Βουλή: Σύσσωμη η πολιτειακή ηγεσία στην πρεμιέρα της επιτροπής για το χρέος.

4-4-2015 Συγκρότηση επιτροπής λογιστικού ελέγχου για το χρέος  Αθήνα 4/4/2015

  Αναδημοσίευση από :

  http://www.tanea.gr

Ως «οφειλή αλήθειας και λογοδοσίας προς τον ελληνικό και την κοινωνία», παρουσίασε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου την Επιτροπή για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, ανοίγοντας σε σημερινή εκδήλωση στη Βουλή, τις διαδικασίες συγκρότησής της.

«Το χρέος δεν αποτελεί σημείο των καιρών, αλλά είναι αποτέλεσμα παραλείψεων, δανειακών συμβάσεων με δυσθεώρητα επιτόκια, συμβάσεων διαφθοράς που εκτίναξαν την οφειλή και που αποτυπώνονται σε πλήθος δικογραφιών που βρίσκονται στη Βουλή και Δικαιοσύνη. Το χρέος δεν είναι αδιαμφισβήτητο – και όσο δεν έχει αναλυθεί λογιστικά, παραμένει το ερώτημα ποιο ποσοστό ή τμήμα του είναι τυχόν νόμιμο και ποιο παράνομο, επαχθές και επονείδιστο», ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής.

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος

Χαιρετίζοντας τη συγκρότηση της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος παρατήρησε μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που απορρέουν απ’ τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη και τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε αναλάβει, αλλά έχει και δικαιώματα που προκύπτουν απ’ την εθνική κυριαρχία που δεν έχει εκχωρηθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μεταξύ αυτών, είναι και η δυνατότητα να ελέγχει τους όρους υπό τους οποίους δημιουργήθηκε το χρέος, όχι μόνον για να αποτυπωθεί η αλήθεια, αλλά να μην συμβούν και στο μέλλον τέτοια φαινόμενα».

  Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

  Σε δική του παρέμβαση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, διαπίστωσε πως από την εκδήλωση απουσιάζουν τα κόμματα της προηγούμενης συγκυβέρνησης και εξέφρασε την πεποίθησή του πως υπήρξε δόλος κατά την εκτίναξη του ελλείμματος την διετία 2009-2101, με ενδεχόμενα κέρδη για μέλη της κυβέρνησης Παπανδρέου. «Το πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, η Ζωή Γεωργαντά, ανακάλυψε πως στον προϋπολογισμό του 2009 έχει φουσκωθεί το χρέος κατά 3,4 δισ. ευρώ μόνον μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς λογίσανε στο χρέος, εξοπλιστικά συστήματα χωρίς αυτά να έχουν παραληφθεί», ανέφερε ο υπουργός.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, άφησε εκ νέου αιχμές για τον Γιώργο Παπανδρέου, παρατηρώντας πως ο πρώην πρωθυπουργός είχε δηλώσει το 2009 πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το χρέος χωρίς ξένη βοήθεια, την ίδια ώρα που είχε προχωρήσει σε συμφωνίες με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν και κρατικές τράπεζες κερδοσκοπούσαν πωλώντας cds σχετιζόμενα με την ελληνική οικονομία. «Η Δικαιοσύνη τέσσερα χρόνια κάνει έρευνα για τα cds και η ΤτΕ αρνείται να δώσει τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη», παρατήρησε ο κ. Καμμένος.

  Ο υπουργός Επικρατείας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης.

  Ο υπουργός Επικρατείας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, τόνισε από την πλευρά του πως «δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία για το ότι μία απ’ τις βασικότερες αιτίες που η χώρα περιήλθε στη γνωστή κατάσταση, είναι η διαφθορά που εμφανίστηκε ως ενδημικό φαινόμενο σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις».

Υπενθυμίζοντας πως για κάθε πράξη διαφθοράς υπάρχει εκείνος που πληρώνεται αλλά και εκείνος που πληρώνει, ο κ. Νικολούδης τόνισε πως είναι πλήρως καταγεγραμμένο πως στις μεγάλες συμβάσεις αγοράς οπλικών συστημάτων, ο μέσος όρος παράνομης προμήθειας ανερχόταν στο 4% με ζημία πολλών δισεκατομμυρίων για το ελληνικό Δημόσιο, ενώ το ποσοστό για τις συμβάσεις αγοράς ιατροφαρμακευτικού υλικού (ομολογουμένως πολύ καλής ποιότητας) έφτανε το 23%.

«Το συντριπτικό ποσοστό των συμβάσεων αυτών ήταν με εταιρείες από το εξωτερικό, υπογράμμισε», ο κ. Νικολούδης. Διαφθορά βεβαίως σημειώνεται και στις συμβάσεις του Δημοσίου με εταιρείες εντός της Ελλάδος, με ποσοστά παράνομης προμήθειας που φθάνουν το 2,5%.

«Οι οικονομικές συνέπειες απ’ τις παραπάνω έκνομες δραστηριότητες, θα πρέπει να βαρύνουν και αυτούς στους οποίους ήλθαν τα παράνομα χρήματα, αλλά και αυτούς απ’ τους οποίους τα παράνομα χρήματα προήλθαν», παρατήρησε ο υπουργός.

  Ο Ερίκ Τουσέν.

  Παρέμβαση έκανε και ο Βέλγος πανεπιστημιακός και εμπειρογνώμονας σε θέματα ελέγχου του επαχθούς χρέους, Ερίκ Τουσέν, ο οποίος σημείωσε πως ο έλεγχος του επαχθούς και παράνομου χρέους αποτελεί ευρωπαϊκή Οδηγία από το 2013.

.

Σημειώνεται ότι από την εκδήλωση απουσιάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

5 comments

 1. Κώστας Ναξάκης /

  Επειδή οι ηγέτες μας γνωρίζουν την κοντή μνήμη μας και σε αυτήν ποντάρουν κάθε φορά, καθώς και την βλακεία μας να ακολουθούμε τον όχλο ως μη σκεπτόμενοι, υπενθυμίζουμε.

  Καταψηφίστηκε η πρόταση για σύσταση εξεταστικής για το Μνημόνιο – 167 «όχι», 119 «ναι», απόντες 14. (το ΒΗΜΑ).
  Μεταξύ των απόντων:
  • Αντ. Σαμαράς πρώην πρωθυπουργός
  • Γ. Παπανδρέου πρώην πρωθυπουργός
  • Ντόρα Μπακογιάννη πρώην υπουργός

  Ποια ήταν η αντίδραση των κομμάτων που κυβέρνησαν από την μεταπολίτευση μέχρι και τον Ιανουάριο 2015;

  • ¨Κακόγουστη παράσταση η επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους.¨ ΠΑΣΟΚ.
  • ¨Διχαστικές επιλογές μονοκομματικού κράτους. ¨ ΝΔ: .

  Πότε θα τους στείλουμε εκεί που τους αξίζει;

  Πότε θα ζητήσουμε να λογοδοτήσουν για τα δεινά που προκάλεσαν;

  Ποιοι έχουν το θράσος να μιλούν για κακόγουστες παραστάσεις ή μονοκομματικές κυβερνήσεις;

  Ως πότε θα μας προκαλούν ανενόχλητοι;

  Ως πότε θα ανεχόμαστε την προκλητικότητα του παρόντος Ευ Βενιζέλου, που υποβιβάζει την λογική μας;

  Επιστήμονες με έρευνά τους, καταγράφουν επιπτώσεις από την ανεύθυνη μνημονιακή πολιτική, της οποίας τα θύματα πρέπει να ¨αποζημιωθούν΄.

  ¨Η σύγχρονη κρίση της Ελληνικής κοινωνίας αγκαλιάζει όλες τις λειτουργίες της. Είναι κρίση της οικονομίας, της ιδεολογίας, του κοινωνικού συμβολαίου, εν τέλει της πολιτικής. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η επιβολή απότομων και βίαιων αλλαγών στο σύνολο των δομών του Ελληνικού Κράτους με μόνο κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων για την εξυπηρέτηση του χρέους. Στο διάστημα της το εθνικό εισόδημα μειώθηκε κατά 25%, η ανεργία τριπλασιάστηκε στο 27%, ενώ στους νέους μέχρι 24 ετών εκτοξεύθηκε στο 54%! Οι ελαστικές μορφές εργασίας για πρώτη φορά υπερτερούν στην αγορά εργασίας ενώ οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα ουσιαστικά έχουν καταργηθεί. Οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν μέχρι 40% και συρρικνώθηκαν τα κοινωνικά επιδόματα. 30% των πολιτών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ταυτόχρονα τα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω του «κουρέματος» των αποθεματικών τους δεν μπορούν να καλύψουν τις τρέχουσες ιατροφαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλισμένων τους. Οι τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας υφίστανται κατά προτεραιότητα τις αρνητικές συνέπειες.¨
  Δημήτρης Κ. Αναγνωστόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής,
  1η Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
  Δρ Ευγενία Σουμάκη, Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλύτρια

  Δεν μας πείθουν πλέον τα περί επιδείξεως ή αποδείξεως του Μένιου Κουτσόγιωργα.

  Απαιτούμε όχι να φαίνεστε, αλλά και να είστε τίμιοι.

  Απαιτούμε την εξάντληση της αυστηρότητας των ελεγκτών των πεπραγμένων σας που μας οδήγησαν στην ανθρώπινη απαξίωση και την εθνική ταπείνωση.

  Με την ιδιότητα των κριτών, σας έχουμε καταδικάσει.

 2. Αέναος Έλληνας Μαχητής /

  Φίλε μου Κώστα…

  …προφανώς ο άλλος φίλος μας, ο “ιδιοτελής” βελζεβούλης, έβαλε την “ουρίτσα” του στην παραπληροφόρηση που είχες!

  Πράγματι καταψηφίστηκε η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, με τα αποτελέσματα που μας αναφέρεις, (167 «όχι», 119 «ναι», απόντες 14) και η δημοσίευση έγινε στο ΒΗΜΑ, αλλά όμως…

  …αυτό συνέβη στις 29/11/2012, όταν συγκυβέρνηση ήταν νέα δημοπρασία – π.α. – σοκ και ρημαδ…

  …και “Πρωθυπουργός” ήταν, (τουλάχιστον αυτόν το ρόλο του είχε αναθέσει ο… σεναριογράφος… “λέγε με μέρκελ”), ο Αντωνάκης ο Μεσσήνιος, η “άνδρας”, η “ουδείς αλάνθαστος”, η “εγώ δεν θα συγκυβερνήσω ποτέ με αυτούς που οδήγησαν τη Χώρα στα μνημόνια και την καταστροφή”, η “εγώ θα δημιουργήσω μία και μόνη εξεταστική, για το πώς μπήκαμε στα μνημόνια”, (δεν γνωρίζω γιατί δεν ήθελε άλλη εξεταστική… ας πούμε για τη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στην υπερχρέωση… λέω τώρα ένα παράδειγμα)…

  …ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που γνώρισε η σύγχρονη Ελλάδα…

  …ο αποκαλούμενος και σαμαράς…

  …που τελικά αυτή η συγκυβέρνηση, καταψήφισε την πρόταση που υποτίθεται ότι η ίδια κατέθεσε για να δικαιώσει τους ψηφοφόρους που την εμπιστεύτηκαν και γι’ αυτήν τη συγκεκριμένη υπόσχεση, αφού στην κορυφή της ήταν σφιχταγκαλιασμένοι οι δύο μεγαλύτεροι “πατρώνοι” της δοσιλογικής μαφίας και της διαπλοκής, αλλά…

  …(τώρα πως γίνεται να καταψηφίζεις τον εαυτό σου και να παραμένεις στην κυβέρνηση;;;… μόνο αυτοί το έχουν καταφέρει… δηλαδή έτρεχαν μόνοι τους και βγήκαν… τελευταίοι;;;… “σημεία των καιρών” κι αυτά…)…

  …στις 25 Ιανουαρίου 2015, ο Λαός μίλησε και έδωσε σαφή εντολή για “ξεσαβούριασμα”!

  Υποθέτω πως αν ήθελε σαμαρά, δεν θα έψαχνε να βρει κάποιο “κακέκτυπο” να του μοιάζει!

  Θα εμπιστευόταν στο “πρωτότυπο”, που είχε και ανάλογη προϋπηρεσία στο… ξεπούλημα!!!

  Άρα, ας προσέξουν σήμερα που ήλθε η πρόταση για εξεταστική στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, να μην επαναλάβουν κι αυτοί ότι έκανε η Δοσιλογική συγκυβέρνηση του 2012…

  …γιατί η αντίδραση του Λαού απέναντί τους και οι συνέπειες, όποιες κι αν είναι αυτές, θα είναι απόλυτα δικαιολογημένες… (ελεύθερη ερμηνεία)…

  …κι εσύ αγαπητέ μας “ιδιοτελή” φίλε Βελζεβούλη, άσε κατά μέρος τις “ραδιουργίες” σου!

  • Κώστας Ναξάκης /

   Είναι αλήθεια ότι το άρθρο του βήματος αφορούσε σε επιτροπή του 2012 και η αναφορά μου σε αυτό έγινε από λάθος.

   Όταν επικοινώνησε μαζί μου φίλος αναγνώστης και μου επεσήμανε την λαθεμένη αναφορά, σκέφτηκα να σου ζητήσω την απόσυρση του σχολίου.

   Με δεύτερη σκέψη θεώρησα ότι καλό είναι να εμφανίζεται η συνέχεια των θέσεων των πρώην.

   Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σου και την προσπάθεια σου να προστατευτεί η αξιοπιστία των σχολίων μου.

 3. Βελζεβούλης /

  Εμένα λένε Βελζεβούλη…

  …εσείς έχετε τη… χάρη!

  Ο Βελζεβούλης σας φταίει που δεν βλέπετε τη μύτη σας???

  Περάστε από κανένα οφθαλμίατρο να σας εξετάσει…

  …ρίχνετε καμιά ματιά και στις ημερομηνίες…

  …κι αφήστε τις… «Διαολιές», για τον υπο-μη-φαινόμενο!

  Ώρες είναι τώρα, να μου πείτε ότι…

  …έχετε και δίπλωμα οδήγησης…

  …κι ότι εγώ φταίω που «κουτουλιέστε» σαν τα «τραγιά» εκεί πάνω!!!

  Αλλά τι λέω???

  Εσείς εκεί πάνω…

  …έχετε όλοι σας δίπλωμα οδήγησης, μόνο που… αν κρίνω από το πλήθος αυτών που «μετακομίζουν» καθημερινά στην κολασούλα μου, εξ αιτίας των τροχαίων ατυχημάτων …

  …μάλλον είναι πολύ… «λαδωμένο» και… «ολισθηρό»!!!

 4. Ανδρέας Αέναος /

  Καλημέρα σας.
  Φίλοι μου, παρά το ότι το “άρθρο” είναι αναδημοσίευση, το θέμα είναι μεγάλης σημασίας ακόμα και στίς λεπτομέρειές του.
  (Βέβαια κάπως “αργά” προσθέτω το σχόλιο μου, αλλά λόγοι ανωτέρας βίας-έλλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου- έχουν κάνει δύσκολη την πρόσβασή μου σε υπολογιστή αφού και όταν αυτός που είχα χάλασε.)
  Παρακολούθησα απ ευθείας, από το κανάλι της βουλής, την εναρκτήρια εκδήλωση και τις ομιλίες των παρευρισκομένων.
  Ειπώθηκαν αρκετά και σημαντικά τα οποία αφορούν πρωτίστως τον Ελληνικό λαό και τους σημαντικούς λόγους που οδήγησαν την χώρα μας και τις ζωές μας σε αυτό το “χάλι”!
  -Απομένει, τα όσα ακούσθηκαν και όσα υποδείχθηκαν, να πάρουν την μορφή των στοιχείων-αποδείξεων ώστε να οδηγήσουν, α) τους ένοχους στην δικαιοσύνη προς τιμωρία, β) τις περιουσίες των ενόχων προς δήμευση για την αποπληρωμή της “βλάβης”!
  Ειπώθηκαν “πράγματα” που για χρόνια θα συζητάμε, αφού και όταν αρχίσουν να παίρνουν “σάρκα και οστά” ως στοιχειοθετημένες, επί “ορατού” κατηγορούμενου, κατηγορίες.
  Στα όσα ακούσθηκαν στην εναρκτήρια και για την εναρκτήρια, θα ήθελα να “σταθώ” σε δύο.
  1ον) Τα σημαντικότατα λόγια (τα οποία και “περιποιήθηκαν” δεόντως οι δημοσιογραφορουφιάνοι), του υπουργού οικονομικών Βαρουφάκη.
  Έθεσε ξεκάθαρα και ευθαρσώς το ζήτημα της “ολιγωρίας” της “δικαιοσύνης στην χώρα μας και ταυτόχρονα, ενόσω τον άκουγα να καταγγέλλει την “δικαιοσύνη”, παρακολουθούσα από κάμερας την θάνου (ξέρετε, αυτή που δηλώνει πρόεδρος της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων), να κοιτά αποχαυνωμένη στο υπερπέραν και να μην έχει πάρει “είδηση” την καταγγελία του υπουργού!!!!!!!!!
  -Προς επιβεβαίωσή μου, μην τυχών και τα βλέπω “περίεργα”, ακόμα και μέχρι σήμερα καμία δικαστική είτε εισαγγελική ένωση δεν έχει εκφράσει “θέση” για την ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΕΠΙΜΕΝΩ του υπουργού!!!!!!!!
  -Πιθανολογώ πως, ακόμα υπολογίζουν το ύψος των συνταγματικά κατοχυρωμένων αργυρίων του μισθίου τους και τους “διαφεύγουν” οι υπόλοιπες λεπτομέρειες!!!!!!!!!!!!!!!!!
  2ον) Χωρίς να νιώσω καμία έκπληξη, για την έλλειψη ηθικής και ντροπής, άκουσα τις ανακοινώσεις της κλαυθμηρίζουσας και μιρμιρίζουσας αντιπολίτευσης!
  Ως προς το κατάπτυστο των ψευδών ανακοινώσεών τους, λοιπόν, έχω να δηλώσω πως όταν κάποιος αληθώς καταγγέλλει, μάλιστα τέτοια σοβαρή καταγγελία καταπάτησης του συντάγματος και των δημοκρατικών ελευθεριών, τότε: α) προσέχει την παρουσία του προέδρου της δημοκρατίας στην εκδήλωση, β) για να είναι η καταγγελία αληθής και όχι “χαλκείο”, η αξία της βρίσκεται στα εκ των προτέρων και όχι “κατόπιν εορτής”!
  -Διότι όπως και να το κάνουμε, όσο και να άργησε η με “δόλο” “ενημέρωσή” σας από την πρόεδρο της βουλής, είχατε μπροστά σας ολόκληρο πρωινό και έως την δωδεκάτη μεσημβρινή για την καταγγελία σας!
  Εσείς όμως ως γνήσιοι πολιτειακοί αλήτες και δολοπλόκοι, προσπαθήσατε να στρέψετε τις ενοχές σας στους αντιπάλου σας μοιράζοντας το ψεύδος σας, εν είδη ανακοίνωσης διαμαρτυρίας, εκ των υστέρων στα “συνεταιράκια” σας τους δημοσιοκάφρους να την χρησιμοποιήσουν στην και για την σπέκουλα.