ΑΠΕΙΛΟΥΜΑΣΤΕ:

 Αθήνα 21.6.2013

Η κοινωνική συνοχή εξαρτάται από τους ψυχικούς συνδετικούς δεσμούς των ατόμων της κοινωνίας οι οποίοι διατηρούνται όσο τα άτομα ως μέλη πιστεύουν ότι αξίζει να θυσιάζουν το ατομικό συμφέρον προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Για να θυσιαστεί το ατομικό συμφέρον πρέπει τα άτομα να πεισθούν ότι θα ανταποδοθεί η προσπάθεια από το κοινωνικό σύνολο.

Ακόμη και αν ορίσουμε ως υπέρτατο αγαθό την επιβίωσή μας, χωρίς την σύμπραξη των υπόλοιπων μελών της κοινωνικής ομάδας, είναι αδύνατη η ικανοποίηση βασικών αναγκών.  Ωστόσο θα μπορούσαν να θεωρηθούν ¨οι άλλοι¨ ανταγωνιστές και εμπόδια. Στις οργανωμένες κοινωνίες το κράτος και οι νόμοι οφείλουν να μεριμνούν για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.  Η συλλογική προκοπή όσο δύσκολη και αν φαντάζει, πρέπει να διασφαλίζεται  σε σχέση με την ρεαλιστική προσέγγιση της ατομικής επιβίωσης.

Από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, η ανησυχία ρήξης της κοινωνικής συνοχής, προβάλλει αυξανόμενη. Οι  πολίτες έχουν αγανακτήσει από την μείωση του βιοτικού τους επιπέδου, τον φόβο και την αβεβαιότητα για το μέλλον. Το πολιτικό σύστημα προσπαθεί να αποφύγει την αποσταθεροποίηση της συνοχής και τις εκδηλώσεις κοινωνικής έκρηξης. Η συνοχή όμως επιτυγχάνεται με σχεδιασμό, διάλογο, μακρόπνοη πολιτική και εθνική δυναμική, χωρίς μικρό- κομματισμό και ιδεοληψία. Τα θεμέλια της κοινωνίας δυναμιτίζονται από την επικοινωνιακή αντιμετώπιση της υπέρβασης της κρίσης, χωρίς όραμα και χρονοπρόγραμμα. Ως παράγοντας αποσταθεροποίησης θεωρείται μόνο η κρίση χρέους χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η δυναμική της παγκοσμιοποίησης η οποία δρα στην καθημερινότητα των πολιτών μακριά από τα εθνικά όρια και αξίες του παρελθόντος. Στα νέα δεδομένα κινείται και η παγκόσμια οικονομία, η οποία μοχλεύει την κινητικότητα στο χώρο της εργασίας. Η κινητικότητα των εργαζόμενων αμβλύνει την συνοχή των κοινωνιών και βοηθά στην ανάπτυξη επικίνδυνων συμπεριφορών. Ταυτόχρονα οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς. Η έλλειψη εμπιστοσύνης ενισχύεται από το γεγονός ότι η εισοδηματική ανισότητα βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο και αυξάνεται, η δε ανυπαρξία ελέγχων και κρατικής παρέμβασης, μετά την απελευθέρωση των αγορών, λειτουργεί σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων.

Η απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος υπήρξε η αρχή για την απελευθέρωση αγαθών κοινωνικού ενδιαφέροντος (ενέργεια, επικοινωνίες, μεταφορές, ύδρευση). Η διαχείριση των αγαθών υγείας, παιδείας, υγείας, ασφάλισης, κλπ φεύγουν από τον κρατικό έλεγχο και περνάνε σε ιδιωτικό και δη πολυεθνικό κεφάλαιο.. Στις εργασιακές σχέσεις καταργείται το προστατευτικό νομικό καθεστώς και αποδομείται το κράτος πρόνοιας. Οι βιομηχανικές μονάδες μεταφέρονται σε χώρες με χαμηλά ημερομίσθια και μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μπαίνει στο περιθώριο. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταγωνιστούν τα φτηνά εισαγόμενα προϊόντα με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται, με επιπτώσεις την αύξηση της ανεργίας και μείωση των κρατικών εσόδων. Το ίδιο ισχύει και για το λιανεμπόριο.

Ο διοικητής της Ιταλικής κεντρικής τράπεζας δήλωσε: «Η κοινωνική συνοχή που κρατά ενωμένη την κοινωνία των πολιτών, είναι σε κίνδυνο σε όλο τον κόσμο».

Ναξάκης Κώστας

18 comments

 1. Έλλην /

  «Ο καθένας πρέπει να φαντάζεται πως αυτός πρέπει να σώσει το Έθνος του. Πρέπει να φαντάζομαι πως από μένα μόνον εξαρτάται η σωτηρία του Έθνους! Να μην κοιτάζω τι κάνουν οι άλλοι και να φαντάζομαι πως εγώ έχω το μεγάλο χρέος της σωτηρίας». (…)«Οι ενεργητικοί άνθρωποι δεν μπορεί παρά να είναι εθνικισταί. Είτε το γνωρίζουν είτε όχι. Δεν μπορεί παρά να ζουν ανάμεσα στο Έθνος τους, κι εκεί να ξοδεύουν την δύναμή τους, κι από εκεί να παίρνουν δύναμη» Ίων Δραγούμης.

  “Όταν ο Έλληνας πάψει να είναι Εθνικιστής, θα πάψει να είναι Έλληνας”. Ίων Δραγούμης.

  “Τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει έναν άνθρωπο με τη σωστή νοοτροπία να επιτύχει ένα στόχο. Τίποτα πάνω στη γη δεν μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο με λάθος νοοτροπία.”
  Thomas Jefferson ( 1749-1826 , Αμερικανός πρόεδρος [1801-1809])

  Συνδυάστε τα….

 2. Ανδρέας Αέναος /

  Καλημέρα σας.
  Αναλύσεις, στατιστικές, σφυγμομετρήσεις, εξειδικευμένες στατιστικές με αρκετή επικουρία της επιστημονικής κοινότητας και αρκετή πολυλογία ατόμων με ειδική εκπαίδευση και ειδικό μισθό (δημοσιογράφους τους λένε).
  Το ζητούμενο????
  Να πείσουν την κοινωνία πως έχει συνοχή.
  Να πείσουν το αδύναμο-ανήμπορο τμήμα της κοινωνίας, πως όλα έχουν καλώς και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
  Ο σκοπός???
  Να μήν καταλάβει ποτέ, αυτό το τμήμα της κοινωνίας (που είναι και το μεγαλύτερο, πιό προσοδοφόρο και με την ατολμία του τους εξυπηρετεί στα απάνθρωπα σχέδιά τους), να μην καταλάβουν ότι αυτό που αποκαλούν κοινωνική συνοχή έχει διαρραγεί πάρα πολλά χρόνια τώρα.
  – – – – – – – – – – – – – – – – – –
  “Δεκαετίες ολόκληρες αναμασάμε //κολοκύθια με τη ρίγανη//, ψεύτικα θέλω και ψεύτικα πρέπει, δεκαετίες ολόκληρες έχουμε γαντζωθεί απελπισμένα σε ανύπαρκτους θεσμούς-που τάχα μου συστήνουν και στηρίζουν κοινωνία, δεκαετίες ολόκληρες αρνούμαστε να κοιτάξουμε την αλήθεια στα μάτια- άλλος από αδυναμία αντίληψης, άλλος από φόβο, άλλος γιατί δεν γνωρίζει τρόπο αντίδρασης και οι περισσότεροι γιατί, κατά έναν ανόητο τρόπο, βολεύονται να παραχωρούν το δικαίωμά τους στην και για ζωή.
  – – – – – – – – – –
  Μιλάνε- μιλάμε για θεσμούς (πρωταρχικό στοιχείο μιας κοινωνίας), διαφημίζουν θεσμούς, γαντζωνόμαστε στους θεσμούς με την ελπίδα πως θα τύχουμε προστασίας.
  Δεν προσπαθήσαμε όμως ποτέ (και μιλάω για το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας, όχι για όλους), δεν προσπαθήσαμε όμως ποτέ να ψηλαφίσουμε την λέξη θεσμός και τι εξυπηρετεί.
  Θεσμός, ας πούμε, είναι και ο πρόεδρος της Ελληνικής “δημοκρατίας” και θυμάμαι τα κροκοδείλια δάκρυα και τους αλαλαγμούς-κυρίως της δημοσιογραφικής ξεφτίλας-, όταν κάποιος είχε αστειευτεί (με το κιλοτάκι) σε εκείνη την εκδήλωση στο πανεπιστήμιο, εναντίων του παπούλια.
  Λόγοι, εκλογικεύσεις και εξηγήσεις επί εξηγήσεων γιατί τάχαμου προσβλήθηκε ο θεσμός.
  Όταν όμως γίνεται “πριβέ” παρέλαση, αυτός που παριστάνει τον θεσμό, δεν τον προσβάλει?????????
  Θεσμός, ας πούμε, είναι και η υπηρεσία προστασίας του πολίτη, αλλά………
  Αλλά (και χωρίς να επισημάνω πόσοι είναι ανακατεμένοι σε κοινές υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου), αλλά όταν ακούς με τα αυτιά σου και ενώ βλέπεις την εικόνα με τα μάτια σου, όταν ακούς με τα αυτιά σου τον εκπρόσωπο της αστυνομίας (τον κουκουλά-κη) να αρνείται το γεγονός πως τα σε διατεταγμένη υπηρεσία άτομα-αγνώστου προελεύσεως και προθέσεων- που φορούσαν στολή Έλληνα αστυνομικού διέπρατταν έγκλημα διαρκείας, εεε….ε τότε…………..
  -Τί θεσμός και πράσινα άλογα?????
  Αλλά όταν, και ενώ έχει παραδοθεί η μισή και πλέον χώρα στις φλόγες και έχουν καεί ζωντανοί δεκάδες άνθρωποι, αλλά όταν ο υπουργός-σκυλεύοντας νεκρούς- σου μιλάει για στρατηγούς άνεμους και άλλα τροφαντά, εεεε….εε τότε…………
  -Τί θεσμός και πράσινα άλογα??????
  Αλλά όταν, φέρελπις νέος σημαιοφόρος, χτίζει καριέρα σε πνιγμένους συνανθρώπους μας (Σάμαινα), και βρίσκεται στις επάλξεις της πολιτείας έως και σήμερα, εεεεε…..ε τότε….
  -Τί θεσμός και πράσινα άλογα????
  – – – – – – – – – – – – – –
  Ψάχνω τρόπο να κλείσω, διότι το θέμα είναι μεγάλο, και βρήκα το….συνεχίζεται……..
  Και πάλι καλημέρα σας.

  • Κώστας Ναξάκης /

   Καλημέρα σε όλους.

   Ανδρέα. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι ακόμη και ο mr 300 χιλιάδες αναφέρθηκε στο θέμα, αντιλαμβάνεται ότι μάλλον φοβούνται ¨οι θεσμοί¨ μήπως οι πολίτες τους στρέψουν την πλάτη, αποτελεσματικό όπλο στα χέρια μας.

   • Ανδρέας Αέναος /

    Κώστα φίλε μου, και συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, ο λεχρίτης 300.000 ευρώ το χρόνο είναι και αυτός θεσμός και όπως σωστά επισημαίνεις, άρχισε να τους λούζει ο ιδρώτας μην και οι πολίτες τους γυρίσουν την πλάτη.
    Αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει οι πολίτες να καταλάβουν ότι τους θεσμούς τους αποτελούν-λειτουργούν πρόσωπα που με την σειρά τους συστήνουν θεσμούς.
    -Κοματάκι αμφίδρομο και πονηρούλι, μου φαίνεται αυτό.

 3. Έλλην /

  Σοβαρά τώρα….
  Διαβάζω ισοπεδωτικές αναλύσεις για θεσμούς…λες και φταίνε οι θεσμοί και όχι αυτοί που τους υπηρετούν!
  Ο άνθρωπος κύριοι είναι η μηχανή που κινεί τα νήματα….

  Τι περιμένετε να γίνει όταν ο ελληνικός λαός συνεχίζει και ψηφίζει λάθος? Πραγματικά πείτε μου…

  Μία λάθος, δύο….τρεις και είσαι βλάκας.
  Βλέπετε καμιά διέξοδο από την κρίση έτσι?

  Προτείνετε αλλαγή πολιτεύματος?

  Προτείνετε ένοπλη αντίσταση? Να επιτεθούμε στους σταθμούς χωροφυλακής?? Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά τώρα? Που είμαστε? Στο ’46? Θυμόμαστε την μία λάθος στιγμή και ξεχνάμε τα παιδιά της ηλικίας μου που πέφτουν νεκροί σαν τα κοτόπουλα από τα καλάσνικοφ των λαθρομεταναστών….

  Προτείνετε κάτι συγκεκριμένο?

  Εγώ προτείνω την αλλαγή της κατάστασης μέσω των εκλογών.
  Πιο ξεκάθαρος δεν μπορώ να γίνω….δεν είμαι 100% σίγουρος ότι θα πετύχει, αλλά τουλάχιστον έχω κατασταλάξει σε κάτι…

  • Κώστας Ναξάκης /

   Φίλε μου Έλληνα.
   Ενδιαφέρουσα η πρότασή σου, όμως έχω την αίσθηση ότι το αίτημά σου είναι να ενδυναμώσουμε τους εκφραστές των ¨θεσμών¨, ενώ η πρότασή μου είναι να αποδυναμωθούν γιατί δεν θα νομιμοποιούνται να ενεργούν για λογαριασμό μας.

 4. ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΣ /

  Φιλαράκια μου κάπου γράψατε για τούβλα. Επειδή το κτίσμα χρειάζεται και άλλα υλικά, κάνουν πολέμους να τα βρουν και να τα χρησιμοποιήσουν. Οι δικοί μας άρχοντες τυχαία? μαζεύουν τα μπάζα. Αν δεν με πιστεύετε δείτε (για να μην κουραστειτε 0,39 έως 0,43 και 1¨07 τέλος

  http://ardin-rixi.net/2013/06/07/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B5%CE%BF-%CE%BF%CE%B8%CF%89%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%AD/

 5. Έλλην /

  Η Αστυνομία είναι ένας θεσμός, που στόχο έχει την προστασία του πολίτη.

  Στην Ναζιστική Γερμανία η γερμανική Αστυνομία μετατράπηκε σε Gestapo….σε πραιτωριανούς δηλαδή της κυβέρνησης του Χίτλερ.
  Έστειλε κόσμο και κοσμάκη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, βασάνισε, δολοφόνησε κτλ…

  Παρόλα αυτά μετά τον πόλεμο δεν καταργήθηκε….
  Τα πάντα λοιπόν εξαρτώνται από την διοίκηση.
  Η μορφή που παίρνουν οι θεσμοί είναι αποτέλεσμα αποφάσεων δικών τους…

  Για την Εκκλησία που επίσης αναφέρθηκε ισχύουν τα ίδια…
  Στους κόλπους της έχει πολλά ρασοφορεμένα λαμόγια. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ισοπεδώσουμε τον κάθε ιερωμένο….
  Η Επανάσταση του ’21 βοηθήθηκε από την Εκκλησία…
  Έχει προσφέρει σε αυτόν τον τόπο. Δεν θα την καταργήσουμε γιατί χαλάει ορισμένους….είναι συστατικό της κοινωνικής και εθνικής συνοχής.

  Ο θεσμός του προέδρου της Δημοκρατίας τι μας ενοχλεί τώρα?
  Αν δεν εισπράττει “τιμητικά” 300.000 το χρόνο, δεν με ενοχλεί καθόλου…ο Παπούλιας ναι! Με ενοχλεί…..το πρόσωπο. ΟΧΙ ο θεσμός.

  Καλύτερα λοιπόν να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε τους πραγματικούς αλήτες, που είναι υπαρκτά πρόσωπα και ας αφήσουμε τους θεσμούς στην άκρη…

 6. Αλέξης ΕΛΛΗΝΑΣ πολιτης /

  καλησπέρα σε όλους παρακολουθώ συνέχεια την σελίδα άλλα δεν νοιώθω ότι πρέπει να γράφω για όλα. Αλλά συζητήθηκε κάτι το οποίο το έχω ζήσει προσωπικά,το θέμα των λαθρομεταναστών και το θέμα των θεσμών.
  Εαν κατάλαβα καλά γίνεται αναφορά σαν στιγμιαίο λάθος ο θάνατος ανθρώπων και μάλιστα με φρικτό τρόπο αυτό για μένα είναι απαράδεκτο. Μέτα γίνεται προσπάθεια να συσχετιστεί το στιγμιαίο λάθος με τα εγκλήματα των λαθρομεταναστών απέναντι σε Έλληνες καμία σχέση το ένα με το άλλο και λόγω προσωπικής εμπειρίας που απόκτησα στον στρατό και πρόσφατα μπορώ να σας βεβαιώσω ότι τα Καλάσνικοφ τα χρησιμοποιούν οι θεσμοί και αυτοί που χρησιμοποιούν τους θεσμούς. Τουλάχιστον στα σύνορα που υπηρέτησα αυτό διαπίστωσα.
  Όσο για το θέμα των εκλογών το να πιπιλάμε την καραμελίτσα της ελεύθερης ψήφου και της αλλαγής με εκλογές το βαρέθηκα τέλος πάντων αν και νεαρός το έχω φάει στην μάπα.

 7. Ανδρέας Αέναος /

  Καλησπέρα σας.
  ….συνεχίζεται…..
  Κατ αρχάς (και όχι για να απαντήσω, κουράστηκα 38 χρόνια τώρα διάλογο επί διαλόγου και όλοι έχουμε κάτι να πούμε για όλα, και πάμε κατά διαόλου μεριά), η αστυνομία ΘΑ έπρεπε να είναι ένας θεσμός που στόχο έχει την προστασία του πολίτη-ΔΕΝ είναι.
  -“Το σίγουρο είναι πως κάποιοι από εμάς, πρέπει να κάνουν επανάληψη γραμματικής. -Άλλο ενεστώτας, άλλο μέλλοντας και σίγουρα άλλος χρόνος ο αόριστος.”-
  Κατόπιν, και χωρίς να θέλω να μακρύνω τον “διάλογο”……
  -πόσα χρυσά τάλληρα κόστιζε ο πατριαρχικός θρόνος, από τον εκάστοτε πασά????????????????
  “Επί τουρκοκρατίας, και για 400 χρόνια, τον Ελληνισμό και την Ελλάδα τον βοήθησαν απλόχερα και με όλη την ψυχή τους Έλληνες ράσο-φόροι, όχι η εκκλησία-η επίσημη- η οποία έρχεται εκ των υστέρων να καρπωθεί τους κόπους της θυσίες και τους αγώνες κάποιων εκλεκτών-που κατά ΛΑΘΟΣ-είναι μέλη της.”
  – – – – – – –
  Θεσμός, ας πούμε, είναι ο πρόεδρος της δημοκρατίας.
  -Όταν όμως αυτός βγαίνει κατόπιν διαβουλεύσεων και υπογείων συμφωνιών,που διαπραγματεύονται 180-200 λεχρίτες, εεεε…ε τότε τί θεσμός και πράσινα άλογα????
  Θεσμός, ας πούμε, είναι η αστυνομία.
  -Όταν όμως, όσους αστυνομικούς χρησιμοποιεί η πολιτεία για προστασία των πολιτών, τους έχει ανεκπαίδευτους και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και όσους χρησιμοποιούν για μπράβους των πολιτικών τους εκπαιδεύουν και τους εξοπλίζουν σαν αστακούς και τους πληρώνουν πλουσιοπάροχα, εεεεεεεεεεε…….εεεε τόόότε τί θεσμός και πράσινα άλογα??????
  Θεσμός, ας πούμε, είναι η εκκλησία.
  -Όταν όμως βλέπεις και ακούς (αδιάντροπα και σε συνέντευξη στην τηλεόραση), “”ο ένας αρχιεπίσκοπος, δεν ήξερε τίποτε για την χούντα γιατί εκείνον τον καιρό διάβαζε””, “”ο άλλος αρχιεπίσκοπος, ο τωρινός, να κάνει ξεδιάντροπο αλισβερίσι με την τάχα μου πρόταση για τα κτήματα της εκκλησίας και τους ακτήμονες, και προκειμένου να διαπραγματευθεί-υπογείως και δόλια- το αφορολόγητο της εκκλησιαστικής περιουσίας, εεεεεεε…..εεε τόόότε τί θεσμός και πράσινα άλογα??????
  ……συνεχίζεται…….

 8. Αέναος Έλληνας Μαχητής /

  Καλησπέρα σε όλους!
  Πολύ θα ήθελα και θα ευχόμουν, να άλλαζαν τα πάντα με μία ειρηνική “επανάσταση” δια της προσφυγής στις κάλπες, αλλά δια τηρώ τις εύλογες επιφυλάξεις μου, οι οποίες μου γεννούν μερικά αναπάντητα ερωτήματα.

  Το πολιτικό μας σύστημα, από την άκρα δεξιά έως την άκρα αριστερά, αποτελείται για να μην πω στο 100%, τουλάχιστον στην συντριπτική του πλειοψηφία, από λακέδες πολιτικούς, με την ακριβή σημασία της λέξεως, γόνους επαγγελματιών πολιτικάντηδων, τυχοδιώκτες, άχρηστους, ανεπάγγελτους, επίορκους δοσίλογους, ανθέλληνες, κλπ. που αναπαράγονται και πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς, αφού ευδοκιμούν στο βρώμικο και σαθρό “έδαφος” του ιδίου συστήματος.

  Αυτή λοιπόν η συντριπτική πλειοψηφία, έχει φροντίσει με κάθε τρόπο και μέσον, να έχει υπό τον απόλυτο έλεγχό της την υπόλοιπη ισχνότατη μειοψηφία, που ίσως, (όχι μετά βεβαιότητος), να είχε τη διάθεση να αλλάξει κατά τι προς το θετικότερο την τύχη της Πατρίδας μας και του Έθνους.

  Ερωτώ λοιπόν όποιον γνωρίζει και παρακαλώ να μου απαντήσει:

  Υπάρχει έστω και ένας Έλληνας πολιτικός που έχει πει έστω και μία φορά την αλήθεια προεκλογικά, η ακόμη και μετεκλογικά στους Έλληνες πολίτες, για ότι προτίθεται να πράξει, η για ότι έχει ήδη πράξει, χωρίς αυτά που λέει να έχουν διφορούμενη ερμηνεία;;; (μην ψάχνετε για πολλούς μου αρκεί το όνομα έστω και ενός)

  Στη ζωή μου έμαθα να επιλέγω μεταξύ των καλλών, τον… Άριστο!

  Γιατί πρέπει να υποχρεώνομαι κάθε φορά που γίνονται εκλογές, να επιλέγω μεταξύ των κακών τον μη χείρον, για να εμπιστευθώ στην ανικανότητά του και χωρίς να είναι υπεύθυνος των πράξεών του την τύχη της Πατρίδας μου, του Έθνους μου και τη δική μου, επωμιζόμενος και την ευθύνη που είναι έτοιμος να μου καταλογίσει οποιοσδήποτε για την δήθεν ακατάλληλη επιλογή μου κατά τη γνώμη του;;;

  Λειτουργώντας υπ’ αυτές τις συνθήκες, ψηφίζουμε όλοι μας μονίμως, κάποιους από το τεράστιο σύνολο των ανίκανων, μιας και δεν “υπάρχουν” πραγματικά ικανοί να διαχειριστούν την κατάσταση.

  Ψηφίζοντας λοιπόν όλα αυτά τα χρόνια με το ανωτέρω κριτήριο, τους ψεύτες πολιτικούς που υπόσχονταν να αλλάξουν τη ζωή μας προς το καλύτερο, φτάσαμε σήμερα το βιοτικό μας επίπεδο στο επίπεδο της εποχής της δεκαετίας του 50.
  Μία ακόμη φορά να ψηφίσουμε και δεν θα αργήσει το επίπεδό μας να φθάσει στη δεκαετία του 40!!!

  Πείτε μου λοιπόν έναν μόνο λόγο για να ψηφίσω ακόμη μία φορά με το προαναφερόμενο κριτήριο. Ένας μόνο λόγος μου αρκεί!

  Επίσης στη ζωή μου, έμαθα να δημιουργώ, να κρατώ και να συντηρώ, ότι θεωρώ πως θα μου φανεί λίγο η πολύ χρήσιμο.

  Μιας και έγινε λόγος για τους θεσμούς, αν και θεωρώ πως είναι χρήσιμοι σε μία ευνομούμενη κοινωνία και θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί, εντούτοις έχω μερικές απορίες για τη χρησιμότητά τους, που απορρέουν από τον τρόπο της λειτουργίας τους, σε σχέση με τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν.

  Μπορεί να μου πει κάποιος λ.χ., σε τι μου χρησιμεύει ο θεσμός του προέδρου της “δημοκρατίας”, (έστω και χωρίς αμοιβή), όταν ο πρόεδρος επιλέγεται, (όχι εκλέγεται), από τη συμμορία των άχρηστων που υποχρεώθηκα να ψηφίσω με κριτήριο (μεταξύ των κακών τον μη χείρον), οι οποίοι έχουν καταλύσει την πραγματική Δημοκρατία στη Χώρα μου και καλείται να επικυρώνει με την υπογραφή του, τις δικτατορικές αποφάσεις που του σερβίρουν με τη μορφή πράξεων νομοθετικού περιεχομένου και δεν έχει το σθένος να αντιδράσει αφού το αξίωμα που κατέχει είναι προϊόν αντιπαρεχόμενης συναλλαγής;;; (δεν νομίζω ότι χρειάζομαι καλά και ντε έναν πρόεδρο μαριονέτα, αφού σε μια γιαλατζί “δημοκρατία”, δεν είναι δυνατόν να προβλέπεται θεσμός προέδρου “γιαλατζί δημοκρατίας”)!

  Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, αλλά δεν τα αναφέρω για να μην μακρηγορήσω.

  Θέλω επίσης να πω ότι η μητέρα φύση, η οποία τα πάντα εν σοφία εποίησε, μας έδωσε τη λογική, εκτός των άλλων και για να μας προστατέψει από τους κινδύνους, όπως έδωσε στα ζώα κατά κάποιον τρόπο, αντίστοιχα το ένστικτο.

  Δεν έτυχε να γνωρίσω μέχρι σήμερα κανένα ζώο που όταν απειλείτο, έτρεχε να… “ψηφίσει”. Αντίθετα απ’ όσο γνωρίζω, κάτω από αυτές τις συνθήκες, όλα ανεξαιρέτως βγάζουν δόντια, όσο αδύναμα και αν είναι. Μόνο ο Άνθρωπος συμπεριφέρεται ακατανόητα, διαπραγματευόμενος την αξιοπρέπειά του για την πρόσκαιρη ενίοτε “ασφάλειά” του!

  Δύο λόγια ακόμα και κλείνω.

  Για να φθάσουμε στο σημείο να αλλάζουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο με την ψήφο μας και η ψήφος μας να αποκτήσει την πραγματική αξία που της αρμόζει, αφού απειλούμαστε, πρέπει πρώτα να δείξουμε τα “δόντια” μας κυνηγώντας και εξαφανίζοντας από το πολιτικό προσκήνιο και παρασκήνιο, όλους τους λακέδες, τους γόνους των επαγγελματιών πολιτικάντιδων, τους τυχοδιώκτες, τους άχρηστους, τους ανεπάγγελτους, τους επίορκους, τους δοσίλογους, τους ανθέλληνες, κλπ., που μας έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση, με οποιονδήποτε τρόπο αυτό είναι εφικτό, ακόμη και δια της ένοπλης αντίστασης και κατόπιν να αναθέσουμε δια της ψήφου μας την κυβέρνηση της Ελλάδας μας, σε πραγματικά άφθαρτους, ικανούς, Έλληνες Πατριώτες, έστω και αν μερικοί από αυτούς είναι άπειροι. Την εγκληματική ζημιά στην Πατρίδα μας, την έκαναν οι “έμπειροι ληστοσυμμορίτες”!!!

 9. Ανδρέας Αέναος /

  Καλημέρα σας.
  ……συνεχίζεται……..
  Θεσμός, ας πούμε, ήταν και η μαϊμού-λεχρίτης με τα λιόδεντρα στο πρόσωπο, αλλά όταν μια χαρά προσέφερε τα χρήματα των φορολογούμενων σε ξένους (και προκειμένου από την μία να παρουσιάσει ψεύτικα στοιχεία, ώστε να μας αλυσοδέσει χειροπόδαρα στην ξένη υποτέλεια,και από την άλλη να τακτοποιήσει οικονομικά το μέλλον του), εεεεε…εε τότε τί θεσμός και πράσινα άλογα????
  Θεσμός, ας πούμε, ήταν ( παπα-δήμιος, τον έκαναν θεσμό τα αφεντικά και προκειμένου να επιβραβεύσουν τους κόπους και την κούρασή του στην μεταφορά της αμοιβής στην γκόλντμαν-σάκς), εεεεε…ε τότε τί θεσμός και πράσινα άλογα?????
  Θεσμός, ας πούμε, ήταν και ο //εθνάρχηςχαχαχαχαχα//.
  Όταν όμως έβγαλε την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος του Ν.Α.Τ.Ο. ποιά ακριβώς συμφέροντα εξυπηρετούσε????
  Όταν όμως έβαζε νεκρούς και δένδρα να ψηφίζουν, εεεεε…εε τότε τί θεσμός και πράσινα άλογα?????
  Θεσμός, ας πούμε, είναι και ο αρχηγός ενός κόμματος του κοινοβουλίου (φλωράκης), όταν όμως “συνεργάζεται-τάχα μου-και με τον διάολο ακόμη” και προκειμένου-τάχα μου να λειτουργήσει δικαιοσύνη (τάχα μου θα αποκαλύπτανε και θα δικάζανε τα πράσινα σκάνδαλα, αλλά τελικά μας φόρτωσε τον εφιάλτη του 65 για μιά 30 ετία στον σβέρκο μας), εεεεεεεεε…..εεεε…τόόότε τί θεσμός και πράσινα άλογα???????
  ……συνεχίζεται……

 10. Έλλην /

  Χαχαχα!!

  Όταν ακούω άνθρωπο να βρίζει Αστυνομία και Εκκλησία….λέω…ώπα! Εδώ είμαστε….αριστερός εν όψει! Ανδρέα σε κυνηγάνε τα φαντάσματα από το παρελθόν….δεν νομίζω ότι ξεπερνάς τον εαυτό σου έτσι!!!
  Επίσης φτάνει Ανδρέα! Εντάξει…..το παραδέχομαι. Είμαι αγράμματος…θα μεριμνήσω να πάω ξανά σχολείο!

  Αέναε δεν κάνει καλό η πολύ απελπισία γιατί οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα και ενέργειες. Θέλει ηρεμία, και να ξέρεις ότι οι καλύτερες λύσεις-όπλα προέρχονται από το ίδιο το σιχαμένο σύστημα, έστω και αν το σύστημα δεν το καταλαβαίνει ή δεν διαισθάνεται τον κίνδυνο…

  Γεια χαρά και ευχαριστώ για την φιλοξενία σας!

 11. Αέναος Έλληνας Μαχητής /

  Καλημέρα σε όλους!

  Απαντήσεις επί των ερωτημάτων δεν λαμβάνω, και… ανησυχώ!

  Λες άραγε να είναι πραγματικά αναπάντητα;;;

  Ας περιμένω λίγο ακόμα…

  έλα… έλα… μ’ ακούει κανείς;;;…

  Όσοι με γνωρίζουν καλά, ξέρουν ότι μόνο απελπισμένος δεν πρόκειται να υπάρξω… εξοργισμένος πάλι, μάλλον το πιθανότερο!!!

  Όσο για την υπομονή μου; Ο Ανδρέας έχει να το λέει!

  Μέχρι παρεξηγήσεως!!!
  Αναμένω… εις το διηνεκές…

 12. Ανδρέας Αέναος /

  Καλημέρα σας.
  ……συνεχίζεται….
  Θεσμοί-άνθρωπος-κοινωνία?????????………..
  Ποιό ακριβώς είναι το σημείο που, λόγω του ότι είμαι ρομαντικός ανόητος είτε χαμηλού διανοητικού επιπέδου, δεν έχω αντιληφθεί σωστά????
  Παιδεία-εκπαίδευση?…..ένας οχετός λυμάτων όπου οι πιό επιφανείς είναι φελοί και κόπρανα (λόγω ελαφρότητας επιπλέουν).
  Τα λέω πολλά και σκληρά?
  Δώστε μου εσείς τα παραδείγματα (στο ποιό ακριβώς μέγεθος παιδείας στην κοινωνία έχω κάνει λάθος εκτίμηση), ώστε να αναθεωρήσω τις απόψεις μου και να ξαναδώ με αισιοδοξία αυτό που ονομάζουμε κοινωνική συνοχή.
  Στρατός-προστασία?…..χά-χά-χάχαχαχαχαχα (η χαρά του κάθε πικραμένου).
  Δεκαετίες προσπάθειας για, παχυλούς μισθούς-μετερίζια σε κομματικούς θώκους-υποτέλεια στο κάθε θρασύμι που υποστέλλει την σημαία και στο κάθε ξεπουλητάρι που ευχαριστεί,δημόσια και από του βήματος της βουλής,τους αμερικάνους-και γενικά κάθε τι που επιδεικνύει και αποδεικνύει ανικανότητα, ατολμία, ανυπαρξία και μικρό παράστημα.
  Τα λέω πολλά και λάθος????
  Δώστε μου εσείς τα παραδείγματα, ώστε να αναθεωρήσω τις απόψεις μου και να ξαναδώ με αισιοδοξία την κοινωνική συνοχή.
  Δικαιοσύνη??????…..ξανά μανά χαχαχαχαχαχα (ξεράθηκε στο γέλιο και το ποικιλόχρουν ερίφιο).
  Δεκάδες ακόμα και εκατοντάδες τα παραδείγματα κοπιαστικής και επίπονης απονομής δικαιοσύνης (επαύλεις, βίλες, εξοχικά, κότερα,σπάταλη ζωή και άλλα), συνθέτουν ένα μωσαϊκό όπου αναδεικνύει το ποιόν και το γίγνεσθαι-στον κυριότερο θεσμό- μιας ευνομούμενης κοινωνίας.
  Χιλιάδες οι λόγοι, που γεμίζουν απελπισία και απόγνωση τους πολίτες και υποσκάπτουν την συνοχή της κοινωνίας.
  Εντίμως και λέγοντας την αλήθεια, ούτε 1 στους 1000 (ένας στους χίλιους) δεν ελπίζει σε απονομή δικαιοσύνης υπέρ των ασθενέστερων μελών της κοινωνίας μας.
  Τα λέω πολλά και λάθος????
  Δώστε μου εσείς τα παραδείγματα, ώστε να αναθεωρήσω τις απόψεις μου και να ξαναδώ με αισιοδοξία την κοινωνική συνοχή.
  Υ.Γ. Παρακαλώ και για να μην υποτιμάται η νοημοσύνη μας, τα παραδείγματα να είναι ενεστώτα χρόνου- όχι αορίστου και προπαντός όχι παραδείγματα-ευσεβείς πόθοι.
  Εεεεε…..ε λοιπόν τί θεσμοί και πράσινα άλογα??????
  …..συνεχίζεται…….

  • Ανδρέας Αέναος /

   ….συνεχίζεται…..
   Και…επειδή και διότι δεν είναι το ότι καλύτερο να αναφαίρετε, ο όποιος δήποτε, γενικά και αόριστα……..
   – – – – – – – –
   Όλοι μας, λίγο πολύ, γνωρίζουμε το περίφημο “παραδικαστικό σκάνδαλο”.
   Σωστά? Απενεμήθη δικαιοσύνη?? Γνωρίζετε, έστω και έναν από αυτούς που αδικήθηκαν-σε παρελθόντα έτη για υποθέσεις τους- από το παρά δικαστικό κύκλωμα (του οποίου, οι κύριοι συμμέτοχοι, κρίθηκαν ένοχοι), να αποζημειώθηκε και προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη????????
   ???????
   Όλοι μας γνωρίζουμε αρκετά καλά την τραγωδία και τα δεκάδες θύματα στις μεγάλες πυρκαγιές “του στρατηγού άνεμου”.
   Εκείνο όμως πού ελάχιστοι αντιλήφθηκαν είναι……το γεγονός πως χρόνια ολόκληρα “λειτουργούσε?????ΧΑ” ένας θεσμός, η- με το βαρύγδουπο όνομα -υπηρεσία πολιτικού σχεδιασμού.
   Αφού και όσον συνέβησαν τα όσα τραγικά, που κύριο αποτέλεσμά τους είχαν τον τραγικό θάνατο δεκάδων συνανθρώπων μας, αντιλήφθηκε κανείς από εμάς ότι……κανένας από τους ανίκανους αυτής της υπηρεσίας δεν παρέδωσε-έστω- πίσω στους Έλληνες πολίτες, τους μισθούς-τουλάχιστον-που τόσο άδικα-όπως αποδείχθηκε- έπαιρναν για υπηρεσίες που ποτέ δεν προσέφεραν??????
   -Προς γενική ενημέρωση, αυτή η υπηρεσία υπάρχει ακόμα??
   ????????
   Κάποιοι από εμάς, παρακολούθησαν προσφάτως σε εκπομπή στην τηλεόραση, τον-με λυγμούς και δάκρυα απολογούμενο-καθηγητή μπέη, να παραδέχεται πως αυτός και οι εκλεκτοί συνάδελφοί του παρ οδήγησαν και άφησαν απροειδοποίητη την κοινωνία στα όσα αισχρά προετοίμασε και εκτέλεσε (το υπηρετικό προσωπικό ξένων αφεντάδων που κυβερνά τον τόπο μας).
   -Μπράβο του και εύγε του και συγχαρητήριά του.
   Δύο ημέρες αργότερα, ώς άθλιος σαλτιμπάγκος του βασιλέως, έδωσε την συνεντευξούλα του όπου ως ειδήμων και επαΐων μας έδινε οδηγίες στο ποιόν θα στοχοποιήσουμε ως ένοχο για τα δεινά που μας ταλανίζουν.
   Εεεεε… μην τα θέλετε όλα δικά σας, ζήτησε συγνώμη ο “άνθρωπος??”.
   …….συνεχίζεται…….

 13. Κώστας Ναξάκης /

  Καλησπέρα

  Σωστά παρατηρείς Ανδρέα ότι οι θεσμοί υπηρετούνται από ανθρώπους επιλεγμένους από τους ¨εκλεκτούς¨. Θα σου θυμίσω ότι στην αρχαία Αίγυπτο υπήρχε η πόλη του καλού και του κακού, του φωτός και του σκότους. Από τότε οι θεσμοί στελεχώνονταν από πολίτες ¨φωτισμένους¨ επιλογής του ιερατείου. Το σύγχρονο διεθνές ιερατείο ¨επιλέγει¨ τους ελεγχόμενους εκλεκτούς, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του. Και οι ¨εκλεκτοί¨ αναλαμβάνουν τα ηνία των θεσμών. Εκκλησίας, αστυνομίας, ενόπλων δυνάμεων, δικαστικής εξουσίας, κοκ. Για δικούς τους λόγους διαρρέουν πληροφορίες και το παλαιό άβατο και απόρρητο έχουν διαρραγεί. Άποψή μου είναι να απομονώσουμε τα μέλη της κοινωνίας τους προκειμένου να αποδυναμωθούν. Ίσως αναρωτηθεί κανείς και πως είναι αυτό δυνατό αφού ελέγχουν τα πάντα και είναι παρόντες παντού? Νομίζω ότι εμείς έχουμε υποχρέωση να πάψουμε να συμπεριφερόμαστε ως Ιθαγενείς που μας θαμπώνουν τα καθρεπτάκια.

  • Ανδρέας Αέναος /

   Καλησπέρα σας.
   Κώστα φίλε μου, αν και εφ όσον κατάλαβα καλά την φιλολογική γλώσσα που χρησιμοποιείς, τα καθρεπτάκια είναι οι θεσμοί που συστήνονται από το “ιερατείο των εκλεκτών”.
   Σίγουρα πρέπει, επιτέλους, να πάψει να προκαλεί δέος αυτή η αμφίδρομη και πονηρή σχέση (άνθρωποι λειτουργούν θεσμούς και με την σειρά τους συστήνουν θεσμούς και εμείς πρέπει να τυφλωνόμαστε από την λάμψη που έχουν και εκπέμπουν τα καθρεπτάκια).
   Ας σκεφθεί λοιπόν ο καθένας μας, γιατί και πώς πρέπει να λειτουργήσει και ας πράξει αυτό που του λέει η συνείδησή του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *