Απόρρητη η έρευνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις…

Ἀναδημοσίευσι ἀπὸ τὸ ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πέμπτη, Απριλίου 04, 2013

Από τις αρχές Μαρτίου βρίσκεται στα χέρια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα το έργο της Ομάδας Εργασίας που είχε συσταθεί για την έρευνα των αρχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που αφορούν στις περιόδους του Α΄και του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως αναφέρεται ωστόσο σε έγγραφο του κ. Σταϊκούρα που διαβιβάστηκε στη Βουλή,

«το έργο έχει χαρακτηριστεί απόρρητο». Πρόκειται για το έργο συλλογής, κωδικοποίησης, καταγραφής, ταξινόμησης και προστασίας του μεγάλου παλαιού και ιστορικού αρχειακού υλικού, το οποίο για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε, ουσιαστικά και οργανωμένα, εντός του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Όπως ειδικότερα ενημερώνει ο αναπληρωτής υπουργός, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση του σχετικού αρχειακού υλικού σε χώρο του κεντρικού κτιρίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου θα φυλάσσεται διακριτά, ταξινόμηση φακέλων του αρχείου κατά κατηγορία, ηλεκτρονική συνοπτική απεικόνιση του καταγεγραμμένου αρχειακού υλικού, και καταγραφή 761 τόμων αρχειακού υλικού. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία, η Έκθεση παραδόθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Το έγγραφο του κ. Σταϊκούρα διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά για τις «νομικές και λοιπές ενέργειες με στόχο την είσπραξη από τη Γερμανία των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου συνολικού ποσού 162 δις ευρώ χωρίς τους τόκους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

29 comments

 1. Έλλην /

  Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό…
  Για τον λαό όλα είναι απόρρητα.
  Εκτός από τα χαράτσια. Αυτά μας τα ανακοινώνουν.

  Απόρρητος ο φάκελος για τις αποζημιώσεις, απόρρητος ο φάκελος της Κύπρου, απόρρητη η λίστα Λαγκάρντ-Φαλτσιάνι. Όλα στο ντουλάπι.

  Παρόλα αυτά έχουμε Δημοκρατία. Ας είμαστε ευχαριστημένοι.

  • Γιώργης /

   Μέχρι τώρα κὰποιοι «μαχητικοὶ» δημοσιογράφοι καὶ ὄχι μόνον, διέσπειραν ἕνα σωρό ΨΕΜΜΑΤΑ, ὅτι τὰ ἁρχεῖα ἦταν κατεστραμμένα, κλεμμένα κλπ… Τἀ αρχεῖα ὅμως ἤταν καὶ εἶναι ἐκεῖ. Καί φυλάσσονται.
   Ὁ «ἀξιότιμος» κ. Γλέζος πρόεδρος τῆς ἐπιτροπῆς τῆς Βουλῆς γιὰ τὸ θέμα (!!!), γιατὶ δέν μπῆκε στόν κόπο νά μᾶς ἐνημερώσει γιὰ τὴν ἔστω ἀνεπίσημη συναντησί του μὲ τὸν Φοῦχτελ, παρά μόνον «ἀρκέστηκε» νά μᾶς πῆ ὅτι μετὰ ἀπ’ ὅλα αὐτὰ «χρειάζεται ἡ σύστασι μιᾶς ἐπιτροπῆς, γιά νά διερευνήση περαιτέρω τό θέμα…»;;; Κι ἀλλη ἐπιτροπή;;; Μεγάλο θράσος ἔχει, δέν ντρέπεται λιγάκι ὁ …«ἀγωνιστής»;
   Ἤ μήπως, λέω, (ξανα)γνώρισε κι αὐτὸς τὸ δίκαιο τοῦ ἰσχυροῦ ἀπό «πιὁ κοντὰ»…;
   Αὐτά τὰ πράγματα Ἕλληνα, θὰ τά χαρακτήριζα γελοία ἀλλὰ εἶναι κάτι πολύ χειρότερο, πάρα πολὺ χειρότερο…

 2. Έλλην /

  Ήρωες της αριστεράς….

  Φλωράκης, Γλέζος, Δαμανάκη, Κουβέλης…

  Αηδίες…

  Ήρωας ήταν ο Σολωμός Σολωμού.
  Ο Ίτσιος.
  Ο Σταυριανάκος.
  Ο Μπικάκης.
  Ο Κασλάς.

  Από ανταποκριτής του περιοδικού ‘Εθνική Νεολαία’, Φαλαγγίτης, μόνιμος σημαιοφόρος της ΕΟΝ, μετατράπηκε σε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ. Μεγάλο μπλέξιμο…πώς τα κατάφερε???

  Στην ελληνική δημοκρατία της υποκρισίας, ο Γλέζος έχει τιμηθεί ουκ ολίγες φορές για την «αντιστασιακή» και «πατριωτική» του δράση, σε αντίθεση με έναν πραγματικό ήρωα, τον Σολωμό Σολωμού, που δεν περίμενε καν να νυχτώσει, που δεν κατάστρωσε κανένα κινηματογραφικό σχέδιο, για να ανέβει στον εχθρικό ιστό. Βάδισε ίσια προς αυτόν και σκαρφάλωσε πάνω του για να κατεβάσει την τουρκοκυπριακή σημαία, χωρίς να φοβηθεί τον θάνατο.

  Άνοιξα μεγάλο θέμα. Ξέρω…θα φάω γιούχα, αλλά στο δικό μου το μυαλό, με τα δικά μου κριτήρια και τις δικές μου αξίες, ήρωας δεν είναι ο Γλέζος.

  Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, δεν είναι ήρωας για την Ελλάδα. Για το ΚΚΕ και την Σοβιετική Ένωση μπορεί να είναι…

  Οι ήρωες τιμούν τα όπλα τους και την Πατρίδα. Όχι τον Εμβέρ Χότζα.

  • Γιώργης /

   Λοιπὸν κύττα…, γιὰ νὰ σοῦ πῶ ἀνοικτὰ τὶ εἶναι ὁ Γλέζος, πρέπει νὰ …παραβοῦμε τοὺς κανόνες! :mrgreen: :mrgreen:

 3. Κώστας Ναξάκης /

  Πιστεύω ότι είναι λάθος να αμφισβητούμε την ιστορία και ίσως μεγαλύτερο λάθος μας να την κοιτάμε με παραμορφωτικά γυαλιά (κύλα ή κυρτά), γιατί τότε κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε «πατριδοκάπηλοι». Ταυτόχρονα είναι άδικο να κρίνουμε έναν άνθρωπο από την πολιτική του πεποίθηση.
  Η ενέργεια των δυο Ελλήνων πατριωτών εξύψωσε το ηθικό των Ελλήνων και υποτίμησε την πανίσχυρη γερμανία. Λονδίνο και Κάιρο έπλεξαν το εγκώμιο την επόμενη νύχτα.

  Θα μου πεις τώρα.
  «Εσύ τα λες αυτά; Εσύ κριτικάριζες τον άλλον γιατί ήταν χοντρός. Εσύ, στις ευρωεκλογές του 2009, είχες φτιάξει το δικό σου ¨ψηφοδέλτι層.
  Θυμάσαι Έλληνα εκείνο που είχα βάλει το χοντρό δίπλα στο ανορεκτικό μοντέλο και τη λεζάντα ΄ Μαζί τα φάγαμε¨. Το είχες δει και στο…internet.
  Σου διευκρινίζω μετά τόσα χρόνια. «Δεν τον κριτικάριζα για το πάχος του».
  Τον κατηγορούσα ότι όταν μας κάλεσαν σε πάρτι εκείνος επειδή είχε γνωστούς στην κουζίνα έτρωγε κρυφά και για εμένα υπήρχαν μόνο κάτι «καναπεδάκια».

  Αλήθεια μπορεί να μου εξηγήσει κανείς γιατί ενώ το πάρτι δεν ήταν μασκέ εκείνος είχε έλθει ντυμένος «Γιάννης Αγιάννης;».

  Θα σκεφτείτε τώρα «μα γιατί πετάει τη μπάλα στη κερκίδα;»

  Σας ενημερώνω ότι σε εκείνο το πάρτι που μας ενημέρωσαν ταυτόχρονα πόσο καλύτερα θα ήταν για εμάς αν αλλάζαμε τις συνήθειές μας:
  • Να θάβουμε τα πορτοκάλια μας αντί να τα τρώμε.
  • Να ξεριζώσουμε τις καλλιέργειές μας και να γίνουμε χώρα παροχής υπηρεσιών.
  • Να παρατήσουμε τη γη μας και να γίνουμε «γκαρσόνια» τους.
  • Και άλλα…..
  Δίπλα μου καθόταν και ο ΛΑΚΗΣ (ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ) ΣΑΝΤΑΣ που πέθανε πριν 2 χρόνια. Απλός, πατριώτης, σεμνός και άφραγκος.
  ΑΘΑΝΑΤΟΣ

  • Γιώργης /

   Μόνο ἐκείνη ἡ ἐνέργεια. Καὶ τίποτε ἄλλο. Καὶ εἶναι ἀπίστευτα λίγη γιὰ νὰ τὸν κρατάει στὸ ἀπυρόβλητο…
   Ἴσως ἡ καλύτερη ἀπάντησι στὸν Γλέζο νὰ εἶναι ὁ ἴδιος ὁ Σάντας. Δύο ἀνέβηκαν τότε στὴν Ἀκρόπολι.., ἒνας δοξάστηκε.
   Εἶναι προφανὲς τὸ γιατί…

 4. Έλλην /

  Καλησπέρα.

  Αδυνατώ και δεν έχω καμία διάθεση να πιστέψω φαινόμενα τύπου Γλέζου, την στιγμή που πραγματικοί ήρωες, αποδεδειγμένα ήρωες, δεν τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης.

  Δεν είναι δυνατόν να μην λέμε μία κουβέντα για τα παιδιά που τώρα οι ποιο πολλοί κοντεύουν τα 60, που πολέμησαν στην Κύπρο, που μείνανε ανάπηροι, άλλοι έδωσαν την ίδια τους τη ζωή…άλλοι πήγαν στα τρελάδικα. Γιατί? Γιατί?

  Για την Πατρίδα..αυτοί δεν είναι ήρωες? Ας μου εξηγήσει κάποιος σε τι διαφέρουν από τον Γλέζο και τον κάθε Γλέζο που δεν έχει ρίξει μία τουφεκιά..

  Αν ο Γλέζος έχει πάρει 50 τιμητικές πλακέτες, αυτά τα παλικάρια δεν άξιζαν μία? Πείτε μου..

  Τι ήταν αυτοί για το ΚΚΕ? Ιμπεριαλιστές? Δεν ντρέπονται λίγο?

  Μούφα Δημοκρατία, και μούφα Ιστορία, δεν θέλω. Όχι. Δεν θα πάρω.

  http://www.youtube.com/watch?v=Kq-yCK9h_XY
  Δείτε πραγματική Ιστορία.

 5. Κώστας Ναξάκης /

  Όταν συντηρούμε το ψυχροπολεμικό κλίμα που εσκεμμένα δημιουργήθηκε για να διχαστεί ο λαός μας οι συνέπειες θα είναι πάντα οι ίδιες. Ενώ στο εξωτερικό έχει αναγνωριστεί ο αγώνας του Μανώλη Γλέζου κατά των κατακτητών εξορίζεται, φυλακίζεται και βασανίζεται από τους συμπατριώτες του. Την ίδια στιγμή που οι «αρχές» του τόπου μας με μανία στρέφονται κατά των ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ και όχι μόνο του Γλέζου, αναλαμβάνουν την «ευθύνη» (ήμαρτον κύριε….) για την απελευθέρωση του εγκληματία πολέμου Γκούντερ Κόλβες.

  Αλήθεια κύριοι βολευτές πότε θα αναλάβετε την ευθύνη για την δεινή θέση της πατρίδας μας? Πότε θα σταματήσετε να είστε «υπέρ πάντων ..εγώ»?

  Καλή η δουλειά του δημοσιογράφου Ντινόπουλου, στην οποία κατηγορεί το επίσημο κράτος.
  Δείτε την αλαζονεία του βολευτή Ντινόπουλου στην προσπάθειά του να συγκαλύψει τις ρεμούλες των «συν-τρόφων» του.
  http://www.youtube.com/watch?v=S5Xw3Wr0XEs

  Ξέρει κανείς αν ως βολευτής ενδιαφέρθηκε καθόλου για τους σύγχρονους ήρωες?

  Το σύγχρονο κράτος ¨θέλησε¨ (χωράει πολύ κουβέντα για τα κίνητρα) να ξεπεραστούν οι μνήμες του άδικου παρελθόντος.

  Πιστεύω ότι οι απανταχού ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε υποχρέωση στην πατρίδα μας να είμαστε ενωμένοι γροθιά.

  Την ίδια πείνα αισθάνονται αριστεροί και δεξιοί.
  Τον ίδιο πόνο αισθάνονται οι Έλληνες Πατριώτες ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.
  Με τα ίδια όπλα καλούνται να αντιμετωπίσουν τον σύγχρονο κατακτητή.

  • Γιώργης /

   Τὸ ἴδιο πράγμα θὰ συμβῆ ὰγαπητέ Κώστα, ἄν πέσουμε μὲ τήν ἴδια εὐκολία στὴν παγίδα τῆς «ἐνότητας» τήν ὀποία στήνουν οἱ ἴδιοι πού ἔστηναν καὶ τὸ ψυχροπολεμικὸ κλίμα, κουβαλώντας ἐσαεὶ τὰ ἴδια «τσιμπούρια» πάνω μας καὶ πάντοτε ἀπορώντας στό τέλος «γιατὶ δὲν γίνεται τίποτα»…
   Καὶ νὰ μοῦ έπιτρέψης σέ παρακαλῶ νά πῶ ὅτι «τρίχες κατσαρὲς» ἀγωνιστής εἶναι ὁ συγκεκριμένος… Φτάνει πιά μ’ αὐτόν… Βύθισαν τήν χώρα στὸ αἰματοκύλισμα καὶ ἔχουν ἀκόμα τό θράσος νὰ τὸ παίζουν καὶ θύματα.
   Δέν μποροῦμε νὰ τοὺς περιμένουμε «ὅλους» γιὰ νὰ ἐνωθοῦμε. Πρέπει κάποια στιγμὴ νὰ προχωρήσουμε μπροστά. Ἀπαλλαγμένοι ἀπὸ …«τσιμπούρια».Γιά νὰ μὴν τὰ χαρακτηρίσω μὲ τὴν πραγματικὴ τους ἰδιότητα.

 6. Κώστας Ναξάκης /

  Χαιρετώ
  Σήμερα μετά την πρωινή σχετική παπαρ….. μου στο θέμα, κατέβηκα για ψυχοθεραπεία. Καιρό τώρα έχω ανακαλύψει ότι η λάξευση πέτρας απελευθερώνει το μυαλό μου από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι αυτόν τον καιρό και μου επιτρέπει να ¨βλέπω με το νου και της καρδιάς το μάτι¨.

  Στο μυαλό μου έτρεχαν μορφές πατριωτών και ονοματεπώνυμα μερικών εξ αυτών που καταγράφηκαν ΗΡΩΕΣ επειδή ακριβώς είχαν το σθένος να μην τραβήξουν το όπλο τους να προστατευτούν, για να ΜΗΝ ΠΡΟΔΩΣΟΥΝ την ιερή αποστολή που τους είχε ανατεθεί. ΄Είδα¨ τις μορφές των ηρώων της Κύπρου και ΄ άκουσα¨ τις φωνές τους.

  «Κύριοι, αφού δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα άλλο για εμάς, αφήστε μας στην ησυχία μας να γλείψουμε τις πληγές μας. Ναι να τις γλείψουμε γιατί σε αυτόν τον πόλεμο και σε όποιον άλλο, οι ήρωες είναι πάνω απ΄ όλα άνθρωποι. Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης μας οδήγησε να σκοτώσουμε συνανθρώπους μας έστω και εχθρούς μας, τους οποίους είμαστε και πάλι διαθέσιμοι να αντιμετωπίσουμε.»

  Αισθάνθηκα ντροπή γιατί καθισμένος στην κουνιστή πολυθρόνα μου μπροστά στον υπολογιστή μου και πίνοντας την φραπεδιά μου συνοδευόμενη από την πουράκλα μου, καπηλεύομαι όσους έδωσαν για την πατρίδα την ουσία της ζωής τους. Και απέναντι σε αυτήν την προσφορά αντιτάσσω το κόστος μιας αντιασφυξιογόνου μάσκας, λίγου κραγιόν κλπ, και δύο χτυπήματα από κλομπ.

  Μα εκτός από ντροπή αισθάνθηκα και λύπη για εμένα που ενώ υποστηρίζω ότι η διαίρεση του λαού μας ήταν σκόπιμη, αφέθηκα να παρασυρθώ από τη ¨συζήτηση¨ και να παίξω το ρόλο που μου έχουν προετοιμάσει.

  Αγαπητοί κύριοι
  Αν ήμασταν μαθητές τρίτης δημοτικού και γράφαμε αυτά για το θέμα, η δασκάλα μας θα μας μηδένιζε.

  Επανατοποθετούμενος στο θέμα λέω τα εξής:

  «Αξιότιμε» κύριε βουλευτά.
  Επειδή ως πρόεδρος της επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, προτείνατε τη σύσταση επιτροπής για να διερευνήσει το θέμα.
  Επειδή οι μέχρι σήμερα συσταθείσες επιτροπές σας ουδέν απέφεραν, (με άλλα λόγια έκαναν μ……εεες)
  Επειδή είμαι πεπεισμένος ότι και η προτεινόμενη θα κάνει τις ίδιες.
  Επειδή δεν μας ενημερώσατε για την ανεπίσημη συνάντησή σας με τον Χουφτελάκη.

  «Αξιότιμοι» κύριοι υπουργοί των Εξωτερικών και Οικονομικών.
  Επειδή μέχρι σήμερα όσοι προκάτοχοί σας και εσείς προσωπικά δεν ενδιαφερθήκατε για την δικαίωση της πατρίδας μας παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων.
  Επειδή οι προτεινόμενες νομικές ενέργειες, (δεν είμαι νομικός) φοβάμαι ότι κλονίζουν τις ειλημμένες αποφάσεις που δικαίωσαν τα αιτήματα της χώρας μας.
  Επειδή οι «λοιπές ενέργειες» προβλέπω ότι θα είναι χρονοβόρες αφού το υδροκέφαλο κράτος που έχετε δημιουργήσει προκειμένου να εξυπηρετούνται τα άνομα συμφέροντά σας είναι δυσκίνητο.
  Επειδή προσπαθείτε να συγκαλύψετε δεν γνωρίζω τι κρατώντας απόρρητο το θέμα από τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.
  Και επειδή σε όλους σας καμία εμπιστοσύνη έχω ρε αδερφέ.

  Για όλους τους παραπάνω λόγους σας προτείνω την εξής απλή διαδικασία.

  Ενημερώστε μας πόσες υπογραφές Ελλήνων πολιτών απαιτούνται προκειμένου να σας δοθεί η δυνατότητα να ζητήσετε άμεσα τις αποζημιώσεις.

  Εγώ ο Ναξάκης Κωνσταντίνος
  Που μου αφαιρέσατε το δικαίωμα της εργασίας με τις ενέργειές σας.
  Που μου αφαιρέσατε το όνειρο να μεγαλώσω ένα εγγονάκι αφού τα παιδιά μου με το ζόρι τα βγάζουν πέρα μόνα τους.
  Που δεν μου αφήσατε κανένα όνειρο δημιουργίας.

  Δεσμεύομαι να διαθέσω όσο χρόνο χρειαστεί (από τον πολύ που μου εξασφαλίσατε), προκειμένου να συλλέξω 200.000 φυσικές υπογραφές συμπατριωτών μου.
  Προβλέπω δε ότι τον αριθμό των υπογραφών αυτών θα επιτύχω εντός 3μήνου από την ημερομηνία αναθέσεως.

 7. Γιώργης /

  Οἱ πονηροί καί ὑποχθόνιοι Γερμανοὶ ἐπειδὴ γνωρίζουν πολύ καλά τὴν κατάληξι
  τοῦ θέματος, ἔχουν κατά καιρούς ἀφήσει νά «διαρρέουν» διάφορα δημοσιεύματα ἀπὸ ἔγκριτους ἀναλυτές καὶ μή, προσπαθώντας νά «κατεβάσουν» τά δυσβάσταχτα νούμερα ἀπό τά 162 στά …120 καὶ πρόσφατα πρίν 2 χρόνια περίπου, στὰ …80 !!!!
  Καὶ ὤ! τῆς συμπτώσεως, ὁ μεγάλος «πατριώτης καὶ ἀγωνιστής» Γλέζος (ἀλλά καὶ κάμποσα Μέσα Μαζικῆς Ἐξαπατήσεως) μιλάει συνεχῶς γιὰ τὸ κατοχικὸ δάνειο …«μόνο». Δηλαδή γιά 54 δίς …«μόνο», χωρίς τόκους. Πάλι καλά ποὺ δὲν τοὺς ξέχασε κι αὐτοὺς.
  Λὲτε νά ἔπαθε τίποτα τώρα στά γεράματα…;

  http://www.enikos.gr/politics/123333,O_Manwlhs_Glezos_gia_tis_germanikes_apoz.html

 8. Κώστας Ναξάκης /

  Πληροφόρησέ με ρε Γιώργη αν το ξέρεις. Είναι αλήθεια αυτό που κάπου άκουσα ότι με ενα εκ. υπογραφές Ελλήνων πολιτών, ενεργοποιείται άμεσα η απόφαση του Δικαστηρίου των Παρισίων?
  Αν ναι, τότε η πρότασή μου για τη συλλογή φυσικών υπογραφών, είναι πραγματική δέσμευσή μου και σε ενημερώνω ότι έχω σκεφτεί τον τρόπο δράσης.

  • Γιώργης /

   Ἐννοεῖς τήν Συνδιάσκεψι τῶν Παρισίων τό 1947, αὐτὴν ποὺ κατοχύρωσε τὶς Ἀποζημιώσεις πρὸς τὴν Ἑλλάδα;
   Δὲν νομίζω ὅτι ὁποισδήποτε ἀριθμὸς ὑπογραφῶν μπορεῖ νά ἐπιφέρη αὺτομάτως ἐφαρμογὴ ἀποφάσεως. Μόνον ἐπανεξέτασι ἤ αίτημα ὑποβολῆς ἤ κάτι παρόμοιο…
   Τὸ ψάχνω Κώστα.

 9. Αέναος Έλληνας Μαχητής /

  Καλημέρα σε όλους τους επισκέπτες της σελίδας μας.

  Ο θυμόσοφος Λαός μας λέει πως, “Τα στερνά τιμούν τα πρώτα” και δεν έχει άδικο.

  Είναι σίγουρο, ότι η Ιστορία γράφεται και δεν παραγράφεται!

  Δεν νομίζω ότι έχουμε το δικαίωμα να αρνηθούμε την ηρωική πράξη του Μανώλη Γλέζου, αφού αυτή αποτελεί γεγονός και δεν δυνάμεθα να την παραγράψουμε.

  Την Ιστορία, οφείλουμε να την “ψάχνουμε” ενδελεχώς, να την συμπληρώνουμε χωρίς να την αλλοιώνουμε αν χρειαστεί και να μην τη διαβάζουμε με παραμορφωτικούς φακούς, όπως επισημαίνει και ο Κώστας.

  Όλοι θέλουμε να πιστεύουμε, ότι ο νεαρός τότε Γλέζος, ενήργησε πατριωτικά, χωρίς να έχει κατά νου, ιδιοτελείς στόχους.

  Κάπως έτσι έχουν αφήσει τα αποτυπώματά τους, οι ήρωες όλων των Ελλήνων στην Ιστορία μας.

  Το περίεργο φυσικά είναι, ότι από την ηρωική πράξη δύο νέων, ο ένας μόνο δοξάστηκε και δοξάζεται μέχρι σήμερα.

  Αυτή είναι η σημαντική διαφορά, του Μανώλη Γλέζου, από τον Λάκη Σάντα!

  Ο Μανώλης Γλέζος, από Ήρωας της Ελλάδας μας και όλων των Ελλήνων, επέλεξε να χρωματίσει και να στεγάσει την ενέργειά του αυτή, σε περιχαρακωμένες πολιτικές “στάνες”, με αποτέλεσμα να γίνει “Ήρωας περιορισμένης ευθύνης, αλλά και εμβέλειας.” Είναι νομίζω αναφαίρετο δικαίωμά του.

  Σίγουρα όμως μετά από αυτήν την απόφασή του, δεν δικαιούται να επικαλείται ότι εκπροσωπεί και πολύ περισσότερο ότι λειτουργεί, κατόπιν εν λευκό εντολής όλων των Ελλήνων Πολιτών.

  Αυτό σημαίνει, ότι ο Μανώλης Γλέζος, δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο και θα κρίνεται ίσως αυστηρότερα για τις πράξεις του, όταν αυτές άπτονται των Εθνικών συμφερόντων, από ότι εάν παρέμενε Ήρωας όλων των Ελλήνων, αφού σε αυτή την περίπτωση, μία ενδεχομένως λανθασμένη ενέργειά του, θα μπορούσε να εκληφθεί ως πραγματικό λάθος, ενώ τώρα θα πλανάται μονίμως από πάνω του, η καθ’ όλα δικαιολογημένη, αν μη τι άλλο… αμφιβολία.

  Ας φροντίσει λοιπόν, να τιμήσει επαρκώς την ιστορική(;) του πορεία…

  Ο Λάκης Σάντας, πέρασε στους αφανείς Ήρωες, μέσα στην καρδιά και τη συνείδηση όλων όσων γνωρίζουν την πραγματική Ιστορία και έμεινε Ήρωας όλων των Ελλήνων, μέχρι την ημέρα που πέρασε στην αθανασία.

  Υποθέτω πως μόνος του επέλεξε, να μην εξαργυρώσει την Ηρωική του πράξη, ούτε με αξιώματα, όπως και αν ερμηνεύονται αυτά, ούτε με φθηνές φιέστες απονομής μεταλλείων, τα οποία όλοι γνωρίζουμε ότι είναι προϊόντα, της φτιασιδωμένης υποκριτικής κοινωνίας που ζούμε, η οποία στοχεύει στο να αναδεικνύονται ως λαμπερές προσωπικότητες, οι πλέον συνεργάσιμοι εύκαμπτοι μυημένοι οπαδοί, του άθλιου και διεστραμμένου εγχώριου και διεθνούς συστήματος, που κύριο μέλημά του είναι, ο πλήρης έλεγχος και η επιβολή της υποταγής, σε όλους τους λαούς.

  «Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι τιμήθηκε με το βραβείο “Νόμπελ Ειρήνης” το 1973, ο Μακελάρης και διεθνής “χασάπης”, ο βρικόλακας της Ανθρωπότητας και εμπνευστής του σχεδίου της σημερινής ολοκληρωτικής καταστροφής της Ελλάδας μας, Henry Kissinger, γιατί έτσι τιμά το σύστημα, τους επιλεγμένους υπάκουους “ήρωές” του.
  Επίσης μη μας διαφεύγει, πως χρειάστηκε να περάσει περίπου μισός αιώνας από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης και μόνο τώρα που εξ αιτίας της διαμελίστηκαν, καταστράφηκαν, αποδεκατίστηκαν, ισοπεδώθηκαν, ολόκληρα Έθνη και Χώρες, της απένειμαν το βραβείο “Νόμπελ Ερήνης” του 2012.) Τυχαίο;;;;

  Θέλω να πω με τα παραδείγματα που ανέφερα, πως ίσως είναι καλύτερα για τους πραγματικούς Ήρωες, να μην επιτρέπουν στους φαρισαίους υποκριτές, να υποκλέπτουν έστω και ελάχιστα λεπτά της ώρας, από την οιανδήποτε άδολη και ανιδιοτελή προσφορά τους στην Ανθρωπότητα.

  Για τον Λάκη Σάντα, αλλά και για όλους τους Ήρωες που δεν τιμήθηκαν από τα αισχρά υποκείμενα που συνηθίζουν να απονέμουν τέτοιου είδους τιμές, το αντίθετο, μάλλον ύβρης θα ήταν και απαξίωση της σημαντικής τους προσφοράς.

  Για όλους τους γνήσιους Έλληνες, οι Ήρωες που προσέφεραν οποιαδήποτε υπηρεσία στο Έθνος και την Ελλάδα μας, σε ανύποπτο χρόνο, χωρίς να επιχειρήσουν να την εξαργυρώσουν για ίδιον όφελος, πρέπει να παραμένουν διάφανοι, αχρωμάτιστοι, υπέρ άνω κομματικών αγκυλώσεων και να στέκονται ψηλά, για να φωτίζουν με τη λαμπρότητά τους, το δρόμο της ελπίδας για τις νέες γενιές μας
  Συγνώμη εάν σας κούρασα, αλλά αισθάνθηκα την ανάγκη να εκφράσω την άποψή μου, σε ότι αφορά τους Ήρωες και τους “ηρωωποιηθέντες”.

 10. Έλλην /

  Καλημέρα.

  Συμφωνώ Αέναε.
  Όμως..προσθέτω τα εξής.

  Η αμφισβήτηση ενός ‘ήρωα’ της αριστεράς, ισοδυναμεί με de facto δήλωση-παραδοχή φασιστικής ιδεολογίας.

  Τα καλά τα γυαλιά είναι τα αυτά που βλέπουν το γαλάζιο, όχι το κόκκινο…ο νοών νοείτω.

  • Αέναος Έλληνας Μαχητής /

   Καλημέρα και σ’ εσένα Έλληνα.

   Κατανοητό!!!

   Αυτός είναι ο λόγος που αναφέρομαι σε Ήρωες και “ηρωωποιηθέντες”…

   Έχω την εντύπωση, ότι με τη συμπεριφορά τους οι Ήρωες, καταξιώνονται η… απαξιώνονται!

   Η διαφορά εντοπίζεται στο γεγονός, ότι οι πραγματικοί Ήρωες όλων των Ελλήνων, εξυψώνουν με τις πράξεις τους την Πατρίδα και το Έθνος μας, δεν αφιερώνουν τους αγώνες τους σε περιορισμένο αριθμό πολιτών με συγκεκριμένους έγχρωμους προσανατολισμούς και με αυτόν τον τρόπο, δεν αφήνουν περιθώρια καπηλείας.

   Σε αντίθεση με τους “ηρωωποιηθέντες”, που λειτουργούν ενδεχομένως, κάποιες φορές “αυθόρμητα” και “πατριωτικά”, αλλά εκ των υστέρων, προσπαθούν να εξυψώσουν τους κομματικούς χώρους στους οποίους πρόσκεινται, μεταφέροντας τις “δάφνες” που αποκόμισαν από τις πράξεις τους, τις οποίες χρησιμοποιούν ιδιοτελώς, μετατρέποντάς τες σε σκάλα αναρρίχησης κομματικών η άλλων αξιωμάτων.

   Τη σύγκριση την αφήνω στη διάθεσή σας…

 11. Κώστας Ναξάκης /

  Αγαπητοί μου
  Σκέφτηκα πολύ προτού βάλω το «ξερό» μου που λέει και ο Γιώργης, να καταθέσω τις παρακάτω σκέψεις.

  Φίλε Έλληνα τα γυαλιά που επέλεξες να φορέσεις το μόνο που σου εξασφαλίζουν είναι το τρακάρισμα….. ο νοών. νοείτω που γράφεις και εσύ.

  «Τα καλά τα γυαλιά είναι τα αυτά που βλέπουν το γαλάζιο, όχι το κόκκινο…ο νοών νοείτω.»

  Δεν έχουν την καθαρότητα ούτε την ευκρίνεια αυτών που προτείνει ο Αέναος Μαχητής στο σχόλιό του «Στο διάβα της οργής του απεγνωσμένου»

  «Το μήνυμα μου θέλω να είναι σαφές!
  Πρωτίστως Πατριωτισμός! Ομοψυχία! “Πλήρης αχρωματοψία”! Ηθικόν ακμαίο! Εγρήγορση! Αντίδραση! Αλλά μην ξεχνάμε… Νηφαλιότητα!!!»

  Σχετικά τώρα με το γεγονός ότι η ¨συζήτηση¨ είναι εκτός θέματος, δεν θα ήθελα ούτε κουραστικός να γίνω, πολύ δε περισσότερο προκλητικός αφού βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος.

  Και για να μην θεωρήσει κανείς ότι προσπαθώ να λοξοκοιτάξω ή να φορέσω γυαλιά της αρεσκείας μου, ας ξαναδιαβάσει το σχετικό σχόλιό μου για την ουσία του θέματος.

  • Αέναος Έλληνας Μαχητής /

   Παρεμπιπτόντως Κώστα μου, παρεμπιπτόντως θίχτηκε το θέμα, μη μας… μαλώνεις :) :)
   Καλημέρα.

 12. Κώστας Ναξάκης /

  Γιάννη μου
  Ξέρεις ότι πάνω απ΄ όλα σέβομαι τους συνομιλητές μου. Δεν φοβάμαι να ζητήσω συγγνώμη (αν και ξεροκέφαλος).
  Καλημέρα και από εμένα.

  • Αέναος Έλληνας Μαχητής /

   Κανείς δεν θα μπορούσε ίσως να γνωρίζει καλύτερα από εμένα, ότι σέβεσαι τους συνομιλητές σου Κωστή μου, γι’ αυτό και δεν σου απευθύνω τέτοιου είδους μομφή.
   Απλώς προσπαθώ να ελαφρύνω λίγο το “βάρος” που μας πιέζει κατά κάποιο τρόπο όλους, με λίγο “χαλλαρόοο” χιούμορ, εάν μου επιτρέπεις… “μη μας… μαλλώνεις ρε καρντάση να ουμ’ ” :) :) :)

 13. 'Ελλην /

  Δεν εννοω αυτο που νομιζεις Κωστα.

  Δεν υπαρχει σημαια κομματος που να εχει χρωμα γαλαζιο…

  Με παρεξηγησες…

  Η μονη σημαια που εχει γαλαζιο ειναι η Γαλανολευκη.

 14. Κώστας Ναξάκης /

  Συγγνώμη Έλληνα για την παρεξήγηση. Συντάσσομαι κάτω από αυτήν.

 15. Έλλην /

  Χτες, 6 Απριλίου ήταν η επέτειος εισβολής των Γερμανών στην Ελλάδα.

  Πόσοι Έλληνες άραγε το θυμήθηκαν?

  Πόσοι θυμούνται την φράση του Τχη(ΠΖ) Δουράτσου “τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται”?

  Πόσοι ξέρουν ότι στο συγκρότημα “Μολών λαβέ” του Ρούπελ, οι Γερμανοί βρίσκουν γραμμένη με κιμωλία την εξής φράση: ” Στις Θερμοπύλες έπεσαν τριακόσιοι. Εδώ θα πέσουν οι ογδόντα”.

  Πόσοι ξέρουν ότι κατά την παράδοση των οχυρών υπάρχει γερμανικό τμήμα απόδοσης τιμών δεξιά και αριστερά της εισόδου του Οχυρού, που αποδίδει τιμές στους εξερχόμενους Έλληνες στρατιώτες? Το γερμανικό τμήμα καλείται να το επιθεωρήσει ο Έλληνας επικεφαλής του Οχυρού, Τχης στο βαθμό.

  Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι δεν κρατήθηκαν αιχμάλωτοι και οι Έλληνες αξιωματικοί κράτησαν τα ξίφη και τον οπλισμό τους σαν ένδειξη σεβασμού του νικητή προς τον ηττημένο? Μία και μοναδική φορά συνέβη κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στα Οχυρά της γραμμής Μεταξά.

  Ο στίχος από τον Ύμνο εις την Ελευθερία του Σολωμού ” Παρηγορία
  μόνη σού έμενε να λες
  περασμένα μεγαλεία
  και διηγώντας τα να κλαις” είναι τόσο επίκαιρη όσο ποτέ…..

 16. Γιώργης /

  Δεῖτε ἀπό τό 11:50 καὶ μετά, τὶς δηλώσεις κάποιου ἀπὸ τοὺς μαχητὲς τοῦ Ροῦπελ καὶ τὴν ἔκπληξι τοῦ Γερμανοῦ ἐπικεφαλῆς ὃταν εἶδε μὲ τὰ μάτια του
  ὅτι τό Ὀχυρὸ δὲν εἶχε πάθει σχεδόν τίποτα…

  «Δέν τὰ πῆρες σέ τέσσερις μέρες, θά τὰ πάρης σὲ δύο ὥρες…; Ἔχω μόνο 8 νεκρούς…»
  «Δὲν θέλαμε νά παραδοθοῦμε, τὸ θεωρούσαμε προσβολή…»

  http://www.youtube.com/watch?v=c-3hgM2LsN8

 17. Γιώργης /

  Ὀχυρόν Ροῦπελ καὶ Γραμμὴ Μεταξᾶ.

  http://www.youtube.com/watch?v=mW0CWSvqZuY

 18. Γιώργης /

  Ἐπανέρχομαι στὸν σιχαμένο «ἀγωνιστή»…, δυστυχῶς.
  Ὁ τενεκὲς ὁ ξεγάνωτος δὲν συνδέει κάν τὶς όφειλές τῆς Γερμανίας μὲ τὴν σημερινὴ κατάστασι…, ὅπως ἀκριβῶς ἐπέβαλαν καὶ οἱ Γερμανοὶ στὸ Μνημόνιο…! «Καμμία σχέσι» λέει… Καὶ ὄχι μόνο αὐτὸ ἀλλὰ ἔχει καὶ τὸ θράσος νά «προτείνη» τὶ νὰ κάνουμε τὰ λεφτά…
  ἀπὸ τὴν συνέτνευξι στὴν Αὐγή:

  -Μήπως, όμως, πουν μερικοί: Ζητάτε αυτά τα ποσά για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα του ελληνικού προϋπολογισμού.

  “Σε καμία περίπτωση. Όποιοι δημιούργησαν τα ελλείμματα να βρουν τον τρόπο και να τα καλύψουν. Τα χρήματα που οφείλουν οι Γερμανοί είναι ιερά και πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση χωριών και πόλεων που έγιναν ολοκαυτώματα, για μουσεία, για επιμόρφωση της ελληνικής νεολαίας, για αποζημιώσεις των θυμάτων, για έργα πολιτισμού.”

  Καταλάβατε…; Εἶναι ἱερὰ αὑτὰ τὰ λεφτὰ. Λὲς καὶ ἡ σημερινὴ κατοχὴ καὶ ἡ βῆμα πρός βῆμα ἐξαθλίωσι τῆς Πατρίδας ἐκ τῶν ἔσω δὲν σημαίνουν τίποτα. Δὲν εἶναι ἰερὰ αὐτὰ… Μιά χαρά τά πᾶμε, λίγο δύσκολα βέβαια ἀλλὰ μιὰ χαρά…. Μὴ τυχὸν καὶ χαλάσουμε τὴν συμφωνία καὶ στεναχωρήσουμε καὶ κανέναν, ὅλα γίνονται…. Καὶ μάλιστα κάνουμε καὶ διευκολύνσεις!
  Ἀμέεε….!!! Γιὰ δεῖτε τὶ λέει ἀκόμα…:

  «Αντί να πληρώσει η Γερμανία μετρητά και όλο το ποσό, να πληρώνει έναντι του χρέους, με ειδικές συμφωνίες, όλες τις απαιτήσεις των γερμανικών εταιρειών προς την Ελλάδα. Επιπλέον, για τα ελληνόπουλα που επιθυμούν να σπουδάσουν στη Γερμανία ή για τους φοιτητές που θέλουν να κάνουν το μεταπτυχιακό τους στη Γερμανία, να αναλάβει τα έξοδά τους το γερμανικό Δημόσιο».

  Μὲ δόσεις θέλει τὸ πουλάκι μου! Γιατί ἀλλοιῶς θὰ στριμωχτοῦν τὰ μαλακά τους πισινὰ καὶ θὰ τρέχουν στήν μάμα Ἀμερική νὰ σκούζουν γιὰ βοήθεια. Καὶ τὶ ὕπουλα πού πετάει τὸ «δόλωμα» γιά ἀντιπερισπασμό συναισθημάτων ἔ…; Νά πᾶνε -δῆθεν- τά Ἑλληνόπουλα νά σπουδάσουν τζάμπα στὴν Γερμανία. Τἡν χώρα τῶν ἐπιστημῶν! Mὴ καὶ χαλάσει τὸ συνοικέσιο καὶ σπάσουν οἱ δεσμοί…
  Λὲς καὶ δὲν μπορεῖ τὸ Ἑλληνικὸ Κράτος νὰ ἀξιοποιήση αὐτὰ τὰ λεφτὰ ὅπου αὐτὸ κρίνει ἤ ἀκόμα καλύτερα. δίνοντάς τα ἐξ ὁλοκλήρου γιὰ τὴν ἐνίσχυσι τῶν Ἑλληνικῶν Πανεπιστημίων καὶ Σχολῶν καὶ ὄχι μόνο…;;;

  Λὶγο ἀκόμα καὶ θὰ μᾶς πῆ ὅτι «Ὅταν ἀνέβηκα στὴν Ἀκρόπολι, τὴν σημαῖα ἤθελα νὰ κατεβάσω…, ἀλλά ὄχι καὶ νὰ σᾶς διώξω κιόλας!».
  Ὅπως ἀκριβῶς εἶπε καὶ ἡ θεία Ἀλέκα ὅταν παρέταξε τούς «λαϊκούς ἀγωνιστές» τοῦ ΠΑΜΕ νὰ ὐπερασπίσουν τὴν Βουλή στὸ Σύνταγμα…:
  «Ἔ, ὄχι καὶ νὰ μποῦν καὶ μέσα…»

  …!!!…!!!

  Σταματῶ ἐδῶ γιατὶ θὰ παραβῶ ὅλους τοὺς κανόνες… 😡 😡

 19. Έλλην /

  Ο Γλέζος ήταν στέλεχος την ΕΟΝ.

  Επί δικτατορίας του Ι. Μεταξά, υπήρχε ο Δ.Ο.Ε.
  Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος. Δηλαδή μνημόνιο.

  Ο Μεταξάς το κατάργησε. Προσέφυγε στα διεθνή δικαστήρια, και με το επιχείρημα του επαχθούς χρέους κέρδισε την υπόθεση.
  Αυτήν την απόφαση χρησιμοποίησε και επικαλέστηκε η Αργεντινή για το δικό της μνημόνιο.

  Το γνωρίζει αυτό ο κύριος Γλέζος?

  Επίσης αναφέρω. Κατά την δικτατορία Μεταξά δημιουργήθηκε το ΙΚΑ, εφαρμόστηκε το 8ωρο, οι συλλογικές συμβάσεις, η διαιτησία, η δεκαπενθήμερη άδεια, το δώρο, ιδρύθηκε η Εργατική Εστία, και η Κυριακή χαρακτηρίστηκε ως αργία.

  Τι θέλω να πω?

  Ο Αριστοτέλης είχε πει: Ενδέχεται και άλλως έχειν.
  Απόδοτε τα τού Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ.(Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο).

 20. Κώστας Ναξάκης /

  Εγώ δυστυχώς θα πω ότι εκείνος που σίγουρα θυμάται την ημερομηνία είναι ο νέο – Γκαίμπελς . Αυτός είναι που κάνει δηλώσεις επετειακές.