Έσπειραν φόρους, θερίζουν ληξιπρόθεσμα.

 Αθήνα  9/8/2013

Αναδημοσίευση: από

http://www.efsyn.gr

Του Μάριου Χριστοδούλου

  Εφιαλτικές προβλέψεις για τα ληξιπρόθεσμα, που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 100 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, κάνουν στην κυβέρνηση.

  Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο το 2016 θα είναι παραπάνω από το μισό ΑΕΠ της χώρας, ήτοι 54% ή τα μισά από τα δάνεια ύψους 206,9 δισ. ευρώ που έχει λάβει μέχρι στιγμής η χώρα μας από την τρόικα.

  Μόνο για το 2013 τα νέα χρέη που θα δημιουργηθούν εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα επίπεδα των 13 – 14 δισ. ευρώ συνεπεία των φόρων που παραμένουν σε εκκρεμότητα και αυτών που έρχονται για τα ελληνικά νοικοκυριά.

  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τόσο στην τελευταία του έκθεση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος όσο και στις προηγούμενες, έχει χτυπήσει «καμπανάκι» γι’ αυτές τις οφειλές πιέζοντας το οικονομικό επιτελείο να αλλάξει το υφιστάμενο μοντέλο της είσπραξης -και ενώ «τρέχουν» ήδη ρυθμίσεις για την αποπληρωμή αυτών των οφειλών. Το Ταμείο θεωρεί ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου, που οι πολίτες δεν βαρύνονται από άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, θα πρέπει να εισπράττεται το 70% των παλαιών οφειλών.

  Αρνητικά ρεκόρ

  Και αυτό, γιατί αν στο φετινό «φέσι» προστεθούν και τα παλιά χρέη που «κληρονομεί» χρόνο με το χρόνο ο προϋπολογισμός, τότε οι οφειλές των πολιτών προς την Εφορία εκτιμάται ότι θα αγγίξουν, αν όχι θα ξεπεράσουν, φέτος τα 70 δισ. ευρώ! Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο «ρεκόρ» μετά τα 55,8 δισ. ευρώ που αποτελεί το ύψος των χρεών που είχαν συσσωρευτεί το 2012. Σε σχέση με το 2011 οι οφειλές είναι αυξημένες κατά 10,1%, καθότι τότε είχαν διαμορφωθεί στα 45 δισ. ευρώ. Η έκρηξη των οφειλών θα προέλθει είτε από πραγματική αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στην έκτακτη φορολογία, τις εισφορές και τα «χαράτσια» του Μνημονίου, είτε από την «ανυπακοή» τους.

  Ο παράγοντας «ανυπακοή» δεν συνιστά ιδιαίτερη απειλή για τις εισπράξεις του Δημοσίου όσο η αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν τους φόρους του Μεσοπρόθεσμου από τη στιγμή που η φοροδοτική ικανότητά τους έχει εξαντληθεί. Να σημειωθεί ότι από τα 32,6 δισ. ευρώ, που συνιστά το συνολικό «πακέτο» των παρεμβάσεων του Μεσοπρόθεσμου έως και το 2016, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μεγάλο ποσοστό από αυτούς τους φόρους, έως και 40%, είναι αβέβαιο αν θα μπορέσει να εισπραχθεί τα επόμενα τρία χρόνια. Μάλιστα, στον «λογαριασμό» αυτό δεν περιλαμβάνονται τα νέα μέτρα που πρόκειται να επιβληθούν για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2014-2015.

  Εάν συνυπολογιστούν και αυτές οι παράμετροι, τότε στο υπουργείο Οικονομικών θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα ποσό που αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ ή το 15,8% του ΑΕΠ, το οποίο είναι εξαιρετικά πιθανό να εγγραφεί μαζί με τις υπόλοιπες ανείσπρακτες οφειλές του Δημοσίου. Γεγονός που σημαίνει ότι το Δημόσιο θα φτάσει να… «κυνηγάει» ένα «βουνό» από οφειλές τα επόμενα χρόνια οι οποίες θα φτάνουν τα 100 δισ. ευρώ. Εκτός και αν προηγηθεί κάποια διαγραφή στο κομμάτι των ανείσπρακτων οφειλών που θεωρείται εξαιρετικά μεγάλο. Το σημερινό «φέσι» των φορολογουμένων και των υπόλοιπων φυσικών προσώπων προς το κράτος φτάνει τα 60 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 4 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου. Η πρόοδος με την οποία «φουσκώνουν» αυτά τα χρέη είναι τρομακτική. Και πώς μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού σε μια οικονομία η οποία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση (σ.σ. για έκτη χρονιά) και με τον τζίρο στην αγορά να κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα θεωρείται πολύ δύσκολο φορολογούμενοι και επιχειρήσεις να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

  Δύσκολο το δεύτερο εξάμηνο

  Έτσι βασικές κατηγορίες φόρων, όπως είναι ο ΦΠΑ που αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, ο φόρος εισοδήματος, τα χαράτσια στην ακίνητη περιουσία και τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων, εκτιμάται από αρμόδια στελέχη ότι θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τη «δεξαμενή» των ληξιπρόθεσμων χρεών. Το δεύτερο φετινό εξάμηνο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους φορολογούμενους που θα αρχίσουν να «βομβαρδίζονται» από τα εκκαθαριστικά της Εφορίας.

  Μαζί με τον φόρο εισοδήματος και την έκτακτη εισφορά θα πρέπει να πληρώσουν και τους φόρους για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

http://www.efsyn.gr/?p=88151

2 comments

 1. Κώστας Ναξάκης /

  Διαβάζοντας το κείμενο φοβάμαι ότι παραπλανούμαστε, χωρίς να θέλω να αποδώσω δόλο στον συντάκτη του. Όμως επιτρέψτε μου να εκφράσω τους προβληματισμούς μου που σχετίζονται με την σύγχρονη μέθοδο επιβολής της άποψης που θέλουν να έχει ο πολίτης.
  Κατά την άποψη μου η κοινοποίηση της αναποτελεσματικότητας των κατά νόμο υπεύθυνων να εισπράξουν τα έσοδα του κράτους απαξιώνει τις δομές της διοίκησης με διττό στόχο.

  1. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι πληρώνουν τους φόρους να στραφούν κατά των Δημοσίων υπαλλήλων συνολικά.
  2. Να προετοιμαστεί ο Ελληνικός λαός στην ιδέα ανάθεσης της είσπραξης φόρων σε εταιρείες εισπρακτικές.

  Τους φόβους μου επιβεβαιώνει στην ομιλία του από το βήμα της βουλής ο ¨μαζί τα φάγαμε¨ (έλα θεέ μου, πάλι με έριξε ο μπαγάσας), ο οποίος είπε:
  «Να βρούμε μια εταιρία και να τους πούμε πάρτε αυτή την υπόθεση, εισπράξτε τα χρήματα του Δημοσίου και κρατήστε ένα ποσοστό, Θα είναι τεράστιο το όφελος για το Δημόσιο, τεράστιο και για όσους δηλώνουν φόρους και για την κοινωνική δικαιοσύνη. Θα δούμε ότι αυτοί που δεν πληρώνουν φόρους, θα αναγκαστούν επιτέλους να πληρώσουν».

  Στο πολυνομοσχέδιο ¨Δημοσιονομική στρατηγική 2012 – 2015¨ αναφέρεται η δυνατότητα ανάθεσης σε ιδιώτες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων φόρων.

  Με την υλοποίηση της ιδέας φαντάζεστε πόσοι «Ξένοι γύπες θα γυρνούν πάνω από τα σπίτια μας», με την βοήθεια ¨Ελλήνων – κορακιών¨, που θα ξεσκίσουν τις σάρκες των από πείνα εξαντλημένων Ελλήνων;

  Για του λόγου το αληθές και για να μάθουμε ποια είναι τα κοράκια, επισκεφτείτε τη σελίδα, http://www.ramnousia.com/2012/10/eispraktikh-etairia-gioi-sioyfa.html

  Και διαβάστε το εισόδημα που δηλώνουν, προκειμένου να αντιληφθούμε όλοι πόσο ακριβά πληρώνουν οι αδύναμοι.

  • ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΣ /

   Λοιπόν φιλαράκι.
   Πίστευα ότι ο καχύποπτος ήμουν εγώ. Έψαξα και έμαθα ότι το γραφείο μεταφέρθηκε στην Καλλιθέα.!!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *