθυμούμαι την αγωγή προτείνω να γίνει μαζικά, αφού προηγουμένως μας ενημερώσουν νομικοί για το συνολικό κόστος.

  Μια άλλη σκέψη που έχω κάνει είναι να μαζέψουμε υπογραφές από Έλληνες πολίτες, οι οποίοι θα έχουν απαίτηση ένα συμβολικό ποσό (π.χ 100 ευρώ) και να κάνουμε μαζική αγωγή, παραιτούμενοι της απαίτησης υπέρ των νομικών που θα μας εκπροσωπήσουν.

  Φανταστείτε τι ποσό θα κληθεί να καταβάλει ο (…….) χωρίς χαρακτηρισμό, αν υπογράψουν 100.000.

  • Αέναος Έλληνας Μαχητής /

   Στον φίλο μου τον Κωστή!
   Χρόνια πολλά, καλά και ευτυχισμένα!
   Να σε χαίρονται και να χαίρεσαι όσους αγαπάς και σε αγαπούν και προ παντός…

   …Ακμαίος, Δυνατός και… Μαχητικός!!!

   Αέραααααααααααα…

  • Γιώργης /

   Ἀγαπητέ Κώστα εὔχομαι καί ἐγώ μὲ τὴν σειρά μου νά… τὰ έκατοστήσεις (γιά ἀρχή… :) ) καὶ νά χαίρεσαι τήν οἰκογένεια, μὲ ὑγεία καί εὐτυχία.

 13. Κώστας Ναξάκης /

  Καλημέρα
  Ευχαριστώ πολύ τον Γιάννη για τις ευχές.

  Μίνα οι τοποθετήσεις σου ευγενικές και προσεγμένες. Πιστεύω ότι ο «εσωτερικός εχθρός», δεν έχει ούτε χρώμα ούτε ιδεολογική τοποθέτηση. Σε όλες τις περιόδους, υπήρξαν ομοεθνείς μας που πρόδωσαν από ματαιοδοξία, φιλαργυρία, ατομικισμό, εκδίκηση. Χαρακτηριστικά που ο καθένας μας έχει και διαχειρίζεται σύμφωνα με τις ατομικές του αξίες, οι οποίες δεν είναι προνόμιο κομματικό αλλά πανανθρώπινο.

 14. Κώστας Ναξάκης /

  Γιώργη
  Ευχαριστώ, πάντα μαχητικός

 15. Έλλην /

  Ριζοσπάστης 1935. ” Αν δεν νικιόμασταν στην Μ.Ασία η Τουρκία θα ήταν πεθαμένη, και εμείς Μεγάλη Ελλάδα. Για αυτό εμείς όχι μόνο δεν λυπηθήκαμε για την αστικοτσιφλικάντικη ήττα στην Μ.Ασία, αλλά την επιδιώξαμε.”

  Επιστολή της 3ης Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ, δημοσιευμένη στην εφημερίδα Αυγή: Πολυσέβαστέ μας πατέρα, δάσκαλε και οδηγητή…(προς τον Στάλιν).

  Απόφαση της 7ης Ολομέλειας του ΚΚΕ δημοσιευμένη στο κομματικό περιοδικό ‘Νέος Κόσμος’, Οκτώβριος του ’52: ” Ότι λέει το κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης, είναι νόμος για το ΚΚΕ.Το κόμμα μας είναι απόλυτα αφοσιωμένο, στην μάνα μας την Σοβιετική Ένωση.”

  Ριζοσπάστης 1 Μαρτίου 1931. ” Ο Νίκος Ζαχαριάδης, καλεί τον λαό της Μακεδονίας και Θράκης να παλέψουν για την ανεξαρτησία τους, ενάντια στην ελληνική μπουρζουαζία”

  Εκδόθηκαν στην Θράκη γραμματόσημα στα οποία αφαιρέθηκε η δραχμή και αντικαταστάθηκε με το λέβα, το νόμισμα της Βουλγαρίας.

  Ακόμη, η 6η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ (Ιαν. 1934) καθόρισε ως υποχρέωσιν του ΚΚΕ:
  «να αγωνισθεί για την εθνική αυτοδιάθεση μέχρις αποχωρισμού των καταπιεζομένων Μακεδόνων και Θρακών και να συνεργασθεί δια τον σκοπόν αυτόν με τας Βουλγαρικάς οργανώσεις της εσωτερικής επαναστατικής μακεδονικής οργάνωσης (ενωμένης) και της θρακικής επαναστατικής οργάνωσης»

  «Σήμερον την 20ην Σεπτεμβρίου του 1944 εν Μελισσοχωρίω Μακεδονίας οι υπογεγραμμένοι αντιπρόσωποι του ΚΚΕ, του Βουλγαρικού Στρατού, του Ε.Λ.Α.Σ. και της Π.Ε.Ε.Α. συνεφωνήσαμε και αποφασίσαμε τα κάτωθι, προς ενίσχυσιν του κοινού απελευθερωτικού μας αγώνος καθώς και δια την μελλοντικήν μας συνεργασίαν.

  ΑΡΘΡΟΝ 5ον. Ο Ε.Λ.Α.Σ. υποχρεούται εν περιπτώσει υποχωρήσεως να υποστήριξη τα Βουλγαρικά Στρατεύματα μέχρι συνόρων.

  ΑΡΘΡΟΝ 10ον. Το ΕΑΜ, το ΚΚΕ και ο Ε.Λ.Α.Σ. αναλαμβάνουν να σχηματίσουν μίαν Διεθνή Μακεδονίαν μετά το τέλος του πολέμου.

  ΑΡΘΡΟΝ 12ον. Ουδείς Βούλγαρος θα συλληφθή εν Μακεδονία και Θράκη από τον Ε.Λ.Α.Σ.

  Εν Μελισσοχωρίω την 20η-9-1944

  Δια το Κ.Κ. Βουλγαρίας: Φιλίπποβιτς, Γραμ. Βουλγαρικής Λέσχης

  Δια τον Βουλγαρικόν Στρατόν: Γιούνωφ, Υπολοχαγός

  Δια τον Ε.Λ.Α.Σ.: Αυγερινός

  Δια την Π.Ε.Ε.Α.: Στασινόπουλος»

  Περίοδος Κατοχής ακόμα…ένα μήνα αργότερα υποχώρησαν τα γερμανικά στρατεύματα.

  Δεν ξεκίνησα αντικομμουνιστική σταυροφορία.
  Παρουσιάζω ιστορικά ντοκουμέντα που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Και αν οι άνθρωποι που ασπάζονται τέτοια ιδεολογία, ισχυριστούν ότι δεν τα ήξεραν, τότε είναι και αμαθείς αλλά και αφελείς.

  Και κλείνω το θέμα εδώ. Όποιος θέλει να συζητήσουμε παρουσιάζοντας αποδείξεις είμαι ανοικτός.

  Δεν δέχομαι γενικούς αφορισμούς και συλλήβδην υπεράσπιση καταστάσεων χωρίς στοιχεία.

  Αν μου δείχνανε το σύμπαν και κοιτούσα το δάχτυλο, ήταν μάλλον γιατί το σύμπαν δεν φαίνεται από τόσο μακριά με γυμνό μάτι….

  Όσο για τις αποζημιώσεις αν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι, θα το κάνω με ευχαρίστηση.

 16. Κώστας Ναξάκης /

  Ανδρέα

  Οι εξελίξεις στο θέμα των αποζημιώσεων παίρνει μορφή χιονοστιβάδας. Επειδή όλο και περισσότεροι Έλληνες ασχολούνται με σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία, θα συμφωνήσω στην πρότασή σου «εγρήγορση, χωρίς εφησυχασμό, έλεγχος».

  Μίνα

  Ο Ανδρέας με την εύστοχη πρότασή του «Το δικό μας χρέος είναι να έχουμε τα μάτια ανοικτά και να πολεμήσουμε ενάντια σε δεξιούς ή αριστερούς δωσίλογους που απεμπολούν ή διανέμουν τα δικαιώματα του Ελληνικού λαού, ο καθένας στο έθνος καταγωγής του». Καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες σου.

  Σε προηγούμενη τοποθέτησή μου σχετική με τον «εσωτερικό εχθρό», αναφέρθηκα σε κίνητρα προδοσίας. Θεωρώ ότι χαρακτηρίζουμε προδότη μόνον εκείνον ο οποίος εν καιρώ πολέμου με την ενέργεια ή παράλειψή του εκθέτει σε κίνδυνο την πατρίδα. Η προδοσία κατά της πατρίδας εν καιρώ ειρήνης θα έπρεπε να καταδικάζεται και να τιμωρείται αυστηρότερα και σκληρότερα, χωρίς ελαφρυντικά.
  Τον Αύγουστο του 2007, η πατρίδα μας παραδόθηκε στις φλόγες από μικρο – μεγαλο – συμφέροντα. Οι πολίτες αυτής της χώρας, όπου ξέσπασε φωτιά, μάλλον αδιαφορήσαμε μπροστά στην μεγάλη καταστροφή. Εκείνοι που προσπάθησαν να απαθανατίσουν τις εικόνες, ήσαν πολλαπλάσιοι εκείνων που προσπάθησαν να θεραπεύσουν τις πληγές του τόπου τους. Πολλοί μάλιστα έσερναν και τα παιδάκια τους μαζί να απολαύσουν το θέαμα ως νέοι Νέρωνες. Αν αυτές οι ενέργειες δεν είναι προδοτικές κατά του σώματος και αίματος της πατρίδας τότε τι είναι;

  Αφιέρωμα.
  http://www.youtube.com/watch?v=q7w0nDNP3MA

 17. Κώστας Ναξάκης /

  Αγαπητέ Έλληνα

  Όλοι θα μπορούσαμε να αντιπαραθέσουμε σωρεία μαρτυριών και αποδείξεων με σκοπό να αντικρούσουμε με ιστορικά στοιχεία όσα παραθέτεις. Στόχος είναι ενωμένοι χωρίς αντιπαλότητα να επιτύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Προσωπικά τουλάχιστον θα ήθελα να μείνω στην πρότασή σου:

  «Όσο για τις αποζημιώσεις αν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι, θα το κάνω με ευχαρίστηση».

  Όμως στο παρακάτω βίντεο συμμετέχει και ο πατέρας μου, ο οποίος για την προσφορά του στην πατρίδα διώχθηκε από αυτήν. Τραυματίας και με κρυοπαγήματα επιστρέφοντας από το Αλβανικό μέτωπο (Τάγμα Κρητών) με καυτά σίδερα στην πλάτη αντιμετώπισε το πρόσωπο του «παρα – κράτους».

  http://www.youtube.com/watch?v=3eje1WUsIYE

  Επειδή αυτός ο αγράμματος – φιλόσοφος μου έδειξε το σύμπαν με το μεγαλείο της ψυχής του, ψάξε χωρίς ιδεοληψίες μέσα σου να το αναγνωρίσεις.

  «Τα μάτια δεν καλοθωρούν στο μάκρεμα του τόπου
  Μα πλιά μακρά και πλιά καλά θωρεί η καρδιά τ¨ανθρώπου»
  Βιτσέντζος Κορνάρος

 18. Μίνα /

  Καλησπέρα σε όλους.
  Κώστα σε ευχαριστώ για την προσπάθεια αποκατάστασης.
  Στον φίλο μας τον Έλληνα θέλω,αφού πρώτα του εξηγήσω γιατί,να του επισημάνω ότι η διάρκεια στην εμμονή μόνο κακό επιφέρει.
  Η εξήγηση μου—το 1986 αποχώρησα,εγώ και ο άνδρας μου από το Κ.Κ.Ε. και ο λόγος ήταν και θα είναι η άρνηση μου να συνδιαλέγομαι με ανθρώπους που δεν είναι ικανοί να διαλέγονται και να δέχονται τεκμήρια και λογική αντιπαράθεση.—
  Τώρα,γιατί μέμφομαι τον Έλληνα για εμμονή.
  Αγαπητέ Έλληνα,αυτά που εσύ παρουσιάζεις ως τεκμήρια και ζητάς να ασπαστούμε ως ευαγγέλια,που και πως και πότε και από ποιόν γράφτηκαν?
  Απλά σου επισημαίνω ότι,τέτοιου είδους στοιχεία κτύπησαν το καμπανάκι της περιέργειας μου όταν ήμουνα στο Κ.Κ.Ε. με αποτέλεσμα την αποχώρηση μου, [όχι ότι αυτό μου έκανε κακό, το αντίθετο μάλιστα].
  Εδώ θα ήθελα να σου προσφέρω εγώ ένα στοιχείο όπου, λόγω που δεν με βοηθά η μνήμη μου,συμπλήρωσε εσύ τις ημερομηνίες και την παράταξη του συγκεκριμένου προσώπου.
  Ποια υπουργός-ποιου κόμματος υποδέχθηκε,στην Κέρκυρα,το αεροπλάνο του σκοπιανού υπ/εξ. το οποίο είχε φαρδιά πλατιά γραμμένο στο πλάι το όνομα Μακεδονία?
  Αυτό,για να σου θυμίσω,δεν έγινε ούτε το 1910 ούτε το 1944, έγινε στα χρόνια μας και δεν χρειαζόμαστε ιστορικούς για εξακρίβωση.
  Συγχώρησε το θάρρος που μου δίνει η ηλικία μου και μη θεωρήσεις ότι σου αποτείνω άκριτη μομφή.
  Θα ήθελα να προσθέσω,διότι αρκετά καταχράσθηκα τον χώρο της σελίδας και το χρόνο σας,ότι ο λόγος που διαβάζω την σελίδα είναι ότι,για εμένα οι τοποθετήσεις τα άρθρα και οι απόψεις της σελίδας,ακουμπάνε την λογική μου και συμβαδίζουν με τους προβληματισμούς μου.
  Θεωρώ και δέχομαι ότι η Ελλάδα μας βρίσκεται μπροστά σε έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους της ιστορίας της, και θα είναι άδικο να χαθούμε σε διαμάχες χρωστικού περιεχομένου.

  • Γιώργης /

   Μπορεῖ νά «ὑπερβάλλη» ὁ Ἒλλην, Μίνα μου, ἁπό ὑπερβάλλοντα ζῆλο ἴσως, ἀλλά σὲ τελικὴ ἀνάλυσι δέν ἔχει καμμία σχέσι τό ἔμβλημα ἑνός ἀεροπλάνου ἀπό ἕνα κράτος πού ΔΕΝ ὑπάρχει, μὲ πολιτικές 100 ἐτῶν τοῦ συγκεκριμένου “κώμματος” … 😉 Τά γραπτά καὶ οὶ πράξεις μένουν ὄχι τά «έμβλήματα» τοῦ κάθε ξεγάνωτου τενεκέ.
   Έκτὸς κι ἄν ἔπρεπε νά τό καταρίψουμε ἐπί τόπου μόνο καὶ μόνο γιά νά «βγάλουμε τό ἄχτι» μας καὶ νὰ τινάξουμε τὰ πάντα στόν ἀέρα….

 19. Κώστας Ναξάκης /

  Καλησπέρα.

  Οι σκέψεις μου, τις οποίες προσπαθώ να αποσυνδέω από τα συναισθήματά μου, αποκαθιστούν την μνήμη πολυαγαπημένων μου, οι οποίοι υπήρξαν «φάροι» και πηγή έμπνευσης.
  Έστω ότι δεν γνωρίζω ιστορία, με όση επιμέλεια και αν την διάβασα:

  • Η ζωντανή ιστορία του πατέρα που ευτυχώς είχα κατά την σημαντική περίοδο της ζωής μου, του οποίου ο καλλίτερος φίλος στα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν «ιδεολογικός αντίπαλος».
  • Η αμέτρητη ανδρεία του πολυαγαπημένου μου γαμπρού – αδελφού που είχε τη μεγαλοσύνη να συγχωρέσει τον βασανιστή του.

  Υπαγορεύουν κατ΄ ελάχιστο μετριοπάθεια.

 20. Έλλην /

  Γιώργη ευχαριστώ για την υποστήριξη.

  Η αναζήτηση της αλήθειας δεν είναι εμμονή. Είναι δικαίωμα.
  Και δεν μπορεί να μου το αφαιρέσει κανένας.

  • Γιώργης /

   Συμφωνῶ Ἕλληνα, ἡ άναζήτησι τῆς ἀλήθειας εἶναι μονόδρομος. Καὶ πολλὲς φορὲς μὲ μεγάλο πάθος. Ἀρκεῖ βέβαια αὐτὸ τὸ πάθος νὰ μᾶς κρατάει κοντά της… 😉

 21. Έλλην /

  Και κάτι που ξέχασα να γράψω..

  Είπε κάτι ο Κώστας: “Όλοι θα μπορούσαμε να αντιπαραθέσουμε σωρεία μαρτυριών και αποδείξεων με σκοπό να αντικρούσουμε με ιστορικά στοιχεία όσα παραθέτεις.”

  Περιμένω τις αποδείξεις που θα αμφισβητούν τα ιστορικά αρχεία-ντοκουμέντα που παρέθεσα.

  • Γιώργης /

   Ἕλληνα, ἐπειδὴ ἀκριβῶς αὐτὰ τὰ ντοκουμέντα εἶναι ἀδιαμφισβήτητα δέν χρειάζεται -νομίζω- περισσότερη ἐπιμονή… 😉 😉

 22. Γιώργης /

  Σήμερα

  Ευθεία επίθεση στον Κώστα Σημίτη εξαπολύει ο Μανώλης Γλέζος καταγγέλλοντας τον ότι είναι ο νεκροθάφτης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

  Μιλώντας στην Real News ο κ. Γλέζος αναφέρεται στην υπόθεση του Δίστομου και στις ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση Σημίτη και οδήγησαν στην ανατροπή δικαστικών αποφάσεων που δικαίωναν τους συγγενείς των μαρτυρικών θυμάτων.

  “Κι ένα μάρκο να ήταν οφείλει να πληρώσει η Γερμανία για να μην επαναληφθούν παρόμοια ανοσιουργήματα” λέει ο Μανώλης Γλέζος.
  ……………………
  «…ἀνοσιουργήματα». Ἓτσι ἁπλά καὶ μὸνον. Αὐτὸ βρῆκε νὰ πῆ «μόνο» ὁ μέγας «πατριώτης»…
  Προσπαθεῖ νά «διορθώση» ΤΑ ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ. 😐

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *