Αυτοκτονία = …Η απεγνωσμένη κραυγή της βιασμένης… Αξιοπρέπειας!

Αθήνα  16/6/2013

Η ενημέρωση για την αυτοκτονία ενός ανθρώπου αν και συγκλονίζει, δεν είναι πλέον είδηση. Συγκλονιστική όμως είδηση είναι ο αυξητικός ρυθμός των αυτοκτονιών στη χώρα μας. Το υπουργείο προστασίας του πολίτη έκανε μετρήσεις που αφορούν στην τελευταία τριετία και δείχνουν ότι η αυτοκτονία μαζί με τα κοινωνικά αδιέξοδα που προκάλεσε η οικονομική κρίση είναι πλέον μεγάλο κοινωνικό ζήτημα. Σύμφωνα με την έρευνα των υπηρεσιών του υπουργείου, την τριετία που πέρασε αυξάνεται το ποσοστό των αυτοκτονιών (τετελεσμένες ή απόπειρες) δραματικά, γεγονός που προβληματίζει, αφού το 2010 το ποσοστό έφτασε στο 22,5%.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι ο πραγματικός αριθμός των αυτοχείρων, είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, δεν είναι δυνατόν όμως να υπολογιστεί, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι αυτοκτονίες δεν δηλώνονται για λόγους θρησκευτικούς ή και κοινωνικούς. Η ορθόδοξη εκκλησία αρνείται να θάψει τους αυτόχειρες, ακόμη δεν επιτρέπει ούτε την τέλεση μνημόσυνων. Η κοινωνία στιγματίζει τόσο τον αυτόχειρα όσο και το οικογενειακό του περιβάλλον.

Έρευνες βασισμένες σε παρατηρήσεις αναλόγων φαινομένων διεθνώς, κατέγραψαν ότι οι επιπτώσεις της ύφεσης επηρεάζουν άμεσα τον αριθμό των αυτοκτονιών. Συγκεκριμένα παρατήρησαν ότι όταν αυξάνεται η ανεργία κατά 3%,  οι αυτοκτονίες ατόμων κάτω των 65 ετών αυξάνονται περίπου 4,5%. Το 2009, χρονιά που ξεκίνησε η οικονομική κρίση της ευρωζώνης, η αύξηση των θανάτων από αυτοκτονίες ήταν ραγδαία σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Την ίδια χρονιά ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε κατά 35% από τα επίπεδα του 2007, όπου ο δείκτης αυτοκτονιών παρουσίαζε μείωση μέχρι τότε. Η Ελλάδα και η Ιρλανδία, οι οποίες χτυπήθηκαν ιδιαίτερα από τη χρηματοπιστωτική κρίση, είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση στα ποσοστά αυτοκτονιών, της τάξης του 17% και 13% αντίστοιχα. Και μπορεί η Ελλάδα σύμφωνα με τη στατιστική αρχή του ΟΑΣΑ να καταλαμβάνει την τελευταία θέση στις αυτοκτονίες μεταξύ των 27 χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης, όμως τα στοιχεία του Υπουργείου Δημόσιας τάξης για το 2011, δείχνουν ότι οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 37% σε σχέση με το 2009.

Η οικονομική κρίση ¨επισκέφτηκε¨ τις Ελληνικές οικογένειες τα μέσα του 2010, περίοδο κατά την οποία δεν είχε ακόμη γίνει αντιληπτό το βάθος της κρίσης. Με την πάροδο του χρόνου και το ¨βάθεμα¨ της κρίσης οι οικογένειες αντιμετωπίζουν πλέον ακραίες καταστάσεις αδυνατώντας να καλύψουν βασικές τους ανάγκες. Με την εξάπλωση της κρίσης σε όλες τις δραστηριότητες υπάρχει αδυναμία υποστήριξης της οικογένειας, ενώ έχουν καταργηθεί πολλές κοινωνικές παροχές καθώς και φορολογικές απαλλαγές.

Η ανεργία και των δύο ενηλίκων στην Ελληνική οικογένεια δημιουργεί κρίση στον θεσμό της οικογένειας. Η ταυτόχρονη μείωση του εισοδήματος του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος οδηγεί σε αδιέξοδα. Η οικονομική ανάπτυξη που ενδεχομένως θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας και κλίμα αισιοδοξίας, δεν είναι ορατή κατ ελάχιστο μέχρι το φθινόπωρο.

Κατά την άποψη του καθηγητή εγκληματολογίας Γιάννη Πανούση, η αύξηση των αυτοκτονιών, δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση. Ωστόσο όπως ο ίδιος αναφέρει «προσωπικά και υπαρξιακά προβλήματα μπορούν να έρθουν στην επιφάνεια εξαιτίας της κρίσης. Η αύξηση των αυτοκτονιών σε περίοδο κρίσης εξηγείται από μια θεωρία σύμφωνα με την οποία η ξαφνική αλλαγή στις ζωές των ατόμων δημιουργεί τεράστιο κενό στο οποίο κάποιοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν».

 

Κώστας Ναξάκης

14 comments

 1. ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΣ /

  Καλημέρα.

  Μήπως έτσι γλυτώσουν τα ταμεία αφού οι γέροι δεν πεθαίνουν όπως είπε και ο δρακουμέλ.

  • Αέναος Έλληνας Μαχητής /

   Καχύποπτε γεια σου.

   Δυστυχώς δεν το είπε μόνο ο δρακουμέλ.

   Άλλο ένα απόβρασμα της κοινωνίας μας, το έχει πει πολύ νωρίτερα από αυτόν που θα μπορούσαμε κατά κάποιον τρόπο να του αναγνωρίσουμε έστω, το… ακαταλόγιστο!

   Ένα ρεμάλι που έχει το θράσος να μας πλησιάσει ζητώντας την ψήφο μας, ηγούμενος ενός νέου πολιτικού σχηματισμού, χωρίς να φοβάται τις συνέπιες των πεπραγμένων του!

   Εάν θυμάσαι καχύποπτε, είχαμε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, έναν καθ’ όλα “επιτυχημένο” υπουργό “υγείας”, ένα “φωστήρα” “καθηγητή” (;;;) συνταγματικού δικαίου, τη γνωστή “Μάρθα Βούρτση της” πολιτικής, τον περιφερόμενο από τηλεοπτικό παράθυρο σε τηλεοπτικό παράθυρο, ανεκδιήγητο Ανδρέα Λοβέρδο, να μας εξηγεί κλαψουρίζοντας τον αγώνα που έδινε καθημερινά, για να φτιάξει ένα σύστημα υγείας που θα ανταποκρίνεται στις εύλογες απαιτήσεις των Ελλήνων Πολιτών!

   Αλλά όπως λέει και το σχετικό ανέκδοτο με λίγη διόρθωση:

   “Αφήστε το παιδί να πλησιάσει προς εμάς… και τότε θα του γ…..με ότι δεν έχει φανταστεί”

 2. Έλλην /

  Αισχρό φαινόμενο που τείνει να εξελιχθεί σε “μόδα”….
  ———————————————————
  Μέσα στους αυτόχειρες οι πλειονότητα είναι άτομα με χρόνια και βαριά κατάθλιψη. Περιβάλλον, ψυχολογικοί και βιολογικοί παράγοντες είναι τα κύρια αίτια της εμφάνισής της.
  Προσωπικό συμπέρασμα: ένα μεγάλο ποσοστό των αυτοκτονιών οφείλεται σε βαριά κατάθλιψη, την οποία δεν μπορεί να διαγνώσει ο παθών. Το οικογενειακό περιβάλλον δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία, και έτσι καταλήγουμε στο μοιραίο…
  Σαφέστατα η οικονομική κρίση παίζει ρόλο, αλλά οι άνθρωποι που αυτοκτονούν πιθανότατα θα αυτοκτονούσαν πολύ εύκολα και για κάποιο άλλο λόγο…άσχετο με την κρίση.
  ———————————————————
  Αυτοκτονία = αποτέλεσμα ψυχικής ασθένειας
  Και μην προσπαθήσει κανείς να επιχειρηματολογήσει για το αντίθετο, διότι θα του προτείνω να επισκεφθεί γιατρό.

  • Αέναος Έλληνας Μαχητής /

   Καλημέρα σε όλους.

   Οι λόγοι που περιγράφεις Έλληνα, ίσως είναι οι σημαντικότεροι που οδηγούν σε αυτοκτονία.

   Πλην όμως, τα αίτια που δημιουργούν τους λόγους και “καλλιεργούν το έδαφος” για την τελική απόφαση, είναι η υπερβολική πίεση που συνήθως ασκείται τη δεδομένη στιγμή στην αδύναμη, αν το θέλεις, ψυχολογία του αυτόχειρα, γεγονός που μάλλον επιταχύνει τις αποφάσεις του.

   Με λίγα λόγια δηλαδή, ίσως όπως λες, “πιθανότατα θα αυτοκτονούσαν πολύ εύκολα και για κάποιο άλλο λόγο… άσχετο με την κρίση”, όμως χωρίς την επιτάχυνση των αποφάσεών τους λόγω της κρίσης, μπορεί να έφθαναν στον πραγματικά φυσιολογικό θάνατο, πριν τελικά αποφασίσουν να φθάσουν στο απονενοημένο διάβημα!

   Έτσι ακριβώς εξηγείται το γεγονός ότι οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν σε ένα ποσοστό κοντά στο 30%, τα τελευταία 3 (τρία) χρόνια.

   Το ότι έχει κάποιος την προδιάθεση, για οποιονδήποτε λόγο να αυτοκτονήσει, δεν μας απαλλάσσει από την εγκληματική ευθύνη να τον οδηγήσουμε εμείς να πάρει ποιο γρήγορα την απόφασή του, αντί να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας να τον αποτρέψουμε.

   Μάλλον μας κατατάσσει στο πάνθεον των ιδιαζόντως ειδεχθών εγκληματιών, πολύ περισσότερο όταν από αυτήν την ενέργειά του προσποριζόμαστε οποιοδήποτε όφελος!!!

   Γιατί όπως έχει πει και κάποια θεοσκότεινη βρωμερή “ψυχή”, ένα ρεμάλι που ζει παρασιτικά από τους φόρους και τις εισφορές που πληρώνουμε όλοι μας, μη εξαιρουμένων και αυτών που φθάνουν στο απονενοημένο… και δυστυχώς δεν είναι η μόνη:

   “Δεν πεθαίνουν και γρήγορα τώρα οι Άνθρωποι, ζουν πολλά χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή τους”!!!!!!

   Ελπίζω να έγινα αντιληπτός!!!

 3. Κώστας Ναξάκης /

  Καλησπέρα

  Φίλε Έλληνα, σύμφωνα με τις έρευνες που υπέπεσαν στην αντίληψή μου, (Αμερικάνικου πανεπιστημίου και δύο Δανών ερευνητών- ψυχολόγων) εκείνοι που σκέφτονται να αυτοκτονήσουν, είναι πολλοί περισσότεροι από εκείνους που τολμούν. Άτομα με αυτοπεποίθηση δύσκολα προβαίνουν στο απονενοημένο. Όταν όμως αλλάζουν οι συνθήκες της ζωής τους βίαια, κλονίζεται η αυτοπεποίθησή τους. Μαζί με την ανυπαρξία λύσεων και την διόγκωση των προβλημάτων, υγιή άτομα απομονώνονται και από την απομόνωση περνούν στην κατάθλιψη. Η κρίση που βιώνουν σήμερα οι συμπολίτες μας βοηθάει στην δημιουργία και των δύο προϋποθέσεων.

 4. Αέναος Έλληνας Μαχητής /

  Έλληνα καλησπέρα.
  Σε παρακαλώ πολύ, ζήτησε αν θέλεις από τον Κώστα το τηλέφωνό μου και επικοινώνησε μαζί μου.
  Θέλω να σου πω κάτι και δεν νομίζω ότι είναι ότι καλύτερο να το συζητήσουμε εδώ στη σελίδα.
  Ευχαριστώ.

 5. Έλλην /

  Για να γίνω και εγώ κατανοητός, με την τελευταία μου φράση θέλω να προλάβω τον οποιοδήποτε μιλήσει για πολιτική αυτοκτονία.

  Δείτε το και αλλιώς.
  Είσαι ανθυπολοχαγός…είσαι υπεύθυνος διμοιρίας, έχεις να προσέξεις 30 άτομα…οφείλεις να τα προστατέψεις από τα πυρά του εχθρού και να τα οδηγήσεις με ασφάλεια στον ΑΝΣΚ…
  Αυτό είναι το καθήκον σου. Δεν επιτρέπεται επειδή οι άλλοι είναι….πολλοί να τινάξεις τα μυαλά σου στον αέρα, και να αφήσεις τους στρατιώτες σου στο έλεος του εχθρού. Δεν επιτρέπεται να τους στερήσεις τον ηγέτη τους, δεν πρέπει να δειλιάσεις…ακόμα και αν φοβάσαι, πρέπει να σταθείς πρώτος απ’ όλους και να αντισταθείς δίνοντας το παράδειγμα εσύ.

  Με το ίδιο σκεπτικό ο πατέρας, η μάνα δεν αυτοκτονεί. Δεν επιτρέπεται. Δεν αφήνεις τα παιδιά σου απροστάτευτα σε αυτή τη ζούγκλα….οφείλεις….είσαι υποχρεωμένος να πολεμήσεις για αυτά. Να κάνεις το καλύτερο δυνατό.

  Για αυτό λοιπόν για μένα ο αυτόχειρας είναι ένα δειλό ανθρωπάκι…ανάξιο σχολιασμού.

 6. Ανδρέας Αέναος /

  Καλησπέρα σας.
  Κοινωνικό χάος με ανόητη συνεπικουρία αρκετής αμπελοφιλοσοφίας και γνώσης επί παντός επιστητού από εμάς.
  Σαν ρομαντικός “βλάκας” ακόμα πιστεύω ότι, συστήσαμε κοινωνία για να προστατευόμαστε από τις συνθήκες ζωής και να βοηθάμε αλλήλους ο καθένας με τις δυνατότητες του.
  Στον αντίποδα, οι κατέχοντες εξουσία, γνωρίζουν πολύ καλά ότι συστήσαμε κοινωνία για να εξουσιάζουν την μάζα-την ανόητα πειθήνια μάζα- και προκειμένου να την εκμεταλεύονται και να αποκομίζουν οφέλη. (Εκκλησιαστής 9/9 “Άνθρωπος εξουσιάζει τον άνθρωπο, προς βλάβην αυτού”)
  -Και καπάκι έχεις και τον κάθε σοφό να κρίνει, ως μοναδικός που γνωρίζει, κάθε κίνηση οποιουδήποτε μέλους της κοινωνίας που δεν ταιριάζει με την δική του πρακτική.
  Συγχωρήστε το απλό της ανάλυσής μου, ακόμα-ακόμα ίσως τύποις να ζητήσω και συγνώμη και για την μομφή που αποδίδω, αλλά η ουσία παραμένει και όσο εμείς θα καταναλωνώμαστε σε “θεωρίες επί θεωριών” αυτοί θα συνεχίζουν το μοχθηρά απάνθρωπο έργο τους.
  ” Όπου κοιτάξω γύρω μου η Ελλάδα- ο πλανήτης- με πληγώνει”.
  Αφού και όσον ο στρατηλάτης του καπιταλισμού (ο ιμπεριαλισμός),πειθανάγκασε και χειραγώγησε με τον τρόμο τις μάζες, ήλθε η ώρα του πιό απάνθρωπου προσώπου στην εφαρμογή του καπιταλισμού.
  Άνθρωποι γύρω μας αυτοκτονούν και άλλοι απλά ζούν ως ανύπαρκτοι και ανίκανοι για οτιδήποτε και εμείς κοιτάζουμε- άλλοι γιατί δεν μπορούν να πράξουν, άλλοι γιατί φοβούνται να πράξουν και άλλοι γιατί δεν θέλουν να πράξουν-,και εμείς περιμένουμε το θαύμα.
  Μην, λέω μήπως θα έπρεπε να κάνουμε έναν επαναπρογραμματισμό-επαναπροσδιορισμό (εάν το θέλετε φορμάτ), στην σκέψη μας και στις διαθέσεις μας για το τι ακριβώς είναι η κοινωνία και πως μας εξυπηρετεί η διάταξή της????
  -Μία τέτοια πρόταση είναι άραγες τόσοοο αναρχικά ριζοσπαστική??
  -Θα ταράζαμε την κοινωνική συνοχή, εάν την λειτουργούσαμε???
  Προκειμένου να στοιχειοθετήσω τα όσα λέω, και χωρίς να θέλω να κάνω μακροσκελείς πολιτικές αναλύσεις, θα πρότεινα να κοιτάξετε λίγο τα ιστορικά στοιχεία που συνδέουν τον καπιταλισμό με τον νόθο αδελφό του τον κομμουνισμό, στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν-θανατώσουν την μητέρα φεουδαρχία.
  Παχιές και στομφώδεις θεωρίες, που όμως το αποτέλεσμα τους είναι τραγικό, καταπίεση-υποτέλεια-φτώχεια-πείνα-αναξιοπρέπεια-αυτοκτονίες, και η εξουσία πιό απάνθρωπη και ελεεινή από ποτέ.
  -Και η εξουσία στα πιό λίγα χέρια από ποτέ.
  Απλά θα επισημάνω πως το κέρδος δεν είναι οικονομικήςεπιφάνειας (αυτοί κόβουν χρήμα, αυτοί καθορίζουν την αξία των τιμαλφών), τα οικονομικά μεγέθη είναι το μέσον-όπλο αυτής της μάχης.
  -Επιτέλους, η αξιοπρέπεια και η ζωή μας γίναν ευτελέστατης αξίας, τι περιμένουμε????????

 7. Έλλην /

  Καμιά πρόταση λοιπόν?
  Η αντίσταση είναι πολύ γενική έννοια….

  • Ανδρέας Αέναος /

   Καλησπέρα σας.
   Φίλε μου Έλληνα, κατ αρχάς μίλησα για επαναπροσδιορισμό και επαναπρογραμματισμό της σκέψης μας (αυτό αν δεν το κατάλαβες,είναι μια πρόταση), δεν ανέφερα την λέξη αντίσταση.
   Σαν δεύτερο, θα σου αντέτεινα πως η “αντίσταση” δεν είναι καθόλου γενική έννοια, εξ αντιθέτου είναι πολύ ειδική έννοια που απλά οι τρόποι που θα χρησιμοποιήσεις έχουν γενική έννοια.
   Εάν και έφ όσον έπ αυτού ζητάς μια πρόταση (για τους τρόπους αντίστασης δηλαδή), τότε έχω να σου προτείνω περισσότερους από δύο.
   Το ερώτημα είναι ποιός αντέχει να ξεπεράσει τον εαυτό του.

 8. Έλλην /

  Εξαρτάται με ποιον τρόπο θεωρείς ότι ξεπερνάει ένας άνθρωπος τον εαυτό του….

  Αν μου δώσεις παράδειγμα θα σου απαντήσω αν είμαι έτοιμος…

  • Ανδρέας Αέναος /

   Καλησπέρα σας.
   Φίλε μου Έλληνα, το ή τα παραδείγματα που ζητάς να σου δώσω (για να καταλάβεις αν είσαι έτοιμος), αγγίζουν με αυστηρότητα την θεωρία της σχετικότητας.
   -Δεν έχω το δικαίωμα να χειραγωγήσω κανενός την σκέψη, αλλά ως επεξήγηση της πρότασής μου θα πρότεινα μια κριτική στον τρόπο που εκλαμβάνουμε τα δεδομένα τα κοινωνικά ως δεδομένα.
   Ως παράδειγμα, “θεωρούμε την αστυνομία ως προστάτη της πολιτειακής ηρεμίας??”, εάν ναί τότε μάλλον να το ξανασκεφτούμε λίγο καλύτερα, ίσως αποκτήσουμε άλλη προοπτική.
   “θεωρούμε, το πλήρωμα αυτής της εκκλησίας, ως προστάτη της θρησκευτικής ηρεμίας???”, εάν ναί τότε μάλλον να το ξανασκεφτούμε λίγο καλύτερα, ίσως αποκτήσουμε άλλη προοπτική.
   Πολλά μπορώ να σου παραθέσω ως παραδείγματα, μα νομίζω αυτά τα δύο είναι χαρακτηριστικά για το τι εννοώ περί αναδιάταξης των θέσεών μας για το κοινωνικό γίγνεσθαι.
   Υ.Γ. Το σημερινό άρθρο του Κώστα, πιστεύω, τοποθετεί τα πράγματα σε μία σειρά.

 9. Έλλην /

  Τι προτείνεις να κάνουμε στους αστυνομικούς και στους ιερείς Ανδρέα?
  Τελείωσε τον συλλογισμό σου, γιατί δεν μπορώ να μαντέψω πώς αλλιώς πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε τους συγκεκριμένους…

  Γιατί να μην ισχύει αυτό και για τον τραπεζικό υπάλληλο? Λέω τώρα εγώ…….

  “Πιστεύω ότι τα τραπεζικά ιδρύματα είναι πιο επικίνδυνα για τις ελευθερίες μας από την εξουσία, την αστυνομία και το στρατό μαζί.”
  Thomas Jefferson ( 1749-1826 , Αμερικανός πρόεδρος [1801-1809])

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *